Special Forces VIPS België: Wie Durft Wint met deze deelnemers

Special Forces VIPS België is vanaf maandag 14 augustus 2023 te kijken op Videoland. Het seizoen werd vanaf 1 mei 2023 uitgezonden bij VTM. Elf bekende Vlamingen gingen de uitdaging aan in Special Forces: Wie Durft Wint. De Special Forces VIPS deelnemers in België zijn: Francesco Planckaert, Steven Laureys, Nick Bril, Hannelore Simoens, Dirk Van Tichelt, Davy Parmentier, Laura Tesoro, Francisco Schuster, Georges-Louis Bouchez, Ann Wauters en Koen Wauters. Lees hier alles over dit nieuwe programma.

Op de hoogte blijven van een nieuwe seizoen van Special Forces VIPS, Kamp van Koningsbrugge of Kamp Waes (waar ook een nieuw seizoen van komt), blijf ons dan volgen via Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Special Forces: Wie Durft Wint

In Special Forces: Wie Durft Wint wagen elf bekende koppen, zich aan de zwaarste training ter wereld: die van de Special Forces. De deelnemers zijn: Francesco Planckaert, Steven Laureys, Nick Bril, Hannelore Simoens, Dirk Van Tichelt, Davy Parmentier, Laura Tesoro, Francisco Schuster, Georges-Louis Bouchez, Ann Wauters en Koen Wauters. Afgezonderd van de buitenwereld worden ze in Marokko door vier ex-Special Forces operators non-stop uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.

Special Forces VIPS Vlaanderen in Marokko

Wanneer de 11 bekende gezichten in de uitgestrekte woestijn ten zuiden van het Marokkaanse Atlasgebergte plat op hun buik moeten, start voor hen de zwaarste training ooit. Vier ex-Special Forces operators halen de rekruten uit hun dagelijks comfortabel leventje en confronteren hen met meedogenloze fysieke en psychologische tests. Ze worden gestript van privacy en status, want naam en faam zijn obstakels binnen de opleiding. In Marokko ruilen de bekende gezichten hun naam letterlijk in voor een nummer en vallen alle maskers af. Vanaf nu strijden ze tegen hun eigen limieten. Fysieke fitheid is nog maar het begin, de echte test is er één van veerkracht en karakter.

Loodzware opleiding

Special Forces draait niet rond de sterkste of de snelste. Het gaat over attitude en mindset (zoals we ook al konden lezen in de boeken Missie Mindset* en Niet te breken* van Sander Aarts, die in Nederland één van de instructeurs van het programma is). “Zou ik deze persoon naast me willen in een geheime missie?”, is de allerbelangrijkste vraag van de Special Forces-instructeurs. Slaapgebrek, honger en fysieke uitputting leiden elke rekruut regelrecht naar een breekpunt. Wie van hen geeft dan op, of vindt de mentale veerkracht om toch verder te gaan? Wie van hen vertraagt het team? Welke rekruten zijn uit het juiste hout gesneden en overstijgen zichzelf? Eén ding is zeker: er zijn geen verliezers, alleen maar winnaars. Want wie zich kandidaat stelt voor een Special Forces-opleiding weet dat hij gaat afzien, maar weet ook dat hij als een ander mens terugkeert…

Deelnemers Special Forces: Wie Durft Wint

Elf bekendheden gaan de uitdaging aan. Inmiddels zijn alle deelnemers aan Special Forces: Wie Durft Wint bekendgemaakt. Dat zijn zangeres en presentatrice Laura Tesoro, acteur en presentator Francisco Schuster, zanger en presentator Koen Wauters, ex-basketbalspeelster Ann Wauters en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die eerder voorgesteld werden. Maar ook realityster Francesco Planckaert, neuroloog Steven Laureys, sterrenchef Nick Bril, politiek journaliste Hannelore Simoens, voormalig Judoka Dirk Van Tichelt en creatief directeur VTM Davy Parmentier doen mee.

Special Forces VIPS België terugkijken

Wil je Special Forces: Wie Durft Wint terugkijken? Dat kan ook via VTM GO Wist je dat je vanuit Nederland ook naar VTM GO kunt kijken? Wil je dit programma (en andere shows volgen) lees dan: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland. Nederlandse kijkers kunnen Special Forces Wie Durft Wint op Videoland terugkijken. Je moet dan wel geabonneerd zijn op deze streamingdienst.

Hieronder stellen we de deelnemers aan de Vlaamse Special Forces VIPS aan je voor. Lees daarnaast hoe het ze verder gaat in Special Forces VIPS in Vlaanderen.

Francesco Planckaert

Realityster en kasteelheer Francesco Planckaert (41) vertelt: “Bij de jeugd won ik 60 koersen en ik stootte door naar de profs. In die drie jaar ben ik mezelf een paar keer tegengekomen, en ook door het ongeluk dat een einde maakte aan mijn wielercarrière. Ik weet zeker dat ik mezelf ook hier ga tegenkomen en dan hoop ik dat de Special Forces operators me op tijd gaan stilleggen want ik ben geen opgever. Ik wil echter nog deftig kunnen terugkeren naar mijn gezin.” De kracht van Special Forces VIPS deelnemer Francesco Planckaert: ‘Gaat altijd tot het gaatje; vriend van iedereen’. Zijn rechter schouder is zijn zwakke plek. Op dit zien we Francesco Planckaert in een nieuw seizoen van Château Planckaert, maar we weten door zijn deelname aan Viktor Verhulst vs Francesco Planckaert: Het Belgisch Kampioenschap en Spartacus Run dat hij geen uitdaging uit de weg gaat.

Steven Laureys

De 54-jarige neuroloog Steven Laureys* vertelt over zijn deelname het volgende. “Moe, pijn, weinig slaap: ik ga ter plekke waarschijnlijk een beetje prikkelbaar zijn. Op mijn leeftijd ben je een beetje meer een dieselmotor, een slow burner. Ik hoop dus dat ik er niet meteen bij de eerste proeven uit lig, maar dat ik toch een beetje kan bewijzen dat ik mentaal wel iets kan forceren. Dat hoop ik toch.” De kracht van Steven Laureys is het feit dat hij een eeuwige positivo is. Alleen dan wel één met allerlei lichamelijke kwaaltjes. Steven Laureys is schrijver van onder andere Het no-nonsense slaapboek* en Het no-nonsense meditatieboek* (en nog diverse andere titels*).

Nick Bril

Nick Bril (39) is sterrenchef en eigenaar van The Jane in Antwerpen. Hij vertelt over Special Forces: Wie Durft wint het volgende: “Ik heb soms het gevoel dat ik in mijn dagelijks leven en zeker als professional altijd inspirerend moet zijn, karakter moet tonen en de oplossing op een probleem moet weten. Ik ben benieuwd hoe het is om zelf ook eens op een punt te staan dat ik het even niet meer weet, dat ik het even niet meer kan of dat ik het misschien niet meer durf. Dat is een gevoel dat ik nu altijd wegblok.” De kracht van deelnemer Nick Bril? Hij is een geboren leider, maar hij heeft zwakke knieën.

Hannelore Simoens

De 32-jarige Hannelore Simoens is politiek journalist. “Ik vertrouw in dit avontuur meer op mijn mentale kracht dan op mijn lichaam. Ik vertrouw mijn lichaam niet meer na mijn auto-ongeval. Maar ik kom van ver. Vroeger kon ik mijn straat niet eens uit lopen.” De kracht van Hannelore Simoens is een stevige portie lef en durf. Eind 2018 brak ze haar rug, dus dat is haar zwakke plek. Je zag Hannelore Simoens eerder als deelneemster in BV Darts en De Verraders.

Dirk Van Tichelt

Olympisch medaillewinnaar en judocoach Dirk Van Tichelt (38) is ook weer van de partij. Je zag hem eerder onder andere in Jachtseizoen België, Spartacus Run, en in De Container Cup. Hij vertelt: “Ik word graag uitgedaagd. Dan wordt dat innerlijke beestje snel wakker. Als er op training weer eens iemand een challenge lanceert, kan ik het niet laten om mee te doen. Het zit er dus nog in, maar ik besef ook dat ik niet meer de jongste ben. Langs één kant heb ik een goede fysiek, langs de andere kant heb ik het lichaam van een 68-jarige door de roofbouw die ik erop gepleegd heb.” Zijn zwakke plek zijn dan ook de eindeloze lijst met lichamelijke kwalen. De kracht van Special Forces VIPS deelnemer in Vlaanderen Dirk Van Tichelt: zijn topsportmentaliteit.

Davy Parmentier

De 39-jarige Davy Parmentier is creatief directeur bij VTM. “Ik loop heel vaak en ik doe veel krachttraining. In het sporten zoek ik altijd mijn grenzen op. Je doet de Dodentocht, een eerste marathon, een tweede, dan volgt de derde,… Het is een kwestie van trainen. Het gevoel dat mijn lichaam ‘stop’ zegt, heb ik nog nooit meegemaakt. Eigenlijk ben ik erg emotioneel. Het mentale stuk is dus denk ik de allergrootste uitdaging voor mij.” Davy Parmentier heeft daarnaast een zwak evenwichtsorgaan. Zijn kracht: goede conditie.

Special Forces VIPS België: Wie Durft Wint met deze deelnemers
Special Forces VIPS België met Laura Tesoro en Francisco Schuster

Francisco Schuster

Francisco Schuster (21) over zijn deelname aan Special Forces: Wie Durft Wint. “Als ik het gevoel heb dat het echt niet of niet meer lukt, ga ik toch altijd een weg vinden om nog door te blijven gaan, bijvoorbeeld door mij op te trekken aan de anderen of contact te leggen met mensen die mij er door kunnen sleuren. Opgeven vind ik moeilijk, ik ben iemand die altijd verder wil blijven gaan. (…) “Ik heb heel veel schrik van het mentale aspect. Ben bang dat ik echt heel hard geconfronteerd ga worden met mezelf en mijn angsten. Ik weet niet goed wat ik moet verwachten dus ik denk wel dat het mentaal zwaar gaat worden voor mij.” De sterke conditie is de kracht van Francisco Schuster; paniekaanvallen en niet weten waar je aan begin is zijn zwakke plek. Je kent Francisco Schuster natuurlijk van #LikeMe, maar recent zag je hem ook in Thrift you up en hij heeft een rol in de musical Hairspray.

Laura Tesoro

Laura Tesoro* (26) vertelt: “Ik weet dat ik de mindset heb om ver te geraken. Ik weet alleen niet of ik de kracht heb om het te doen, dus ik ben echt gewoon heel benieuwd naar hoe ik dit grensverleggend avontuur ga beleven en hoe ver ik ga geraken. Maar ik heb té hard getraind om al na één dag naar huis te gaan. (…) Ik wil gewoon die finish halen en alle obstakels die op mijn pad gaan liggen, horen daarbij. Als ik ineens pijn krijg aan mijn teen: ja, super jammer, maar die finish moet nog altijd bereikt worden dus die teen kan wachten… Dat zeg ik nu heel stoer, tot mijn teen echt zeer doet.” Haar sterke mindset is de kracht van Laura Tesoro. Ze heeft wel veel angsten: duisternis, kleine ruimtes en verlatingsangst… We kennen Laura Tesoro van The Voice Kids, Jachtseizoen België en als nieuws gezicht bij Tien Om Te Zien.

Koen Wauters

Koen Wauters (55) vertelt: “Ik kan niet goed tegen opgeven en alles moet daarvoor wijken eigenlijk. Als ik een doel stel, wil ik het einde van die opdracht halen. Dan leg ik er echt mijn kop voor. Ik heb meer fysieke beperkingen dan mentale. Daar ben ik zeker van. Ik ga niet stoppen omdat mijn hoofd zegt: ‘Ik kan niet meer’.” Zijn kracht is het feit dat hij zichzelf kan pushen tot het uiterste. Hij heeft wel ouderdomskwalen. Zo is hij rugpatiënt. Koen Wauters is niet vies van een uitdaging, dat zagen we natuurlijk al in de documentaire Wauters in de Woestijn, maar we kennen de zanger van Clouseau* (met wie hij recent nog een MIA won), natuurlijk ook van programma’s als The Voice van Vlaanderen en recent als presentator van De Kastaars.

Ann Wauters

Ann Wauters (42), deelneemster aan Special Forces: Wie Durft Wint, vertelt voor aanvang: “Er valt geen medaille mee te winnen, maar wat een leerproces gaat dit zijn? Dat is misschien nog belangrijker dan een medaille. Op zich ben ik al blij dat ik deze uitdaging wil aangaan en dat ik dat goed wil doen. Dat ik mezelf 100 keer ga tegenkomen en dat ik eruit ga leren. En dat ga ik weer meenemen voor de rest van mijn leven.” Ann Wauters speelde basketbal op het hoogste niveau. Haar kracht is dan ook het feit dat ze een ongelooflijke teamplager is. Nu is ze assistent coach bij Chicago Sky in de Women’s National Basketball Association in Amerika. Over haar konden we eerder de documentaire Ann Wauters – Final stop Tokyo kijken. We zagen haar recent in de jury van de Vrede op Aarde Awards en als deelneemster aan De Verraders. Het zwakke punt van Special Forces VIPS deelneemster in Vlaanderen – Ann Wauters – zijn haar knieën.

Georges-Louis Bouchez

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (37) vertelt: “Ik denk dat de ‘mentale weerbaarheid’ iets heel interessant is, omdat het ook in de politiek erg nuttig kan zijn om een grote mentale weerbaarheid te hebben. Op dat gebied ben ik al wat gewoon, dus ik denk dat ik de fysieke testen harder vrees. En vooral: hoe ik die lichamelijke proeven ga verteren, want ik heb door mijn job niet kunnen trainen om me voor te bereiden.” Zijn kracht is zijn mentale veerkracht en het feit dat hij weinig slaap nodig heeft. Zijn ondermaatse conditie kan Georges-Louis Bouchez nekken bij Special Forces. Ook Georges-Louis Bouchez (Senator van België sinds 2019) is niet vies van een uitdaging; we zagen hem ook als deelnemer aan De Container Cup seizoen 2.

Verloop Special Forces: Wie Durft Wint

Aflevering 1

Een opleiding tot Special Forces-operator is een beproeving die slechts weinigen doorstaan. Die wetenschap hield Koen Wauters, Francesco Planckaert, Laura Tesoro, Francisco Schuster, Steven Laureys, Nick Bril, Hannelore Simoens, Dirk Van Tichelt, Davy Parmentier, Georges-Louis Bouchez en Ann Wauters echter niet tegen om – met een klein hartje – ja te zeggen tegen deze loodzware training. Vanaf maandag 1 mei is de VTM-kijker in Special Forces: Wie Durft Wint getuige van de fysieke en mentale grenzen waarop de bekende rekruten stoten. Op de eerste dag blijkt al meteen dat velen het grensverleggend avontuur onderschat hebben en wordt het vechten tegen pijn, blessures, zweet, tranen en hoogtevrees.

Instructeurs Special Forces: Wie Durft Wint

De Special Forces operatoren komen per helikopter toe in de uitgestrekte Marokkaanse woestijn, klaar om het startschot te geven voor een keiharde zesdaagse opleiding. De instructeurs maakten tot voor kort deel uit van de meest getrainde eenheid binnen defensie. “Wij voeren opdrachten uit die andere eenheden niet kunnen, bijvoorbeeld het ontzetten van gijzelaars, sabotage opdrachten, het observeren van mogelijke doelwitten. Wij zijn zeker niet op zoek naar woeste rambo’s. Wel naar iemand die kan blijven nadenken terwijl die fysiek zwaar uitgedaagd wordt. En onder stress, koude, honger, dorst en opgejaagd door de vijand toch blijft functioneren.”

Fysieke drill

De operatoren stappen nog maar net uit, of de fysieke drill start al. Het is meteen gedaan met lachende gezichten. Maar deze opwarming is nog maar een klein voorsmaakje van wat de rekruten de komende week lichamelijk te verduren zullen krijgen. 

Georges-Louis Bouchez reservist

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is net sinds enkele dagen reservist bij het leger. “Het voorstel om deel te nemen aan Special Forces: Wie Durft Wint, is op hetzelfde moment gekomen als wanneer ik me had opgegeven als reservist. Dit programma leek me dus wel een goede training daarvoor.” Maar om deze training te doen slagen, zullen Georges-Louis Bouchez en zijn mede rekruten diep moeten gaan. Meer bepaald in een stuwmeer met water afkomstig van de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte. Ijskoud dus. 

Geen BV’s, maar een nummer

De boodschap is duidelijk: tijd om afscheid te nemen van hun comfortabele burgerleven. “Wat jullie tot nu toe in het leven bereikt hebben, is hier waardeloos. Hier heb je niets aan je bekende kop of je mooi gezichtje. Al je volgers of fans, zullen je hier niet helpen. De enige op wie je hier kan rekenen, is jezelf en je team”, klinkt het fors bij de operatoren. 

Face down rappel

De kersverse rekruten krijgen meteen een looptraining op zeer zwaar terrein en de tweede opdracht start bovenop een 20 meter hoge toren. Een pittige uitdaging voor rekruten met hoogtevrees zoals politiek journalist Hannelore Simoens en acteur Francisco Schuster. De face down rappel is dé ideale opdracht om te zien wie zich over angsten kan zetten en wie nieuwe technieken snel onder controle krijgt. Later op de dag ontdekken de rekruten in het base camp de verblijfplaats waar ze de rest van de opleiding lief en vooral leed zullen delen. Aangekomen is er echter amper tijd voor recuperatie want tijdens een zware level test moeten de deelnemers meteen bewijzen wat ze fysiek waard zijn. Na een lange dag evalueren de instructeurs het team en stellen ze zich de vraag of de kandidaten de juiste mindset hebben om de opleiding verder te zetten. Het antwoord laat niet lang op zich wachten…

‘Geen opgever’

Francesco Planckaert kondigde het op voorhand al aan: “Ik weet zeker dat ik mezelf hier ga tegenkomen en dan hoop ik dat de Special Forces operators me op tijd gaan stilleggen want ik ben geen opgever. Ik wil echter nog deftig kunnen terugkeren naar mijn gezin.”

Exit Francesco Planckaert

De 41-jarige ex-wielrenner was nog geneigd een in de woestijn opgelopen schouderblessure af te wachten tot de volgende dag, maar de vier Special Forces instructeurs waren duidelijk: “Mensen die luisteren naar hun lichaam en op tijd kunnen zeggen ‘neen, hier stopt het’, dàt zoeken we. Mensen die blijven doorgaan en hun lichaam kapot maken, zijn verkeerd bezig want dat wordt op den duur nefast voor het team en de opdracht. Deze eerste dag is nog maar het begin en rust mag je hier niet veel verwachten. Hier stopt het dus helaas voor jou, Francesco. Je hebt je ingezet voor wat je kon”, aldus chef Filip Blom. 

Nummer 4

Exit Francesco Planckaert – Nummer 4 – dus, na amper één dag in de uitgestrekte woestijn van Marokko. Hij kon echter met opgeheven hoofd het base camp verlaten na een indrukwekkende eerste rits opdrachten, waaronder een face down rappel van een 20 meter hoge toren, een level test met allerlei fysieke proeven en een tocht door de woestijn met zware jerrycans.

Francesco Planckaert over exit

Over zijn exit in Special Forcees: Wie Durft Wint zegt Francesco Planckaert: “Ik kan mijn arm niet meer opheffen door de pijn aan mijn schouder. Ik heb het echter niet meteen gezegd omdat ik niet wou klagen. Uiteraard ben ik enorm teleurgesteld maar het is echt ongelooflijk hoe je mekaar hier leert kennen op amper één dag tijd. Ik had al respect voor de operators, maar dat is er nu nog meer.”

Kan zich Georges-Louis Bouchez herpakken?

Ondertussen mag ook Georges-Louis Bouchez de operators beginnen vrezen. Hij kreeg een waarschuwing dat hij niet voldoende zijn deel deed in de groep en dat hij orders niet opvolgde. Eén dag krijgt hij om zich te herpakken. Lukt het de MR-voorzitter om er, na een brakke nacht, met een nieuwe ingesteldheid tegenaan te gaan? Lukt het hem oma meer inzet en motivatie te tonen? Zo niet, dan dreigt voor hem uitsluiting.

Aflevering 2

Iets voor 6u ‘s ochtends vriest het nog in de Marokkaanse woestijn, maar een warme douche zit er niet in voor de rekruten van Special Forces: Wie Durft Wint. In aflevering 2 (maandag 8 mei) om 20.35 uur bij VTM worden de deelnemers na een korte nacht bruut wakker gemaakt om voor de tweede dag op rij getest te worden op fysieke en mentale weerbaarheid. Het is vooral politicus Georges-Louis Bouchez die in de gaten wordt gehouden door de Special Forcesinstructeurs. Maar ook de rest van de deelnemers wordt geobserveerd en uitgedaagd. Wie van hen heeft de juiste leiderscapaciteiten? Wie van hen denkt in naam van het team en niet voor zichzelf? 

Catcrawl

De eerste les van vandaag vergt techniek, kracht en behendigheid en zal later op de dag van levensbelang zijn tijdens de catcrawl: een opdracht waarbij de rekruten zich moeten voortbewegen over een touw, bungelend boven een 60 meter diepe ravijn. Daar wordt niet alleen hun techniek getest, maar kijkt Chef Blom ook hoe de rekruten hun angsten kunnen controleren. 

Francisco Schuster: catcrawl

Nummer 9, Francisco Schuster, kampt echter niet alleen met hoogtevrees. Ook zijn zelfvertrouwen haalt hem uit balans. “Als er iets is waarvan ik denk ‘dat kan ik niet’, is dat een trein die in mijn hoofd vertrekt. En dat stemmetje in mijn hoofd blijft maar denken: ‘ik ga dat niet kunnen’. Als ik schrik heb, is het echt pure error in mijn hoofd. Dan is het een kwestie van mezelf rustig te krijgen, op m’n ademhaling te letten en hopen dat ik met een nuchtere blik de opdracht kan hernemen. Ik heb faalangst. Ik ben echt als de dood om mensen teleur te stellen.” De valkuil van je brein kennen is één ding, die kunnen bekampen is duidelijk een ander paar mouwen. 

Doorbijten of stoppen

In deze eerste fase van de Special Forces opleiding zoeken de instructeurs naar het fysieke breekpunt. Topsporters zoals Dirk Van Tichelt en Ann Wauters zijn getraind, maar dragen net zoals sterrenchef Nick Bril en journaliste Hannelore Simoens oude blessures mee. De vraag is wanneer het blessureleed weer de kop opsteekt. En: of ze dan doorbijten of stoppen? 

Exit Nick Bril en Georges-Louis Bouchez

De tweede trainingsdag in Marokko bleek een maat te veel voor politicus Georges-Louis Bouchez en sterrenchef Nick Bril. De ene gooide de handdoek in de ring omdat hij fysiek niet fit genoeg was, Bril moest verstek geven met een knieblessure. 

Georges-Louis Bouchez fysiek te zwak

Al op dag 1 botste Georges-Louis Bouchez fysiek op zijn grenzen. De instructeurs riepen hem op het matje en maakten de MR-voorzitter duidelijk dat dag 2 erop of eronder zou zijn. Het werd eronder. “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, waar is nummer 10?” Ondanks een redelijke start hield nummer 2 het tempo van een tocht door de woestijn niet vol, waardoor de groep weer meermaals bestraft werd en onder andere de rest van de dag 2 jerrycans moest meesleuren. 30 uur na de start van de opleiding, besloot Bouchez dan ook de handdoek in de ring te gooien om de groep nieuwe sancties te besparen. 

Georges-Louis Bouchez over Special Forces: Wie Durft Wint

Georges-Louis Bouchez zegt over Special Forces Wie Durft Wint: “Dit was een totaal nieuwe ervaring voor me en ik heb fantastische mensen leren kennen. Ik heb enorm veel respect voor de special forces. Wat zij doen is buitengewoon. Ik heb me niet goed kunnen voorbereiden, mijn werk staat me dat niet toe. Dat heb ik hier cash betaald. Het valt me zwaar dat de groep meermaals bestraft werd door mij. Dan moet je de verantwoordelijkheid nemen om te beslissen dat het genoeg geweest is.”

Knieën Nick Bril

Op de terugweg naar het base camp later op de dag, kreeg nummer 5, topchef Nick Bril, hevige pijn aan zijn knieën. Het hield hem echter niet tegen om erna nog de Beer van Brecht, Dirk Van Tichelt, over zijn rug te zwieren. Maar de oude blessure weerhield hem ervan dag 3 aan te vatten. 

Nick Bril exit Special Forces

Nick Bril: “Ik heb 2 knieën die door het werk dat ik doe al jarenlang versleten zijn. Ik ben een paar keer heel hard gevallen in de keuken en m’n knieën zijn helemaal verbrijzeld aan de binnenkant. Heb er al cortisone injecties in zitten en ik heb te veel pijn nu. Ik voel dat ik schade aan het toebrengen ben. Ik wist dat dit een risico ging zijn, maar ik heb het geprobeerd. Als ik weet dat ik mezelf tot het maximale heb gepusht, ben ik er OK mee. Je moet je eigen grenzen durven toegeven. Maar dit avontuur was fantastisch.”

Aflevering 3

En toen waren ze nog met 8 de Special Forces Wie Durft Wint deelnemers: Koen Wauters, Hannelore Simoens, Laura Tesoro, Francisco Schuster, Ann Wauters, Davy Parmentier, Steven Laureys en Dirk Van Tichelt. De rekruten van de opleiding krijgen letterlijk en figuurlijk zware klappen te verwerken. En deze keer niet alleen van de Special Forces-operatoren die hen tot het uiterste drijven. Voor het eerst moeten ze ook geweld gebruiken tegen mekaar, en dat valt sommigen zwaar. 

Milling

De 8 overgebleven rekruten worden compleet afgemat, alvorens ze onderworpen worden aan een van de meest gevreesde tests in de opleiding Special Forces: de milling. Gedurende 1 minuut moet elke rekruut agressie durven tonen in een één op één boksgevecht met cheffen Kevin en Greg. Een zware beproeving die op iedere deelnemer een grote impact heeft. De tranen lopen, bloed vloeit.

Auto-ongeluk Hannelore Simoens

Eerder op de dag had politiek journalist Hannelore Simoens enorme last van haar rug, die ze vier jaar geleden brak bij een auto-ongeval. Maar Hannelore Simoens is een doorzetter. “Ik woon al 15 jaar in Brussel en je maakt wel af en toe iets mee, je moet al eens heel snel gaan lopen voor vervelende mannen. En ik vind het wel belangrijk als vrouw dat je iets kan als verdediging en dat je wel iet of wat weet hoe je moet reageren.” Hannelore Simoens vecht voor wat ze waard is.

Klappen uitdelen

Geen tijd voor troost echter, want de opleiding kent geen genade. In de sprookjesachtige omgeving van de Marokkaanse Draa vallei moeten de rekruten ditmaal ook tegen elkaar agressie en daadkracht tonen. Voor ex-judoka Dirk Van Tichelt een opdracht die binnen zijn comfort zone ligt. Het tegenovergestelde is waar voor zijn tegenstander Davy Parmentier: “Geweld is echt niet aan mij besteed. Niet, nul. Ik kan niet boksen, dat is echt onmogelijk. Ik zou nooit mensen een klap kunnen geven. Als ik in een ruzie zit, is mijn instinct: weglopen.” Maar dat kan nu natuurlijk niet. Dag drie komt dan ook heel zwaar binnen. Wie blijft overeind, en wie moet de handdoek in de ring gooien?

Hannelore Simoens & Francisco Schuster

Op dag 3 van de Special Forces-opleiding gooiden politiek journaliste Hannelore Simoens en acteur Francisco Schuster de handdoek in de ring. Hannelore Simoens is de vierde rekruut in 48 uur tijd voor wie de opleiding stopt. Met haar verdwijnt ook de eerste vrouw uit het team. Felle rugpijn gooide roet in het eten bij Hannelore, die vier jaar geleden haar rug nog brak bij een auto-ongeluk. 

Exit Hannelore Simoens

Hannelore Simoens: “Ik heb nog steeds veel pijn en ik wil niet dat dat blijft. Ik kan amper nog stappen zonder veel pijn dus voor mij stopt het hier. Ik heb het niet zozeer mentaal moeilijk gehad. Bij alle uitdagingen dacht ik “OK, we gaan ervoor, ook al heb ik superveel schrik”. Maar natuurlijk heeft dat fysieke altijd een weerslag op het mentale omdat er zo’n angst heerst dat die pijn blijvend wordt. Deze groep doet het zo goed. Het zijn stuk voor stuk zo’n geweldige mensen dat ik die niet tot last wil worden.” Hannelore Simoens vertrok echter niet zonder mooie woorden van de operatoren: “Je hebt het heel goed gedaan. Je hebt de mindset maar het lichaam volgt niet. We weten waarom, maar super goed gedaan, don’t be ashamed.”

Exit Francisco Schuster

Nadat hij eerst nog wat peptalk kreeg van de operatoren, voelde Francisco Schuster toch te hard de drang om huiswaarts te gaan. Hij zat al wat langer niet goed meer in zijn vel. Francisco Schuster: “Ik voel dat ik mentaal aan het blokkeren ben en ik denk, neen ik ben zéker, dat ik ga stoppen. Ik denk dat deze opleiding en ervaring echt op het juiste moment kwam. Ik denk wel dat ik hiermee verder kan en mijn steadyness hiermee ga proberen opzoeken, mijn angsten ga blijven overwinnen en daarop wil ik verder bouwen, stap voor stap. Special Forces is een hele goede aanzet voor mij.” Ook Francisco Schuster vertrok niet zonder complimenten. Met de woorden “Well done, heel top gedaan”, diende hij zijn nummer in.

Aflevering 4

De week is halfweg en al vijf van de elf deelnemers aan Special Forces Wie Durft Wint hebben de opleiding verlaten. De zes overgebleven rekruten – Koen Wauters, Davy Parmentier, Laura Tesoro, Steven Laureys, Dirk Van Tichelt en Ann Wauters – denken nog niet aan opgeven. Voorlopig toch. Slaapdeprivatie doet immers stilaan zijn intrede.

Peer Report

In de vierde aflevering van Special Forces: Wie Durft Wint staat de rekruten niet alleen een loodzware vierde dag te wachten op fysiek en mentaal gebied. Ze maken ook kennis met het peer report: wie zijn volgens de rekruten de sterkste en zwakste schakel in het team? Opdracht na opdracht vormen de deelnemers hoe langer hoe meer een hechte groep. Hopelijk nog voor lang, want in het peer report worden de rekruten verplicht om te antwoorden op vragen als: “Wie is de sterkste van het team?”, “Wie is de zwakste schakel?” en “Met wie zou je niet graag op opdracht gaan?”. Het peer report mist zijn effect niet: de vragenronde brengt verrassende resultaten aan het licht die de instructeurs moeten bespreken. 

Slaapdeprivatie

Slaapdeprivatie. Het was vroeger niet voor niets een marteltechniek. Het slaaptekort begint de rekruten parten te spelen en uitgerekend op dag 4 worden ze nog vroeger uit bed getild. Nummer 11, Steven Laureys, is zelf auteur van het No-nonsense Slaapboek*. “Dat gaat over het feit dat slaap verschrikkelijk belangrijk is. Dat we emotioneel labiel worden als we te weinig slapen. Slaapdeprivatie is een marteling. Voor mij is 7, 8 uur toch belangrijk voor mijn mentaal welzijn”, aldus Steven Laureys. 7 uur zit er helaas verre van in in de Marokkaanse woestijn. De neuroloog ondervindt dan ook aan den lijve wat te weinig slaap met een mens doet. Hoe beleeft de slaapexpert bij uitstek de combinatie van honger, fysieke uitputting en veel te korte niet-kwalitatieve nachten? 

Steven Laureys: chaos

Steven Laureys schreef tevens boeken over meditatie*, maar wanneer hij tijdens een loodzware opdracht zorgt voor onrust en chaos in het team, confronteren de instructeurs nummer 11 met zijn chaotisch handelen. Doel? Voorkomen dat ergernissen de kop opsteken bij het team. De rekruten werken immers maar beter goed samen tijdens de 2 andere opdrachten: een 12 kilometer lange oriëntatietocht door de Marokkaanse woestijn en een koelbloedige rappel-afdaling van een steile bergwand. 

Aflevering 5

Dag vier in de Marokkaanse woestijn en Special Forces Wie Durft Wint deelnemers Koen Wauters, Laura Tesoro, Steven Laureys, Ann Wauters, Davy Parmentier en Dirk Van Tichelt krijgen het steeds zwaarder. De dagenlange fysieke beproevingen en het slaapgebrek eisen hun tol. Zo zien we dat Ann Wauters een gevecht met haar naar de knoppen gedunkte knieën voert. En Steven Laureys moet meermaals verzorgd worden voor een achillespeesontsteking. De fysieke en mentale aftakeling is ingezet. Zelfs de Beer van Brecht, Dirk Van Tichelt, dreigt zijn breekpunt te bereiken. Ann Wauters is vastberaden om door te gaan tot het einde van de opleiding. Ondanks de waarschuwing van de Special Forces operators, verschijnt ze weer op het appel.

Devil Run

Ook al zitten de rekruten hoe langer hoe meer op hun tandvlees, de instructeurs zijn niet van plan hen te sparen. Enter de Devil Run: een klassieker in de opleiding. In deze loodzware opdracht worden de rekruten getest op hun vermogen om praktisch na te denken terwijl ze fysiek gesloopt worden. Chef Kevin: “De devil run is een vreselijke proef. Van begin tot einde is het verschrikkelijk hard afzien. En terwijl iedereen stikkapot zit, moet je proberen een tactiek te bedenken om het iets eenvoudiger te maken.” Al rijdend dumpen de instructeurs allerlei zware voorwerpen uit de truck, die de rekruten er weer in moeten zien te gooien. Maar hoe trager ze lopen, hoe sneller de truck rijdt. De kreten en grimassen van de Bekende Vlamingen spreken voor zich. Als fysiek sterkste wil nummer 1, ex-judoka Dirk Van Tichelt, zo veel mogelijk dragen om het team te helpen. Ook al gaat hij daarmee zelf in het rood en dreigt hij zijn breekpunt te bereiken…

Deelnemers Special Forces Wie Durft Wint weggestuurd

Exit Ann Wauters en Steven Laureys op de vierde dag van de Special Forces opleiding in Special Forces: Wie Durft Wint. Ondanks de waarschuwingen van de instructeurs gezien Anns kapotte knieën, verscheen de ex-basketkampioene op dag 4 toch op het appel. Later op de dag echter, riepen de operators haar en neuroloog Steven Laureys een halt toe, om de groep tegen deze twee keikoppen te beschermen. 

Dirk Van Tichelt in het rood

De vreselijk uitputtende Devil Run, waarbij de rekruten steeds opnieuw allerlei zware voorwerpen in een rijdende truck moesten gooien, maakte de Special Forces-operators veel duidelijk. Nummer 1, Dirk Van Tichelt, door iedereen de sterkste genoemd, ging immers enorm in het rood omdat hij Ann en Steven zo veel mogelijk probeerde te sparen. “De sterkste die er bijna uit gaat voor twee mensen met medische problemen, dat is gevaarlijk”, klonk het bij de operators. Chef Blom vond het dan ook zijn verantwoordelijkheid om Ann en Steven een halt toe te roepen.

Missie in gevaar brengen

Chef Blom tegen de deelnemers van Special Forces Wie Durft Wint: “Julie hebben allemaal laten zien dat je karakter hebt, dat je wil doorbijten, dat je niet wil opgeven. Daar hebben wij enorm respect voor, chapeau daarvoor. Maar dat wil nog niet zeggen dat je daarom de mindset hebt voor Special Forces. Wat is er bij ons belangrijk? De missie. Dan het volk. En dan het manneke. Als je de missie in gevaar brengt of het team ophoudt, moet je jezelf de vraag stellen: breng ik de opdracht of het team in gevaar? En daarom, nummers 10 en 11: willen jullie je band afgeven? Hier stopt het voor jullie. Maar proficiat, top gedaan. Respect.” Chef Blom kreeg het zichtbaar moeilijk, zowel Ann als Steven waren enorm teleurgesteld. 

Exit Steven Laureys

Steven Laureys: “Ik was kwaad. Ik had dat niet verwacht. Maar ik ben ook heel blij omdat het heel leerrijk was. Ik ben wetenschapper, maar hier is het echt science meets experience. Dat zijn twee echt complementaire zaken en ik ben heel blij met het cadeau dat Special Forces mij heeft gedaan.”

Exit Ann Wauters

Ann Wauters: “Langs één kant vind ik het doodjammer dat ik niet verder kan gaan. Mijn missie was om deze opleiding te volbrengen. En aan de andere kant: ik snap absoluut wat ze zoeken: mensen met heel veel doorzettingsvermogen, met heel veel wilskracht. Maar je moet ook fit genoeg zijn natuurlijk om de missie niet in gevaar te brengen. Dit zullen ongelooflijke herinneringen blijven en toch ook wel lessen die ik meeneem naar de rest van mijn leven.”

Aflevering 6 (laatste aflevering)

Aflevering 6 is de laatste waarin we de Special Forces Wie Durft Wint deelnemers aan de slag zien. Alleen Laura Tesoro, Dirk Van Tichelt, Davy Parmentier en Koen Wauters zijn nog in de game. Die laatste zegt: “Ik heb schrik voor wat komt.” Vier van de elf rekruten zijn dus nog over. Maar voor ze aan de eindmissie kunnen beginnen, moeten ze nog heel wat doorstaan. Wie overleeft de voorlaatste trainingsdag?

Gevangen door vijand

Gevangen worden door de vijand staat niet op de verlanglijst van een Special Forces operator. Toch hoort het bij de opleiding. De rekruten worden gekidnapt en wachten vastgebonden en compleet gedesoriënteerd op wat komen gaat. Eén ding is zeker: hun vermogen om angst en paniek onder controle te krijgen, zal enorm op de proef worden gesteld.

Stress test

De stresstest in combinatie met het slaaptekort en de dagenlange fysieke inspanningen, hakt er stevig in bij onder andere Koen Wauters. Zelfs de immer sterke nummer 1, Dirk Van Tichelt, bereikt een zeldzaam dieptepunt. Na deze test hebben de rekruten vooral warmte en rust nodig, maar deze laatste avond hebben de instructeurs andere plannen: een finale level test waarin de rekruten elk individueel een zwaar hindernissenparcours moeten afleggen, gevolgd door kennistesten. Aan de rekruten om te laten zien what’s left in the tank, en of ze ook onder extreme omstandigheden goed kunnen blijven nadenken.

D-day

En dan is het D-day: enkel de deelnemers die de vijfde trainingsdag van Special Forces Wie Durft Wint hebben overleefd, verschijnen aan de start voor de eindmissie. Daarin moeten de overgebleven rekruten, doodop, al hun kennis inzetten. Op een afgesproken punt wacht een helikopter die hen richting Chef Blom en de andere operators zal brengen. Komen ze buiten de tijd aan, vertrekt de heli onverbiddelijk zonder hen en slagen ze niet voor de opleiding…

Exit Koen Wauters

Koen Wauters – duidelijk volledig kapot – werd aan de vooravond van de finale weggestuurd door de operators, omdat hij door de fysieke uitputting niet goed genoeg meer was in zijn cognitieve taken, zo werd duidelijk tijdens de beslissende leveltest. “Maar alle respect, van ons allemaal. Wat jij hebt gepresteerd was ongelooflijk straf, chapeau. We hebben jonge gasten gezien die bij ons de selectie kwamen doen, die jouw mentale kracht niet hebben”, klonk het bij de instructeurs. Koen Wauters na zijn exit: “Ik kan mij neerleggen bij de beslissing van de instructeurs en ik ben blij dat zij die beslissing genomen hebben. Het is niet plezant om zelf te moeten zeggen “Hier is mijn nummer, ik geef op”. Dat zit niet zo in mijn systeem. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik ben stikkapot, alle energie is eruit, dus ik heb er vrede mee.”

Helikopter pick-up

Zowel Laura Tesoro, Dirk Van Tichelt als Davy Parmentier verschenen op de laatste dag aan de start van de eindmissie, en alle drie slaagden ze erin in om binnen de tijd de helikopter te halen die hen zou evacueren. Voor Davy werd het enorm nipt, want hij vertrouwde een onderdeel van de eindmissie niet en miste daardoor zijn transport op een pick-up point. De laatste 10 kilometer door de woestijn moest hij dus tegen de tijd te voet afleggen, maar die finale krachtinspanning was er niet te veel aan. Het drietal was extatisch bij de pick-up door de helikopter: “We made it!!”, klonk het luidkeels, doch schor.

Davy Parmentier kan in Special Forces team opereren

Laura Tesoro, Dirk Van Tichelt en Davy Parmentier volbrachten alledrie de training maar Davy Parmentier kreeg te horen dat hij de meeste kwaliteiten heeft om in een echt Special Forces team te kunnen opereren. Chef Blom licht toe: “Davy, Laura en Dirk hebben dat alle drie top gedaan. Het is een lange, zware week geweest. Zoals ik in het begin heb gezegd: motivatie en mentale veerkracht waren de sleutels tot succes en dat hebben zij hier bewezen. Enorm veel respect dat zij zo veel lef, kracht, focus, volharding en teamgeest hebben getoond deze voorbije week. Ze hebben zich alle drie gesmeten, hebben goed onze adviezen en orders opgevolgd. Respect dat zij alle drie deze eindmeet hebben gehaald. Davy zou goed in een SF-team kunnen opereren. Daar waar Laura vooral de mentale kracht en focus heeft, en Dirk vooral uitblinkt op fysiek gebied, combineert Davy kracht, durf en is hij ook cognitief erg sterk. En dat heb je nodig als SF’er.”

Davy Parmentier: Special Forces

Davy Parmentier vertelt meer over hoe het is om één van de deelnemers aan Special Forces Wie Durft Wint te zijn. “Dit was echt een levenservaring! Het zwaarste ooit, maar tegelijk ook het mooiste. Zonder de fysieke kracht van Dirk en de mentale steun van Laura zou ik nooit het einde van de opleiding hebben gehaald. Hulde aan hen en alle andere rekruten. Samen vormden we het sterkste team ever. Ongelooflijk hoe snel je nieuwe mensen gaat vertrouwen en vertrouwde mensen op een nieuwe manier leert kennen. Ik ben blij dat ons avontuur erop zit – ik ben echt op – maar tegelijk is het ook jammer. Ik ga de Special Forces oprecht missen. Het was hard elke keer afscheid te móeten nemen, zonder afscheid te mógen nemen. Tot slot: shout out naar onze chefs. Hun visie, doorzettingsvermogen en kracht is echt iets om jaloers op te zijn. Het werkt verslavend.”

Laura Tesoro: Special Forces

Laura Tesoro voegt daar aan toe: “Het was een rollercoaster van emoties, het was super, super heftig. Maar het was ook een mega eye opener en ik ben gewoon heel hard onder de indruk van wat je allemaal kan met de juiste mindset. Ik ben echt geschrokken van mezelf. Deze week ga ik voor de rest van mijn leven meepakken. Ik vond het een onwaarschijnlijke ervaring.”

Dirk Van Tichelt: Special Forces

En tot slot Dirk Van Tichelt over het avontuur van de deelnemers in Special Forces Wie Durft Wint: “Fysiek had ik mij niet meer te bewijzen. Het was lang geleden dat ik nog eens zo over mijn limiet ging. Dat is de winnaarsmentaliteit die er nog steeds in zit. Ik heb heel veel respect voor die mannen van de Special Forces en ik wou dat gewoon eens meemaken, wat zij allemaal kunnen. De rest van mijn leven ga ik blijven terugdenken aan de intense momenten die wij hier hebben beleefd.”

Special Forces VIPS in België

Special Forces: Wie Durft Wint, is de Vlaamse versie van het Britse format SAS: Who Dares Wins, dat in 2015 voor het eerst werd uitgezonden. Na succesvolle versies in onder andere Amerika, Australië, Finland, Zweden en Nederland, komt het format nu dus eindelijk ook naar Vlaanderen. In België kon je natuurlijk eerder al kijken naar Special Forces VIPS Nederland. Mooi dat er nu ook een Vlaamse remake van Special Forces VIPS in België komt.

Special Forces VIPS vs Kamp Waes

Nu denk je misschien wat is het verschil tussen Special Forces VIPS en Kamp Waes? In Nederland konden we dat recent goed beoordelen, omdat toen Kamp van Koningsbrugge Special Edition en Special Forces VIPS tegelijkertijd werden uitgezonden. Ik vind zelf Special Forces VIPS diverser qua uitdagingen. Daarnaast zie je bij Special Forces VIPS – en dat zal in België ook zijn bij Special Forces: Wie Durf Wint – dat er echt aan een team wordt gebouwd. Je doet dit samen. En waar ik bij Special Forces VIPS ook echt van genoot waren – vaak confronterende – de gesprekken met de instructeurs. Van wat daar gezegd wordt, steek je ook als kijker wat op. Wist je trouwens dat er wordt gewerkt aan Kamp Waes seizoen 2?

Wanneer Special Forces: Wie Durft Wint

Wanneer Special Forces: Wie Durft Wint wordt uitgezonden bij VTM? De avonturen van de deelnemers aan Special Forces Wie Durft Wint waren vanaf mei 2023 te zien bij VTM en VTM GO. En vanaf 14 augustus bij Videoland.

Special Forces VIPS België: Wie Durft Wint met deze deelnemers
Special Forces VIPS België deelnemers Georges-Louis Bouchez, Ann Wauters en Koen Wauters.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 augustus 2023 /