De Infiltrant: misdaadserie met een hoek af op VTM

De Infiltrant is de nieuwe 8-delige reeks van VTM en Eyeworks. Vanaf 5 februari is deze serie op maandag te volgen. De reeks is vrij geïnspireerd op waargebeurde feiten en drijft op drama, spanning, actie en een stevige portie humor. Of kortweg samengevat: een misdaadserie met een hoek af.

Hij heeft al in de gevangenis gezeten voor fraude en valsheid in geschrifte en is vastberaden niet terug naar de cel te gaan. Maar stoppen met kleine criminaliteit? Neen, dat is oplichter Danny Desmedt nu ook weer niet van plan.

Oplichter Danny Desmedt (Geert Van Rampelberg) wordt door Marc Potvin (Peter Van den Begin), directeur bij de Federale Gerechtelijke Politie, onder druk gezet om te infiltreren in de organisatie van Freddy Bernaerts (Dirk Roofthooft). In ruil voor informatie waarmee hij en zijn adjunct Karen Hofman (Natali Broods) drugstrafikant Bernaerts kunnen vatten, krijgt Danny de belofte dat ze de lopende klachten tegen hem zullen laten vallen. Althans, dat is wat hem verteld wordt… En dus wordt Danny tegen wil en dank de beste vriend van Freddy.

De opdracht is niet zonder gevaar en wordt nog complexer wanneer Danny in een machtsstrijd verwikkeld raakt met Lars (Wouter Hendrickx), de voormalige rechterhand van Bernaerts. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt Danny ook nog eens tot over zijn oren verliefd op zijn contactpersoon Hofman, die hem maar een opschepper vindt. In eerste instantie toch… want daarna lijkt ze langzaamaan voor hem te vallen, met alle problemen aandien.

Maar het grootste obstakel blijkt Freddy Bernaerts zelf. Zijn paranoïde en hebberige aard zorgen ervoor dat elke poging tot een drugsdeal eindigt in een fiasco. Danny en directeur Potvin zitten met een probleem: hoe betrap je een drugstrafikant wanneer die geen drugs dealt?

Andere rollen in De Infiltrant zijn voor onder andere Greet Verstraete, Barbara Sarafian, Oscar Willems, Joren Seldeslachts, Bert Huysentruyt, Günther Lesage, Flor Decleir, Reinhilde Decleir, An Miller, Nabil Mallat, Thomas Ryckewaert, Johan De Paepe en Evelien Van Hamme.

Joël Vanhoebrouck, die eerder al de hitseries De Bunker, Eigen Kweek en Dubbelleven maakte, neemt de regie voor zijn rekening. Het non-fictieboek ‘Alpha 20’ van Kris Daels, die jarenlang undercoveragent was, vormde de voedingsbodem voor het scenario dat Philippe De Schepper (Eigen Kweek, Dubbelleven) en Bas Adriaensen (Eigen Kweek, Vermist) schreven.

Regisseur Joël Vanhoebrouck: “Er is een hoek af aan De infiltrant. Het is een misdaadverhaal, but not as you know it. De Infiltrant is een reeks over klungels, en de resultaten van hun geklungel. Onze personages zijn niet de coole tough guys die je in dit soort serie verwacht. Het zijn eerder… in Brussel zeggen we ‘panchen’: sympathieke mensen, die helaas alleen maar domme dingen doen. Toch zal de kijker van hen houden. Omdat de personages net dat tikkeltje authentieker zijn, en omdat ze vertolkt worden door de fantastische acteurs Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft, Natali Broods, Peter Van den Begin en Wouter Hendrickx. Het was een plezier om met hen te werken, zelfs onder de loden zon tussen de olijfbomen in Malaga.”

Scenarist Philippe De Schepper: “Toen we het boek ‘Alpha 20’ van ex-undercoveragent Kris Daels lazen, over de langste undercover operatie ooit in België, zagen we het potentieel voor een atypische reeks met heel kleurrijke personages. Het kloppende hart van De Infiltrant is niet het misdaadverhaal maar de dynamiek van personages die tot elkaar veroordeeld zijn. Het zijn kleine criminelen, overlevers die alleen aan zichzelf denken en nét daardoor afhankelijk zijn van elkaar. Het levert spanning en humor vanuit de personages.”

De Infiltrant kwam tot stand dankzij de steun van het VAF/Mediafonds en met behulp van de Belgische tax shelter voor de financiering van audiovisuele producties onder begeleiding van Scio Productions.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 februari 2018 /