Mathieu van der Poel wint De Container Cup

Mathieu van der Poel heeft De Container Cup gewonnen. Met een eindtijd van 08:50:02 liet hij alle topsporters achter zich. Greg van Avermaet staat op nummer 2, Oliver Naesen op plek 3. Met een tijd van 12:09:16 is Hanne Claes de snelste vrouw. En Rik Verheye met 13:53:48 de snelste bekende Vlaming. Athans, als je presentator Wesley Sonck niet meetelt. De oud-voetballer zette namelijk een tijd van 10:50:08 neer en steekt daarbij met kop en schouders boven de andere Bekende Vlamingen uit.

Onder andere Remco Evenepoel, Pieter Timmers, Philippe Geubels, Erik van Looy, Thomas Briels, Toon Aerts, Tessa Wullaert, Victor Campenaerts, Fanny Lecluyse en Dirk Van Tichelt gingen tot het uiterste in De Container Cup. In totaal deden er 32 Belgische topatleten en 8 Bekende Vlamingen mee aan dit nieuwe programma van VIER. Wie verder leest ontdekt welke sporthelden er nog meer aan de start stonden en ziet de eindstand tot in detail. De show werd van zondag 26 april tot en met donderdag 28 mei uitgezonden op VIER.

Pedro Elias en Wesley Sonck

Wie sport zegt, zegt natuurlijk ook commentaar en daar zorgt niemand minder dan Pedro Elias voor, samen met ex-voetballer en Rode Duivel Wesley Sonck. Zij zullen de sportprestaties beoordelen en van de nodige omkadering voorzien. Zowel Wesley Sonck als Pedro Elias hebben zelf ook het parcours afgelegd. Voormalig profvoetballer Sonck bewees dat hij nog altijd fit is. Hij eindigde met een tijd van 10 minuten en 50 seconden (10:50:08) in de middenmoot. Als zijn tijd wordt opgenomen in het klassement zou deze goed zijn voor de zestiende plek. Hij is wel de snelste bekende Vlaming. Pedro Elias scoorde zelf een tijd van 15:46:65. Alleen Jeroom Snelders, Nina Sterckx, Erik Van Looy en Philippe Geubels waren langzamer.

Wesley Sonck en Pedro Elias presenteren de Container Cup op VIER

De Container Cup

Geen Olympische Spelen, geen Play-Offs, geen EK Voetbal en een verplaatste Tour de France… Wat doe je dan als sporter? En niet vergeten: wat doe je dan als sportliefhebber als er niks op de buis is. Bij VIER hebben ze daar iets op bedacht: De Container Cup. Een unieke zevenkamp die wordt afgelegd in een metalen container van 12 op 2,2 meter. De sporters en bekende Vlamingen hebben maar één doel: knallen op ieder onderdeel om zo de beste tijd en score neer te zetten. Inmiddels zijn de tv-rechten al aan verschillende andere landen verkocht.

Zevenkamp

De zevenkamp van De Container Cup bevat de volgende elementen.

  • 1,5 km lopen
  • 1 km roeien
  • 3 km fietsen
  • een klimparcours met ‘monkey bars’ afleggen op pure armkracht
  • een golfbal zo ver mogelijk wegslaan
  • 5 doelen raken met een biatlongeweer
  • zoveel mogelijk gewichtheffen op de bench press

Topsporters en bekende Vlamingen

VIER heeft voor De Container Cup niet de minste topsporters geselecteerd. Deze acht vedetten werden eerst bekendgemaakt. Ook Philippe Geubels en Erik van Looy werden destijds gepresenteerd als de bekende Vlamingen die deelnemen. Over de BV’s lees je hieronder meer.

  • Remco Evenepoel – wielrenner, Europees- en vice-wereldkampioen tijdrijden uitkomend voor Deceuninck-Quick-Stepploeg. Wist je dat hij ook voetballer is geweest? Remco Evenepoel speelde in de jeugd van RSC Anderlecht, bij PSV en zelfs een aantal wedstrijden voor de jongere teams van de Rode Duivels.
  • Pieter Timmers – zwemmer en winnaar van een zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
  • Thomas Briels – hockey, aanvoerder van de Red Lions die tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een zilveren medaille wonnen.
  • Toon Aerts – veldrijden, Belgisch- en Europees kampioen. Hij rijdt voor Telenet – Baloise Lions.
  • Fanny Lecluyse – zwemmen, winnares van medailles op EK en WK kortebaan. Ze heeft een relatie met wielrenner Victor Campenaerts, die ook de strijdt aan gaat in de Container Cup.
  • Victor Campenaerts – wielrennen, specialist in tijdrijden die twee keer het Europees kampioenschap won en in 2019 het werelduurrecord vestigde. Hij rijdt voor het team van NTT Pro Cycling. Victor Campenaerts en Fanny Leclyse zijn sinds het najaar van 2018 een koppel
  • Dirk Van Tichelt – judo, won in 2016 op de Olympische Spelen van Rio brons en is maar liefst twaalfvoudig Belgisch kampioen.
  • Tessa Wullaert – voetbal, speelt bij Manchester City WFC in de FA Women’s Super League en komt ook uit voor het Belgische elftal. Ze heeft al meerdere keren de Belgische Gouden Schoen gewonnen. Tessa Wullaert is daarmee absoluut één van de beste Belgische voetbalsters.

Nieuwe namen deelnemers Container Cup

Naast de bovenstaande deelnemers heeft mijn zoektocht op het net nog wat meer nieuwe namen opgeleverd. En ook dit zijn niet de minste. (updates 24 april 2020)

  • Oliver Naesen – wielrenner van AG2R La Mondiale, die vorig jaar tweede werd in Milaan-San Remo en in 2017 Belgisch kampioen op de weg was.
  • Thomas De Gendt – wielrenner van Lotto Soudal met zowel zeges in de Tour de France, de Vuelta en de Giro d’Italia ritten pakte.
  • Kim Mestdagh – basketbalster, zou deze zomer eigenlijk met de Belgische basketbaldames (de Belgian Cats) deelnemen aan de Olympische Spelen.
  • Arthur Van Doren – hockey, speelt in Nederland bij HC Bloemendaal en in het nationale team The Red Lions. Werd in 2016 uitgeroepen tot ’s werelds beste jongere en in 2017 zelfs tot beste hockeyspeler ter wereld. Arthur Van Doren behoorde eveneens tot het team van Thomas Briels, die in Rio de Janeiro met een zilveren medaille naar huis gingen.
  • Jolien D’Hoore – baanwielrennen, is Wereld- en Europees kampioen op de Koppelkoers met Lotte Kopecky geweest en won in Rio de Janerie een bronzen medaille op het Omnium. Jolien D’Hoore fietst voor het Nederlandse Boels Dolmans.
  • Yves Lampaert – wielrennen, rijdt voor Deceuninck-Quick-Stepploeg. Was zowel Belgisch kampioen op de weg als bij het tijdrijden. Yves Lampaert heeft op het WK in Doha de ploegentijdrit gewonnen.
  • Simon Mignolet – voetballer, doelman bij Club Brugge. Heeft in januari van dit jaar op het gala van de Belgische Gouden Schoen 2019 de trofee voor doelman van het jaar in ontvangst mogen nemen. Kortom: Simon Mignolet is niet de minste keeper.
  • Hans Vanaken – voetballer, net als Simon Mignolet uitkomend voor Club Brugge, waarmee hij in 2016 en 2018 Belgisch Landskampioen werd.
  • Jonathan Borlee – atleet, die meerdere keren deelnam aan de Olympische Spelen en Belgisch kampioen is. Ik ontdekte de deelname via Instagram waar je hem spot als Jo Borlee. Hij heeft echt alles gegeven, zoals je kunt zien aan de foto. Wist je dat er over zijn sportieve familie zelfs een boek is geschreven? De Familie Borlée – samen naar de top. En zijn boers Kevin én Dylan gaan de strijd ook aan, zo kun je hieronder lezen.

Laatste topsporters

Zojuist – op zaterdagochtend 25 april – lees ik in het Nieuwsblad de namen die hierboven nog ontbreken. Wow, wat een overzicht. Wat een namen. Dit zijn weer absolute topsporters. Zo plakt VIER een mooie pleister op het gemis van de overvolle sportzomer die we in 2020 zouden hebben.

  1. Mathieu van der Poel – wielrennen, dat de Olympische Spelen niet doorgaan is voor Mathieu van der Poel absoluut een domper. Het multi-talent op de fiets had namelijk van de Olympische mountainbikewedstrijd zijn hoofddoel gemaakt. Daarnaast wint hij natuurlijk ook zo’n beetje alles (WK’s, EK’s en noem maar op) tijdens het veldrijden en ook wielrennen op de weg gaat hem goed af. Zo won hij vorig jaar meteen de Amstel Gold Race. Fietst bij Alpecin-Fenix.
  2. Wout Van Aert – wielrennen, generatiegenoot en concurrent van Mathieu van der Poel. Heeft drie keer het WK veldrijden gewonnen. En won bij zijn debuut meteen twee ritten in de Tour de France, namelijk de ploegentijdrit met Team Jumbo-Visma en de tiende etappe in Albi. En zware val zorgde ervoor dat Wout Van Aert zijn eerste tour vroegtijdig moest verlaten en lang uitgeschakeld was. Dat de Olympische Spelen dit jaar worden uitgesteld, vergroot zijn kansen op deelname.
  3. Greg Van Avermaet – wielrennen, won tijdens de Olympische Spelen goud tijdens de wegwedstrijd en mag zich nu dus vijf jaar Olympisch Kampioen noemen. Ook in de Tour de France heeft hij al twee etappes op zijn naam staan. heeft verschillende klassiekers gewonnen, zoals Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en de Tirreno-Adriatico. Hij won recent de virtuele Ronde van Vlaanderen dat deed hij voor Oliver Naesen, die ook meedoet aan de Container Cup. Zoek je in deze tijd nog inspirerende boeken over gezondheid, dan zijn die van zijn zus Claudia Van Avermaet een aanrader.
  4. Thibau Nys – veldrijden, zowel Wereld Kampioen, Europees Kampioen en Belgisch Kampioen bij de junioren. Thibau Nys is de zoon van voormalig veldrijder Sven Nys. De kenners zijn er van overtuigd dat hij nog meer talent heeft dan zijn vader. Volgens Michel Wuyts scoort hij op drie plekken beter, zo houdt hij het hoofd koeler, heeft hij een groter piekvermogen in de sprint en is zijn trukenarsenaal nog breder.
  5. Nina Sterckx – gewichtheffen, zowel Wereld- als Europees Kampioen in de leeftijdscategorie onder 20 jaar. Een straffe madame die – net als Thibault Nys – nog maar zeventien is. Zij zijn daarmee de jongste deelnemers aan de Container Cup.
  6. Tim Brys – roeien, zou deze sportzomer deelnemen aan de Olympische Spelen in de lichte dubbeltwee samen met Niels Van Zandweghe. Dat moest een absoluut hoogtepunt worden voor de man die al bronzen plakken won op het WK en EK en in 2018 een historische prestatie neerzetten door de Wereldbeker te winnen. Tim Brys en Niels Van Zandweghe hadden zich wel gekwalificieerd voor de Olympische Spelen van Rio, maar België mocht maar één boot die kant opsturen. Dat werd de skiff met Hannes Obreno, die vierde werd.
  7. Kirsten Flipkens – tennisster, die verschillende IFT-toernooien op haar naam heeft. Kirsten Flipkens draait al sinds 2001 mee. Met als hoogste resultaat een dertiende plaats op de wereldranglijst en het behalen van de halve finale op Wimbledon. In het dubbelspel behaalde ze vorig jaar nog de halve finale van Roland Garros.
  8. Jaouad Achab – taekwando, waarbij hij in 2015 zelfs Wereld Kampioen werd in de gewichtsklasse -63 kg. Heeft ook op het EK in deze gewichtsklasse twee keer een gouden medaille gewonnen.
  9. Bart Swings – schaatsen, gespecialiseerd in de lange afstanden en allrounden. Als je liefhebber van de schaatssport bent en de verrichtingen van Sven Kramer op de voet hebt gevolgd, dan heb je Bart Swings ook voorbij zien rijden. Heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang een zilver medaille gewonnen op de Massastart. Werd derde op het WK allround. En tweede op het EK Allround; achter Sven Kramer.
  10. Kevin Borlée – atletiek, en specialist op de 400 meter. Behoort tot de Belgian Tornados die op de Olympische Spelen in 2008 en 2016 net naast de medailles grepen op de 4 x 4 meter. Is Europees Kampioen op deze afstand. Broer van Dylan, Jonathan en Olivia Borlée. Alle drie de broers doen mee aan de Container Cup.
  11. Dylan Borlée – atletiek, is gespecialiseerd in de sprint. Samen met zijn broers is hij Europees kampioen op de 4 x 400 meter. Dylan Borlée is de jongste uit het rijke atletieknest.
  12. Hanne Claes – atletiek, meervoudig Belgisch kampioen op de 200 meter en 400 meter horden. Zou naar de Olympische Spelen in Tokio gaan, waarbij ze zich geplaatst heeft op de 400 meter horden en met de 4 x 400 meter estafette team. Kent mede Container Cup deelnemers Kevin en Dylan Borlée, maar al te goed. Daar mee liep ze de gemengde aflossing op de 4 x 400 meter tijdens het WK in Doha.
  13. Dennis Praet – voetbal, won in 2014 de Gouden Schoen in België en was drie jaar op rij Belgisch kampioen en winnaar van de Supercup met RSC Anderlecht. In de zomer van 2019 heeft Leicester City FC Dennis Praet voor een bedrag rond de 20 miljoen euro gekocht van UC Sampdoria.
  14. Matthias Casse – judo, werd in 2019 Europees Kampioen in Minsk in categorie -81 kilo. Op het WK in Toko won hij een zilveren plak. Dit jaar won hij nog de Grand Slam in diezelfde gewichtsklasse in Parijs. Matthias Casse mag zich dan ook nummer één op de wereldranglijst noemen bij de heren judo -81 kg.
  15. Elise Mertens – tennisster, die in november 2018 12e op de wereldranglijst was. In het dubbelspel won ze in 2019 de US Open met Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland aan haar zijde. Elise Mertens speelt ook in het Belgische Fed Cup team.

Bekende Vlamingen die deelnemen aan De Container Cup

  • Erik van Looy – filmmaker en presentator, die je onder andere kent van De Slimste Mens Ter Wereld (wat je in deze tijd gewoon thuis kunt spelen).
  • Philippe Geubels – cabaretier, presentator en acteur, die mij iedere keer weer doet verbazen. Ik heb ontzettend om Philippe Geubels’ tv-serie Geub gelachen en vond hem als presentator geweldig in Taboe.
  • Rik Verheye – acteur, die al heel wat geweldige series op zijn naam heeft staan. In Nederland maken we binnenkort kennis met hem in Callboys (9 mei op Videoland). Maar wie goed opgelet heeft, zag hem ook in De Bende van Jan de Lichte. Een absolute aanrader vind ik daarnaast één van de series waarin Rik Verheye momenteel mee te zien is op VTM GO: Crème de la Crème.
  • Saartje Vandendriessche – tv-presentatrice kennen de Nederlandse kijkers waarschijnlijk nog uit haar tijd dat ze omroepster was bij Eén. En niet te vergeten: ze speelde een hoofdrol als de Vlaamse Inky in het vierde seizoen van Costa! (jeugdsentiment ten top, want in dat seizoen zag je ook Bas Muijs, Peggy Vrijens, Joey van der Velden en John Wijdenbosch).
  • Elodie Ouedraogo – tv-presentatrice, maar niet de vergeten ook voormalig atlete. En niet zomaar een atlete. Zij heeft Olympisch goud op zak. Met Kim Gevaert, Hanna Mariën en Olivia Borlée won ze deze in Peking. Elodie is trouwens de verloofde van Jeroom Snelders, die ook meedoet aan de Container Cup. Samen met Olivia Borlée (inderdaad de zus van Kevin, Dylan en Jonathan, die ook aan deze show meedoen) heeft Elodie Ouedraogo het modelabel 42/54 opgericht.
  • Jeroom Snelders – cartoonist en graag geziene gast in tv-shows, zoals De Slimste Mens Ter Wereld (wat je nu ook thuis kunt spelen). In Nederkand kun je hem kennen van zijn cartoons in NRC. Hij was de roastmaster in The Roast of Johnny de mol en teamcaptain in de show Praat Nederlnds met me. Jeroom schreef mee aan Geub.
  • Jani Kazaltzis – tv-presentator en tv-stylist. In Nederland kennen we hem van zijn programma Jani gaat…. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Wat zou Jani zeggen?
  • Otto-Jan Ham – tv-presentator die geen uitdaging uit de weg gaat. Zo kunnen we hem binnenkort ook op tv zien in het programma Over de Oceaan. Daar doen ook Jani Kazaltzis, Charlotte Vandermeersch, Evi Hanssen, Dominique Persoone en Imke Courtois aan mee. Hij vormt met Mathieu van der Poel het enige Nederlandse duo in de Container Cup.

Wedstrijden Container Cup

  • Zondag 26/4 (aflevering 1): Zwemmer Pieter Timmers vs. wielrenner Remco Evenepoel (hieronder de eerste beelden van deze strijd)
  • Maandag 27/4 (aflevering 2): Red Lions-aanvoerder Thomas Briels vs. veldrijder Toon Aerts
  • Dinsdag 28/4 (aflevering 3): zwemster Fanny Lecluyse vs. haar partner en wielrenner Victor Campenaerts
  • Woensdag 29/4 (aflevering 4): judoka Dirk Van Tichelt vs. voetbalster Tessa Wullaert
  • Donderdag 30/4 (aflevering 5): Erik Van Looy vs. Philippe Geubels
  • Maandag 04/05 (aflevering 6): Yves Lampaert vs. Nina Sterckx
  • Dinsdag 05/05 (aflevering 7): Hans Vanaken vs. Tim Brys
  • Woensdag 06/05 (aflevering 8): Oliver Naesen vs. Kirsten Flipkens
  • Donderdag 07/05 (aflevering 9): Otto-Jan Ham vs. Jani Kazaltzis
  • Maandag 11/05 (aflevering 10): Thomas De Gendt vs. Jaouad Achab
  • Dinsdag 12/05 (aflevering 11): Arthur Van Doren vs. Kim Mestdagh
  • Woensdag 13/05 (aflevering 12): Bart Swings vs. Jolien D’Hoore
  • Donderdag 14/05 (aflevering 13): Elodie Ouedraogo vs. Jeroom Snelders
  • Maandag 18/05 (aflevering 14): Thibau Nys vs. Simon Mignolet
  • Dinsdag 19/05 (aflevering 15): Kevin Borlée vs. Jonathan Borlée
  • Woensdag 20/05 (aflevering 16): Greg Van Avermaet vs. Hanne Claes
  • Donderdag 21/05 (aflevering 17): Rik Verheye vs. Saartje Vandendriessche
  • Maandag 25/05 (aflevering 18): Dennis Praet vs. Dylan Borlée
  • Dinsdag 26/05 (aflevering 19): Matthias Casse vs. Erlise Mertens
  • Woensdag 27/05 (aflevering 20) – Mathieu van der Poel vs. Wout Van Aert

Eindstand De Container Cup 2020

  1. Mathieu van der Poel – 08:50:02
  2. Greg Van Avermaet – 09:20:30
  3. Oliver Naesen – 09:49:40
  4. Tim Brys – 09:48.43
  5. Dennis Praet – 09:51:81
  6. Dirk Van Tichelt – 10:03:01
  7. Victor Campenaerts – 10:05:43
  8. Thibau Nys – 10:11:21
  9. Toon Aerts – 10:13:44
  10. Matthias Casse – 10:13:60
  11. Simon Mignolet – 10:16:11
  12. Wout Van Aert – 10:26:15
  13. Jonathan Borlée – 10:30:32
  14. Bart Swings – 10:32:03
  15. Dylan Borlée – 10:45:01
  16. Thomas Briels – 10:54:48
  17. Thomas De Gendt – 10:58:88
  18. Yves Lampaert – 11:01:49
  19. Remco Evenepoel – 11:08:04
  20. Kevin Borlée – 11:17:65
  21. Arthur Van Doren – 11:20:92
  22. Hanne Claes: 12:09:16
  23. Jolien D’hoore – 12:28:82
  24. Pieter Timmers – 12:34:68
  25. Hans Vanaken – 12:37:45
  26. Fanny Lecluyse – 13:42:81
  27. Rik Verheye – 13:53:48
  28. Kirsten Flipkens – 13:57:57
  29. Elodie Ouedraogo – 14:12:15
  30. Elise Mertens – 14:18:46
  31. Kim Mestdagh – 14:27:49
  32. Jaouad Achab – 15:07:17
  33. Tessa Wullaert – 15:17:57
  34. Nina Sterckx – 16:43:53
  35. Otto-Jan Ham – 15:14:72
  36. Jani Kazaltzis – 15:16:06 
  37. Saartje Vandendriessche – 15:19:75
  38. Jeroom Snelders – 15:55:05
  39. Erik van Looy – 17:05:07
  40. Philippe Geubels – 17:10:33

Zo wordt het klassement Container Cup gemaakt:

  1. De tijden van de anderhalve kilometer lopen, een kilometer roeien en de drie kilometer fietsen worden bij elkaar opgeteld.
  2. Per monkey bar gaat er een seconde af van de totaaltijd.
  3. De golfafstand (in meters) wordt door drie gedeeld en omgezet naar seconden. Dit aantal gaat af van de totaaltijd.
  4. Wie raak schiet, verliest per target weer 10 seconden van zijn totaaltijd.
  5. Het aantal kilo’s van de benchpress wordt door twee gedeeld en ook dat wordt omgezet in seconden en afgetrokken van de totaaltijd.

Zo zijn de sporters dus langer in actie gekomen dan dat je in de tussenstand zie. Het actuele overzicht én de score per onderdeel kun je zien op de website van de Container Cup.

Actiefoto’s uit De Container Cup

De eerste wedstrijd gaat tussen zwemkampioen Pieter Timmers en het wielertalent van dit moment Remco Evenepoel.

Container Cup kijken: VIER & Play Sports

De Container Cup wordt vanaf maandag 27 april telkens van maandag tot donderdag om 20.00 uur op VIER en Play Sports uitgezonden. De eerste aflevering is uitzonderlijk uitgezonden op zondag 26 april na De Mol en Café De Mol (om 21.20 uur).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 april 2020 /