Gebarentolk Irma Sluis en Igmar Felicia maken programma Hands Up

Gebarentolk Irma Sluis en 538 radio-dj Igmar Felicia maken samen het programma Hands Up. Wie kan zich het beste verstaanbaar maken in gebarentaal? We ontdekken het vandaag – zaterdag 13 november – om 18.35 uur op NPO Zapp. Dit is het eerste tv-programma met dove en slechthorende kandidaten.

Hands Up

In Hands Up strijden zes duo’s, bestaande uit zes dove en slechthorende kinderen en zes BN’ers, om de Hands Up Trofee. Van elk duo kan de één alles horen en de ander niet of nauwelijks. In Hands Up voeren zij opdrachten uit waarbij ze alleen mogen praten met elkaar in gebarentaal. Wie zitten op dezelfde golflengte? Welke BN’er heeft een ‘gebarenknobbel’? Elke week valt een duo af tot uiteindelijk één duo zich de winnaar mag noemen van Hands Up 2021. Met Hands Up wil KRO-NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in onze maatschappij; een klein gebaar van groot verschil. Om zo elkaar beter te verstaan.

Irma Sluis en Igmar Felicia

De presentatie van Hands Up is in handen van Tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluis en radio-dj Igmar Felicia van Radio 538. Irma Sluis vertelt: “Ik vind het een eer te mogen meewerken aan dit programma. Zo leuk om te zien hoe enthousiast, respectvol en geïnteresseerd iedereen is, voor en achter de schermen!” Irma Sluis is aan het begin van de coronacrisis bekendgeworden, doordat ze gebarentolk was bij de persconferenties. Vooral de wijze waarop ze het woord ‘hamsteren’ vertolkte ging het hele internet over.

Deelnemers Hands Up

In Hands UP nemen zes teams het tegen elkaar op. De teams bestaan uit een BN’er en een jongere die doof of slechthorend is. Ontdek hier alles over de deelnemers van Hands Up met Jamai Loman, Marije Zuurveld, Esmée van Kampen, Nienke van Dijk, Niek Roozen en Daniel Lippens.

Gebarentaal leren

  • Zanger/musicalacteur/presentator Jamai Loman en de 15-jarige Isabella uit Zoetermeer. Isabella houdt van dansen, lezen en long boarden. Ze vindt het leuk om gebarentaal te laten zien en doet dat met sign songs op haar eigen YouTube-kanaal. Jamai: “Hands Up inspireert me. Ik vind het fantastisch om een nieuwe taal te leren.”
  • YouTuber/Instagrammer Marije Zuurveld en de 14-jarige Douae uit Krimpen aan de IJssel. Douae is de enige in haar familie die doof is. Ze is gek op zwemmen, schilderen en fashion. “Ik denk dat heel veel kinderen in Nederland nooit in contact komen met mensen die doof of slechthorend zijn. Door Hands Up krijgen meer mensen een beeld van gebarentaal”, licht Marije haar deelname toe. Je kunt Marije Zuurveld ook kennen uit De Faker.
  • Actrice Esmée van Kampen en de 15-jarige Joshua uit Rotterdam. Hij is als enige in zijn gezin doof. Joshua houdt van tekenen, schrijven, aikido en gewoon lekker kletsen in gebarentaal. “Waarom is gebarentaal eigenlijk niet standaard op de basisschool?” vraagt Esmée zich af. Actrice Esmée van Kampen was recent te zien in Kinderen voor Kinderen – De Grote Show en in de film Hemelrijken.
  • Presentatrice/TikTokker Nienke van Dijk en de 14-jarige Kjell uit Zevenhuizen. Kjell houdt van gamen en kletsen met z’n vrienden. Door de week gaat hij naar een school voor doven en slechthorenden in het Groningse Haren. Nienke: “Ik ken niemand in mijn omgeving die doof of slechthorend is, dus alles is totaal nieuw voor mij. Dat maakt Hands Up wel spannend voor me!”
  • Acteur/presentator Niek Roozen en Tessa (15 jaar) uit Brummen. Zij is dol op het bedenken en schrijven van verhalen, speelt toneel en houdt van gamen. Ze woont met Hands Up-deelnemers Kjell en Tom in één huis, met wie ze ook op school zit. Niek wil graag gebarentaal leren. “Voor mij is gebarentaal een soort alientaal. Ik snap er nog helemaal niets van.” Niek Roozen is net als Marije Zuurveld in De Faker te zien, maar je kent hem ook van de film Vals en nog meer series en films, zoals Misfit.
  • DJ/Twitcher Daniel Lippens en Tom (14) uit Hoofddorp. Hij zit doordeweeks met Tessa en Kjell op school in Haren. Hij houdt van voetbal, gamen en vindt het tof om anderen te pranken. “Ik spreek Nederlands, Frans en Engels en taal is mijn werk als dj. Ik wil heel graag nog een taal spreken!”, licht Daniel zijn deelname toe.

Gebarentaal leren

Naast het programma op NPO Zapp kan iedereen ook online op de site gebaren leren. Zo kan heel Nederland, van jong tot oud, minstens honderd gebaren leren. Van elkaar begroeten tot het wijzen van de weg.

Foto: KRO-NCRV – Stijn Ghijsen (Irma Sluis en Igmar Felicia).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 november 2021 /