Windkracht 10: Koksijde Rescue van Hans Herbots

Windkracht 10: Koksijde Rescue van Hans Herbots is zo’n Vlaamse film, die destijds op mij ontzettend veel indruk heeft gemaakt. Sowieso vond ik heel die Windkracht 10 serie ontzettend spannend. De film wordt vanavond om 21.30 uur uitgezonden op Eén ter nagedachtenis aan Ludo Busschots.

Heb je Amazon Prime Video dan kun Windkracht 10: Koksijde Rescue gratis kijken.

Ludo Busschots overleden

Acteur Ludo Busschots is op 2 december op 64-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste grote rol was die van kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou in Albert II uit 2013. Een serie die ik zelf momenteel aan het kijken ben op Streamz. Daarnaast was hij één van de acteurs uit de Windkracht 10-film, die je bijna tien jaar eerder ook al in de tv-serie zag. Hij was niet alleen als acteur te zien in series en films, maar stond ook op het podium in het theater en werkte mee aan diverse hoorspelen. Daarnaast werkte hij buiten de schijnwerpers ook nog als acteercoach en regisseur (bijvoorbeeld bij Flikken). Van Katarakt was hij de producent.

Tien jaar na de serie die ook in Nederland te zien was

Wist je dat Windkracht 10 een serie is die van oorsprong al samen werd gemaakt met de Nederlandse publieke omroep. In de cast van de serie komen we bijvoorbeeld ook Huub Stapel (die in het nieuwe jaar in de Ferry-film te zien zal zijn) en Rik Launchspach tegen. Maar bovenal is het een serie vol met acteurs en actrices die we inmiddels allemaal ontzettend goed kennen. De reeks werd in 1997 en 1998 uitgezonden op zowel Eén als bij de TROS (in Nederland begonnen ze iets later met uitzenden, zodat je de afleveringen in 1999 nog op tv zag).

Windkracht 10: Koksijde Rescue – het verhaal

Nu over de film, die een kleine tien jaar later volgde. Dit is het verhaal: Na een incident tijdens een receptie voor de legertop wordt duiker Rick Symons (Kevin Janssens) naar het 40e Search and Rescue smaldeel in Koksijde gestuurd. Rick wordt er opgenomen in de competente, maar licht aparte Sea King crew. De grootste verrassing is de aanwezigheid van Alex (Veerle Baetens), de vrouwelijke medic, waarmee Rick eerder al een kleine aanvaring heeft gehad. De overplaatsing naar Koksijde dwingt Rick tot nog een andere confrontatie. Die met zijn verleden…

Cast Windkracht 10 film

De cast van Windkracht 10: Koksijde Rescue bestaat uit verschillende nieuwe acteurs en actrices. Alleen Koen De Bouw, Ludo Busschots, Vic De Wachter en Warre Borgmans hernamen hun rol uit de serie. Daarnaast was ook François Beukelaers ook eerder te zien in de tv-serie. In de film maken we verder kennis met Kevin Janssens, Veerle Baetens, Jelle Cleymans, Axel Daeseleire, Tine Reymer, Stan Van Samang, Eric Godon en Gert Winckelmans.

Wat doen acteurs en actrices uit Windkracht 10 film nu?

Als je een vaste lezer bent van VlaamsKijken dan weet je dat eigenlijk alle hoofdrolspelers uit Windkracht 10: Koksijde Rescue inmiddels flink aan de weg hebben getimmerd. Over velen hebben we (de laatste tijd) al veel geschreven. Natuurlijk heb ik weer een overzicht met leuke berichten over de acteurs en actrices anno 2020.

 • Kevin Janssens heeft ons recent nog verbaasd in The Masked Singer, waar hij als derde eindigde als de wolf. Maar je zag ‘m dit jaar ook al op Streamz in het geweldige Fair Trade en in Niets Te Melden.
 • Veerle Baetens is binnenkort te zien op tv in Cheyenne & Lola en Lockdown. Daarnaast heeft ze aan de films Dealer en Rookie meegewerkt. En natuurlijk wordt ook de telenovelle Sara weer opnieuw uitgezonden op tv.
 • Jelle Cleymans zag je aan het eind van de zomer op tv als presentator van De Positivo’s. Daarnaast heeft hij een cd uitgebracht met Jonas van Geel onder de naam Cleymans & Van Geel. Dit duo zal samen ook deelnemen aan Liefde voor Muziek 2021.
 • Axel Daeseleire heeft ons tijdens de eerste coronagolf flink laten schrikken. Het virus kreeg hem namelijk te pakken, waarna hij tien dagen in coma lag. Daarna zag je hem op tv met Axel Gaat Binnen. En via Streamz kun je van hem genieten in de nieuwe reeks Fair Trade (van Marc Punt).
 • Koen De Bouw is één van mijn favoriete Vlaamse acteurs. Dit jaar zit ik dan helemaal goed, want via Streamz kan ik van ‘m genieten in Red Light en Niets te Melden. Daarnaast kijk ik uit naar Glad ijs, waarin Koen De Bouw Leon speelt – de ontvoerder van Phil Frisco. Verder staat Bastaard nog steeds op mijn kijklijstje. Tja, en als je Professor T. of de Vincke & Verstuyft-trilogie nog niet hebt gezien – dan heb je in ieder geval weer een hoop fijne serie-uurtjes te gaan.
 • Vic De Wachter zien we de laatste tijd steeds minder in grote rollen. Dat vind ik ontzettend jammer, want ik vond ‘m in het eerste seizoen van Salamander echt geweldig. En laten we Vossenstreken natuurlijk niet vergeten. Al mag zijn laatste grote rol er zeker zijn: Die van Marcel Vanderjeugdt in Gevoel voor Tumor.
 • Tine Reymer is getrouwd met acteur Peter Van Den Begin. In Fair Trade zijn ze voor het eerst samen te zien. Daarnaast zie je haar op dit moment ook op tv als CG Federale Politie in Black-out.
 • Stan Van Samang zagen we de laatste tijd veel minder als acteur. Hij heeft zich flink gefocust (en ook niet onverdienstelijk) op zijn zangcarrière. Helaas is de komst van zijn nieuwste cd uitgesteld (je kunt ‘m wel alvast bestellen). Daarnaast is recent ook bekendgemaakt dat hij één van de hoofdrollen in de Ketnet-serie 3HZ speelt.
 • Eric Godon zag je recent in de Eén-reeks GR5. Hij speelde hierin rechercheur Pol Martin.
 • François Beukelaers was recent te zien in De Dag als Gustav. En hij speelt de vader van Romain in De ontvoering van Phil Frisco. Een VTM-serie waar ik echt ontzettend nieuwsgierig naar ben.
 • Gert Winckelmans kennen we natuurlijk allemaal van zijn rol uit de telenovelle Sara. Deze reeks – waarin hij naast Veerle Baetens te zien is – haalde VTM weer van onder het stof (om vervolgens ook een nieuwe telenovelle te maken, namelijk Lisa). Daarnaast zag je hem recent in Over Water als de chauffeur van De Pelsmaecker. Daarnaast kun je hem op Streamz ook zien in Fair Trade als – de wat mij betreft zeer irritante – Anthony.
 • En tot slot natuurlijk de helaas veel te vroeg overleden Ludo Busschots.

Heb je Amazon Prime Video dan kun Windkracht 10: Koksijde Rescue gratis kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 december 2020 /