The Passion 2023 cast: deze acteurs in Harlingen

The Passion 2023 is vanavond – donderdag 6 april – om 20.30 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO1. De dertiende editie vindt plaats in Harlingen. We zien Sinan Eroglu als Jezus. Marlijn Weerdenburg speelt Maria. En Buddy Vedder kruipt in de huid van Judas. Thomas van Luyn is dit jaar de verteller. Maar we zien natuurlijk nog meer bekende gezichten; ontdek hier alles over The Passion 2023, cast en meer.

The Passion 2023: Harlingen

The Passion 2023 speelt zich af in Harlingen. Na drie edities zonder publiek, is er dit jaar weer publiek van de partij tijdens het live-evenement. Thomas van Luyn* neemt als verteller het publiek mee in het eeuwenoude paasverhaal, dat vandaag de dag nog verrassend actueel is. In een tijd waarin we elkaar meer dan ooit nodig hebben, lijkt de samenleving juist steeds verder uiteen te vallen. The Passion 2023 heeft als thema Leun op mij. Anita Witzier* is dit jaar de verslaggeefster; zij loopt mee met de processie en interviewt de deelnemers aan The Passion in Harlingen.

The Passion 2023 cast

The Passion 2023 cast wordt gevormd door tal van bekende gezichten. Sinan Eroglu speelt Jezus. Marlijn Weerdenburg* zien we als Maria. Buddy Vedder kruipt in de huid van Judas. Ferdi Stofmeel is Petrus. Bertrie Wierenga speelt Maria Magdalena. Dragan Bakema zet het personage van Pilatus neer. Daarnaast zien we Nhung Dam als de vrouw van Pilatus: Claudia Procula. Deze laatste drie personages: Maria Magdalena, Pilatus en Claudia Procula staan centraal in The Passion Hemelvaart 2023.

Jezus The Passion 2023: Sinan Eroglu

Sinan Eroglu zien we als Jezus in The Passion 2023 in Harlingen. Deze acteur zag je recent in Nederlandse films als Foodies en Costa!!, maar hij speelde bijvoorbeeld ook in DNA en De Vlucht. Daarnaast kun je hem morgen (vrijdag 7 april) op Prime Video* zien in De Tatta’s. Op IMDB zien we dat hij werkt aan Scotoe, die verwacht wordt in 2024.

Maria The Passion 2023: Marlijn Weerdenburg

Maria in The Passion 2023 wordt gespeeld door Marlijn Weerdenburg. Haar ken je als de nieuwe presentatrice van DNA Onbekend, maar natuurlijk ook als actrice en presentatrice van bijvoorbeeld Moltalk. Ze speelde meerdere rollen de hoofdrol in de gelijknamige serie Danni Lowinski – waar ze ook het nummer The Way I Am zong (volgens IMDB). Verder was ze nog te zien in Petticoat, maar de laatste tijd zien we Marlijn Weerdenburg niet meer als actrice, maar vaker als presentatrice.

Meer over Cast The Passion 2023

Ben jij nieuwsgierig naar waar je alle andere acteurs en actrices uit The Passion 2023 van kent? We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Buddy Vedder zien we als Judas. Recent zagen we Buddy Vedder als presentator van Tulpen uit Antwerpen. Maar we kennen hem natuurlijk ook van The Masked Singer en Holland’s Tot Talent.. Verder zagen we hem als acteur bijvoorbeeld in Goede tijden, slechte tijden als Rover. Hij speelde mee in De Club van Lelijke Kinderen en in De slet van 6 vwo. Volgens IMDB werkt Buddy Vedder nu aan Bekeken, die nog in ontwikkeling is. Hij is tevens stemacteur*.
 • Ferdi Stofmeel kruipt in de huid van Petrus. Ferdi Stofmeel* is acteur. Je zag hem bijvoorbeeld in Niks te melden. Verder kun je hem kennen als de vader in De Regels van Floor, als de irritante collega in Heer & meester, maar ook van Komt een man bij de dokter. Hij werkt momenteel aan Rundfunk: Duco & Roy.
 • Bertrie Wierenga is Maria Magdalena; een rol die in de Hemelvaart-editie groter is. Waar je Bertrie Wierenga van kent? Nou, zij speelt de rol van Shanti Vening in GTST op dit moment. Verder zag je haar eerder bijvoorbeeld in Celblok H.
 • Dragan Bakema* behoort tot The Passion 2023 cast als Pilatus. Recent zag je deze acteur nog in de Videoland-serie Incognito. Hij speelde al in tal van Nederlandse series en films. Denk bijvoorbeeld aan Medea, Joy, Hart tegen Hard, Noord Zuid, Flikken Rotterdam en niet te vergeten Keizersvrouwen (de geweldige Nederlandse reeks met tal van Vlaamse acteurs). Een acteur die wat mij betreft nog veel meer mooie rollen aan zijn cv mag toevoegen.
 • Nhung Dam zien we in The Passion als het nieuwe personage Claudia Procula. Je kunt actrice Nhung Dam kennen uit Dertigers, waarin ze Babs speelt. Verder speelde ze Anja Appelboom in Het geheime dagboek van Hendrik Groen*. En als Juf Judith kwam ze voorbij in Klem*. Maar ook in Ik Weet Wie Je Bent*, Meiden van de Herengracht* en Ja, ik wil!* speelt ze mee. Nhung Dam is naast actrice ook theatermaakster en schrijfster. Haar boekroman Duizend Vaders* is ontzettend goed ontvangen en zelfs in het Duits vertaald.

Discipelen The Passion 2023

Als Discipelen in The Passion 2023 zien we – naast Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus)en Bertrie Wierenga (Maria Magdalena) – ook Annette Barlo, Emma Deckers, Lieke Hammink, Ilse Heus, Ayşegül Karaca, Xavier Molijn, Michel Mulder, Boaz Roelevink en Theo-Bert Pot. Waar je de discipelen van The Passion 2023 van kent? We zetten deze leden van de cast natuurlijk ook voor je op een rijtje.

Hier ken je discipelen van…

 • Annette Barlo* leerden we natuurlijk kennen als Anna in de tv-serie Oppassen!!! Hier was ze maar liefst tien jaar in te zien. Maar ze speelde later bijvoorbeeld ook in Vrijland en De Spa.
 • Emma Deckers is de dochter van Richard Krajicek en Daphne Deckers. Ze speelde ook mee in Alles is zoals het zou moeten zijn.
 • Ilse Heus is actrice; je zag haar bijvoorbeeld als Ziggy in Spangas, maar je kent haar ook als Liselot uit De slet van 6VWO.
 • Lieke Hammink speelde eveneens in Spangas; daar kennen we haar als Gioia Kramer.
 • Ayşegül Karaca is actrice, theatermaakster en zangeres.
 • Xavier Molijn is acteur en influencer. Je kunt hem kennen als Xavierofzo. Hij maakt korte sketches.
 • Michel Mulder is een voormalig schaatser, die in 2014 in Sotsji op de Olympische Spelen goud won op de 500 meter. Hij won daarnaast brons op de 1000 meter. Verder won hij het WK Sprint in 2013 en 2014.
 • Boaz Roelevink is een Friese zanger.
 • Theo-Bert Pot is interieurstylist; je kent hem onder andere van BinnensteBuiten.

Deelnemers The Passion 2023

Daarnaast zijn er altijd nog meer bekende deelnemers te zien in The Passion; wie dat in 2023 zijn, durf ik nog niet te zeggen. Natuurlijk werk ik dit artikel bij als ik meer weet (of na het zien van de show). Wie we gaan zien:

Verteller The Passion 2023: Thomas van Luyn

Thomas van Luyn is de verteller van The Passion 2023. Hij wil de kijkers verbinden en inspireren. Thomas van Luyn* vertelt: “Ik heb dierbare herinneringen aan het paasverhaal uit mijn jeugd. Ik ben niet gelovig, maar het blijft ontzagwekkend, iemand die bereid is op die manier te sterven voor het goede. Hij weet dat het gaat gebeuren, en ondergaat het zonder verzet. Dat is heel aangrijpend. Jezus toont hiermee hoeveel zijn leer hem waard is. Nou hoeven we gelukkig niet allemaal Jezus te zijn, maar het is mooi dat iemand heeft getoond waar de lat ligt, qua compassie en vertrouwen. Dat hoop ik ook in mijn teksten over te dragen: de boodschap waarvóór hij bereid was te sterven – ‘oordeel niet, de ander is hetzelfde als jij’  – een simpele waarheid, waar we ons zó tegen verzetten, maar ècht de weg uit de meeste ellende is.”

Audiodescriptie en gevarentolk

Naast de live-vertelling door Thomas van Luyn is ook de dertiende editie van The Passion voorzien van audiodescriptie van KRO-NCRV-dj Wouter van der Goes op NPO Radio 2. Ook is dit jaar op het plein een gebarentolk aanwezig en is er voor de kijker thuis een gebarentolk beschikbaar op NPO 1 Extra. Op deze manier wordt The Passion voor iedereen een zelfde ervaring op hetzelfde moment.

The Passion kijken

Op Witte Donderdag kun je inmiddels voor de dertiende keer kijken naar The Passion. Je ziet de show in Harlingen vanaf 20.30 uur op NPO1. Natuurlijk is The Passion ook dit jaar weer terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Woon je buiten Nederland – bijvoorbeeld in België – dan is dat mogelijk met een VPN Verbinding. Wist je dat er in de beginjaren zelfs een dvd van is gemaakt. Zo kun je nu The Passion Live in Gouda* nog kopen.

Over eerdere edities schreven wij ook, lees:

Foto: Sander Mulkens

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 april 2023 /