Smoeder van Maria Goos met o.a. Marcel Musters en Loes Luca

De vierdelige interviewserie Smoeder van Maria Goos is vanaf vanavond – zondag 26 september – om 23.05 uur te kijken op NPO2. In deze reeks gaat Maria Goos langs bij Marcel Musters, Loes Luca, Meral Polat en Hedy d’Ancona om over diens ouders te praten.

Smoeder


Maria Goos’ eigen moeder, die ‘bij ons lukt nooit niks’ als levensmotto had, was in 2004 de inspiratie voor de zeer succesvolle theatervoorstelling Smoeder, die ze met Marcel Musters van theatergroep mugmetdegoudentand maakte. Aanleiding was de dood van Musters’ moeder twee jaar daarvoor. Goos’ moeder was in 1985 al gestorven. Omdat beide theatermakers uit Brabant komen, waar het gebruik is om ‘onze moeder’ te verkorten tot ‘smoeder’, werd dat de titel van voorstelling. Goos en Musters hebben er jarenlang mee door het hele land gereisd.

In 2009 werd Smoeder op dvd uitgebracht; hij is nog steeds verkrijgbaar

Theatervoorstelling Smoeder

Smoeder is ontstaan uit gesprekken die Goos en Musters met elkaar voerden tijdens etentjes bij het plaatselijke Thaise restaurant. Die gesprekken zijn door Goos verwerkt tot een theaterscript. De opzet van de uiteindelijke voorstelling was simpel; het tafeltje bij de Thai werd verruild voor een tafeltje op het podium. In het bijzijn van publiek haalden Goos en Musters herinneringen op aan hun moeders. En dat werd zo’n succes, dat de voorstelling na vijftien jaar nog steeds op het repertoire staat van mugmetdegoudentand (onder de titel ‘Smoeder vijftien jaar later’).

Thea en Rietje

Daarin vertelden Maria en Marcel hetzelfde verhaal als in de voorstelling Smoeder, maar aangevuld met commentaar van hun moeders Thea en Rietje. Zij hebben hun levens vanaf de eerste voorstelling in 2004 gevolgd en hebben daar wel het één en ander over te zeggen, vanuit het hiernamaals. En nu is het theater verruild voor de huiskamer.

Loes Luca

Thea en Rietje waren het lang niet met alles eens en gaven op geheel eigen wijze commentaar. Ook in de televisie-uitzendingen zijn Thea en Rietje van de partij. In deze tweede aflevering, waarin Loes Luca centraal staat, kijken ze mee met het interview en geven ze commentaar vanuit een leeg theater, waar ze nog één keer samen aan tafel zitten. Op dit moment is Loes Luca te zien in de tv-serie Maud & Babs. In aflevering 3 staat Meral Polat centraal en Hedy d’Ancona zien we in de vierde aflevering van Smoeder op NPO2.

Geïnterviewden Smoeder

Meer weten over de geïnterviewden uit de Smoeder-reeks:

Theater wordt tv-show

Smoeder is een samenwerking van Omroep MAX met mugmetdegoudentand voor televisie en geproduceerd door CCCP. Het is niet de eerste voorstelling die naar tv wordt vertaald, zo kon je ook al kijken naar Romeinse tragedies van ITA of De eeuw van mijn moeder.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 september 2021 /