Musical Awards 2023: winnaars en meer over de show

Wie worden de Musical Awards 2023 winnaars? Vanavond weten we het! Maandag 15 mei staat namelijk in het teken van de 21ste editie van het Musical Awards Gala in het Circustheater in Scheveningen. Ontdek hier alles over de show, die wordt gepresenteerd door Frits Sissing en Marlijn Weerdenburg.

Musical Awards Gala 2023

Voor de 21e keer worden de Musical Awards uitgereikt. De liveshow geeft een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Tijdens de show wordt het publiek getrakteerd op onder andere optredens van Disney’s AIDA, Les Misérables en kan er meegezongen worden met de klassiekers Mamma Mia! en Grease. Ook wordt er op bijzondere wijze stilgestaan bij het 12,5 jarige jubileum van Soldaat van Oranje*. Daarnaast wordt het jubileumjaar van Simone Kleinsma gevierd met de eerste musical die speciaal voor haar geschreven is: De Hospita.

Wij zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar: Musical spektakel 40-45 krijgt Nederlandse versie | najaar 2024

Frits Sissing en Marlijn Weerdenburg

Frits Sissing en Marlijn Weerdenburg presenteren de show. Marlijn Weerdenburg zien we aanstaande donderdag ook in The Passion Hemelvaart. Ze schitterde al als Maria in The Passion. Frits Sissing zagen we dan weer recent in Tussen Kunst en Kitsch 2023. En natuurlijk zag je ze samen in Op zoek naar… Danny & Sandy.

Musical Awards 2023

Het afgelopen jaar zijn er veel grote en kleinere producties in première gegaan die zeer goed zijn ontvangen. “Het is een prachtig musicaljaar geweest”, laat presentator Frits Sissing weten. Vanavond – op 15 mei – horen de genomineerden of ze deze mooie prijs mee naar huis mogen nemen. “En uiteraard krijgen we een fantastisch voorproefje van de musicals die momenteel en komend seizoen in de theaters te zien zijn.”

Musical Awards 2023 winnaars

Wie de Musical Awards 2023 winnaars zijn? Wij vinden het natuurlijk erg leuk dat de Vlaamse acteur Hans Peter Janssens (die je op tv eens zag in De zonen Van Van As) de winnaar is in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical (voor zijn rol in Sweeney Todd). En er vielen nog meer prijswinnaars op, zoals Joes Brauers en Stef Bos.

  • Joes Brauers is Beste Aanstormend Talent; hij krijgt deze prijs voor zijn rol in Dagboek van een Herdershond. De jonge acteur zag je recent in Undergrowth (Kreupelhout) en Dirty Lines. Maar je kunt hem ook kennen uit De Oost, Cast Quo Vadis, Aida? en All Stars & Zonen. Deze jonge acteur heeft namelijk al heel wat ervaring*. In 2023 zien we hem in Mascotte als Nick.
  • Stef Bos – die in België op dit moment te zien is met zijn geniale bewerkingen van nummers in Liefde voor Muziek – won voor zijn liedteksten in Checkpoint Charlie.

Meer winnaars Musical Awards 2023

Hieronder zetten we alle andere winnaars op een rijtje:

  • Les Misérables – die dit najaar in België te zien is – is de beste grote musical geworden. Daarnaast wonnen ze nog de awards voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een grote musical (Freek Bartels, die nu te zien is in Het Onbekende), Beste Regie (Laurence Connor en James Powell), Beste Lichtontwerp (Paule Constable) en beste decorontwerp (Matt Kinley). Ook de publieksprijs ging naar deze musical.
  • Sweeney Todd is – naast Les Misérables – één van de grote winnaars van de Musical Awards 2023 en mag zich de beste kleine musical noemen. Hans Peter Janssens werd dus ook winnaar, zoals je hierboven kon lezen. Samir Hassan won voor deze musical in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. En tot slot won Maarten Houdijk de Award voor Beste Geluidsontwerp in Sweeney Todd.
  • Blind Date – de musical die door Johan Nijenhuis* verfilmd gaat worden – is winnaar in drie categorieën, namelijk Beste Nieuwe Nederlandse Oorspronkelijke Musical. Brigitte Heitzer is de winnares in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een kleine musical. En Allard Blom werd de winnaar voor het Beste Script en Dialogen.
  • Grease mag zich ook tot de winnaars van de Musical Awards 2023 rekenen; Esmée Dekker won Beste Vrouwelijke Bijrol en Daan Wijnands de prijs voor Beste Choreografie.
  • Aida won maar één prijs; Gaia Aikman is de winnaar in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical.
  • Charlie an the Chocolate Factory kreeg de award voor de Beste Kostuums; waar Mattijs van Bergen voor zorgde.
  • The Prom heeft de prijs gekregen voor Beste Vertaling (dat deed Jurrian van Dongen).
  • Assepoester heeft de publieksprijs voor beste familiemusical gewonnen.

Musical Awards kijken

Je kunt het Musical Awards Gala op maandag 15 mei om 20.34 kijken op NPo1. Om 19.55 uur op NPO 1 voorafgaand aan de 21e editie van het Musical Awards Gala is er een kort live verslag vanaf de rode loper voor het Circustheater in Scheveningen. Gemist? Geen probleem: Musical Awards Gala 2023 kun je gewoon terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Hier vind je ook de edities van voorgaande jaren (sinds 2007). Wil je vanuit het buitenland kijken? Dat kan, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start website gaat.

Foto: Roy Beusker / AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 mei 2023 /