De Libi met Bilal Wahib en Daniël Kolf op tv

De Libi met Bilal Wahib, Daniel Kolf, Oussama Ahammoud en rapper Hef wordt maandagavond 20 december om 21.20 uur uitgezonden op NPO 3. Deze film is een trip door Amsterdam, over jongens die groot dromen en op hun eigen manier de wereld willen veroveren.

Verhaal De Libi

De Libi is een komische roadmovie waarin je Bilal (Bilal Wahib), Gregg (Daniel Kolf) en Kevin (Oussama Ahammoud) vierentwintig uur lang volgt door Amsterdam. De vrienden kunnen niet wachten tot het echte leven begint – na de eindexamens gaan ze vliegen! Als een paar meisjes Bilal en Gregg uitdagen hen te ontmoeten bij een optreden van Hef in de Jimmy Woo, grijpen ze die kans met beide handen vast. Samen met Kevin zetten ze alles op alles om binnen te komen en zo te bewijzen wat ze waard zijn. De Libi is een film over ontembare levenslust en dromen van een toekomst vol mogelijkheden. Over jongeren die er alles aan doen om door de rest van de wereld gezien te worden.

Makers

Shady El Hamus heeft De Libi geregisseerd. Hij heeft voor deze film het scenario geschreven samen met Jeroen Scholten van Aschat. Producent is The Rogues – Guusjes van Deuren.

Cast De Libi

De hoofdrollen in De Libi worden gespeeld door Bilal Wahib, Daniël Kolf, Oussama Ahammou en rapper Hef. Daarnaast zien we ook Isabelle Depeweg, Vera Bulder, Maisam El Idrissi, Sabri Saad El-Hamus (de vader van Dina in Oogappels), Thomas Höppener, Richelle Plantinga (die te zien is in Lieve Mama op Videoland), Kendrick Etmon (die te zien was in de jonge Frank in Dit zijn wij), Manoushka Zeegelaar Breeveld (die in Kerstgezel.nl te zien is als psycholoog, Camilla Siegertz, Pieter Bouwman, Nadja Hupscher (die nu te zien is op tv in Rudy’s Grote Kerstshow), Steef Cuijpers (die te zien zal zijn in de Vlaamse film Cool Abdoul), Michiel Kerbosch, Chris Peters, Gijs Blom, Martijn Hillenius, Guido Pollemans (die je kent uit Papadag) en Stefanie van Leersum. Lykele Muus die je kent als Bart uit de Nederlandse Dertigers zie je voorbij komen als strandtenteigenaar.

Bilal Wahib in De Libi

Bilal Wahib speelt in De Libi Bilal. Hij doet vooral voordat hij denkt. Hij is intuïtief en stuitert door zijn allesoverheersende ADHD alle kanten op. Zij vader Said werkt lange dagen op de markt en daarom moet Bilal ook veel voor zijn zusje Maryam (Maisam El Idrissi) zorgen. Met zijn vader (Sabri Saad El-Hamus) heeft Bilal een afstandelijke band. Bilal kijkt op zijn vader neer – hij wil veel meer bereiken in het leven. Hij wil succesvol zijn, in de spotlights staan en veel geld verdienen. Bilal voelt dat hij een talent heeft. Hij kan mensen inpakken, hij kan zingen en entertainen. School is niet voor hem, nooit geweest.

Nu de examens eraan komen schuifelt hij voor zijn gevoel elke dag een stukje dichter naar de rand van de duikplank en hij kan niet wachten om te springen. Na de zomer gaat het gebeuren; het echte leven. Tijdens De Libi leert Bilal dat hij zijn energie beter moet focussen. Dat als hij, zoals zijn voorbeeld Hef, écht iets wil bereiken in het leven er hard voor moet werken. Minder praatjes meer doen. Hij komt er in de film achter dat springen één ding is, maar dat je ook met je landing bezig moet zijn – anders val je te pletter. Aan het einde voelen we dat wat er ook gebeurt, hij door die belangrijke les wel op zijn pootjes terecht gaat komen. Als hij zichzelf serieus blijft nemen gaat hij zonder twijfel vliegen.

Alles over Bilal Wahib

Al van jongs af aan is Bilal Wahib bezi met acteren. Hij werd bekend bij het jonge publiek als Kaleb in Spangas. Daarna zag je hem bijvoorbeeld in Brugklas, Verborgen Verhalen, Vechtershart, Koefnoen en Toon. In Fissa en Broerders speelde hij al hoofdrollen. En laten we natuurlijk ook zijn rol van Mo de Show in Mocro Maffia niet vergeten. Daarnaast zie je hem in Paradise Drifters van Mees Peijnenburg. Op VlaamsKijken schreven we ook al over Bilal Wahib, bijvoorbeeld over zijn rol in Commando’s en in de nieuwe serie Red Light met Carice van Houten en Halina Reijn (begin 2021 bij BNNVARA te zien)

Daniël Kolf als Gregory in De Libi

Daniël Kolf speelt de rol van Gregory; de beste vriend van Bilal. Ze zijn samen opgegroeid in dezelfde buurt. Gingen naar dezelfde basis- en middelbare school en voetbalden uren op hetzelfde pleintje. Maar Gregg is in vele opzichten het tegenovergestelde van Bilal. Hij denkt eerst voor hij doet. Hij is verantwoordelijker en trekt zich meer van anderen aan. Zijn moeder ziet dat hij meer in zijn mars heeft dan de Mavo en probeert hem aan te sporen harder zijn best te doen. Gregg zou makkelijk de Havo kunnen doen als hij accepteert dat hij nog twee jaar naar school moet, maar dat is nou precies waar Gregg geen zin in heeft.

Gregory wil met zijn vriend Bilal de wereld in. Tijdens De Libi verandert uiteindelijk ook Gregg. Hij gaat inzien dat hij en Bilal anders zijn. Dat Bilal weet waar zijn talent ligt en hijzelf nog niet. Als hij zich over zijn weerstand heen zet en doorbijt heeft hij straks veel meer mogelijkheden. Voor nu gaan ze dan even andere kanten uit, maar hun vriendschap zal overleven. Dat weet Gregg zeker. Als het hem lukt zijn talenten te ontdekken dan vliegen ze alsnog samen.

Alles over Daniël Kolf

Daniël Kolf is opgegroeid in Suriname. Hij begon in 2016 in Nederland aan de Toneelschool Arnhem en ging twee jaar later naar de Toneelschool Amsterdam. Ook hij was te zien in Mocro Maffia en hij speelde mee in De Slet van 6VWO. De rol van Gregory in De Libi is de eerste hoofdrol van Daniël Kolf. Recent zag je hem als Daryl in Lieve Mama.

Oussama Ahammoud als Kevin

Oussama Ahammoud speelt Kevin; Kev is het derde wiel aan de wagen. Hij is minder gevat en energie dan Bilal en Gregg. Hij is de nerd om wie gelachen wordt. De jongen die erbij is om de andere jongens beter over zichzelf te laten voelen. Hij kent Bilal en Gregg al een paar jaar van school, maar waar die twee echt een duo zijn, hangt hij er een beetje bij. Kev vindt het allemaal wel prima. Hij is niet zo goed op school en heeft van huis uit nauwelijks steun en vertrouwen meegekregen.

Kevin is een binnenvetter met weinig zelfvertrouwen. Door wat hij tijdens De Libi meemaakt ontdekt hij kanten van zichzelf waarvan hij niet wist dat ze er waren. De echte Kev komt boven. Hij leert voor zichzelf opkomen, rechter op lopen, en vrouwen versieren. Kev wordt een man. Hij wordt ontmaagd. Wint. De nerd wordt een held en vliegt zo een hoopvolle toekomst tegemoet.

Alles over Oussama Ahammoud

Oussama Ahammoud ken je als Youssef ‘Muis’ Taheri uit Mocro Maffia. Daarnaast was hij te zien in de serie Vakkenvullers en in Morten. Hij studeert aan de Toneelacademie Amsterdam.

Rapper Hef

Rapper Hef (Juliard Frans) speelt zichzelf in De Libi. Hij is hét grote voorbeeld van Bilal. Kwam van niets en heeft voor wat hij nu heeft zelf gevochten. In 2009 en 2010 won hij drie State Awards, waaronder die voor Beste Artiest. Het werk van rapper Hef bereikte de hitlijsten in Nederland en Vlaanderen. Hij had eerder al bijrolletjes in films en series zoals Van God Los.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 december 2020 /