Kijk Vlaams: Mathias Coppens over de Code van Coppens

Mathias Coppens en zijn broer Staf zijn vanaf aanstaande zondag (3 januari) om 20.20 uur bij SBS6 in Nederland te zien met de Code van Coppens. Het programma heeft de ondertitel De Wraak van de Belgen gekregen… Daar willen we meer over weten! Net als over die nieuwe quiz van VTM, waarbij Mathias Coppens als quizmaster aan de slag gaat. In deze editie van KijkVlaams bespreken we het allemaal.

De Code van Coppens komt nu ook naar Nederland. Hoe is dat voor jullie?

“Heel fijn! We zien het ook echt als een compliment. Na het Lichaam van Coppens – waarbij mijn broer Staf en ik ons lichaam aan de wetenschap ‘schonken’ voor de gekste experimenten – waren we toe aan iets nieuws. We wilden deze keer anderen ‘iets aan doen’.  Dat werd de Code van Coppens; een reeks die in Vlaanderen meteen aansloeg. De RTBF heeft ‘m vervolgens in Franstalig België op zender gebracht als Escape Show. En nu mogen we zelf een reeks in Nederland maken. Dat is echt de kerst op de taart. Een programma uit vinden dat de grenzen overstijgt, is sowieso bijzonder.”

Voor mensen die Code van Coppens nog niet kennen, kun je het programma omschrijven?

“Als de Code van Coppens wordt omschreven als een escaperoom-programma dan vinden Staf en ik dat altijd jammer. Er zit namelijk veel meer beleving in. Daarnaast mag natuurlijk ook de humor niet ontbreken. En door het wetenschappelijke aspect, waarbij we hulp krijgen van Lieven Scheire, leer je iedere aflevering weer iets bij. Kortom als ik Code van Coppens kort moet omschrijven voor Nederlands, dan is het een programma waarin we ‘Bekende Nederlanders gaan plagen in kamers vol beleving,  waar we ongelooflijk hard mee moeten lachen én nog wat bij leren ook.”

Zit er een verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse versie van Code van Coppens?

“Qua opzet is het programma hetzelfde, maar het was ontzettend fijn om deze show met al die bekende Nederlanders te draaien. Die zijn lekker outgoing. Waar onze bekende Vlaamse gasten in de studio erg bedeesd zijn, daar zijn de Nederlandse deelnemers juist luidruchtig en super enthousiast. Dat zie je bijvoorbeeld als de wetenschappelijke experimenten worden uitgelegd. De Vlamingen luisteren dan, terwijl de Nederlanders allerhande vragen tussendoor stellen. Dat maakte het voor ons als presentatoren ook heel leuk.”

Wist je trouwens dat je Code van Coppens ook thuis kunt spelen? Lannoo heeft net Code van Coppens – The Game uitgebracht. Weet jij te ontsnappen?

Voor jou is dit natuurlijk niet het eerste programma dat je voor de Nederlandse kijker presenteert…

Mathias Coppens presenteerde namelijk de Nederlandstalige versie van Beauty & de Nerd. Het eerste seizoen met Renate Verbaan en de tweede serie met Bridget Maasland.

Lachend: “Dat was ik zelf een beetje vergeten. Ik ga er vanuit dat de meeste kijkers mij niet (meer) kennen. Wij hebben de Hollanders in ieder geval met open armen in onze show ontvangen; hopelijk doen de Nederlandse kijkers dat ook.”

Is het ook anders, omdat jouw broer Staf nu naar Zweden is geëmigreerd?

“Toen we tijdens de eerste corona lockdown merkten hoe makkelijk we eigenlijk op afstand met elkaar kunnen brainstormen en samenwerken, heeft Staf besloten om zijn droom te realiseren. Samen met zijn vrouw en kinderen kiest hij voor een leven midden in de Zweedse natuur. Een paar weken geleden ben ik er naar toe geweest en het is er echt fantastisch. En we blijven gelukkig natuurlijk ook gewoon samenwerken.”

Zijn die opnames in deze tijd niet lastig?

“Gelukkig hebben we de Code van Coppens kunnen opnemen in een corona-luwe periode. Daarnaast is het ook allemaal volledig coronaproof verlopen.”

En dan is er nog meer nieuws

Jij gaat bij VTM een nieuwe quiz presenteren. Hoe is dat?

“Dat is ontzettend spannend; misschien wel het spannendste van wat ik de afgelopen tien jaar heb gedaan. De programma’s waar je me de afgelopen jaar voor de camera ziet, hebben we namelijk allemaal zelf geproduceerd met ons productiehuis Roses Are Blue. Dan heb je er alle controle over. Deze quiz wordt gemaakt door een ander productiehuis. Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn boer niet naast me.”

Wat voor quiz wordt het?

“Dat kun je helemaal zelf ervaren. We zoeken namelijk nog kandidaten. Inschrijven kan tot en met 5 januari. Als je je wil amuseren, hard wil lachen en graag een spelletje speelt, dan zit je hier helemaal goed.”

Daarnaast maken jullie met Roses Are Blue kans op de gouden K’s. Baal je niet dat jij niet genomineerd bent?

Broer Staf en neef Dieter (presentator van Down the Road) zijn beide namelijk genomineerd in de categorie TV-ster van het jaar. Lachend: “Jaloers? Nee hoor – ik ben juist heel blij voor Staf en Dieter. Zij zijn heel aanwezig op tv; ik doe meer achter de schermen. Daarnaast ben ik ook heel blij dat zowel de Code van Coppens als Down The Road – twee programma’s die wij met ons productiehuis maken – allebei zijn genomineerd in de categorie Familieprogramma van het jaar. We hebben een groot percentage van de nominaties in handen; dat verhoogt de winkans.”

De kijker weet het misschien nog wel dat Mathias Coppens vanaf het derde seizoen in Aspe aan de slag ging als rechercheur Mitch Dedecker. In reeks zes was hij voor de laatste keer te zien. Hij regisseerde zowel in seizoen vijf, zes als acht verschillende afleveringen. Zo was hij ook regisseur bij het tweede seizoen van De zonen van Van As (die nu toe zijn aan hun laatste seizoen).

Gaan we Mathias Coppens nog eens als acteur op tv zien?

“Nee, je kunt niet alles doen. Leiding geven aan een productiehuis en presenteren is voldoende. Het acteren laat ik over aan acteurs.”

Tot slot: kijk jij in coronatijden ook meer tv – wat kun je de lezers aanraden?

“Ik ben vooral heel hard aan het werken aan de verschillende programma’s, maar recent heb ik de docuserie Challenger: The Final Flight op Netflix gezien. Dat was echt heel straf om te zien. Of ik ook tips van Vlaamse bodem heb? Ik hoop natuurlijk dat de Nederlanders naar Code van Coppens gaan kijken. En daarnaast ben ik ook ongelooflijk fier op Tabula Rasa. Als je die nog niet gezien hebt, moet je ‘m absoluut terugkijken op Netflix“, besluit Mathias Coppens. (Geen Netflix? Tabula Rasa is ook op dvd verkrijgbaar.)

Foto: Thomas Geuens – SBS6 – links Mathias Coppens – rechts Staf Coppens.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 december 2020 /