The Passion 2024 Hemelvaart cast; deze acteurs in Zeist

The Passion Hemelvaart 2024 is op vrijdag 10 mei om 20.30 uur op NPO1 te kijken. De muzikale show, waarin het verhaal van Hemelvaart in beeld wordt gebracht, vindt dit jaar plaats in Zeist. Zo zien we William Spaaij als Jezus. Maria wordt gespeeld door Angela Schijf. Maar we ontdekken nog veel meer bekende gezichten in The Passion 2024 cast, die we ook zien tijdens The Passion Hemelvaart… Hier lees je er alles over.

The Passion Hemelvaart 2024

The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt (daar lees je hieronder meer over). Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. Op locaties wederom in Zeist en omstreken spelen zich de scenes af en klinken bekende muziekhits, die binnen de context van The Passion Hemelvaart een verrassende nieuwe lading krijgen. Dit jaar is er voor zowel Maria Magdalena, Petrus als voor de ongelovige Tomas een grote rol weggelegd. Gastrollen zijn er in deze editie voor RTL Nieuws-verslaggever Robbie Kammeijer en actrice Peggy Vrijens *.

Cast The Passion Hemelvaart 2024

Net als met Pasen wil KRO-NCRV met The Passion Hemelvaart het verhaal van Hemelvaart uit de Bijbel voor iedereen in Nederland brengen: actueel en herkenbaar, met een diverse cast. De hoofdrolspelers die ook in deze editie weer meespelen zijn: William Spaaij (Jezus), Angela Schijf (Maria), Matteo van der Grijn (Petrus), Gaia Aikman (Maria Magdalena), Robbert Rodenburg (ongelovige Tomas) en verteller Kluun. Over de anderen in The Passion Hemelvaart cast 2024 lees je hieronder meer, omdat je hen ook zag in de ‘gewone’ Passion.

Onderstaande schreven we al voor de uitzending van The Passion in Zeist.

The Passion 2024: Zeist

The Passion 2024 vindt plaats in Zeist, dat eigenlijk in ‘hart van Nederland ligt’ aldus KRO NCRV. Het is de muzikale paasvertelling van KRO-NCRV voor iedereen. Dit jaar wordt-ie alweer voor de veertiende keer georganiseerd. Het thema dit jaar is ik geloof in jou is. Een krachtige boodschap vol vertrouwen; van hoop en solidariteit. Anita Witzier is voor de derde keer de verslaggever. Directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV zegt: “In deze tijden van oorlog en polarisatie lijkt het paasverhaal dat we in The Passion vertellen, steeds urgenter. De boodschap van Jezus is van alle tijden: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden, heb vertrouwen en sluit niemand uit. Dit is een boodschap voor iedereen in ons land en willen we doorgeven aan jongere generaties.”

Cast The Passion 2024

Angela Schijf (Maria), William Spaaij (Jezus), Matteo van der Grijn (Petrus), Keizer (Judas) en Gaia Aikman (Maria Magdalena) vervullen hoofdrollen in The Passion 2024. Ook Victor Löw (Pilatus) en Robbert Rodenburg (ongelovige Tomas) horen hierbij. Kluun is de verteller. Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere bekende deelnemers aan The Passion 2024 in Zeist; die zetten we hieronder ook op een rijtje.

Jezus: William Spaaij

Musicalacteur William Spaaij kruipt in de huid van Jezus voor The Passion 2024. Recent zagen we hem nog op tv als kapelaan Lumens in de tv-musical Dagboek van een herdershond (waarin we Angela Schijf als engelbewaarder zagen). Hij is vooral veel in het theater te zien, maar speelde in 2010 ook nog negen afleveringen in Onderweg naar Morgen. Als Jochem zag je hem in 2021 in De Kameleon aan de ketting. William Spaaij is trouwens niet de minste musicalacteur, hij was verschillende keren genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards en won deze in 2014, 2010 en 2009.

Maria: Angela Schijf

Angela Schijf is Maria in The Passion 2024. Ik ben hier heel erg benieuwd naar, omdat ze in de musical Dagboek van een herdershond echt indruk maakte. Ze is op dit moment op tv te zien in Flikken Maastricht seizoen 18. Maar je kent haar ook uit Meisje van Plezier en (R)Evolutie.

Petrus: Matteo van der Grijn

Matteo van der Grijn is Petrus in The Passion 2024. Je zag hem recent bijvoorbeeld in Hockeyvaders, maar denk ook aan Het Gouden UurForever RichOogappelsAdem in adem uit, maar ook in KlemKeizersvrouwen en DNA. In 2011 won hij de John Kraaijkamp Musical Award voor de beste mannelijke hoofdrol in een grote musical voor Soldaat van Oranje.

Judas: Keizer

Keizer (Rozelsky Steve Lie-A-Jen) speelt de rol van Judas in The Passion 2024. Deze Nederlandse rapper heeft al heel wat nummers op zijn naam staan. Vorig jaar was hij met zijn moeder nog te zien in DNA Singers. Als acteur was hij te zien in Vechtershart en Bureau Raampoort.

Maria Magdalena: Gaia Aikman

Gaia Aikman zien we in The Passion 2024 als Maria Magdalena. Deze actrice won de Musical Award 2023 voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical voor haar rol in Aida. Wist je dat deze Surinaamse zangeres en actrice geschiedenis schreef; zij speelde zowel de kleine als grote Nala in The Lion King. Een rol die ze zelfs op West End in Londen speelde. Ze zal te zien zijn in de Nederlandse bewerking van de spektakelmusical 40-45.

Ongelovige Tomas: Robbert Rodenburg

De veertiende editie van The Passion in Zeist krijgt een extra hoofdrol. KRO-NCRV belicht voor het eerst het Bijbelse personage van de ongelovige Tomas in het paasverhaal. De ongelovige Tomas benadrukt in het verhaal de menselijke neiging om te twijfelen. Iedereen komt wel eens voor de keuze te staan om te kiezen tussen gevoel en verstand. Tomas behoort tot een van de twaalf discipelen van Jezus. Hij is degene die weigert te geloven dat Jezus na zijn kruisiging nog leeft. Hij wil tastbaar bewijs, voordat hij in de opstanding van Jezus kan geloven. De ongelovige Tomas wordt in de 2024 editie gespeeld door presentator Robbert Rodenburg. 

Robbert Rodenburg is ongelovige Tomas

Robbert Rodenburg vertelt: “Bij de eerste editie van The Passion stond ik op het plein in Gouda en ook daarna heb ik elke editie gekeken. Dat ik nu ben gevraagd voor deze specifieke rol vind ik niet alleen heel leuk, maar eigenlijk ook heel toepasselijk. De twijfel van de ongelovige Tomas past ook bij mij persoonlijk. Nog steeds ben ik iemand die heel erg zoekt naar waar ik wel of niet in geloof. En ook persoonlijk heb ik veel vragen. Meedoen aan The Passion is een mooie kans om weer eens opnieuw te kijken naar het geloof en hoe dit bij mij past.” Je kent Robbert Rodenburg onder andere van Good Luck Guys en als winnaar van Expeditie Robinson 2021. Tijdens The Passion Hemelvaart is zijn rol, net als die van Petrus en Maria Magdalena, groter.

Pilatus: Victor Löw

Victor Löw: “Ik ben enorm enthousiast om dit jaar Pilatus te vertolken in The Passion. Pilatus is een complex personage en ik wil zijn innerlijke strijd en dilemma’s laten zien: hij komt er op een gegeven moment achter: de situatie overstijgt mij. Pilatus moet kiezen tussen zijn geweten en de macht van het volk. Ik kijk ernaar uit om dit tot leven te brengen op het podium, in de hoop het publiek te raken.” Acteur Victor Löw ken je van De Vuurlinie, Vliegende Hollanders, maar denk ook aan Flikken Rotterdam en Centraal Medisch Centrum. Of wat langer geleden: Kees & Co, Voetbalvrouwen en Spangen. Victor Löw heeft echt een goedgevuld cv. *

Verteller: Kluun

Schrijver Raymond van de Klundert *, die we natuurlijk beter kennen als Kluun, is de verteller van The Passion 2024. “Naast dat het een prachtig verhaal is dat ook in deze tijden nog steeds veel te zeggen heeft en herkenbaar is, wil ik dit jaar het paasverhaal ook richten aan de nieuwe generatie. Ik wil hen zeggen dat je in jezelf moet geloven én in de medemens. Het paasverhaal gaat daar bij uitstek over, het is een menselijk verhaal over vallen en opstaan. Het houdt mij, het houdt ons, een spiegel voor. Wat mij betreft heb je twee keuzes: je kunt uitgaan van wantrouwen of vertrouwen. Als je voor vertrouwen kiest word je misschien een paar keer in je leven bedonderd of teleurgesteld, maar het maakt de rest van het leven wel een stuk leuker. Dat is wat mij betreft de ultieme boodschap die ik haal uit het paasverhaal: met een beetje vertrouwen in elkaar maken we de samenleving liever”, aldus Kluun, die je kent van boeken als Help, ik heb mijn vrouwe zwanger gemaakt, Komt een vrouw bij de dokter en verschillende andere titels *.

Discipelen The Passion 2024:

Natuurlijk zetten we ook de discipelen voor je op een rijtje. Dat zijn Anna Speller, Jolijn Henneman, Julian Ras, Robin Frings, Steven Brunswijk, Sterre van Woudenberg, Tamara Brinkman en Vera Camilla. Hieronder lees je waar je deze deelnemers aan The Passion van kent.

 • Anna Speller is actrice en zangeres. We leerden haar kennen in Starmaker (en dus K-otic). In Better than ever seizoen 2 deed ze haar verhaal.
 • Jolijn Henneman zag je recent bijvoorbeeld in Moedermaffia, maar je kent haar ook uit De slet van 6VWO en Misfit. Ze debuteerde als Prinses Linde – uit Prinsessia – in Samson en Gert.
 • Julian Ras ken je als acteur uit Dummie de Mummie. Op dit moment is hij te zien in De Joodse Raad.
 • Robin Frings is doof, maar dat is voor hem geen belemmering om inmiddels een populair acteur en content creator te zijn. Je zag hem ook in Hands Up. Als acteur is hij momenteel te zien in Buenas Chicas.
 • Steven Brunswijk leerden we kennen als de Braboneger. Hij is cabaretier en ook online erg actief.
 • Sterre van Woudenberg is actrice; recent zag je haar in Diepe Gronden. We leerden haar kennen als Nola in Brugklas.
 • Tamara Brinkman leerden we kennen als Babette Kouwenberg in Onderweg naar Morgen. Ze speelde daarna verschillende rollen * en was de laatste jaren vooral te zien in Goede tijden, slechte tijden.
 • Vera Camilla is een Nederlandse YouTuber, die veel praat over mentale gezondheid en body confidence.

Meer over Cast The Passion 2024:

Wie we verder spotten in de cast van The Passion 2024? Denk aan Alberto Stegeman, Matthyas het Lam, maar ook Bankzitters Matthy het Lam, Raoul de Graaf, Koen van Heest, Robbie van de Graaf en Milo ter Reegen. Nicol Kremers zien we als Barabbas.

 • Alberto Stegeman is onderzoeksjournalist. Je kent hem van Undercover Nederland.
 • De Bankzitters zijn op dit moment razend populair, zowel op YouTube als van hun populaire nummers.
 • Nicol Kremers leerden we kennen in de Familie Gillis.

Audiodescriptie en gebarentolk

Naast de live-vertelling door Kluun op 28 maart, wil KRO-NCRV het paasverhaal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Daarom wordt de veertiende editie voorzien van audiodescriptie door KRO-NCRV-dj Emmely de Wilt op NPO Radio 2 en live audiodescriptie op het plein in samenwerking met Bartiméus Fonds. Voor slechthorende kijkers is er een gebarentolk beschikbaar op NPO 1 Extra. Op deze manier wordt The Passion voor iedereen een zelfde ervaring op hetzelfde moment.

Ik geloof in jou

Anita Witzier is de verslaggever tijdens de tocht, waarbij het thema Ik geloof in jou is. Zij zegt: “Het is in deze tijd zo belangrijk om het niet alleen te hebben over wat ons verdeelt, maar om juist te kijken naar wat we met elkaar gemeen hebben. Om ook steeds weer te zeggen dat we geloven in de ander. Je hebt er misschien een beetje extra moed voor nodig om dat hardop te doen, maar in die geloofskracht schuilt wat mij betreft de hoop voor een wereld waarin we elkaar begrijpen en samenwerken.”

The Passion 2024 kijken

Op Witte Donderdag kun je inmiddels voor de veertiende keer kijken naar The Passion. Je ziet de show in Zeist vanaf 20.30 uur op NPO1. Natuurlijk is The Passion ook dit jaar weer terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Woon je buiten Nederland – bijvoorbeeld in België – dan is dat mogelijk met een VPN Verbinding. Wist je dat er in de beginjaren zelfs een dvd van is gemaakt. Zo kun je nu The Passion Live in Gouda* nog kopen.

Passion Talk

Direct na de live-uitzending op 28 maart kunnen kijkers doorschakelen naar Passion Talkop NPO 3. KRO-NCRV-presentatoren Klaas van Kruistum en Anita Witzier praten live na met de cast en andere bekende gezichten. Wat heeft indruk gemaakt? Ook Dominee Anne-Meta Kobes schuift aan voor de duiding: wat weten we eigenlijk van Jezus en zijn discipelen en wat voor betekenis heeft het paasverhaal voor deze tijd?  Daarnaast keert de Passion test in vernieuwde vorm terug. Kijkers kunnen nagaan op welke persoon uit het paasverhaal ze het meest lijken. Is het Jezus, Maria of toch Judas of de ongelovige Thomas? Ook worden de eerste exclusieve beelden van The Passion Hemelvaart gedeeld.

Foto: KRO-NCRV Remko Modderkolk

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 mei 2024 /