Snackmasters met Koen Wauters en Ruth Beeckmans

Koen Wauters en Ruth Beeckmans presenteren Snackmasters op VTM. De eerste aflevering is te zien op dinsdag 15 september om 20.35 uur. In dit programma worden bekende chefs uitgedaagd om Vlaanderens populairste snacks exact na te maken. Snoeper Koen Wauters leidt de strijd in goede banen, terwijl snackgoeroe Ruth Beeckmans uitzoekt hoe zo’n snack nu écht wordt gemaakt.

Snackmasters

Zeven legendarische snacks en acht topchefs, dat zijn de ingrediënten van het gloednieuwe VTM-programma Snackmasters met Koen Wauters en Ruth Beeckmans. Iedere dinsdagavond nemen topchefs het elke week tegen elkaar op in een onverwachte uitdaging: op drie dagen tijd proberen ze een identieke kopie te maken van een bekende snack. Na drie dagen staan de chefs tegenover elkaar in de fabriek waar ze elk een perfecte kopie van de snack proberen te maken. Een driekoppige jury van fabrieksmedewerkers bepaalt wie de winnaar is.

Chefs die deelnemen aan Snackmasters in Vlaanderen

In totaal doen er acht chefs mee aan het Snackmasters-avontuur. Wie je de aankomende weken op tv kunt verwachten? Dat zijn Roger van Damme, Marcelo Ballardin, Piet Huysentruyt, Anne-Sophie Breysem, Loïc Van ImpeKristof en Stefan BoxyWout Bru en Sofie Dumont. Kortom: allemaal bekende gezichten.

Meteen weten wie Snackmasters 2020 heeft gewonnen? Klik hier.

Koen Wauters

Terwijl de chefs experimenteren, worden ze gevolgd door Koen Wauters, een ware snackverslaafde: “Van kindsbeen af ben ik zot van snacks. Zoet of zout, het gaat er allemaal in! Ik ben dan ook super benieuwd of topchefs in staat zijn om al mijn favoriete snacks perfect na te maken.”

Ruth Beeckmans

Ruth Beeckmans staat Koen Wauters bij. Zij is als het ware de snack detective, duikt onder in de wondere wereld van snoep-, chips- en chocoladefabrieken en ontfutselt er de geheimen waarmee de chefs op datzelfde moment mee worstelen: “Mijn taak is sowieso aangenamer. Terwijl de chefs zitten te zweten, mag ik in de fabriek ontdekken hoe die coole snacks worden gemaakt.”

Voor Ruth Beeckmans is dit niet het enige nieuwe programma. Zij heeft nog meer mooie uitdagingen voor dit najaar bij VTM op de planning. En wist je dat ze ook meedeed aan The Masked Singer?

Snackmasters is een kookwedstrijd

De winnaar van elke aflevering gaat door naar de volgende ronde. De competitiedrang van de chefs is enorm. Ze zijn stuk voor stuk enorm gemotiveerd om de overwinning te behalen, maar het wordt hoe dan ook een extreem moeilijke uitdaging. Zelfs een sterrenchef bijt zijn tanden stuk op een simpele snack. Of om het met Piet Huysentruyt zijn woorden te zeggen: “Dit is het allermoeilijkste wat ik in mijn carrière al heb gedaan!”

Cornet d’Amour (cornetto)

De snack die tijdens de eerste aflevering van vanavond, dinsdag 15 september, wordt nagemaakt, is de Cornet d’Amour. Koen Wauters omschrijft deze snack als ‘een hoorntje ijs met pure magie’.

Loïc Van Impe

Loïc Van Impe, de 26-jarige tv-kok uit Brussel, is als eerste aan zet. Hij presenteerde eerder het VTM-programma Loïc: Zot van Koken en is jurylid in ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’.

Kristof en Stefan Boxy – De Boxy’s

Hij neemt het op tegen de flamboyante tweeling Kristof en Stefan Boxy. De Boxy’s zijn momenteel de eigenaars van een traiteurszaak, ‘Boxy’s Fine Food Traiteur’. Aan strijdvaardigheid geen gebrek: “We gaan ervan uit dat we gaan winnen. Meedoen, sportief strijden en winnen. Voilà!”, klinkt het bij Stefan. “Goed zo, Stefan! Klare taal”, beaamt zijn broer. Bij Loïc slaat de twijfel al meteen toe wanneer hij ontdekt dat hij tegenover de Boxy’s staat: “Oh, my god…! We zijn karamel sigaar kapot! Ja, dat zijn twee kastars, hé?”

Zelf een cornetto hoorntje maken

De eerste uitdaging waarmee ze te maken krijgen, is het maken van het hoorntje. Bij de Boxy’s klinkt het: “Allée, we zitten 35 jaar in het beroep en we staan zo te sukkelen… We hebben nog nooit zo een wafel of koekje moeten maken van een crème die we eigenlijk al heel ons leven eten.” En ook Loïc Van Impe sukkelt met zijn hoorntje: “Dat is geen wafel, hé? Dat is een pannenkoek. Maar dat is ook lekker, hé, pannenkoeken? Verdorie, dat trekt op niks!” Creativiteit ten top, maar ze bakken er nog niet veel van: foute ingrediënten, foute bakwijze. Het lijkt simpeler dan het is.

IJs maken

Op dag 2 staat het ijs op de planning. Bij Loïc is dat brokkenpap, de Boxy’s voegen eigeel toe en zien hun ijs geel kleuren. Geen probleem, want: “De smaak, die zit goed!” maar het is niet de smaak die telt, wel het maken van een exact mogelijke kopie van het origineel…

Chocolade maken voor Cornet d’Amour

Ook de chocolade moet gemaakt worden. In de fabriek ontdekt Ruth Beeckmans alvast dat de Cornet d’Amour met imitatiechocolade op basis van kokosolie of zonnebloemolie wordt gemaakt. Hebben de kandidaten dit door? En welke chef komt het strafste uit de hoek? Dat bleek Loïc Van Impe te zijn. Die mag nu naar de halve finale.

Piet Huysentruyt en Anne-Sophie Breysem

Snackmasters trekt in de tweede aflevering naar prachtige Ardèche in Zuid-Frankrijk waar Piet Huysentruyt zich voorbereidt op de culinaire uitdaging van zijn leven. Hij strijdt tegen jonge leeuw Anne-Sophie Breysem, bekroond als ‘Ladychef of the Year’ in 2015 en chef van restaurant ‘Ansoler’ in Hasselt. Koen Wauters schotelt de chefs deze week een moeilijke uitdaging voor: het maken van een zo goed mogelijke kopie van Grills-chips, een gepofte maïssnack met rokerige baconsmaak.

Ingrediënten Grills-chips

Na het ontcijferen van de ingrediënten op de verpakking, gaat Piet naar zijn ‘grot van Ali Baba’. Op de zolder van het restaurant Likoké bevindt zich een schat aan allerlei ingrediënten en hij selecteert er de gekste smaken uit zijn verzameling kruiden. Anne-Sophie daarentegen houdt het simpel en kiest voor een natuurlijk product: verse maïs. Ruth Beeckmans ontdekt in de fabriek dat Grills inderdaad voor 70% uit maïs bestaat.

Grills mag je niet frituren

Wanneer Koen bij Piet Huysentruyt komt aanbellen in Zuid-Frankrijk om te zien hoe ver hij staat, is de chefkok volledig van zijn melk: “Wat doe jij hier?! Koen Wauters aan mijn deur! Meen je dat nu? ’t Is alsof ik een spook zie…”. Uit puur ongeloof knijpt hij zelfs een paar keer in de arm van Koen. Na twaalf uur zwoegen, slaagt Anne-Sophie er nog steeds niet in om het deeg te laten poffen. “Ik ga er vannacht over dromen” voorspelt ze, maar toch gaat ze vastberaden door tot diep in de nacht.

Maar zowel Anne-Sophie als Piet frituren hun deeg terwijl Ruth in de fabriek ontdekt dat dat net niet mag. Na een heel korte nacht zit Piet in zak en as: hij slaagt er maar niet in zijn grills te laten poffen. Hij maakt een bocht van 180° om het alsnog te redden. “Dit is het àllermoeilijkste uit mijn carrière”, zucht hij.

Wat is het geheim van Grills bakken?

Terwijl de chefs hun tanden stukbijten op de vorm, smaak en bakwijze van de Grills, ontrafelt Ruth Beeckmans in de fabriek de geheimen ervan. Uiteindelijk wint Anne-Sophie Breysem van Piet Huysentruyt.

Marcelo Ballardin en Roger van Damme

In de derde aflevering daagt Koen Wauters topchef Marcelo Ballardin, chef van OAK en ooit in de leer bij Sergio Herman, en top-patissier Roger van Damme uit om de Giant zo goed mogelijk na te bootsen. Wanneer de chefs ontdekken dat ze tegenover elkaar staan, is Marcelo bijzonder strijdvaardig: “Kerel, ik ga je afmaken! Ik zie het aan je gezicht: nu ben je bang, hé? Ik koop een ticketje retour en stuur je terug naar Nederland!”

Giant burger

De uitdaging blijkt echter moeilijker dan gedacht. Bij het experimenteren met het deeg kan het contrast niet groter zijn: Roger gaat all the way terwijl Marcelo kiest voor een eenvoudig recept en een grote dosis zelfvertrouwen. Zes uur later heeft Marcelo er nog niet veel van gebakken en wanneer Koen langskomt om al iets te proeven, grapt hij: “Om te proeven?! Komaan, man, neem je gitaar en zing een liedje, man!”

Tijdsdruk

Ondanks de grote tijdsdruk, is er tussendoor toch nog tijd voor een grapje: Marcelo stuurt Roger een foto van een écht Giant-broodje dat zogezegd in zijn oven ligt te bakken. De patissier trapt in de val en is volledig ontredderd door de zogenaamde voorsprong van Marcelo: “Als die Marcelo mij pakt op brood, dan ga ik in de stoet van Rio lopen, maar niet met pluimen in mijn gat”, lacht hij een beetje cynisch. Maar de ontreddering zit diep: Roger heeft er ‘s nachts niet van geslapen, hij heeft alleen maar broodjes in z’n hoofd zien passeren. 

’s Nachts sla proeven

In het midden van de nacht staat Marcelo in zijn keuken sla te proeven, want hij beseft ondertussen dat het geen gewone sla is die bij de Giant wordt gebruikt. “Ik ben er helemaal klaar mee, man. Ik ben zo moe… Ik ben al 2 uren salade aan het ‘vreten’ hier, zonder dressing of mayonaise, ik begin al te proeven zoals een konijn”, klinkt het ontredderd.

Strijd

Ondertussen stijgt de spanning tussen beide chefs. “Marcelo is niet klein te krijgen, hij is een Braziliaanse tijger. Maar als ik hem morgen zie, kijk ik in zijn ogen met killers ogen”, klinkt het strijdvaardig bij Roger. Maar zal dit hem de overwinning opleveren? Nee, uiteindelijk blijkt Marcelo Ballardin in deze aflevering de Snackmaster.

Sofie Dumont en Wout Bru

In de vierde aflevering worden Sofie Dumont en Wout Bru uitgendaagd om zo goed mogelijk de Pringles-chips met Sour, Cream & Onion smaak na te bootsen. Wout is heel competitief: “Ik hou niet van verliezen. Als ik aan iets begin, wil ik dat goed doen.” Maar ook Sofie klinkt strijdvaardig: “Ik wil dit echt winnen, ik ga er volle bak voor gaan, al kan ik drie dagen niet slapen!”

Pringles Sour, Cream & Onion maken

De koeriers doorkruisen het land: ze rijden naar Durbuy en Waterloo om er stipt om negen uur de snacks af te leveren. Sofie en Wout beseffen al snel dat het een moeilijke uitdaging wordt. “De smaak, ça va. Maar de vorm…”, klinkt het bij Sofie. Want daar begint het: is een Pringles-chips ovaal of rond? Bij Wout is de eerste bekommernis de verschillende ingrediënten: “Hallelujah! Buiten zout, denk ik dat we geen enkel ingrediënt in huis hebben!”

Aardappelvlokken uit een zakje

Beide chefs raden al snel dat ze voor het deeg puree met aardappelvlokken uit een zakje moeten gebruiken. Waardoor Wout al meteen tegen zijn principes moet zondigen: “Wout Bru die puree maakt met poeder… ik ben goed bezig!” Ook Sofie moet uit haar comfortzone treden: “Goh, dat ik dat moet gebruiken… Dat is echt ongelooflijk!”

Chips maar 10 seconden in vet

Ruth Beeckmans ontdekt in de fabriek dat de chips slechts 10 seconden in vet van 200° gefrituurd worden. Beide chefs doen in hun keuken net het omgekeerde: ze bakken langer op lagere temperaturen. Bij Wout is het “precies een taco, waar je een stuk rauwe vis op legt…” en de irritatie neemt zienderogen toe. Hij is gefrustreerd omdat hij zijn smaak niet goed krijgt. Daarenboven vergeet hij bij de cookoff elke keer zijn timer op te zetten. Zal dit hem de overwinning kosten? Of weet hij de jury te overtuigen met het eindresultaat? Sofie neemt dan weer een niet-alledaags voorwerp mee in de keuken, namelijk een haardroger. Wat is ze hiermee van plan?

Manon-praline Leonidas namaken

In de halve finale strijden de eerste twee halve finalisten Loïc Van Impe en Anne-Sophie Breysem voor de beste replica van de populaire Manon-praline, de eerste witte praline ter wereld. De uitdaging is opnieuw groot want Ruth Beeckmans hoort in de fabriek dat “90% van de praline ‘haalbaar’ is om na te maken, de laatste 10% niet…” Dat schrikt Loïc niet af: “Ik ben in het middelbaar altijd voor 50% gegaan, nu ga ik eens voor de 95%.” Hij focust zich meteen op de ingrediënten en boekt al snel mooie resultaten met de botercrème.

Leonidas logo op praline

Anne-Sophie pakt het anders aan: zij begint met wat haar het moeilijkst lijkt: een manier vinden om het kleine Leonidas-logo op de onderkant van de praline na te bootsen. Met het logo is Loïc nog niet bezig maar een aanzienlijk deel van zijn ingrediënten zijn al wel in de goede richting aan het evolueren. Anne-Sophie mag stilaan aan een inhaalmanoeuvre beginnen. En hoe… ze wordt de eerste finaliste.

Corona tijdens opnames Snackmasters België

Op het moment van de opname testte Koen Wauters positief op het coronavirus. Sean Dhondt springt daarom even in tijdens de twee halve finales. Voor de finale op 27 oktober is Koen Wauters opnieuw op post. En Koen Wauters was niet de enige die tijdens de opnames werd getest. Ook Sofie Dumont voelde zich ziek en moest getest worden. De opnames waren al gestart toen zij hoorde dat ze geen corona had, maar runner-up Piet Huysentruyt had toen al haar plekje ingenomen. “Het was echt balen… maar ik begreep dat de makers geen enkel risico wilden nemen in deze bizarre coronatijden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Piet mijn eer met glans zal verdedigen”, aldus Sofie Dumont.

Napoleon-bol maken

De tweede halve finale gaat dus tussen Piet Huysentruyt en Marcelo Ballardin. “Ik denk we gaan deze keer niet winnen”, vreest Marcelo in zijn sappig taaltje wanneer hij de uitdaging ontdekt. Piet daarentegen is vastbesloten om het deze keer anders aan te pakken: “We gaan meer analyseren, dat hebben we de vorige keer niet gedaan. We zijn er te rap ingevlogen, zoals pubers, hé?” Rustig analyseren: dat is Marcelo alvast niet van plan. “We gaan gewoon doen!”, is zijn motto.

Napoleon bol: suiker, glucose en water

De basisproducten van de bol zijn suiker, glucose en water. Werken met suiker is voor Marcelo een totaal nieuwe uitdaging, een suikerthermometer heeft hij nog nooit in zijn handen gehad. Terwijl Piet op een Zuid-Frans slakkengangetje uit de startblokken kruipt, vliegt Marcelo in de voorbereidingen en is zijn strijdvaardigheid teruggekeerd: “We gaan winnen van Piet Bonaparte! Of van Napoleon Huysentruyt!”

Drie Napoleon-smaken namaken

Tot beide chefs plots merken dat er naast de gele, traditionele Napoleon-bol, eveneens groene (appel) en roze (kers) bollen tussen de geleverde voorraad zitten. Ze moeten dus niet één, maar drie smaken namaken… en die onverwachte wending smaakt een beetje zuur bij beide chefs.

Dextrose, poedersuiker en zuur

Marcelo en Piet ontdekken bij hun bezoek in de fabriek dat het zure deel van de Napoleon-bol bestaat uit dextrose, poedersuiker en zuur. Marcelo maakt alvast een vreugdedansje want zijn techniek en recept zijn bijna identiek aan die van de fabriek, bij Piet zinkt de moed helemaal in de schoenen. Kan hij zich herpakken bij de cook-off en zijn recept last minute nog aanpassen? Of wint Marcelo met zijn typische nonchalante stijl toch de battle… Het wordt Piet Huysentruyt – de jury koos unaniem voor zijn replica.

Finale Snackmasters

Piet Huysentruyt en Anne-Sophie Breysem staan tegenover elkaar in de finale van Snackmasters. Op dinsdag 27 oktober komen we eindelijk te weten welke chef zich voortaan dé Snackmaster van 2020 mag noemen.

Jules Destrooper

Op het programma staan drie klassiekers van Jules Destrooper: de natuurboterwafel, de Parijse wafel en het amandelbrood (135 jaar oud en het oudste koekje uit de koekjescollectie). Piet en Sofie streden eerder voor de replica van de Grills-chips waarbij Piet het onderspit moest delven.

‘Het moet de fabriek zijn’

“Ik denk dat Piet zijn eer zal willen herstellen en er volledig voor zal gaan, maar ik ook! Ik lig er ‘s nachts zelfs van wakker”, klinkt het bij Anne-Sophie. Ook Piet is er niet helemaal gerust in: “Die Grills waren niet genoeg geanalyseerd, ik heb vanuit het chef-brein gedacht: het moet culinair perfect zijn, maar neen: het moet de fabriek zijn!” Zo refereert hij aan het eerste duel van beide bij Snackmasters.

SOS Piet

Beide chefs beginnen met de boterwafel. Acht jaar geleden maakte SOS Piet hier een aflevering over. Misschien kan Piet nog iets leren van zijn alter ego? Ook Anne-Sophie gaat ten rade bij SOS Piet. Maar terwijlPiet Huysentruyt van zijn eigen recept afwijkt, beslist Anne-Sophie SOS Piet blindelings te volgen. Ook het amandelbrood wordt onder handen genomen. Anne-Sophie ruikt speculaas, Piet vooral kandijsuiker. Wiens neus heeft het bij het rechte eind?

Wie wint titel Snackmasters 2020?

Acht topchefs startten weken geleden aan een uitdaging die hen ver buiten hun comfortzone bracht. Elk van hen moest tot aan het gaatje gaan om een bekende snack zo goed mogelijk na te maken. Het oordeel van de jury van fabrieksmedewerkers was vaak keihard en dat zal in de finale niet anders zijn. Bij de cook-off krijgen beide finalisten slechts anderhalf uur de tijd om de drie koekjes na te maken. Wie zal de titel van Snackmasters 2020 op zijn/haar naam mogen schrijven? Je weet het als je op de link in de vorige zin klikt…

Denk jij: heb ik dat niet eerder gezien? Dat kan kloppen: Snackmasters is in Engeland te zien bij Channel 4. Het programma bleek een instant-tv-hit en werd meteen bekroond met een tv-award van de British Academy. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 september 2020 /