Serie De Joodse Raad: cast met o.a. Vlaamse Tanya Zabarylo

De Nederlandse serie De Joodse Raad van de EO start zondag 10 maart om 21.20 uur bij NPO1. Ontdek hier alles over het verhaal en De Joodse Raad cast, met daarin voor ons een opvallende naam, namelijk de Vlaamse actrice Tanya Zabarylo.

De Joodsche Raad

Vanuit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verhoudingsgewijs zoveel Joden gedeporteerd en vermoord als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De Nederlandse autoriteiten werkten vanaf het begin van de bezetting mee aan het afzonderen en registreren van de Joodse bevolking. Na de oprichting van de Joodsche Raad zorgde dit door de bezetter opgerichte orgaan voor de communicatie met de belaagde Joodse gemeenschap. Voor welke dilemma’s werd de Joodsche Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter? In deze vijfdelige historische dramaserie De Joodse Raad brengt de EO de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld.

Verhaal van de serie

Centraal in deze geschiedenis kom het indringende verhaal tot leven van vader en dochter Cohen. David Cohen (Pierre Bokma *) was samen met Abraham Asscher (Jack Wouterse * ) voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender * ) proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Vader probeert mee te bewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen’. En dochter Virrie laat met gevaar voor eigen leven honderden vervolgde Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Daarmee is de vijfdelige serie naast een historisch drama, ook een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

NPO serie De Joodse Raad kijken

De NPO serie De Joodse Raad telt vijf afleveringen en is vanaf zondag 10 maart wekelijks om 21.20 uur bij de EO op NPO1 te kijken. Alle afleveringen zijn meteen te bingewatchen via NPO Plus. Je kunt de afleveringen na uitzending ook terugkijken via NPO Start. Dit kan ook vanuit het buitenland als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Op NPO Start kun je ook kijken naar de documentaire Werktuig van de nazi’s (waarover je hieronder meer leest). Daarnaast zien we een deel van De Joodse Raad cast ook in de YouTube-serie Oorlogsbrief, die zou begin maart te zien zijn op het YouTube kanaal van NPO Start, maar ik vind ‘m daar nog niet. Ik werk dit artikel bij met de link als ik ‘m

Cast De Joodse Raad

De cast van De Joodse Raad telt tal van bekende acteurs en actrices. Zo worden de hoofdrollen gespeeld door Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. Maar we zien in de cast De Joodse Raad ook de Vlaamse actrice Tanya Zabarylo en Victor IJdens. Waar je deze acteurs en actrices van kent? We zetten meer informatie op een rijtje:

Pierre Bokma

Pierre Bokma hoorde je in de podcast Gothrecht, maar je zag ‘m natuurlijk ook in De Patrick met Kevin Janssens en in de serie Jos. Hij was daarnaast ook te zien in een andere oorlogsfilm, die recent veel indruk op mij heeft gemaakt: de Vlaamse Wil (staat nu op Netflix). Ik interviewde de regisseur Tim Mielants over Wil. Hij speelt ook mee in de Vlaamse film The Chapel en recent zag je hem in Mocro Maffia en De Vuurlinie (die laatste staat ook op Netflix zag ik.)

Claire Bender

Claire Bender was recent als Kiki te zien in CAST, maar ik denk ook aan oudere series als Rundfunk, Zomer in Zeeland en Morten. Daarnaast speelde ze mee in de Netflix film Happy Ending en ik vond haar geweldig in Only You.

Jack Wouterse

Jack Wouterse heeft al tal van rollen op zijn naam staan. Zo zag je hem recent in SantosBeau Séjour 2Tweede Hans en Koppensnellers. Maar je kunt hem ook kennen uit Fenix. En natuurlijk van All Stars. Hij was ook in de nieuwe reeks te zien.

Malou Gorter

Malou Gorter * krijgt veel lof voor haar rol van Merel in Oogappels. Han Lips schreef eerder in het Parool. “Als er een prijs zou zijn voor de actrice die de kijker het beste het bloed onder de nagels vandaan speelt: dit jaar gaat die naar Malou Gorter.” Je kunt haar verder kennen uit bijvoorbeeld Hollands Hoop en Mocro Maffia. In 2022 zag je haar bijvoorbeeld in De verschrikkelijke jaren tachtigHet Jaar van Fortuyn en in Modern Love Amsterdam. Recent zag je haar nog in de telefilm De Vaandeldrager Vijf.

Monic Hendrickx

Monic Hendrickx zag je recent in de Videoland serie Een moord kost meer levens. We zagen haar ook in een heel andere hoedanigheid op tv; ze deed mee aan The Biohack Project. Deze dame heeft natuurlijk al heel wat rollen op haar naam staan in zowel Nederlandse als Vlaamse producties. Mijn kijktips: Geldwolven, Arcadia en de Vlaams-Nederlandse serie Grenslanders. Ze speelt daarnaast de zus van Ferry Bouman.

Tanya Zabarylo

Tanya Zabarylo is op dit moment te zien in de Vlaamse serie Juliet (die in Nederland op Videoland staat). Maar je kent haar bijvoorbeeld als Lena De Vos uit Ik U Ook. En wat dacht je van haar hoofdrol in de verfilming van Kom hier dat ik u kus *. Ze speelde Juf Esmee in Zie Mij Graag. En in De Ridder was ze te zien als Laura Moens. Ze debuteerde in 2008 in Booh! Recent zag je haar in Nederland nog op tv in de herhalingen van Zijn Daar Geen Beelden Van.

Victor IJdens

De rol van Piet Meerburg in De Joodse Raad wordt gespeeld door Victor Ijdens. Deze acteur was onder andere te zien in verschillende kortfilms, maar kwam ook kort voorbij in Vliegende Hollanders, Koppensnellers, Onze Straat en Femi.

Oorlogsbrief met cast De Joodse Raad

De Joodse Raad cast zal je ook zien in de unieke en aangrijpende on-demand YouTube-serie Oorlogsbrief. Hierin lezen acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender en Malou Gorter authentieke brieven voor van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht, waardoor een raam naar het verleden geopend wordt. De persoonlijke reflecties en levendige verslagen vanuit een tijdperk van moed en overleving zijn ook voor vandaag de dag nog even actueel. Als deze serie op YouTube staat, dan delen we dit ook.

Werktuig van de nazi’s

Deze week kon je op tv al kijken naar de documentaire Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad. In dit interviewprogramma worden journalist Hans Knoop en de historicus Bart van der Boom geïnterviewd. Ook de vroegere secretaresse van raadsvoorzitter David Cohen, Mirjam Bolle-Levie (106), komt aan het woord over haar ervaringen. Twee kleinzonen van de beide voorzitters, oud-politicus Rob Oudkerk en filmmaker Frank Diamand, blikken terug op deze pijnlijke periode en de rol van hun grootvaders daarin. En regisseur Paula van der Oest vertelt over het maakproces van de dramaserie. De documentaire Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad is op NPO Start terug te kijken.

Makers

Schrijvers: Roos Ouwehand (Oogappels, Vlucht HS13) en Paul Jan Nelissen (Riphagen, Thuisfront), naar het boek De Joodsche Raad van Hans Knoop *. Regie: Paula van der Oest. Co-regie: Matthijs van Heijningen en Alain de Levita. Geproduceerd door Levitate film in co-productie met de EO en Caviar. Tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het Vfonds.

Hieronder meer over de inhoud van de vijf afleveringen die De Joodse Raad telt, maar eerst even kort de rolverdeling:

Rolverdeling De Joodse Raad

  • Pierre Bokma als David Cohen
  • Claire Bender als Virrie Cohen
  • Monic Hendrickx als Cornelia Cohen
  • Jack Wouterse als Bram Asscher
  • Malou Gorter als Gertrude van Tijn
  • Tanya Zabarylo als Mirjam Levie
  • Victor IJdens als Piet Meerburg

De burgemeesters van Joods Amsterdam

Aflevering 1 – Februari 1941. De onrust neemt toe in Joods Amsterdam. De Duitsers stellen een Joods comité aan om de situatie onder controle te houden. Gerespecteerde regenten, Abraham Asscher en David Cohen, treden aan als voorzitters. Zij zien samenwerken met de bezetter als de beste manier om het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap zo normaal mogelijk te laten doorgaan. De oorlog zal niet lang duren; de Duitsers kunnen nooit winnen. Een inval bij IJssalon Koco en het verzet daartegen leiden tot een gruwelijke razzia en er ontstaat twijfel over de Joodse Raad en zijn voorzitters, ook bij Virrie Cohen, dochter en ‘lievelingetje’ van David Cohen.

De gele vlek

Aflevering 2: De anti-Joodse maatregelen van de Duitsers worden steeds erger: Joden worden verplicht een gele ster te dragen en de Joodse Raad moet dit coördineren. Als blijkt dat raadsmedewerkers in aanmerking komen voor een ‘Sperre’, die hen vrijstelt van deportatie, groeien de twijfels ten aanzien van de Raad. David Cohen houdt, ondanks beschuldigingen van voortrekken, voet bij stuk: ze kunnen als Raad hun gemeenschap nu niet in de steek laten. Zeker nu de deportaties van Joden in Amsterdam officieel zijn begonnen. Virrie ziet het beeld van haar ‘perfecte’ vader steeds meer verdwijnen. Vooral wanneer ze achter een geheim in zijn privéleven komt.

De Jodendictator

Aflevering 3: Terwijl Virrie afstand begint te nemen van haar vader, verslechtert de situatie voor de Joodse gemeenschap. Tot ieders grote schrik biedt de Sperre plots geen bescherming meer. Asscher en Cohen protesteren bij de Duitsers en krijgen twintig vrijstellingen als ‘troost’. De kinderafdeling waar Virrie werkt, wordt op transport gezet. Als Virrie met de kinderen in de trein zit, wordt ze daar voor vertrek met geweld uitgehaald; ze is immers de dochter van de voorzitter. De fragiele band tussen vader en dochter breekt nu volledig. Virrie is woedend en kan haar vader dit niet vergeven. Ze meldt zich bij het verzet.

De langste nacht

Aflevering 4: Mei 1943. De Duitsers eisen dat 7000 medewerkers van de Joodse Raad op transport gaan. De Raad staat voor een onmenselijke keuze: zelf de lijst maken of willekeurig door de Duitsers laten kiezen? Virrie werkt in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg en regelt onderduikplekken voor kinderen. Met een beperkt aantal plekken zal ze nu, net als haar vader, moeten kiezen: wie wordt er in veiligheid gebracht en wie niet?

De kleine Shoah

Aflevering 5: 1947. Virrie herenigt een moeder met haar kind, die als baby is ondergedoken. Ondertussen worden haar vader en Asscher aangehouden vanwege collaboratie met de bezetter. Het onderzoek naar de Joodse Raad en zijn voorzitters brengt veel oud zeer naar boven. Virrie droomt elke nacht nog van de kinderen, die ze heeft moeten afstaan aan de Duitsers. Nieuwe informatie uit het onderzoek zet de verstoorde relatie tussen Virrie en David op scherp. Terwijl Virrie probeert haar leven los van haar vader vorm te geven, blijft David Cohen zijn keuzes verdedigen. Kunnen vader en dochter ooit nog nader tot elkaar groeien?

Trailer De Joodse Raad

Foto’s: EO persinformatie

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 maart 2024 /