Kastaars 2023: winnaars Kastaar 2022, genomineerden en meer…

Wie wint de Vlaamse mediaprijzen? Ontdek het vanaf 20.00 uur tijdens de allereerste Kastaars op zaterdag 28 januari 2023. Hier lees je alles over de Kastaars 2023, de winnaars van een Kastaar 2022, de genomineerden en meer…

Wil je vanuit Nederland kijken (of terugkijken) maak dan gebruik van een VPN Verbinding en ga dan bijvoorbeeld naar VTM Go, GoPlay op VRT MaX.

Kastaars

Op zaterdag 28 januari kun je kijken naar de uitreiking van de Kastaars – gloednieuwe Vlaamse mediaprijzen. Tijdens een grootse, unieke tv- en radioshow in Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs worden de strafste Vlaamse mediagezichten en -makers van 2022 in de schijnwerpers gezet door VRT, DPG Media, Play Media en Streamz. De populairste televisie-, radio- én onlinetalenten en -formats winnen een Kastaar.  VRT, DPG Media, Play Media en Streamz.

Liveshow Kastaars in 2023

Presentatoren Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst zorgen bij de start van de awardshow voor een ongeziene openingsact – met veertien dansers – waarin heel wat televisieprogramma’s die in 2022 het medialandschap kleurden op een originele manier in de kijker worden gezet. Tijdens de wervelende show, met tal van verrassende acts, worden de vier genomineerden die nog kans maken in de bloemetjes gezet.

Lees snel verder om meer te ontdekken over de Kastaars 2023: de winnaars van een Kastaar 2022 en de genomineerden. Als je daarnaast klikt op de gekleurde titels, dan ontdek je meteen meer.

Bekende Vlamingen

Wie we zoal voorbij zien komen? Denk aan Niels Destadsbader, Peter Van de Veire, Jens Dendoncker, Ingeborg, Jamie-Lee Six, Maaike Cafmeyer, Fien Germijns, Ella Leyers, Tine Embrechts, Jani Kazaltzis, Nora Gharib, Jonas Van Geel, Erik Van Looy, Barbara Sarafian, Willy Sommers en vele anderen. Het wordt dus geen traditionele awardshow waar de winnaar uit de klassieke omslag wordt getoverd. Wel een heus spektakel waarin de nieuwste technieken en ook de vele mogelijkheden die het Studio 100 Pop-Up Theater biedt ten volle worden ingezet. 

Kastaars & Gouden Loper

De TV-show begint om 20u, maar al vanaf 16u starten radiozenders Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Nostalgie met een live-uitzending vanuit hun mobiele radiostudio in de foyer van het Studio100 Pop-Up Theater. De studio biedt een uniek zicht op de Gouden Loper waarlangs de genodigden hun opwachting maken, en de radioreporters nemen de luisteraars vanaf 16u mee achter de schermen van de awardshow en brengen zo het backstagegevoel recht in de huiskamer. 

Kastaars genomineerden

Enkele weken geleden werden de tien genomineerden per publiekscategorie bekendgemaakt. Vlaanderen kon vervolgens stemmen. Welke favoriete gezichten, stemmen, programma’s, podcasts of online formats hebben de Vlamingen het afgelopen jaar het meest bekoord? Voor de publiekscategorieën maken telkens vier genomineerden, die de meeste stemmen van het publiek kregen, nog kans om winnaar Kastaar 2022 te worden. Voor de achtste publiekscategorie, Mediapersoonlijkheid van 2022, wordt deze top vier tijdens de liveshow bekendgemaakt. 

Winnaars Kastaar 2022

Nieuwsgierig naar de Winnaars van een Kastaar 2022? In het onderstaande lijstje vind je de genomineerden en de winnaar van de Kastaar 2022 (die staat bovenaan in vet gedrukt). Daarnaast werken we aan een artikel met meer informatie over de liveshow en de winnaars van de Kastaars. Wil je dat niet missen, volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Televisieprogramma van 2022 

Radioprogramma van 2022 

 • Maarten & Dorothee
 • De inspecteur
 • De tijdloze
 • Sven & Anke 

Online videoreeks van 2022 

Podcast van 2022 

 • De kroongetuigen
 • De tien meest gegoogelde vragen
 • Nerdland weekoverzicht met Lieven Scheire
 • Lotte gaat diep 

Fictiereeks van 2022

Deelnemer van 2022 

Mediamoment van 2022 

Mediapersoonlijkheid van 2022 

Voor de categorie Mediapersoonlijkheid van 2022 worden de vier genomineerden die nog kans maken, tijdens de liveshow bekendgemaakt. Deze tien maken kans op een Kastaar. De vier die tijdens de liveshow bekend werden gemaakt waren James Cooke, Dieter Coppens, Fien Germijns en Tom Waes.

Jury Kastaars 2023

Bij de Kastaars! worden, naast de publieksprijzen, drie juryprijzen uitgereikt. Luc Appermont is juryvoorzitter. Hij wordt bijgestaan door Nora Gharib, Malin-Sarah Gozin, Yasmien Naciri, Goedele Liekens, Ingeborg Sergeant, Amir Bachrouri, Bert Geenen, Sam De Graeve en Tim Van Aelst. De jury kiest de winnaar in deze drie categorieën: Doorbraak van het jaar, Carrièreprijs en Juryprijs 2022.

We vullen de winnaar kort aan, maar komen hier in een later artikel nog eventjes op terug. Zoals al geschreven: wil je dit niet missen, blijf ons dan volgen via Instagram, Facebook of onze nieuwsbrief.

Doorbraak van het jaar 

m/v/x die zich het afgelopen jaar bij een zo breed mogelijk publiek op een van de platformen (online, tv, radio, streaming, video, audio …) onmiskenbaar talentvol en beloftevol getoond heeft. Iemand van wie de jury zeker is dat dit talent in 2023 op verschillende platformen te horen of te zien zal zijn. Een creatief talent van wie de jury het grote publiek wil laten weten dat ze er heel veel van verwachten. 

De doorbraak van het jaar Kastaar 2022 gaat naar Gloria Monserez, die we vanaf morgen zien in de tv-serie Liefdestips aan mezelf (maar daar ook morgen meer over op VlaamsKijken).

Carrièreprijs 

m/v/x die de afgelopen jaren bij een zo breed mogelijk publiek op een van de platformen (online, tv, radio, streaming, video, audio …) excelleerde als een voorbeeld voor vele collega’s.Iemand aan wie de jury hulde wil brengen voor een inspirerende media-carrière: geen eindpunt, maar een hoogtepunt. 

De carrièreprijs gaat van de Kastaars 2023 gaat naar Bart Peeters. Die overwinning behoeft denk ik geen toelichting; zeker niet als je recent hebt gekeken naar Bart Peeters De Musical.

Juryprijs ’22 

Een uitzonderlijke prestatie/productie: creativiteit, kwaliteit en innovatie met impact in de Vlaamse media. De persoonlijkheid, het team, organisatie, het event of de creatieve uiting die in 2022 vanuit het ‘makerschap’ in het Vlaamse medialandschap het verschil heeft gemaakt, een spiegel voor creatief talent. Een prijs voor moed, durf en lef in de Vlaamse media die door de vakjury in de kijker gezet wordt. 

Deze prijs is uitgereikt aan de serie Roomies.

Kastaars kijken

Met het crossmediale initiatief Kastaars! willen de omroepen VRT, DPG Media, Play Media en Streamz samen met de kijkers, luisteraars en surfers de populairste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden bekronen. 

 • Vanaf 16u live te beluisteren op Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Nostalgie.
 • Vanaf 20u te zien op Eén, VTM, Play4, VRT MAX, VTM GO, GoPlay en HLN.
 • Alles zal ook te volgen zijn via livestream op alle digitale kanalen.
 • En natuurlijk kun je de show ook terugkijken via VRT MAX, VTM Go en GoPlay.

Kastaars 2024 en 2025

Ook in 2024 en 2025 zijn de Kastaars! er, want de omroepen willen ook op zaterdag 27 januari 2024 en zaterdag 25 januari 2025 deze nieuwe mediaprijzen uitreiken. De uitreiking van de Kastaars! is een organisatie van VRT, DPG Media, Play Media en Streamz met de steun van EY, Ritchie, Telenet en de Vlaamse overheid (Minister van Media Benjamin Dalle).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 januari 2023 /