Documentaire Michel Van Dousselaere: acteur verliest de woorden

Acteur Michel Van Dousselaere is in de zomer van 2021 op 73-jarige leeftijd overleden. Hij leed al zeven jaar aan een zeldzame vorm van progressieve afasie. Hierdoor ging zijn spraakvermogen geleidelijk aan achteruit, net als zijn fysieke gesteldheid. Hierdoor moest Michel Van Dousselaere het acteren al eerder laten. Zijn vrouw Irma Wijsman maakte hier de Documentaire Michel: acteur verliest de woorden. Deze kun je op woensdagmiddag (29 december) om 13.21 uur kijken op NPO 2.

De documentaire Michel: acteur verliest te woorden is ook te kijken op NPO Start. Woon je in België en heb je deze documentaire nog nooit gezien. NPO Start is helaas alleen te kijken als je gebruik maakt van een VPN-verbinding.

Michel Van Dousselaere

In 2014 wordt bij acteur en regisseur Michel Van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film Michel, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

Michel: verliest de woorden

Rode draad in de documentaire is de monoloog die Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma met Michel schrijft om grip te houden op zijn binnenwereld. Ook verwijst de tekst naar de rol van generaal die Van Dousselaere speelde in het stuk ‘All for Love’ (Blauwe Maandag Compagnie 1993).

Interviews met regisseurs en acteurs

Verder worden oude fragmenten waarin Michel als acteur aan het werk is afgewisseld met interviews. Hierin kijken regisseurs en acteurs terug op de samenwerking. Ze reageren op de situatie waarin een geliefde collega-acteur zijn belangrijkste uitingsvorm verliest. Met medewerking van onder andere Dirk van Dijck, Marelien Geus, Theu Boermans, Els Dottermans, Hans Herbots, Ola Mafalaani, Thomas De Cock, Lara Van Dousselaere, Eddie Connor, Piëtro en Rodney Doorjé, Barry Jurjus, Ad Klinkenberg, Francien Knorringa, Carla van Laer, Margot Vos, Antoinette Keulen en prof. dr. Philip Scheltens.

Onuitgesproken

Wist je dat er daarnaast ook een boek is verschenen: Onuitgesproken van Irma Wijsman, Elvis Peeters en fotograaf Stephan Vanfleteren. De voor Michel Dousselaere geschreven dialoog van Erik-Ward Geerlings is ook in dit boek opgenomen. Dit boek wordt omschreven als ‘ode aan de liefde en aan de kwetsbaarheid van het leven.’ “De foto’s en de teksten laten zien dat taal, geheugen en motoriek weliswaar kunnen versplinteren, maar dat de mens erachter het waard blijft om gezien te worden. Het is een troost voor iedereen die te maken krijgt met verlies, van welke aard ook.

Stephan Vanfleteren

(…) De liefdevolle en vaak humoristische wijze waarop Michel en zijn vrouw Irma Wijsman sinds die dramatische wending met elkaar omgaan, maakte indruk op fotograaf Stephan Vanfleteren, die Michel al meer dan een jaar volgt. De samenwerking tussen hen is bijzonder. Ook al zijn de woorden bijna verdwenen, de trotse acteur is er nog. En zijn vermogen om te schitteren als model op de scène blijft overeind. De teksten van Elvis Peeters begeleiden de beelden van Stephan Vanfleteren op treffende wijze.”

Foto: Canvas

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 december 2021 /