Kijk Vlaams: Nora Gharib (Lila Bennani in Black-out)

Nora Gharib is in de nieuwe spannende serie Black-out (zondag op Eén) te zien als Lila Bennani. Hoe was het voor haar om deze rol te spelen? Wat kunnen we nog meer van haar verwachten? En heeft ze nog kijktips voor tijdens de lockdown? In deze editie van Kijk Vlaams vroegen we het haar allemaal.

Wist je dat Nora Gharib als jong meisje graag rechercheur wilde worden?

Nora Gharib vertelt: “Daar droomde ik echt van. Ik vind het dan ook heel tof dat ik als actrice nu een rol krijg, waarbij ik die job van mijn dromen toch kan uitvoeren. Zonder de zware verantwoordelijkheden die je als rechercheur natuurlijk hebt, maar wel met de spanning waar ik vroeger zo naar uit keek. Mensen achtervolgen, schieten – ik heb het nu allemaal mogen meemaken.”

Lees hier alles over cast, personages, verhaal & makers van Black-out.

Is er een scène uit Black-out die je dan ook nooit meer vergeet?

“De scène waarin ons kantoor wordt binnengevallen en we allemaal aan het schieten zijn, is echt heel spannend. Echt al het glas ging kapot. Wat daarbij wel bijzonder is, is dat het om een one shot- scène gaat. Het glas kan maar één keer gebroken worden. Als er ‘actie’ wordt gezegd, mogen we schieten. De regisseur volgt achter de monitor alles op de voet. Is hij tevreden, dan geeft hij een seintje dat het glas gebroken mag worden. Zo’n beslissing moet dus echt heel snel genomen worden.”

Nora Gharib speelt hoofdrol in Black-out naast Geert Van Rampelberg

Wat gaat er op zo’n moment door je heen?

“Ik voelde echt de druk. Op het moment dat het glas breekt, mag je ook niet schrikken. Dan kun je namelijk ook niets met zo’n scène. Je moet dus echt in je rol zitten en reageren, zoals een rechercheur dat op zo’n moment ook zou doen. Hoe ik met die druk om kon gaan? Door mij te beseffen dat het echt om een groepsgebeuren ging. Iedereen draagt namelijk bij aan het succes van deze scène. Van acteurs tot cameraploeg – van regie tot aan degene die verantwoordelijk is voor het breken van het glas. Je voelt elkaars zenuwen, maar het is ook erg gaaf als het dan inderdaad in één shot lukt.”

In Black-out speel je met tal van ervaren acteurs en actrices. Hoe is dat voor jou?

“Toen ze mij voor Black-out benaderden, had ik net Patser gedaan. Daarin speelde ik een drugsdealer. In The Team was ik daarnaast als terrorist te zien. En nu dus als stoere rechercheur Lila Bennani in Black-out. Keer op keer word ik uit mijn comfortzone getrokken. Dat is zo excited. Daarnaast had ik me ook qua team om me heen niet beter kunnen wensen; zowel bij Black-out, maar ook bij Patser en The Team heb ik met zoveel geweldige mensen mogen werken. Niet alleen qua acteurs, maar ook regisseurs. Nee, mij hoor je niet klagen.”

Nora Gharib vertelt in interview over Black-Out, Grond, The Masked Singer en meer (hier op de foto met Ruth Becquart)

‘Dit is de beste leerschool’

“Sterker nog: ik leer zo ontzettend veel op de set. Als je mag samenwerken met mensen die zoveel ervaring hebben en echt al jaren in het vak zitten, dan is dat wat mij betreft echt de beste leerschool. Tijdens Patser heb ik bijvoorbeeld ontzettend veel geleerd van Matteo Simoni. Toen dacht ik: nu kan ik het. Maar van iedere tegenspeler leer je echt weer iets nieuws. Dat heb ik op de set van Black-out ook ervaren. Dat maakt me ook zo nieuwsgierig naar volgende projecten. Wat zal ik dan weer leren?”

Black-out ging in première op Streamz; nu is-ie op tv te zien. Hoe is dat voor jou?

“Doordat-ie eerst op Streamz kwam, kregen we natuurlijk alvast een voorproefje van wat mensen ervan zouden vinden. Als je dan leest en hoort dat mensen het een ‘spannende reeks’ vinden, of zeggen dat er ‘knap wordt gespeeld’ en dat-ie ‘realistisch’ is – dan zorgt dat ervoor dat je ook met vertrouwen uit kijkt naar het moment dat de serie op tv komt.”

En die reacties stapelen zich verder op, want er zaten heel wat mensen voor de buis voor de eerste afleveringen van Black-out (iedere zondag om 20.50 uur bij Eén). In deze reeks is ook een rol weggelegd voor Mathijs F. Scheepers. Hij vertelde eerder in #KijkVlaams al dat hij uit keek naar Black-out.

Hoe kijk je naar jezelf?

“Ik word echt kritischer tegenover mezelf. Toen Patser in uitkwam, was ik super zenuwachtig. Enerzijds om mezelf bezig te zien, maar ook wat reacties betreft. Ik heb geen acteerlessen gehad en was bang dat mensen zouden zeggen ‘stop alstublieft met acteren – jij kunt het niet’. Gelukkig waren de reacties allemaal ontzettend positief. Nu is dat anders en vind ik het dus belangrijk ‘hoe ik het doe’. Je kunt als acteur of actrice een serie echt maken of breken. Als ik zelf films of series kijk, kan ik sommige acteurs storend vinden. Iedere keer als die dan in beeld komt, denk ik ‘waar hebben ze die gecast’. Ik denk dat iedereen dat wel herkend. Ik zou het echt heel jammer vinden als ik díe persoon ben.”

Ik kan Nora Gharib geruststellen; dat gevoel heb ik geen moment gehad tijdens het bingewatchen van Black-out. Nu we het daar over hebben.

Nora Gharib en andere acteurs uit cast tv-serie Black-Out

Welke Vlaamse serie raad je nog meer aan?

Tijdens deze lockdown kunnen we tenslotte wel wat extra kijkvermaak gebruiken.

“Ik vind Beau Séjour écht een geweldige serie. En als je eens goed wil lachen, dan blijft Safety First een absolute topper. Daarnaast merk ik dat ik nog steeds blijf kijken als ik langs de herhalingen van Sara op VTM zapp. Toen ik jong was volgde ik dat iedere dag. Nu is het leuk om die oude beelden weer terug te zien; wat was dat toen goed.”

En qua film?

“Het is wel heel cliché om nu Patser te zeggen, he? Dat is echt zo’n film die je vaker dan één keer moet zien. Die gaat zo snel dat je het gevoel hebt dat je van alles gemist hebt. Ja, zelfs ik heb dat. Ik heb ‘m inmiddels vier keer gezien en nog steeds vallen me nieuwe dingen op.”

Welke Vlaamse productie moeten we in de gaten houden?

“Ik kijk zelf enorm hard uit naar de serie Grond (van VIER & Netflix, red.). Het meisje dat nu de hoofdrol speelt is zo’n geweldige actrice. Zelf heb ik ook mee gedaan aan de audities voor de hoofdrol, maar toen ik zwanger werd, moest ik me terugtrekken. Natuurlijk is dat jammer, maar ik ben ook ontzettend trots op andere vrouwen die het goed doen. En dat doet zij! Zelf heb ik nu een kleine rol; ik zal in twee afleveringen te zien zijn. Het wordt echt een heel grappige reeks, die je niet mag missen.”

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?

“Op dit moment zijn er veel gesprekken gaande. Er komen absoluut weer mooie dingen aan. Ik kan niet wachten tot er knopen door worden gehakt. Wat ik dan het liefste doe? Presenteren is absoluut mijn passie. Daarnaast vind ik acteren geweldig, zolang het verhaal boeit en de rol mij uitdaagt. Een boek uitbrengen, zoals Heavy Shit? Ik ben geen schrijfster, maar als het op mijn pad komt, zeker.”

En zingen?

“Er is namelijk nog één ding waar we in dit gesprek niet aan voorbij kunnen haar. Dat is de deelname van Nora Gharib aan The Masked Singer. Zij was de zoete suikerspin, die het hart van Vlaanderen vanaf de derde aflevering stal. Tot in de halve finale konden we van haar zangkunsten genieten. Menig Vlaming dacht haar stem wel te herkennen, maar hield het voor onmogelijk dat ze ook daadwerkelijk in dat pak zat. De jonge zangeres, vlogger en actrice is tenslotte niet lang voor de opnames bevallen van een prachtige dochter. “Als zo’n project weer voorbijkomt, hoort zingen ook zeker bij de zaken die wil blijven doen”

Hoe was het om de suikerspin in The Masked Singer te zijn?

Nora Gharib in The Masked Singer op VTM als suikerspin (en dat al 8 dagen na haar bevalling middels een keizersnede)

“Het was echt heel erg spannend. Tenslotte mag niemand weten dat je meedoet. Maandenlang heb ik dit grote geheim voor me moeten houden. Toen ze mij in het najaar van 2019 vroegen voor deze show, was ik net zwanger. Ik voelde me goed en zei dus ja – met het idee dat ik me aan het eind van de zwangerschap nog steeds goed zou voelen. Maar toen kwam de corona en werden de opnames verschoven…” Hoe dat voor haar was, vertelde ze al uitgebreid in Behind the mask.

‘Stereotype van zwangere vrouw doorbroken’

“Na de bevalling heb ik eerst de productie gebeld en daarna pas mijn vrienden. Dat toont wel hoe ik zelf al in de ban was van dit programma. Het was ook zo’n ontzettend leuke show om aan deel te nemen. Natuurlijk was het soms vermoeiend als je net een baby’tje hebt. Maar het is ook heel bijzonder om mee te mogen maken als kersverse moeder. Ik heb zoveel bemoedigende en positieve reacties van andere mama’s ontvangen. Onbewust heb ik met mijn deelname het stereotype van de zwangere vrouw doorbroken. Daar ben ik echt heel blij mee. Waarom zou je niets meer kunnen als je zwanger bent of net bent bevallen? In onze branche horen zwangere actrices en presentatrices vaak ‘dan kun je zeker een jaar niet draaien’. Waarom niet? Iedere vrouw kent haar eigen lichaam het beste”, besluit Nora Gharib.

  • Foto’s Black-Out: VRT / Jonnydepony / Maarten De Bouw
  • Foto The Masked Singer: VTM

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 december 2020 /