Snackmasters met Koen Wauters en Ruth Beeckmans

Koen Wauters en Ruth Beeckmans presenteren Snackmasters op VTM. De eerste aflevering is te zien op dinsdag 15 september om 20.35 uur. In dit programma worden bekende chefs uitgedaagd om Vlaanderens populairste snacks exact na te maken. Snoeper Koen Wauters leidt de strijd in goede banen, terwijl snackgoeroe Ruth Beeckmans uitzoekt hoe zo’n snack nu écht wordt gemaakt.

Snackmasters

Zeven legendarische snacks en acht topchefs, dat zijn de ingrediënten van het gloednieuwe VTM-programma Snackmasters met Koen Wauters en Ruth Beeckmans. Iedere dinsdagavond nemen topchefs het elke week tegen elkaar op in een onverwachte uitdaging: op drie dagen tijd proberen ze een identieke kopie te maken van een bekende snack. Na drie dagen staan de chefs tegenover elkaar in de fabriek waar ze elk een perfecte kopie van de snack proberen te maken. Een driekoppige jury van fabrieksmedewerkers bepaalt wie de winnaar is.

Chefs die deelnemen aan Snackmasters in Vlaanderen

In totaal doen er acht chefs mee aan het Snackmasters-avontuur. Wie je de aankomende weken op tv kunt verwachten? Dat zijn Roger van Damme, Marcelo Ballardin, Piet Huysentruyt, Anne-Sophie Breysem, Loïc Van ImpeKristof en Stefan BoxyWout Bru en Sofie Dumont. Kortom: allemaal bekende gezichten.

Koen Wauters

Terwijl de chefs experimenteren, worden ze gevolgd door Koen Wauters, een ware snackverslaafde: “Van kindsbeen af ben ik zot van snacks. Zoet of zout, het gaat er allemaal in! Ik ben dan ook super benieuwd of topchefs in staat zijn om al mijn favoriete snacks perfect na te maken.”

Ruth Beeckmans

Ruth Beeckmans staat Koen Wauters bij. Zij is als het ware de snack detective, duikt onder in de wondere wereld van snoep-, chips- en chocoladefabrieken en ontfutselt er de geheimen waarmee de chefs op datzelfde moment mee worstelen: “Mijn taak is sowieso aangenamer. Terwijl de chefs zitten te zweten, mag ik in de fabriek ontdekken hoe die coole snacks worden gemaakt.”

Voor Ruth Beeckmans is dit niet het enige nieuwe programma. Zij heeft nog meer mooie uitdagingen voor dit najaar bij VTM op de planning.

Snackmasters is een kookwedstrijd

De winnaar van elke aflevering gaat door naar de volgende ronde. De competitiedrang van de chefs is enorm. Ze zijn stuk voor stuk enorm gemotiveerd om de overwinning te behalen, maar het wordt hoe dan ook een extreem moeilijke uitdaging. Zelfs een sterrenchef bijt zijn tanden stuk op een simpele snack. Of om het met Piet Huysentruyt zijn woorden te zeggen: “Dit is het allermoeilijkste wat ik in mijn carrière al heb gedaan!”

Cornet d’Amour (cornetto)

De snack die tijdens de eerste aflevering van vanavond, dinsdag 15 september, wordt nagemaakt, is de Cornet d’Amour. Koen Wauters omschrijft deze snack als ‘een hoorntje ijs met pure magie’.

Loïc Van Impe

Loïc Van Impe, de 26-jarige tv-kok uit Brussel, is als eerste aan zet. Hij presenteerde eerder het VTM-programma Loïc: Zot van Koken en is jurylid in ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’.

Kristof en Stefan Boxy – De Boxy’s

Hij neemt het op tegen de flamboyante tweeling Kristof en Stefan Boxy. De Boxy’s zijn momenteel de eigenaars van een traiteurszaak, ‘Boxy’s Fine Food Traiteur’. Aan strijdvaardigheid geen gebrek: “We gaan ervan uit dat we gaan winnen. Meedoen, sportief strijden en winnen. Voilà!”, klinkt het bij Stefan. “Goed zo, Stefan! Klare taal”, beaamt zijn broer. Bij Loïc slaat de twijfel al meteen toe wanneer hij ontdekt dat hij tegenover de Boxy’s staat: “Oh, my god…! We zijn karamel sigaar kapot! Ja, dat zijn twee kastars, hé?”

Zelf een cornetto hoorntje maken

De eerste uitdaging waarmee ze te maken krijgen, is het maken van het hoorntje. Bij de Boxy’s klinkt het: “Allée, we zitten 35 jaar in het beroep en we staan zo te sukkelen… We hebben nog nooit zo een wafel of koekje moeten maken van een crème die we eigenlijk al heel ons leven eten.” En ook Loïc Van Impe sukkelt met zijn hoorntje: “Dat is geen wafel, hé? Dat is een pannenkoek. Maar dat is ook lekker, hé, pannenkoeken? Verdorie, dat trekt op niks!” Creativiteit ten top, maar ze bakken er nog niet veel van: foute ingrediënten, foute bakwijze. Het lijkt simpeler dan het is.

IJs maken

Op dag 2 staat het ijs op de planning. Bij Loïc is dat brokkenpap, de Boxy’s voegen eigeel toe en zien hun ijs geel kleuren. Geen probleem, want: “De smaak, die zit goed!” maar het is niet de smaak die telt, wel het maken van een exact mogelijke kopie van het origineel…

Chocolade maken voor Cornet d’Amour

Ook de chocolade moet gemaakt worden. In de fabriek ontdekt Ruth Beeckmans alvast dat de Cornet d’Amour met imitatiechocolade op basis van kokosolie of zonnebloemolie wordt gemaakt. Hebben de kandidaten dit door? En welke chef komt het strafste uit de hoek? Dat bleek Loïc Van Impe te zijn. Die mag nu naar de halve finale.

Piet Huysentruyt en Anne-Sophie Breysem

Snackmasters trekt in de tweede aflevering naar prachtige Ardèche in Zuid-Frankrijk waar Piet Huysentruyt zich voorbereidt op de culinaire uitdaging van zijn leven. Hij strijdt tegen jonge leeuw Anne-Sophie Breysem, bekroond als ‘Ladychef of the Year’ in 2015 en chef van restaurant ‘Ansoler’ in Hasselt. Koen Wauters schotelt de chefs deze week een moeilijke uitdaging voor: het maken van een zo goed mogelijke kopie van Grills-chips, een gepofte maïssnack met rokerige baconsmaak.

Ingrediënten Grills-chips

Na het ontcijferen van de ingrediënten op de verpakking, gaat Piet naar zijn ‘grot van Ali Baba’. Op de zolder van het restaurant Likoké bevindt zich een schat aan allerlei ingrediënten en hij selecteert er de gekste smaken uit zijn verzameling kruiden. Anne-Sophie daarentegen houdt het simpel en kiest voor een natuurlijk product: verse maïs. Ruth Beeckmans ontdekt in de fabriek dat Grills inderdaad voor 70% uit maïs bestaat.

Grills mag je niet frituren

Wanneer Koen bij Piet Huysentruyt komt aanbellen in Zuid-Frankrijk om te zien hoe ver hij staat, is de chefkok volledig van zijn melk: “Wat doe jij hier?! Koen Wauters aan mijn deur! Meen je dat nu? ’t Is alsof ik een spook zie…”. Uit puur ongeloof knijpt hij zelfs een paar keer in de arm van Koen. Na twaalf uur zwoegen, slaagt Anne-Sophie er nog steeds niet in om het deeg te laten poffen. “Ik ga er vannacht over dromen” voorspelt ze, maar toch gaat ze vastberaden door tot diep in de nacht.

Maar zowel Anne-Sophie als Piet frituren hun deeg terwijl Ruth in de fabriek ontdekt dat dat net niet mag. Na een heel korte nacht zit Piet in zak en as: hij slaagt er maar niet in zijn grills te laten poffen. Hij maakt een bocht van 180° om het alsnog te redden. “Dit is het àllermoeilijkste uit mijn carrière”, zucht hij.

Wat is het geheim van Grills bakken?

Terwijl de chefs hun tanden stukbijten op de vorm, smaak en bakwijze van de Grills, ontrafelt Ruth Beeckmans in de fabriek de geheimen ervan. Wie benadert de originele Grills het meest, en wordt de Snackmaster van deze week?

Denk jij: heb ik dat niet eerder gezien? Dat kan kloppen: Snackmasters is in Engeland te zien bij Channel 4. Het programma bleek een instant-tv-hit en werd meteen bekroond met een tv-award van de British Academy. 

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

15 september 2020 /