De MIA’s 2022: winnaars, artiesten én optredens 26 januari 2023

De MIA’s 2022 worden vanavond – donderdag 26 januari 2023 – uitgereikt in Paleis 12. De show is live te volgen op Eén en VRT MAX om 20.40 uur. Ontdek hier alles over De MIA’s 2022, winnaars, artiesten, uitreikers en natuurlijk de optredens die te zien zijn tijdens de awardshow in 2023.

Bart Peeters presentator

Bart Peeters presenteert de MIA’s 2022. Hij is niet enkel daarin ervaringsdeskundige – hij was voor de MIA’s in 2017 al presentator – maar ook in de MIA’s zelf. Bart won namelijk tal van MIA’s doorheen zijn carrière en trad bij de vorige editie nog op in de show als winnaar van een MIA voor Album. Recent zag je hem nog in Bart Peeters De Musical bij James Cooke. En hij zal ook live te zien zijn bij James De Musical LIVE in Lotto Arena.

De MIA’s kun je terugkijken via VRT MAX. Wil je vanuit Nederland (terug) kijken naar de Music Industry Awards, maak dan gebruik van een VPN Verbinding.

Winnaars MIA’S 2022

Stromae en Pommelien Thijs zijn de grote winnaars van de MIA’s 2022. Beiden mochten op deze vijftiende editie van de MIA’s drie awards mee naar huis nemen. Opvallend: veel Nederlandstalige artiesten vallen in de prijzen. Zo zet deze trend van vorig jaar zich nog verder.

Pommelien Thijs: MIA’s 2022 winnaar

Nieuwkomer Pommelien Thijs was voor vijf categorieën genomineerd en won in de categorieën Doorbraak, Solo vrouw, en Hit van het jaar 2022 voor haar song Ongewoon. Die laatste MIA kreeg ze uit handen van de eerste minister van België Alexander Decroo en de Belgische Eurovisiesongfestival-kandidaat Gustaph. Pommelien won zo haar eerste MIA’s en trakteerde het aanwezige publiek en de kijkers live op een knallende versie van haar Hit van het jaar.

Op dit moment is Pommelien Thijs wekelijks te zien in nieuwe afleveringen van #LikeMe; daarnaast speelt ze dit jaar de hoofdrol in Knokke Off.

Stromae: record winnaar MIA’s

Stromae verzilverde zijn nominaties voor de sectorcategorieën Auteur/componist, Live act en Videoclip voor L’enfer. Zo kon hij door de jaren heen in totaal al 20 MIA’s op zijn naam schrijven. Een absoluut record.

MIA’s winnaars 2022

CAMILLE nam deze editie haar eerste MIA’s mee naar huis: die voor Nederlandstalig en voor Pop. Ook Metejoor mocht twee MIA’s op zijn naam schrijven: Album voor zijn debuut Metejoor, en Solo man. Nog een dubbele triomf was er voor het duo Charlotte Adigéry & Bolis Pupul met MIA’s in in de sectorcategorieën Artwork en Producer, die laatste samen met Stephen en David Dewaele. 

Meer winnaars

Tamino haalde het in de categorie Alternative. Regi (die maandag te zien is in Het Huis) won voor het tweede jaar op rij in de categorie Dance. Clouseau werd bekroond als Groep van het jaar, Coely in de categorie Hiphop, en Willy Sommers in de categorie Vlaams populair. Die MIA werd uitgereikt door Hugo Sigal, die op een staande ovatie en daverend applaus van het publiek werd getrakteerd. Drumster Stefanie Mannaerts van de groep Brutus won in de sectorcategorie Muzikant. Eerder wisten we natuurlijk al dat Vaya Con Dios en Hedwig De Meyer een (Sector) Lifetime Achievement Award in ontvangst mochten nemen (daar lees je onderaan het artikel meer over).

Lees hier onder verder meer over de uitreiking van de MIA’s, artiesten en optredens. Je ontdekt dan tevens meer over de genomineerden voor de MIA’s 2022.

Uitreikers MIA’s in 2023

Nieuwsgierig naar wie de uitreikers zijn van de MIA’s in 2023? Niemand minder dan Tom Waes (die wekelijks te zien is in Het verhaal van Vlaanderen), Fien Germijns, Hugo Sigal, Elodie Ouédraogo en Jeroom (op Prime Video nu in Last One Laughing Nederland), Matteo Simoni (nu te zien in Zillion), Merol, Kim Van Oncen, Charlotte Timmers, Mathias Vergels & Lynn Van den Broeck, Sven de Leijer, Stephen en David Dewaele van Soulwax, Kawtar Ehlalouch, Maaike Cafmeyer, eerste minister van België Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en kersverse Songfestivalkandidaat Gustaph reiken een MIA uit.

Artiesten & Optredens MIA’s in 2023

Nieuwsgierig naar de artiesten en optredens tijdens de MIA’s op donderdag 26 januari? Je kunt tijdens de MIA’s kijken naar optredens van Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Oscar and the Wolf, Pommelien Thijs, Vaya Con Dios, CAMILLE en Metejoor.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul treden voor de allereerste keer op in de tv-show van de MIA’s. Ze zijn in maar liefst acht categorieën genomineerd: Album, Alternative en Groep (publieksprijzen) en Artwork, Auteur/Componist, Live act, Producer en Videoclip (sectorprijzen).

Oscar and the Wolf 

Oscar and the Wolf is vier keer genomineerd. Deze artiest maakt kans in de publiekscategorieën Pop en Solo man en de sectorcategorieën Artwork en Live act. Oscar and the Wolf won in zijn carrière al acht MIA’s en staat daarmee in de top vijf van artiesten met de meeste MIA’s ooit. Het is van 2018 geleden dat we deze internationaal gevierde ster als optredende artiest bij de MIA’s mogen verwelkomen. De MIA’s-show 2023 werd spectaculair geopend door Oscar and the Wolf. Max Colombie bracht zijn hit Warrior vanop de bovenste bol van het Atomium.

Pommelien Thijs

Pommelien Thijs is genomineerd in vijf categorieën: Doorbraak, Nederlandstalig, Solo vrouw, Hit van het jaar 2022 en de sectorcategorie Videoclip. Ze maakt zo kans op haar eerste MIA’s. Pommelien treedt voor de allereerste keer op tijdens de MIA’s.

Vaya Con Dios

De groep Vaya Con Dios wordt deze MIA’s geëerd met een Lifetime Achievement Award voor haar indrukwekkende parcours en oeuvre. Dani Klein neemt, als laatste originele lid van de band, de onderscheiding in ontvangst tijdens de liveshow.

Camille Dhont

CAMILLE is vier keer genomineerd. Actrice en zangeres Camille Dhont maakt kans op een MIA voor Nederlandstalig, Pop, Solo vrouw en de sectoraward Live act. Net als Pommelien Thijs (haar #LikeMe collega) maakt ze dus kans om haar allereerste MIA’s te verzilveren.

Wist je dat we voor CAMILLE-fans een Facebook-groep hebben?

Metejoor

Metejoor maakt kans op een MIA in de publiekscategorieën Album, Nederlandstalig, Hit van het jaar 2022 en Solo man. Hij won vorig jaar drie MIA’s, hoeveel kan hij er dit jaar verzilveren? Metejoor is in 2023 in Liefde voor Muziek te zien.

MIA’s 2022: genomineerden

Andere MIA’s 2022 genomineerden én grote kanshebbers zijn: Stromae en Angele. Stromae is de grote favoriet deze editie, met negen nominaties: voor de publiekscategorieën Album, Pop, Solo man, Hit van het jaar en voor de sectorcategorieën Artwork, Auteur/componist, Live act, Producer en Videoclip. Daarnaast maken onder andere Sylvie Kreusch, Charlotte de Witte, Coely, Dana Winner, BLUAI, Margriet Hermans, Stefanie Mannaerts en Selah Sue kans op een MIA. In totaal maken 29 verschillende groepen en artiesten kans om MIA’s 2022 winnaar te worden.

De MIA’s 2022: winnaars

Nog voor de liveshow van start gaat, kennen we al twee MIA’s 2022 winnaars, namelijk Vaya Con Dios en Hedwig De Meyer van Stageco. Hieronder lees je er meer over. Daarnaast werken we het artikel ook bij als de winnaars van de MIA’s 2022 bekend zijn.

Vaya Con Dios wint Lifetime Achievement Award

Vaya Con Dios is een unicum in eigen land en ook daarbuiten. De groep nam uit verschillende hoeken inspiratie, maar heeft geen voorganger. En er is voorlopig ook geen navolging. De akoestische muziek met een retroklank klinkt vandaag nog altijd opvallend fris.

Vaya Con Dios

De groep Vaya Con Dios ontstond bij toeval: de twee bevriende muzikanten Dirk Schoufs (staande bas bij The Wild Ones en Les Cactus) en Willy Lambregt (Willy Willy van The Scabs) worden gevraagd om sfeermuziek te voorzien voor de opening van een nieuwe winkel. De twee nemen Dani Klein (geboren Danielle Schoovaerts) mee. Ze brengen nummers van Billie Holiday en Edith Piaf die perfect passen bij haar hese stem. 

Dani Klein

Het experiment bevalt hen zo hard dat ze aan eigen nummers beginnen. Enkele dagen later al nemen ze een demo op. Just a friend of mine staat er in één take op. Vaya Con Dios is een feit. De naam komt uit een documentaire over de Cubaanse wijken van Miami. Het geluid verenigt Amerikaanse jukeboxhits, Frans chanson, soul, blues en gipsy swing. Dani Klein: “Ik zong Dylan in de Rue des Bouchers, en blues en covers met mijn muzikale vrienden. Mijn vader luisterde naar muziek uit de hele wereld en dat heeft mij zeker beïnvloed.”

Just a friend of mine

Dirk bedenkt eenvoudige, catchy melodieën, Willy laat het schuren en Dani schrijft verhalen met een donkere rand over liefde en ontrouw. “Mijn eigen leven, kortom. We dachten: we maken een plaat die we zelf zouden kopen. Een muzikant is altijd de meest kritische platenkoper.” Die gedachtengang klopt als een bus. Just a friend of mine is in Frankrijk alleen al goed voor 300.000 verkochte exemplaren. 

Dirk Schoofs

Uiteindelijk moet Willy Willy kiezen tussen Vaya Con Dios en The Scabs. Het wordt die laatste. Het overblijvende koppel – zowel artistiek als privé – Dani en Dirk ziet alles wat het maakt in goud veranderen. Elke single wordt een hit in grote delen van Europa: Puerto Rico, Don’t cry for Louie, Nah neh nah, What’s a woman… Maar in 1990 is de liefde en ook de samenwerking over tussen Dani en Dirk. Kort na de breuk overlijdt hij. 

Europees succes

Dani Klein begint helemaal alleen aan de grootste succesperiode van Vaya Con Dios. Na een pauze valt uiteindelijk het slotakkoord in 2014 met grote concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Dit jaar volgde er nog het album What’s a woman?, waarop Dani Klein het mooiste van Vaya Con Dios brengt met pianobegeleiding. Vaya Con Dios is als een van de enige Belgische namen zo nadrukkelijk, zo lang en zo breed aanwezig geweest op het internationale plan. De groep wordt dan ook gehuldigd met een Lifetime Achievement Award op de MIA’s.

Hedwig De Meyer krijgt Sector Lifetime Achievement Award

De Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards 2022 is voor Hedwig De Meyer, de oprichter van het internationaal gereputeerd podiumbedrijf Stageco. Met deze award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Onder impuls van Hedwig De Meyer groeide Stageco de afgelopen decennia uit tot een gerenommeerd en veelgevraagd podiumbedrijf met verschillende buitenlandse filialen. 

Hedwig De Meyer

De kiem van Stageco wordt midden de jaren 70 gelegd door ingenieursstudent Hedwig De Meyer tijdens een klein, lokaal festivalletje in Werchter. Het podium staat op bierbakken en de artiesten zijn nog onbekend. Muziekjournalist Herman Schueremans, die een eigen festivalletje heeft in het naburige Herent, komt langs. Een jaar later slaan Hedwig en Herman de handen in elkaar om komende festivals te organiseren.

Fast forward naar 1978: hun festival barst uit zijn voegen en er wordt beslist om het onder de naam Rock Werchter in openlucht te organiseren. “Daarvoor hadden we een podium met een dak nodig. Om de artiesten en de instrumenten te beschermen en om al het licht en geluid in op te hangen.” Bij gebrek aan aanbod op de verhuurmarkt, begint Hedwig zelf te tekenen. “Ik zocht een alternatief voor de plompe podia die waren gemaakt met bouwstellingen.” Zijn Steel Tower System is zo gebruiksvriendelijk en veilig dat het de concurrentie enkele jaren het nakijken geeft. De installatie- en afbraaktijd wordt tot een minimum beperkt.

Stageco

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf. Het podium van Rock Werchter dat zij maakten, gaat na afloop van het festival op reis als een van de drie podia van de Invisible Touch Tour van Genesis. Stageco mag nadien de A Momentary Lapse Of Reason Tour (1987-1990) van Pink Floyd verzorgen. Vijf jaar na de start staat het bedrijf uit Werchter in de Europese top drie van podiumbouwers. ​ 

Enkele jaren nadien krijgt Stageco telefoon van Jack Berry, de productiemanager van AC/DC en Metallica. “Podiumbouw was nog een braakliggend terrein. Groepen zochten nieuwe dingen maar de leveranciers waren er nog niet. Berry had het gevoel dat wij verder stonden dan de Engelsen en vroeg ons daarom mee op de Razors Edge Tour van AC/DC. Dat was echt een nieuwe stap.” Stageco denkt en werkt mee en wordt zo een wereldbedrijf. “Zo’n podium kan iedereen bouwen. Maar alleen wij kunnen het zo ontwerpen dat je het in twee tot drie dagen kunt opbouwen, in één dag kunt afbreken en per schip, trein of vrachtwagen naar waar ook ter wereld kunt brengen.”

Van Rock Werchter tot Olympische Spelen

Stageco groeit en bloeit. Het opent gaandeweg acht buitenlandse filialen en telt vandaag zo’n tweehonderd vaste medewerkers en enkele honderden losse krachten op piekmomenten. De pionier en trendsetter in concertpodia – goed voor meer dan 150 grote tournees ondertussen – is ook specialist in tijdelijke structuren voor evenementen (zoals de Olympische Spelen en modeshows).

Vorig jaar gaf geestelijke vader Hedwig De Meyer na 45 jaar de fakkel door aan Hans Willems, zijn vroegere hoofd R&D die zelf naam maakte met WICREATIONS (°2005), specialist in alles wat beweegt op een podium. Hedwig blijft voorzitter en Chief Visionary Officer. Als geen ander kan hij de haalbaarheid van een project inschatten. Dat deed hij bijvoorbeeld toen hij de eerste werktekeningen zag van The Claw van U2. Een foto van de testopbouw van dat meesterwerk hangt in de woonkamer van Bono. Op de achtergrond staat de kerktoren van Werchter. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2023 /