Boer Coppens: Mathias gaat farmsitten met bekende gasten

Mathias Coppens maakt een opvallende carrièreswitch; hij is vanaf maandag 4 december 2023 wekelijks om 20.35 uur te zien in Boer Coppens op VTM en VTM Go. De presentator gaat samen met een bekende hulpboer farmsitten. Mathias Coppens en zijn bekende gasten – Dieter Coppens, Joris Hessels, Ruth Beeckmans en Christoff – leren elkaar tijdens het harde werk ook beter kennen. Ontdek er hier alles over.

Boer Mathias Coppens

Wanneer Mathias Coppens niet het ene of het andere knotsgekke programma presenteert – zoals recent The Big Bang: Universum Coppens – kruipt hij in zijn vrije tijd het liefst van al op zijn tractor om van de ‘boerenbuiten’ te genieten. Pure ontspanning voor hobbyboer Mathias, maar dagelijkse kost voor echte boeren. En wat hebben alle boeren gemeen? Die kunnen nooit op vakantie. Daar brengt Mathias Coppens nu verandering in.

Wist je dat er ook een nieuw Code van Coppens spel is?

Boer Coppens

In Boer Coppens stuurt hij hardwerkende boeren op een welverdiend weekendje weg. Terwijl de boeren van deze zeldzame vakantie genieten, is hun boerderij in veilige handen bij farmsitter Mathias en één bekende Vlaming. Wil je dit programma kijken, dan kan dat iedere maandagavond om 20.35 uur bij VTM en VTM GO. Vanuit Nederland kijken kan ook, lees dan: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Gasten Boer Coppens

Dieter Coppens, Christoff, Joris Hessels en Ruth Beeckmans trekken als gasten een overall aan om samen met Mathias het werk op de boerderij over te nemen in Boer Coppens.

Mathias Coppens

Mathias Coppens: “Een hele dag in weer en wind tussen de dieren op het veld ploeteren, om ‘s avonds samen met mijn bekende gast in een stoel te ploffen en met een gin tonic in de hand over de koetjes en de kalfjes van het leven te babbelen: bestaat er iets zaliger dan dat? De boerderij is voor mij echt een plek waar je jezelf en je gast op een andere manier leert kennen. Het werd ook meteen duidelijk welke hulpboeren iets van boerengenen in zich hebben.”

“Zo was Ruth toch best onder de indruk van de grootte van een volwassen koe, maar moest ik Joris bijna tegenhouden om niet de hele dag met de kalfjes in de stal te knuffelen. En dan zwijg ik nog over de oerkracht die bij Dieter naar boven kwam toen hij een schaapje mee ter wereld bracht, of de geboren schapenhoeder die ik in Christoff ontdekte”, vertelt Mathias over Boer Coppens.

Leven op boerderij

Terwijl de boer met vakantie is, steken Mathias en zijn bekende hulpboer de handen uit de mouwen en de riek in het hooi. Niets is ze te veel gevraagd. Van het uitmesten van de stallen en het voederen van de dieren, tot het oogsten van groenten en het openen van een hoevewinkel, en zelfs het succesvol ter wereld brengen van een lammetje of kalf. Tijdens dat harde labeur leren Mathias en zijn helpende hand niet enkel de kneepjes van de boerenstiel, maar ook elkaar beter kennen. Met een schaterlach en een traan staan ze stil bij de pracht en praal van het platteland én van het leven. Dat laatste element doet me dan weer een beetje denken aan Boerderij van Dorst.

Meer over de afleveringen van Boer Coppens:

Aflevering 4:

Mathias Coppens & Joris Hessels

Joris Hessels is theatermaker, radiomaker, televisiemaker en schrijver. Samen met Mathias Coppens runt hij voor enkele dagen de boerderij Het Fleckje in Heers in de laatste aflevering van Boer Coppens. Joris Hessels begint wat aarzelend aan zijn eerste werkdag als boer. “Ik heb niet goed geslapen, ik droomde dat ik onder een koe belandde”, klinkt het wanneer hij op het erf aankomt. Gelukkig zijn de meeste dromen bedrog, al loopt het hoeden van de kalfjes inderdaad niet zo vlot… 

Het Fleckje in Heers

Maar veel tijd om te sukkelen is er niet. Meer dan honderd koeien moeten gemolken worden, er staat een bijzondere klus met de alpaca’s op de planning én er staat een koe op het punt te bevallen. Kortom: volop werk op Het Fleckje in Heers. Gelukkig is er tussen al dat boeren door ook wat tijd om elkaar beter te leren kennen. Zo geeft Joris eerlijk toe dat hij weleens last heeft van het imposter syndrome.

Joris Hessels over scheiding en samengesteld gezin

En Joris Hessels vertelt in een openhartig gesprek over zijn nieuw samengesteld gezin. “Ik dacht dat we alles zouden samengooien en een nieuw gezin zouden worden. Maar dat is niet zo. Dat is een zoektocht en we zijn er nog niet. Er zijn zoveel verschillende dynamieken, verschillende noden. Willen dat dat een gezin is, maar dat dat niet is. Dat vind ik lastig. Ik voel me daarin gefaald. Kinderen willen ten allen tijden dat hun mama en papa weer samen zijn.” 

Aflevering 3:

Mathias Coppens & Christophe

Christoph is de derde gast van Mathias Coppens op de boerderij. Hij noemt hem ‘de man met de mooiste glimlach van de Vlaamse showbizz en de patroonheilige van de Vlaamse muziek’. Christoff krijgt voor een keer een heel ander publiek voor zich en zingt voor de schapen, varkens, kippen én bijen van bioboerderij Goed Ter Heule in Lauwe. Ondertussen laden boerin Justine en boer Wieland samen met hun kinderen de batterijen op tijdens een weekendje weg.

Gedwongen coming-out Christoff

In een openhartig gesprek vertelt Christoff over hoe hij door een magazine gedwongen werd om voor heel Vlaanderen uit de kast te komen. “Als hij zichzelf deze week niet out, maken we zijn carrière kapot”, klonk het in een telefoontje aan Christoffs manager. “Uiteindelijk heb ik daar heel veel mensen mee geholpen, en ben ik blij dat ik het toch gedaan heb”, besluit Christoff. 

Hersentumor Christoff

Christoff heeft het ook over zijn geloof en hoe dat versterkt werd toen hij op 11-jarige leeftijd geopereerd werd aan een hersentumor. “De kans op succes was maar 10 procent. Maar het is allemaal goed gekomen. Dat heeft mijn geloof versterkt, ik wist dat er een mirakel gebeurd was.”

Charmezanger

Tijdens het boeren ontdekt Mathias niet alleen dat Christoff een panische angst heeft voor kippen, maar ook dat hij het woord ‘charmezanger’ ronduit haat. “Daar kan je me echt mee kloten, door dat te zeggen. Als ze mij aankondigen als charmezanger dan ga ik het podium niet op. Ik vind dat verschrikkelijk”, klinkt het. Tussen de eerlijke en openhartige babbels door, moet er natuurlijk ook gewerkt worden op de boerderij. Boer Coppens en zijn assistent-boer maken als geboren imkers de bijenkasten winterklaar, besturen de tractor alsof ze nooit iets anders gedaan hebben en maken als echte chef-koks verse appelmoes om in de hoevewinkel te verkopen.

Aflevering 2:

Mathias Coppens en Ruth Beeckmans

Ruth Beeckmans is de tweede gast van Boer Coppens. Samen met farmsitter Mathias Coppens staat ze tijdelijk aan het roer van het gemengd veebedrijf Van Eigen Kweek in Kaprijke, terwijl boer Benny en boerin Sarah van een welverdiend weekendje weg genieten. 

Boerin Beeckmans

Ruths ervaring met het boerenbestaan beperkte zich tot nu toe tot het rapen van paaseitjes Maar nu verzamelt ze in ‘Boer Coppens’ met veel plezier de verse eieren van de legkippen, melkt ze als een volleerd boerin de koeien en kruipt ze achter het stuur van een tractor alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. Al laten boer Coppens en boerin Beeckmans ook ei zo na enkele kippen ontsnappen, keert hun maag wanneer ze de kippenren uitmesten en breekt het angstzweet hen uit wanneer ze oog in oog staan met een hongerige stier. Alsof dat allemaal nog niet genoeg hooi op de vork is, staan de twee bij het krieken van de dag op om versgemaakte producten te verkopen op de markt. Al snel wordt duidelijk dat er naast een boer, ook een marktkramer in Mathias schuilt. 

Ruth Beeckmans over verlies man Garry

Tussen het voederen van de koeien en het verkopen van verse rijstpap door, maken Mathias en Ruth tijd voor een openhartige babbel. Zo vertelt Ruth in een aangrijpend gesprek hoe ze met het verlies van haar man Garry omgaat. Ook heeft ze het met Mathias over de speciale band met haar broer, die 11 jaar geleden naar het verre Australië emigreerde. 

Aflevering 1:

Mathias en Dieter Coppens

Mathias en Dieter Coppens beleven twintig jaar nadat ze met De Poolreiziger’ van de Zuid- naar de Noordpool liftten een nieuw avontuur. En deze keer in de schapenstallen van De Seizoenschuur in Schellebelle. Farmsitter Mathias Coppens jaagt boeren Delfien en Jeroen van hun erf, zodat ze na 12 jaar eindelijk nog eens van een welverdiend weekendje weg kunnen genieten. Samen met zijn hulpboer Dieter steekt Mathias de handen uit de mouwen en nemen ze het werk op de boerderij over. 

De Seizoenschuur in Schellebelle

En er is véél werk. Boer Coppens en hulpboer Coppens krijgen schapen, lammetjes, varkens, kalkoenen en kippen onder hun hoede. Daarnaast moeten ze het veld op om te oogsten én houden ze de hoevewinkel, het kloppend hart van de boerderij waar de vers geoogste groenten rechtstreeks verkocht worden, draaiende. Wanneer Dieter Coppens aankomt op de boerderij, geeft Mathias hem dan ook geen minuut de tijd om van de boerenbuiten te genieten. Dieter krijgt meteen een spoedcursus ‘boeren’, en daar hoort ook een les ‘Kalkoens’ praten bij. 

Jeugdherinneringen neven Dieter en Mathias Coppens

Tijdens het harde labeur moeten de boeren ad interim meer dan eens een pauze inlassen om te bekomen van de slappe lach. Maar de twee neven halen niet alleen hilarische jeugdherinneringen op. Na een drukke dag ploeteren op het veld, ploffen Dieter en Mathias voor hun caravan neer om het over de koetjes en kalfjes van het leven te hebben. Zo bekent Dieter dat hij nog steeds vreselijke last heeft van plankenkoorts. “Ik heb daar nog altijd problemen mee. Zet mij voor een zaal of wat volk, dat hoeft niet zoveel volk te zijn, en ik krimp in elkaar. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Ik haat dat. Daar word ik heel klein van”, klinkt het bij het tv-gezicht, die voor Kom op tegen kanker zelfs uit de kleren ging voor het publiek.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 december 2023 /