De Slimste Mens zomer 2022: jubileum mét deze deelnemers

De Slimste Mens viert in de zomer van 2022 een jubileum. En hoe! Ter ere van het twintigste seizoen van De slimste mens brengt KRO-NCRV deze zomer maar liefst twee series van de populaire kennisquiz. Naast de reguliere serie op tv, komt er ook een speciale online serie. Ontdek hier alles over deze nieuwe seizoenen van De Slimste mens en de deelnemers van zomer 2022. De Slimste mens seizoen 20 start op maandag 11 juli om 20.40 uur op NPO2; de All Stars editie op vrijdag 22 juli. We spotten deze keer zelfs een Vlaamse deelnemer!

Wist je dat ze in België ook 20 seizoenen De Slimste Mens Ter Wereld vieren? Daarnaast start het nieuwe seizoen daar op maandag 5 september. Wil je dit ook kijken, volg ons dan op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

De Slimste mens zomer 2022

Wie wordt in de zomer van 2022 de slimste en volgt acteur Jacob Derwig op? Maandag 11 juli start het twintigste seizoen van De slimste mens bij KRO-NCRV op NPO 2. Onder leiding van Philip Freriks en Maarten van Rossem gaan elke werkdag drie bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan. In het kader van de twintigste editie doet een aantal kandidaten mee die een bijzondere link hebben met de populaire kennisquiz…

Deelnemers De Slimste mens seizoen 20

Wie de deelnemers zijn aan De Slimste mens seizoen 20? We weten nog niet alle namen, maar kunnen wel al een aantal De Slimste mens deelnemers uit de zomer van 2022 aan je presenteren. Zoals de kandidaten met een bijzondere link met de quiz. Dat zijn komiek Philippe Geubels, die al jaren jureert in de Vlaamse variant van De slimste mens en Anniko van Santen, presentatrice van Opsporing Verzocht. Zij won in 2009 De Slimste bij RTL 4. 

Deelnemers De Slimste mens zomer 2022

Maar we kennen al meer deelnemers aan De Slimste Mens zomer 2022. Presentator Tim Senders, schrijfster Femke van der Laan en politiek verslaggever Thomas van Groningen bijten het spits af in de eerste aflevering van dit seizoen. Tim Senders moet zijn plekje afgeven en wordt opgevolgd door Danielle Kliwon. Ook zij kan Femke van der Laan en Thomas van Groningen niet van hun stoel afstoten. Lukt dat Rob Goossens wel… In de eerste week van De Slimste mens zomer 2022 zien we ook nog uitdagers Rennie Rijpma een Charli Chung.

Daarnaast zijn onder andere culturele alleskunner Erik van Muiswinkel, Olympisch schaatskampioen op de 1000 meter Thomas Krol, LINDA.meiden hoofdredacteur Mandy Woelkens, modeontwerper Bas Kosters, Goldband-zanger Milo Driessen en actrice Soumaya Ahouaoui, bekend van onder andere de film Marokkaanse bruiloft, deze zomer te zien als deelnemer aan De slimste mens bij KRO-NCRV. Hieronder hebben we alle deelnemers aan De Slimste Mens op een rijtje gezet. Dat doen we op volgorde van verschijning in het programma (als uitdager).

De Slimste mens deelnemers:

We zetten op een rijtje waar je De Slimste mens deelnemers van kunt kennen.

 • Tim Senders is presentator; je kent hem van StreetlabTry Before You Die en Family Drop. Je zag hem ook De Verraders.
 • Femke van der Laan is schrijfster en columniste. Ze schreef het boek Aan de randen van de dag. Het verhaal over de liefde tussen haar en de helaas te vroeg overleden burgemeester van Amsterdam: Eberhard van der Laan.
 • Thomas van Groningen is het vaste politieke gezicht van de talkshow Op1; daarvoor werkte hij bij BNR Nieuwsradio.
 • Danielle Kliwon Is (voetbal) jouraliste bij Het Parool en het literaire voetbalmagazine Hard Gras.
 • Rob Goossens die je kent van RTL Boulevard is ook één van de deelnemers uit De Slimste mens zomer 2022.
 • Rennie Rijpma is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het AD.
 • Charli Chung is theaterregisseur; hij behoort tot de artistieke staf van Toneelgroep Oostpool.
 • Loes Schnepper ken je bijvoorbeeld van Papadag en de Edelfigurant met onder andere Frank Lammers.
 • Milo Driessen is de zanger van Goldband, die in het voorjaar nog twee 3FM Awards wonnen voor beste groep en voor hun album Betaalbare Romantiek.
 • Mandy Woelkens is hoofdredactrice van Linda Meiden, maar daarnaast is ze ook presentatrice en dagvoorzitter. Ze maakt de podcast Couplegoals en schreef FAQ Gender. Ze heeft een relatie met Thorn de Vries, met wie ze ook een kindje heeft.
 • Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist en wetenschapper. Hij schreef diverse boeken, waaronder recent Bonusland – Een jaar immigrant op het Zweedse platteland.
 • Thomas Krol is tijdens de Olympische Winterspelen in Peking Olympisch Kampioen geworden op de 1000 kilometer. Op de 1500 meter won hij zilver.
 • Michèlle Schimscheimer aka Shelley is cabaretière en schrijfster. Recent kwam haar boek Het gedoe dat liefde heet uit.
 • Stefan Rokebrand is acteur; je kent hem onder andere uit de musical Chez brood, maar hij speelde bijvoorbeeld ook de mannelijke hoodrol in de film Mijn Vader is een Vliegtuig. Verder zag je hem in Oogappels en Papadag.
 • Ferdi Stofmeel is acteur. Je zag hem bijvoorbeeld in Niks te melden. Verder kun je hem kennen als de vader in De Regels van Floor, als de irritante collega in Heer & meester, maar ook van Komt een man bij de dokter.
 • Mai Verbij is radio-verslaggever; ze is de zus van schaatser Kai Verbij. Wist je dat Mai Verbij op haar zeventiende gescout werd om te zinen in een Japanse popgroep? Na een een jaar in Toko keert ze met veel heimwee terug.
 • Jeroen Stomphorst is presentator bij NOS Studio Sport. Wist je dat hij eerst nieuwslezer was?
 • Pjotr of te wel Pjotr Golsteyn is een Nederlandse hiphop artiest en acteur. De rapper won in 2018 de Most Wanted-Award.
 • Marisa Heutink is radio-presentatrice, daarnaast was ze bijna tien jaar getrouwd met Giel Beelen (tot 2008). Je kunt haar stem kennen van Radio Veronica. Marisa Heutink presenteert samen met Carsten van Dijk van 16.00 tot 18.00 uur Marisa in de Middag.
 • Jip van de Toorn is cartoonist. Deze dame studeerde in 2016 af aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Ze won de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs en werd in 2018 benoemd tot New Talent Experimental bij de World Illustration Award.
 • Anniko van Santen is al jarenlang het vertrouwde gezicht van Opsporing Verzocht.
 • Daniël Vis is dichter; winnaar van onder andere het NK Poetry Slam, Frans Vogel Poëzieprijs en genomineerde voor de J.C. Bloemprijs.
 • Fieke Opdam was ooit de jongste non van Nederland. Ze trad op haar achttiende toe tot de Karmelietessen in Sitterd, waar ze bijna negen jaar als zuster Luca door het leven ging. Toe ze gedwongen het klooster moest verlaten, maakte ze haar langgekoesterde droom waar: ze stapte de theaterwereld in. Daarnaast kunnen we na haar voorstelling Non-Actief ook het gelijknamige boek verwachten.
 • Paul Rem is een Nederlandse kunsthistoricus en conservator van museum Paleis Het Loo. Hij heeft ook verschillende boeken geschreven.
 • Roos Abelman is radio-presentatrice; je kent haar bijvoorbeeld van Spraakmakers op NPO Radio 1. Afgelopen jaren was ze een vaste stem van de middagshow op BNR Nieuwsradio.
 • Carolina Dijkhuizen is (musical)actrice en zangeres. Je zag haar recent bijvoorbeeld in De slet van 6VWO, in een gastrolletje in Deep Shit én ze behoort tot de cast van Zwanger & Co. En ze deed mee aan De Verraders 2022.
 • Tobi Kooiman is cabaretier en wiskundige. Hij won in 2019 de Publieksprijs bij het cabaretfestival Camaretten. Hij staat met zijn show Best Of in het theater.
 • Stefan van der Wielen is de zanger van de band Orange Skyline uit Groningen. Hij heeft de band samen met zijn broer Niels van der Wielen opgericht.
 • Philippe Geubels heeft bij de lezers van VlaamsKijken volgens mij geen enkele introductie nodig. Hij mag als grote uitzondering als Vlaming meedoen aan de jubileumeditie, omdat hij al jaren één van de vaste juryleden is van de Vlaamse editie (die binnenkort weer van start gaat; dus blijf ons volgen via de socials). Je zag hem recent ook al op de Nederlandse tv, namelijk in BN’ers in het ziekenhuis. En we hebben nog meer goed nieuws voor de Nederlandse liefhebbers van Philippe Geubels; hij is co-host van de Nederlandse LOL (Last One Laughing) waaraan tien Nederlandse top cabaretiers meedoen. Hij heeft het belletje van Maarten van Rossum meegekregen om te gebruiken bij De Slimste Mens ter Wereld in België.
 • Teun van den Elzen is cabaratier; hij schrijft voor Dit Was het Nieuws en won eerder de jury- en publieksprijs bij het Groninger Studenten Cabaret Festival. Op dit moment toert hij door het land met zijn voorstelling Meer kan ik er niet over zeggen.
 • Soumaya Ahouaoui is een actrice, die al in verschillende series te zien was. In 2013 debuteerde ze als Lisa in Bellicher. Je zag haar daarna als Bouchra in Volgens Jacqueline. En in het Land van Lubbers speelde ze Ghaaliya. Er komen daarnaast veel producties met haar aan, zoals Marokkaanse bruiloft, Mascotte, Zwanger & Co en Leeuwin. Recent zag je haar op tv in Zina.
 • Bas Kosters kennen we natuurlijk allemaal van zijn vrolijk gekleurde outfits. Nu kun je zelf ook eenvoudig opvallen met De Tas van Bas.
 • Erik van Muiswinkel kennen we als acteur, imitator en presentator. Sinds 1985 heeft hij al veel mooie theaterprogramma’s gemaakt, waaronder met Diederik van Vleuten.
 • Natasja Gibbs ken je zowel van radio als tv. Ze is te horen in De Nieuws BV op Radio 1 en ze vormt samen met Nadia Moussaid een presentatie-duo bij Op1 (vanaf augustus op tv).
 • Mark Baanders is journalist, programmamaker en presentator. Hij werkt voor omroep PowNed en zijn bijnaam is Slijptol. Hoever zal hij het schoppen als deelnemer aan De Slimste Mens 2022?
 • Michiel Vos kennen we als journalist en Amerika-correspondent, maar wist je dat hij ook jurist is? Hij heeft zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit.

Finaleweek De Slimste mens 2022

De finaleweek van De Slimste mens 2022 gaat op maandag 22 augustus van start. Dan zien we naast Erik van Muiswinkel en Natasja Gibbs ook Ferdi Stofmeel. Hij deed zes keer mee en was vier keer de Slimste van de Dag. De aankomende dagen komen dan de andere vier beste spelers terug. Hip van den Toorn op dinsdag, Jasper van Kuijk op donderdag, Rob Goossens donderdag en tot slot Anniko van Santen op vrijdag. Wie denk jij dat De Slimste mens 2022 wint?

Finale De Slimste Mens 2022

De finalisten van De Slimste Mens 2022 zijn inmiddels bekend. Hierin strijden Erik van Muiswinkel, Jasper van Kuijk en Anniko van Santen.

 • Erik van Muiswinkel kennen we als acteur, imitator en presentator. Sinds 1985 heeft hij al veel mooie theaterprogramma’s gemaakt, waaronder met Diederik van Vleuten.
 • Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist en wetenschapper. Hij schreef diverse boeken, waaronder recent Bonusland – Een jaar immigrant op het Zweedse platteland.
 • Anniko van Santen is al jarenlang het vertrouwde gezicht van Opsporing Verzocht. Zij won in 2009 De Slimste toen dit bij RTL4 te zien was. Kortom: een serieuze kanshebber om winnaar te worden van De Slimste Mens 2022.

De slimste mens: All Stars

Vanaf vrijdag 22 juli verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van De slimste mens: All Stars. In de vijfdelige online serie strijden niet drie maar vier kandidaten per aflevering tegen elkaar. De winnaar van elke aflevering krijgt een plekje in de finale. Op vrijdag 19 augustus komt de finale-uitzending online en wordt duidelijk wie de allerslimste is.  Philip Freriks presenteert De Slimste mens: All Stars; Maarten van Rossem is ook bij deze online editie kritisch jurylid. De Slimste Mens: All Stars is te kijken via NPO Start en telt vijf afleveringen.

De slimste mens: All Stars deelnemers

In De slimste mens: All Stars nemen zestien fanatieke oud-finalisten het tegen elkaar op. Een aantal namen zijn inmiddels bekend, denk aan Klaas Dijkhoff, Francis van Broekhuizen, Owen Schumacher en Stefano Keizers. Francis van Broekhuizen zien we meteen in de eerste aflevering naast Frank Heinen, Andries Tunru en Roelof de Vries. George van Houts, Marieke van de Zilver, Bram Douwes en Jeroen Kijk in de Vegte zien we in aflevering 2. In de derde aflevering is het tijd voor Peter Hein van Mulligen, Stefano Keizers, Nynke de Jong en Joost Oomen. Khalid Kasem, Owen Schumacher, Klaas Dijkhoff en Hiske Versprille schuiven aan als deelnemers in All Stars editie aflevering 4 van De Slimste Mens.

All Stars editie De Slimste Mens

Ontdek meer over de deelnemers aan de All Stars editie van De Slimste Mens.

 • Klaas Dijkhoff was voormalig VVD-politicus (minister en staatssecretaris), maar heeft de politiek verlaten.
 • Francis van Broekhuizen schreef recent het boek Bij twijfel hard zingen. Ze eindigde in de zomer van 2020 als derde.
 • Owen Schumacher is cabaretier en winnaar van de Slimste Mens in januari 2014.
 • Stefano Keizers ken je als cabaretier en van diverse programma’s. Op dit moment werkt hij met andere comedians aan de Nederlandse versie van LOL: Last One Laughing op Prime Video. Zijn show Sorry Baby zag je eerder op tv, maar je kunt hem ook uit Expeditie Robinson 2021 en Het Perfecte Plaatje. Hij deed mee aan het winterseizoen 2016/2017 van De Slimste Mens.
 • Frank Heinen is schrijver en gespecialiseerd in sport en dan met name wielrennen. Hij verloor de finale van De Slimste Mens van Jacob Derwig in januari 2022. Hij behaalde wel de hoogste dagscore ooit.
 • Andries Tunru is cabaretier en impovisatie-acteur. Hij verloor de finale van De Slimste Mens begin januari 2021 van Rob Kemps (Snollebollekes).
 • Roelof de Vries is journalist en radiopresentator. Hij won in augustus 2018 het zomerseizoen van De Slimste Mens door in de finale Anne Fleur Dekker en Philip Huff te verslaan.
 • Nynke de Jong is een echte allesweter. De Neerlandica komt uit een nest waar alle kennis en weetjes worden opgezocht. Ze wil altijd en overal winnen en daarom deed een tweede plek in De Slimste Mens pijn. Je kent haar van Beat the Champions, Volg je me nog en haar columns – onder andere – in het AD.
 • Khalid Kasem is advocaat, heeft een eigen advocatenkantoor en presenteerde Khalid & Sophie. Het grote publiek maakte kennis met Khalid als woordvoerder van de familie van voetballer Abdelhak Nouri. Waar hij ook het boek Abdelhak Nouri – een onvervulde droom over schreef. Je kent hem verder als deelnemer aan het programma De Slimste Mens, waar hij tweede werd.
 • Jeroen Kijk in de Vegte is een presentator, radio-dje en voice-over. Je kent hem onder andere van NPO Radio 2, maar ook van RTL Boulevard. Wist je dat hij het eerste seizoen won van De Slimste mens (in 2008). In seizoen 2013/2014 deed hij weer mee, maar verloor de finale van Owen Schumacher.
 • Bram Douwes werd in de zomer van 2021 tweede in De Slimste Mens. Je kent hem als presentator / verslaggever bij omroep PowNed.
 • George van Houts is acteur en cabaretier. Hij won in september 2016 De Slimste Mens door Wytse van der Groot en Joël Broekaert te verslaan.
 • Marieke van de Zilver is als politiek verslaggeefster en journaliste werkzaam voor RTL Nieuws. Ze werd in 2029 winnaares van het vijftiende seizoen van De Slimste Mens.
 • Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom bij het CBS en schrijver van het boek Met ons gaat het (nog altijd) goed. Hij won het dertiende seizoen van De Slimste Mens. In de finale bleef hij boswachter Arjan Postma en oud-Olympisch kampioen Mark Tuitert voor.
 • Joost Oomen is dichter en schrijver. Veel kijkers vinden hem wel wat weg hebben van cabaretier Stefano Keizers. Het is dan ook geweldig om te zien dat Joost Oomen en Stefano Keizers naast elkaar gezet zijn voor de derde aflevering van de All Stars editie. Joost Oomen stond in de zomer van 2021 in de finale van De Slimste Mens samen met Bram Douwes en Lisa Loeb; die laatste ging er met de winst vandoor.
 • Hiske Versprille is culinair journalist. In 2016 eindigde Versprille als tweede in de quiz De Slimste Mens en in 2017 won zij de De Grote Geschiedenisquiz.

Finale De Slimste Mens All Stars

De finale van De Slimste Mens All Stars 2022 gaat tussen Owen Schumacher, Peter Hein van Mulligen, Marieke van de Zilver en Frank Heinen. Wie de Allerslimste is? Nou, we gaan het je verklappen – dus als je geen spoilers wil: even stoppen met lezen – het is de enige dame in het spel geworden. De razend fanatieke Mariek van de Zilver mag zich de Allerslimste noemen in Nederland. Benieuwd wie in Vlaanderen met die titel naar huis gaat binnenkort…

Nederlandse De slimste mens kijken

Wil je vanuit België de Nederlandse De slimste mens kijken? Dat kan: de afleveringen zijn te volgen op het publieke net NPO2 (Nederland 2). Iedere werkdag vanaf 11 juli om 20.40 uur komt er een nieuwe aflevering. Daarnaast zijn de afleveringen terug te kijken op NPO Start; waar ook het All Stars seizoen te zien zal zijn. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, kun je deze afleveringen gewoon zien via de website.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 juli 2022 /