Onze Straat II – Alles over korte films, verhaal en cast

Heb jij genoten van Onze Straat? Goed nieuws: op donderdagavond kun je om 22.15 uur op NPO3 kijken naar Onze Straat II. Ook dit seizoen bestaat uit zes korte films van 45 minuten, die allemaal gerealiseerd zijn door een veelbelovend team van regisseur, scenaris en producenten. De op zich zelf staande verhalen spelen zich af in dezelfde straat, waarbij ze allemaal bezoek krijgen van dezelfde koerier. Ontdek hier meer over het verhaal en de cast van Onze Straat II. Maak kennis met Little Amsterdam, Lois Lane, Het Meisje Dat Vervloekt Was, Othala, Save It en Heartbeats.

Onze Straat II

De verhalen van Onze Straat II zijn weer heel verschillend, maar toch passen ze allemaal bij elkaar. In Little Amsterdam (Jörgen Scholtens) zien we hoe Lenie (Anneke Blok), in het door marketingmannetjes tot Little Amsterdam omgedoopte stadje, haar eenzaamheid verdrijft door haar huis stiekem te verhuren aan toeristen. Lois Lane (Ashgan El-Hamus) laat zien dat hereniging van een alleenstaande moeder en zoon na uithuisplaatsing niet zonder slag of stoot gaat. Het Meisje Dat Vervloekt Was (Zara Dwinger) vertelt het verhaal van een stoner meisje wie plots verwikkeld raakt in de verdwijning van haar buurjongen. 

Othala (Yim Brakel) toont de tweestrijd die Odin, zoon van een frontman van een rechtsextremistische groepering, ervaart tussen loyaliteit voor zijn vader en zijn eigen wereldbeeld. In Save It (Amira Duynhouwer) hebben de twee beste vriendinnen Delilah en Melanie een moeilijk punt bereikt in hun hechte vriendschap, Delilah heeft dromen en wil vooruit maar Melanie is depressief en wil niet gered worden. Heartbeats (Vincent Tilanus) volgt de ambitieuze en jonge illustrator Lorah, die probeert op te krabbelen uit een moeilijke periode en nu niets liever wil dan doorbreken.

Hieronder lees je meer over de verhalen en cast van alle korte films uit Onze Straat II

Het meisje dat vervloekt was

De Turks-Nederlandse Gizem (Sinem Kavus) spendeert haar dagen blowend op de bank, waar ze haar buren bespiedt door een verrekijkertje. Ze doet niks met haar leven, iets wat ze zo snel mogelijk probeert te vergeten door de Amnesia die ze constant rookt. Volgens haar familie kan het niet anders dan dat ze vervloekt is. Misschien is ze dat ook wel, maar Gizem wil er niks van weten. En daar gaat de amulet die haar moeder haar opdringt ter bescherming niks tegen doen. 

Wanneer Gizem na een zelfdestructieve nacht door haar buurjongen van straat wordt geraapt, spendeert ze een brakke ochtend met hem. Als ze haar roes heeft uitgeslapen en zijn jas die ze had ondergekotst wil teruggeven, blijkt de jongen ineens spoorloos verdwenen. Gizem kan het niet loslaten en moet haar comfortabele rookwolk verlaten om hem te vinden. Als een ware detective raakt ze verstrikt in een vreemde zoektocht vol inbrekers, mysterieuze clues, een zwarte kat en comfortabele matrassen. Haar leven begint steeds meer op een film te lijken. 

Verhaal van Sinem Kavus

Het meisje dat vervloek was, wordt omschreven als ‘een gestileerde, tragikomische neo-noir over outsiders, familie, en de wens om te verdwijnen’. Regisseur Zara Dwinger vertelt meer over haar Onze Straat-productie. “Deze film is ontstaan toen hoofdrolspeelster Sinem Kavus naar mij toe kwam met iets bijzonders wat zij zelf had meegemaakt: in een periode waarin haar leven stil lag, vond ze een afscheidsbrief en ging ze op zoek naar de schrijver ervan. Geïnspireerd hierdoor ben ik gaan schrijven, en daar is uiteindelijk het scenario voor een komische neo-noir uitgekomen.”

“Ik werd eigenlijk vooral geïnspireerd door Sinem zelf; door haar zag ik de potentie voor een onbeholpen, maar iconisch meisje voor me. Ik vond het heel interessant om een keer andersom te beginnen: eerst de actrice, dan het verhaal. De kans om een vrouwelijke antiheld neer te zetten zoals ik zelf nog nooit gezien had. Een Turks-Nederlands blowend meisje dat zich grillig en met grove gebaren door het leven beweegt. Gizem is lomp, grappig en schaamteloos. Het soort meisje wie ik persoonlijk vaker op televisie terug zou willen zien.”

De cast van Het meisje dat vervloekt bestaat uit onder andere Sinem Kavus, Victor Ijdens, Frieda Barnhard en Ilker Dilikaya. Sinem Kavus is op dit moment te zien in de cast van Forever Rich.

Othala

De zachtaardige Odin (14) is de zoon van Herman Brest, de frontman van een extreemrechtse groepering. Nadat een toespraak van Herman viral gaat, ontvangt het gezin ernstige bedreigingen en raakt Odin op school in gevecht met de populaire Victor (15). Odin voelt zich toenemend gevangen tussen twee werelden; hij is een paria op school terwijl hij zich in de steeds agressiever wordende groep van zijn vader ook niet thuis voelt. Krampachtig houdt hij zich vast aan de loyaliteit aan zijn vader, maar zijn ooit zo vertrouwde wereldbeeld begint langzaam te wankelen.

Regisseur Yim Brakel vertelt over OTHALA. “Met verbazing heb ik de afgelopen jaren gevolgd hoe in Europa extreemrechtse groepen zich tot politieke partijen ontplooiden. En hoe racistische denkbeelden steeds meer mainstream zijn geworden. Het fascineert mij en maakt mij woedend, maar uiteindelijk maakt het ook dat ik juist dit verhaal wil vertellen. Met Othala heb ik geprobeerd om mezelf en de kijker binnen een gezin te plaatsen dat deze verontrustende ideeën aanhangt. Dat was voor zowel de crew als de cast een ingewikkelde opgave. Dwars tegen onze intuïtie in hebben we ons perspectief verschoven. En hebben we Herman Brest niet enkel als angstaanjagende extremist, maar ook als een liefhebbende vader, geprobeerd neer te zetten. Om zo het dilemma van zijn zoon Odin invoelbaar te maken. Met deze film wil ik dan ook zo dicht mogelijk bij Herman en zijn groepering komen. Om vervolgens via de ogen van zijn zoon Odin een verhaal te vertellen over het losbreken van de haat en het kiezen van je eigen pad.”

Yim Brakel heeft zowel het scenario geschreven als de regie van Othala verzorgd. In de cast van Othala zien we Matsen Montsma, Gijs Naber, Ezra Blok, Martijn Fischer, Sophie van Winden en Bart Slegers. Dit is een productie van Dutch Mountain Film.

Save It

Delilah (17) en Melanie (17) zijn beste vriendinnen, al hun hele leven lang. Melanie is alles wat Delilah zou willen zijn en vice versa. Constant balancerend op een koord van wederzijdse jaloezie en diepe bewondering zijn de meisjes nu bijna volwassen en breekt er een tijd van pijnlijke scheiding aan. Delilah heeft grote dromen voor de toekomst. Melanie ziet geen toekomst. Hoewel de depressie van Melanie tijdens hun puberteit meer een grap dan een ziekte leek, neemt de diagnose nu serieuze vorm aan in de levens van beide meisjes. Delilah besluit Melanie te redden van deze onzichtbare vijand.

Amira Duynhouwer schreef het scenario en deed de regie van Save it. De cast van Save it wordt gevormd door onder andere Sara Afiba, Alisa Bloemendaal, Samora Bergtop en Arjan van Hesteren. Studio Ruba is de producent.

Heartbeats

Door een burn-out is de jonge illustrator Lorah terug bij haar moeder Resi komen wonen. Om structuur te krijgen en om iets te verdienen werkt ze bij haar moeder’s vriend Norbert in het magazijn van zijn webwinkel. Nu ze bijna hersteld is, wil Lorah niets liever dan weer aan de bak komen in haar eigen vak. Wanneer Lorah Emily ontmoet, een succesvolle collega wiens werk ze enorm bewondert, bevestigt dit haar gevoel. Haar frustraties en ongeduld worden echter steeds groter wanneer ze wordt geconfronteerd met het bewijs dat dit nog niet haar tijd is om te schitteren. 

Vincent Tilanus deed de regie en schreef het scenario van Heartbeats. Dit is een productie van Room for Film. De cast van Heartbeats bestaat uit onder andere Laura Bakker, Mieneke Bakker, Hanneke van der Paardt en Dennis Rudge.

Little Amsterdam

In de absurde tragikomedie Little Amsterdam gaat Lenie (Anneke Blok) haar eenzaamheid te lijf door het oude kamertje van haar reeds vertrokken zoon te verhuren aan toeristen. Hoewel ze geniet van het gezelschap van haar jonge gasten, moet dit allemaal stiekem omdat de buurtbewoners (onder andere Kees Hulst, Beppie Melissen en Frank Lammers) toeristen hekelen. Sinds hun ingeslapen stadje door marketingmannetjes is omgedoopt tot Little Amsterdam, sterft het er van de rolkoffers. De buitenlandse gasten zijn allerminst welkom en iedereen die hier anders over denkt, wordt verstoten door de buurt. Lenie moet uiterst voorzichtig zijn en ze verplicht al haar gasten ongezien het huis via de brandtrap te betreden. Niemand heeft weet van Lenie’s stiekeme verhuur, totdat een Ierse toerist met veel kabaal van haar brandtrap valt.

De regie van Little Amsterdam werd verzorgd door Jörgen Scholtens, die samen met Pepijn van Weeren ook het scenario schreef. Hij vertelt: “Little Amsterdam speelt tegen de achtergrond van een middelgrote stad, geteisterd door het massatoerisme. Het is een tragikomedie die absurdistisch en komisch is, maar nooit de menselijkheid – en dus de tragiek – van de karakters uit het oog verliest. De arena van het massatoerisme vind ik interessant, omdat het een probleem is waar geen eenduidige oplossing voor is. En waar problemen zijn, komen emoties los. Voor een filmmaker is dat een goudmijn aan inspiratie.” Millstreet Films is de producent.

In de cast van Little Amsterdam veel bekende namen, zoals Anneke Blok, Kees Hulst, Frank Lammers, Benjamin Moen, Poal Cairo, Beppie Melissen en Shane Redondo.

Lois Lane

Nadat alleenstaande moeder Lois’ zoon Jeremy een jaar geleden uit huis is geplaatst, is het moment daar: hij mag voor het eerst weer een nacht bij haar slapen. Zonder toezicht samen in een nieuw huis, een nieuwe start. Zodra de twee elkaar zien vliegen ze elkaar in de armen; aan liefde geen gebrek en direct wordt duidelijk hoeveel ze, met hun grote monden, op elkaar lijken. Maar de druk om zich aan alle regels te houden komt voor Lois in de knoop met de aandacht die ze haar kind wil geven. Als Jeremy aan het eind van het weekend voelt dat de tijd begint te dringen, komt het verdriet en doet Lois wat elke moeder zou doen; hem de tijd geven. Tijd die hen vervolgens onherroepelijk inhaalt.

Lois Lane is geschreven en geregisseerd door Ashgan El-Hamus. Regisseur Ashgan El-Hamus vertelt het volgende over Lois Lane. “Voor Lois Lane castte ik personages die allebei nog nooit gespeeld hadden, maar wel raakvlak hadden met het thema van de film en belangrijker nog, met elkaar. Tekla Reuter en Jamie van Stelten begonnen al bij de eerste repetities grapjes met elkaar te maken. Dat inspireerde mij omdat het gevaar van deze film is dat het snel te zwaar wordt. De humor die ik bij hen zag, in combinatie met liefde, was voor mij doorslaggevend.”

“Kijk ik naar mezelf dan ben ik met de mensen van wie ik hou ook vaker grappen aan het maken dan dat ik serieuze gesprekken met ze voer. Humor verbindt in liefde.” De cast van Lois Lane bestaat uit Tekla Reuter (niet te verwarren met Thekla Reuten) en Jamie van Stelten Lois Lane is de tweede film uit Onze Straat II en te zien op donderdag 14 oktober.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 oktober 2021 /