Gothrecht: fictie podcast van Pepijn Lanen (Faberyayo)

Goed nieuws voor de liefhebbers van fictie podcasts, zoals Duke en Wraak. Vanaf vrijdag 20 november kun je luisteren naar Gothrecht van Pepijn Lanen (Faberyaya) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen.

Podcast Gothrecht

Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Pierre Bokma-complex’.

Cast Gothrecht

In deze podcast volgt de luisteraar Brinta’s verhaal door de ogen van de alwetende verteller (Pepijn Lanen) afgewisseld met dialogen tussen verschillende personages – vertolkt door een sterrencast met onder andere Georgina Verbaan (die nu in Klem te zien is), Achmed Akkabi (die je o.a. kent van Mocro Maffia), Annet Malherbe, Herman Koch, Monica Geuze (die het nieuwe seizoen van Temptation Island gaat presenteren), Ruben Nicolai (die je kent van o.a. The Masked Singer en Lego Masters), Pierre Bokma (die je zag in De Patrick met Kevin Janssens), Shahine el Hamus (die je kent uit Lieve Mama) en nieuwkomer Zoë Sabajo.

Pepijn Lanen over Gothrecht

Deze meeslepende audioserie is naast een coming-of-age-verhaal ook een
romantische actiecomedy met zombies, niet gespeend van sociaal commentaar. Dit alles in de voor vele herkenbare setting van het kantoorleven. Zelf zegt Pepijn Lanen over Gothrecht: “Het is een fictionele podcastserie in de traditie van specifiek Nederlandse wringende en vervreemdende humor: De tijden worden duisterder en de mensen alleen maar zuurder, maar daarom valt er ook meer te lachen. Humor is een serieuze zaak: wat men maar al te vaak vergeet.”

Bedacht met Hugo van de Poel

Het idee voor Gothrecht is ontstaan tijdens een studiosessie in 2016, toen Pepijn samen met Hugo van de Poel (Stippenlift) aan een vervolg op het album Chaos in het Universum werkte. Lanen verlangde naar iets dat het medium ‘album’ zou ontstijgen en probeert met deze podcast de twee creatieve disciplines van het muziek maken en verhalen vertellen op een andere manier samen te brengen. Gothrecht is een productie van de VPRO samen met Palentino Media en NPO Radio 1, met medewerking van het NPO-fonds.

Faberyayo & Stippenlift

Gothrecht is voorzien van bijzondere muzikale intermezzo’s en ondersteuning. De podcast bevat 12 originele tracks van Faberyayo & Stippenlift die later als volledig album zullen worden uitgebracht. De soundtrack van de podcast is verzorgd door Betonkust.

Taalkunst

Zoals men inmiddels van Pepijn Lanen gewend is, zit ook Gothrecht vol met taalkundige vondsten, originele woordkeuzes en humoristische spitsvondigheden. Dit geeft de podcast, los van de originele inhoud, een zeer authentiek en onderscheidend karakter. Voor zijn taalvirtuositeit ontving Lanen eerder dit jaar de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs.

Gothrecht livecast

Op donderdag 19 november verzorgen Pakhuis de Zwijger en de VPRO van 16:00 uur tot ongeveer 17.00 uur een livecast over Gothrecht. Naast epische fragmenten uit de podcast, korte vraaggesprekken met Pepijn + cast, worden kijkers tevens getrakteerd op hilarische ‘behind-the-scenes’ van de opnamen. De presentatie is in handen van Sef. Meer informatie op vpro.nl/evenementen.

Podcast Gothrecht beluisteren

Gothrecht is vanaf vrijdag 20 november wekelijks te beluisteren via vpro.nl/gothrecht, nporadio1.nl/podcasts en alle populaire podcastplatforms. Tevens is Gothrecht op 21 november van 01:30 tot 02:00 uur wekelijks te horen op NPO Radio 1 in De Verhalen: audiodrama van eigen bodem.

Over Pepijn Lanen

Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen (1982) is een Nederlandse artiest die deel uitmaakt van de rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig en popgroep Le Le. Ook heeft hij solo verscheidene albums en mixtapes uitgebracht, onder meer met producer Benny Sings en Stippenlift. Hij schrijft verhalen en columns voor diverse tijdschriften en debuteerde in 2013 als auteur met de verhalenbundel Sjeumig. In 2016 verscheen zijn debuutroman Naamloos die in 2018 werd opgevolgd door Hotel Dorado, een ‘graphic novel’ met tekenaar Floor van het Nederend. In 2019 bracht hij Het wapen van Sjeng uit en een kinderboek Barry en Bu. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek Vad3r: een intiem portret van ouderschap. Pepijn maakt samen met Yousef Gnaoui (Sef) voor de VPRO ook de podcast New Emotions.

Deze serie kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

12 november 2020 /