Kijk Vlaams met Anna De Ceulaer (Elke uit Black-Out)

Anna De Ceulaer is in Black-Out te zien als Elke, de ontvoerde dochter van premier Hillebrand (gespeeld door Sara De Roo). Nu de ontknoping van de serie nadert, worden we steeds nieuwsgieriger naar deze jonge actrice. Kortom: tijd voor een uitgebreid interview met Anna De Ceulaer.

Hoe was het om Elke in Black-Out te spelen?

“Heel spannend én uitdagend. De gehele serie vraag je je als kijker af waar Elke is. Ik kom niet veel in beeld, maar de scènes waarin je me ziet liegen er niet om. Daar zit dan zoveel emotie in: bibberen van angst, de onmacht, maar ook het verdriet. Qua spel is dat dus heel intensief, maar dat maakt het voor mij als actrice ook uitdagend en leuk. De laatste aflevering is wat dat betreft de meest spannende…”

Anna De Ceulaer vertelt dat het voor haar moeder heftig is om de scènes van haar dochter in Black-Out te zien. “Ze vond het echt heel zwaar om mij zo te zien. Twee afleveringen per keer waren echt het maximum.”

Kun je – zonder te veel te verklappen – iets vertellen over de laatste aflevering van Black-Out?

“Je kunt het je misschien niet voorstellen bij een actrice, maar als kind had ik dus een hekel aan presentaties geven. Als ik op school een spreekbeurt had, wilde ik het liefst thuisblijven. Toen ik het script voor de eerste keer las, dacht ik wel: ga ik dat kunnen? Eén ding is dan belangrijk: zorgen dat je je tekst echt ontzettend goed kunt, zodat je je confident voelt. Dan kun je in the moment echt helemaal voor de scène gaan. Ik heb heel wat op mijn bed naar het plafond liggen staren, terwijl ik mijn monoloog zei.”

Interview met Anna De Ceulaer (Elke uit Black-Out)
Anna De Ceulaer in cast Black-out als ontvoerde Elke (dochter van premier)

Ik zag de reeks al via Streamz en vond het echt héél knap gedaan. Word je op straat al herkend?

Lachend: “In deze corona-periode kom ik eigenlijk niet zo veel buiten, dus dat durf ik niet te zeggen. Wat wel fijn is, is dat ik al veel berichtjes heb ontvangen van mensen die de reeks al zagen. Zo heb ik berichtjes van collega-acteurs ontvangen, die het einde al hebben gezien. Ze complimenteren me met die scène. Dat geeft mij echt een boost!”

Hoe is het om met zulke ervaren acteurs en actrices te mogen samenwerken?

“Dat is ontzettend fijn. Daarnaast kende ik Lucas Van den Eynde en Mathijs F. Scheepers natuurlijk al uit eerdere rollen. Lucas speelde in Loslopend Wild namelijk ook mijn vader. En Mathijs was mijn vader in Gent-West. Wat een kameleon is dat zeg; die had nu zo’n andere rol dan wat we van hem kennen. Echt heel sterk hoe hij ook die scènes in een andere taal deed. Wat dat betreft, is het geweldig om met zo’n cast als in Black-Out te mogen samenwerken. Daar leer je zoveel van.”

En Ruth Becquart (jouw moeder in Gent-West) kwam je natuurlijk ook weer tegen op de set van Black-Out

Ruth Becquart is wat mij betreft echt dé kameleon van Vlaanderen. Je zou haar niet herkennen als je haar op straat tegenkomt; steeds heeft ze weer een nieuwe look. En wat dacht je van die accenten. Zij doet dat echt enorm goed. Ik vond het een enorme eer om haar in Gent-West als tegenspeelster te hebben. De sterke vrouwenrollen die zij nu krijgt, zou ik in de toekomst ook graag spelen. Nu ben ik vaak de kwetsbare dochter. Wat ik helemaal begrijp, doordat ik er jong uit zie op beeld. Maar laat mij in de toekomst maar de straffe madame zijn.”

Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe dat meisje die niet graag presentaties gaf, is uitgegroeid tot een actrice

“Acteren en presenteren zijn voor mij echt twee verschillenden dingen. Als je acteert, kun je helemaal in je personage opgaan. De Anna die niet van presentaties houdt, verdwijnt dan volledig naar de achtergrond. De droom om te acteren ontstond toen ik met een vriendinnetje eens ging figureren. Wij stonden op de achtergrond, maar een meisje van mijn leeftijd – ik was toen twaalf – stond echt voor de camera. Op dat moment wist ik dat ik dat meisje wilde worden; ik wilde voor de camera staan. Daarna ben ik zelf audities gaan zoeken en kreeg ik mijn rol in Loslopend Wild. Dat was voor mij echt een goede leerschool. Ik leerde alles over scènes. Maar nog mooier: ik kon het spel van geweldige acteurs observeren. Els Dottermans en Lucas Van den Eynde waren in deze reeks bijvoorbeeld mijn ouders.”

Wist je trouwens dat Anna De Ceulaer ook te zien was in Gina & Chantal? Als de dochter van Tania Kloek en Nico Sturm. Een komische reeks, die Anna en ik je absoluut kunnen aanraden.

Nu studeer je Oriëntaalse Talen en Communicatie – geen toneelschool voor jou?

Actrice Anna De Ceulaer - Black-Out, Gent-West en Cold Courage

“Tijdens mijn middelbare studies ging ik elke zaterdag naar Theaterwerkplaats Nest waar ik drie jaar Drama en theaterkunsten heb gevolgd in mijn vrije tijd. Daarnaast zie ik op set staan ook al een leerschool. Maar in de toekomst – als de situatie het weer toelaat – zou ik heel graag naar New York of Londen gaan voor een scholarship acting for film. Het zou super stoer zijn als dat lukt. Maar het is natuurlijk ook wel fijn op een plan B te hebben; om een studie te hebben waar je in alle situaties op terug kunt vallen.”

Jij bent volgens mij erg reislustig?

(Anna De Ceulaer vertrok voor haar studie tenslotte ook voor een half jaar naar Tokyo, Japan)

“Ja, ik ben erg avontuurlijk ingesteld en reis graag. Als we weer mogen reizen, dan wil ik met mijn moeder naar Taiwan. We zijn de reis al aan het voorbereiden. Die fascinatie voor Azië heb ik ook echt van haar. Toen ik een jaar of acht was, keek ik al met haar naar Japanse animatiefilms zoals Spirited Away van Hayao Miyazaki. In die film veranderen de ouders van de tienjarige Chihiro in grote varkens. Ik vind de Japanse taal erg mooi; het is heel zangerig. Het eten is heerlijk en de natuur prachtig. Ik heb zes maanden in Tokyo gewoond, maar ik zou er niet blijvend willen wonen. Voor een productie ga ik er graag weer terug naar toe.”

Anna De Ceulaer zag je ook in Cold Courage

Internationale producties staan dus op je wensenlijstje?

“Zeker, door mijn rol in Cold Courage – die ook op Streamz – te zien is, heb ik er al van mogen proeven. Deze internationale co-productie is één van mijn tofste ervaringen ooit. Alle draaidagen heb ik met een grote glimlach op mijn gezicht rondgelopen. Al die nationaliteiten bij elkaar; iedereen die weer een andere taal spreekt – ik vond het geweldig. Werken op een internationale set; dat is echt wat ik wil. Dat is ook wel één van de redenen dat ik Japans ben gaan studeren; ik wil in zoveel mogelijk landen acteren. Dan is het fijn om de taal te spreken. Ik wil ook nog Spaans leren en mijn Frans aanscherpen.”

Er wordt veel tv gekeken tijdens deze coronatijd. Stream jij ook veel?

“Ik heb verschillende series gekeken de afgelopen tijd. Zo ben ik aan het begin van de lockdown begonnen met Cordon kijken. Wat een super schitterende reeks is dat! Verder vond ik Studio Tarara enorm goed; daar had ik graag deel van uit willen maken. Peter Van den Begin is zo goed! Met zijn Antwerps accent zet hij ook een geweldige rol in Fair Trade neer. Op Streamz heb ik verder al naar Albatros en Cheyenne en Lola gekeken. Die kan ik ook allebei aanraden.

Goed nieuws Albatros is vanaf maandag 15/02/2021 om 21.20 uur bij Canvas te zien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 januari 2021 /