Aspe afleveringen weer op tv: serie over Van In bestaat 20 jaar

De tv-serie Aspe over hoofdinspecteur Pieter Van In – naar de boeken van Pieter Aspe – bestaat deze maand 20 jaar. Alle reden voor VTM om de Aspe afleveringen nogmaals beschikbaar te maken voor het publiek. Alle seizoenen staan op VTM GO+ en komen daarnaast op tv. Tijd om nog eens verder in de reeks en de Aspe cast te duiken.

Aspe afleveringen kijken

Iedere vrijdagavond (vanaf 16 februari 2024) is er om 20.35 uur een aflevering te kijken op VTM3. Op zondagmiddag (vanaf 18 februari 2024) om 14.20 uur zie je een aflevering op VTM. De complete Aspe reeks is te kijken voor abonnees van VTM GO+. Op Streamz staan momenteel alleen de eerste twee seizoenen. Helaas heb ik voor de Nederlandse kijkers geen streamingdienst meer gevonden, die ze nu in het aanbod heeft. Maar ze zijn nog steeds op dvd * verkrijgbaar. Kijk daarbij wel goed naar de prijzen, want er wordt flink wat voor gevraagd. Hoef je niet zo nodig te bingewatchen, dan kun je alle Aspe afleveringen kijken via VTM3 en VTM. Ik ga er vanuit dat ze na uitzending ook beschikbaar zijn via VTM GO. Hoe je dat in Nederland kijkt, leg ik hier uit.

Tv-serie Aspe 20 jaar

Hoofdinspecteur Pieter Van In drinkt er waarschijnlijk een Duveltje op: 20 jaar geleden, op 13 februari 2004, kwam de allereerste aflevering op antenne bij VTM. 10 seizoenen later groeide Aspe uit tot een legendarische policier, met een al even legendarische Herbert Flack * in de hoofdrol. Hoofdinspecteur Pieter Van In doorzwom zowel op professioneel als op privévlak heel wat woelige watertjes, maar beet zich als een pitbull vast in elke zaak om de misdaad in Brugge te lijf te gaan. Vele kijkers genoten seizoenen lang van de Aspe afleveringen.

De Midasmoorden

De Midasmoorden was de eerste aflevering waarin kijkend Vlaanderen Pieter Van In (Herbert Flack), onderzoeksrechter Hannelore Martens (Francesca Vanthielen) en inspecteur Guido Versavel (Lucas Van den Eynde *) leerde kennen. Deze aflevering werd op 3 mei 2021 nog uitgezonden op tv, omdat de schrijver van de succesvolle (boeken) reeks over commissaris Van In – Pieter Aspe – was overleden. Lees hier meer over De Midasmoorden.

Pieter Aspe

Schrijver Pieter Aspe is begin mei 2021 op 68-jarige leeftijd overleden. Hij is dé schrijver van de succesvolle serie Aspe, rondom commissaris Van In (die werd gespeeld door Herbert Flack). Pieter Aspe – die eigenlijk Pierre Aspeslag heet – heeft een vijftigtal boeken* op zijn naam staan. Hij debuteerde met Het vierkant van de wraak, die in 1995 uitkwam. Heel wat boeken schreef hij in de Aspe-serie, om recent te starten met een nieuwe serie over Van In. De Van In-reeks * vond ik persoonlijk – en ik ben een liefhebber van zijn werk – nog spannender.

Cast Aspe

Ik denk dat de serie Aspe één van de eerste Vlaamse tv-series was, die ik in Nederland op tv zag (bij RTL destijds). Met in de Aspe cast Herbert Flack, Lucas Van den Eynde en Francesca Vanthielen, die de hoofdrollen speelden. Maar dat waren niet de enige bekende Vlaamse acteurs en actrices die we in de Aspe afleveringen zagen. We zetten de Aspe cast voor je op een rijtje.

 • Herbert Flack speelde tien seizoenen lang hoofdinspecteur Pieter Van In. Je zag hem recent als Maenhout in telenovelle Lisa, maar ook als Leon De Bodt in Familie! Daarnaast had hij een rol in de Vlaamse film Cruise Control.
 • Lucas Van den Eynde leerde ik kennen als inspecteur Guido Versavel. Maar inmiddels zag ik hem ook in GR5, Black-out en als één van de hoofdpersonen uit Lisa. Hij trof Herbert Flack niet alleen op de set van Aspe en Lisa, maar ook bij de film Cruise Control. Verder heb ik recent erg genoten van Glad IJs. En zag je hem als Leon in Alter Ego.
 • Francesca Vanthielen speelde jarenlang onderzoeksrechter Hannelore Martens. Zij was tevens de vrouw van Pieter Van In. Eerder was deze actrice al te zien in Wittekerke seizoen 11 als Phaedra.
 • Michel Van Dousselaere ken je als commissaris Roger De Kee. Een zeer ervaren acteur*, die helaas overleden is. Hij had een hersenaandoening, waardoor hij zijn spraakvermogen verloor en daarom moest stoppen met acteren. Hierover is de expositie en het boek Onuitgesproken gemaakt. Lees ook: Documentaire Michel Van Dousselaere: acteur verliest de woorden.
 • Maaike Cafmeyer speelde de rol van inspecteur Carine Neels. Aspe zorgde – naast Het geslacht De Pauw – voor de doorbraak van deze actrice in Vlaanderen. Inmiddels kunnen we echt niet meer om Maaike Cafmeyer heen. Wat heeft ze prachtige rollen op haar naam. Denk bijvoorbeeld aan Frie Palmers in De Twaalf. En laten we de reeks Chantal niet vergeten. Recent leerden we de actrice beter kennen in programma’s als Sergio Over De Grens seizoen 2 en in Maaike Cafmeyer De Musical.
 • Mathias Coppens zag je dan weer als inspecteur Mitch Dedecker. Met acteren is de presentator van Code van Coppens inmiddels gestopt. We hadden het er nog kort over in het KijkVlaams-interview met Mathias Coppens. Op dit moment is hij weer op tv met een nieuw seizoen De Code van Coppens, maar we zagen ook een andere kant van de presentator in Boer Coppens.
 • Adriaan Van den Hoof heeft in Aspe de rol van inspecteur Tom Smeekens gespeeld. Tegenwoordig is hij vooral actief als presentator. Al staat hij momenteel vooral in het theater als komiek. Na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tijdens of na de relatie, zagen we hem weinig op tv.
 • Hilde De Baerdemaeker zag je in Aspe als inspecteur Jelle Cockx. Ook deze actrice heeft natuurlijk al tal van rollen * op haar naam staan. Zo zagen we haar de afgelopen jaren als de moeder van Lisa. maar denk bijvoorbeeld ook aan de film Zeevonk en de spannende serie De Kraak.
 • Koen Van Impe speelde verschillende jaren inspecteur Ivo Verbruggen. Je kent hem uit tal van Vlaamse series en films, waaronder Salamander. Recenter zag je hem nog in 13 Geboden en als dokter in Boomer.
 • Ludo Hoogmartens kroop in de huid van inspecteur Robert De Maegd. Je zag deze acteur recent nog als Jos Broeckx in De zonen van Van As. Daarnaast valt hij op in De bende van Jan de Lichte. Maar deze acteur heeft nog veel meer gave rollen op zijn naam.
 • Erik De Backer ken je als inspecteur André Bruynooghe. Dit was de enige grote rol die hij speelde.
 • Louis Talpe was in het laatste seizoen kort te zien als inspecteur Eric Vranckx. Op tv zag je hem bijvoorbeeld Beau Séjour 2 én hij speelt één van de hoofdrollen in Onder Vuur.
 • Axel Daeseleire zag je in datzelfde seizoen twee afleveringen als inspecteur Dirk Vereecke. Hij is momenteel vooral actief als presentator. Zo zie je hem nu in Het Onbekende.
 • Marc Lauwrys speelde in dat seizoen dan weer inspecteur Rudy Snels. Deze acteur zag je ook in Glad IJs. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook uit die andere geweldige politieserie Code 37.

Foto: VTM

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 februari 2024 /