Doodstil: cast met Raymond Thiry (als Luther in Penoza spin-off)

Doodstil is de spin-off van de populaire serie Penoza over Luther. Hoe is Luther toch zo’n meedogenloze killer geworden. Je ontdekt het in de vierdelige serie Doodstil uit 2020, die in de zomer van 2023 in de nacht van donderdag op vrijdag op NPO3 te kijken is. Ontdek alles over de Doodstil cast en het verhaal met naast Raymond Thiry, Sallie Harmsen, Martijn Lakemeier, Jonas Smulders, Joy Verberk, Denise Aznam en Ghislaine Pierie.

Dit bericht over de Penoza spin-off Doodstil over Luther publiceerden we op 25 december 2020 voor het eerst op VlaamsKijken; het is bijgewerkt op 10 augustus 2023 met up-to-date info over de Doodstil cast.

Doodstil serie terugkijken

UPDATE: Goed nieuws voor ieder die destijds de serie Doodstil heeft gemist; je kunt ‘m nu terugkijken op tv. In de zomer vanaf 2023 – vanaf donderdag 10 augustus 2023 – kun je om 23.57 uur iedere week in de nacht van donderdag op vrijdag deze reeks terugkijken. Daarnaast kun je Doodstil kijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat.

Doodstil is spin-off van Penoza

We kennen Luther in Penoza* als keihard en loyaal tot op het bot, maar hoe is hij eigenlijk die meedogenloze killer geworden? De misdaadserie Doodstil – met in de hoofdrol natuurlijk Raymond Thiry – geeft antwoord op deze vraag over Luther. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Sallie Harmsen, Martijn Lakemeier, Jonas Smulders, Joy Verberk, Denise Aznam en Ghislaine Pierie.

Verhaal Doodstil

Net als Luther klaar denkt te zijn met de misdaad en zijn rol als killer en steun en toeverlaat van de familie van Walraven staat daar ineens Puk (Sallie Harmsen*) voor zijn neus. Zij is de dochter van zijn broer en eist dat Luther alsnog, 25 jaar na dato, wraak neemt op de moordenaar van haar ouders. Door de impulsieve Puk raakt Luther (Raymond Thiry*) verstrikt in een spiraal van geweld en komt hij oog in oog te staan met de demonen uit zijn verleden.

Onderwereld jaren negentig

Doodstil (over Luther uit Penoza) speelt zich af in de onderwereld van nu afgewisseld met de opbloeiende hasjhandel in de jaren 90. Een tijd waarin geweld voor de toen nog jonge Luther (Martijn Lakemeier*) verre van vanzelfsprekend was. We zien hoe de hoopvolle jonge Luther steeds harder moet vechten om zich staande te houden in een drugswereld, die steeds grimmiger wordt, waardoor hij al snel zijn onschuld dreigt te verliezen.

Cast Doodstil

De cast van Doodstil wordt gevormd door Raymond Thiry, Sallie Harmsen, Martijn Lakemeijer, Jonas Smulers, Joy Verberk, Denise Aznam, Ghislaine Pierie, Teun Kuilboer, Minne Koole en Vincent van der Valk. Stuk voor stuk acteurs en actrice – zelfs de jongeren – met de nodige ervaring. Raymond Thiry speelt natuurlijk Luther. De jonge versie van Luther wordt gespeeld door Martijn Lakemeier. Gislaine Pierie* speelt Dewi, terwijl Denise Aznam gestalte geeft aan de jonge. Verder zien we Sallie Jarmsen als Puk, Jonas Smulders als Hans, Joy Verberk als Angela, Teun Kuilboer als Giebels, Minne Koole als Benja en Vincent van der Valk* als Ramses.

Acteurs en actrices Doodstil

Ben je nieuwsgierig naar waar je de acteurs en actrices uit de cast van Doodstil verder uit kent? We zetten het voor je op een rijtje. Dit overzicht is bijgewerkt in de zomer van 2023; dus je ontdekt ook series en films, die na Doodstil verschenen met deze acteurs en actrices uit de Doodstil cast.

  • Raymond Thiry is bij het grote publiek bekend geworden door de rol van Luther in Penoza. Maar je kent hem ook uit Undercover seizoen 1 en de spin-off Ferry De Film. Hij zal ook te zien zijn in Ferry De Serie (vanaf 3 november 2023 op Netflix). Op dit moment werkt hij aan een nieuwe Netflix-film van Shady El-Hamus.
  • Sallie Harmsen zag je recent in films als Oei, ik groei, Zee van tijd en de Belgisch-Nederlandse film Noise. Eerder speelde ze in Heirs of the Night, Voetbalmaffia* en De Jacht*. En op tv zag je haar recent in De stamhouder. Verder zien we Sallie Harmsen als Ellen in Legacy en ze werkt aan De vuurlinie, Drawback en Het Boek van Alle Dingen.
  • Martijn Lakemeier speelde één van de hoofdrollen in Hollands Hoop*, maar je zag hem ook in Ventoux* en Adios Amigos (de Nederlandse remake van Hasta la vista). Recent speelde hij mee in De Oost en Good Bad Girl. Daarnaast gaan we hem zien in Happy Ending.
  • Jonas Smulders zie je op dit moment in Modern Love Amsterdam. Eerder was Jonas Smulders al te zien in onder andere Het Diner*Ventoux*, Brasserie Valentijn*. Maar denk ook aan recentere titels als Paradise Drifters (met Joren Seldeslachts), De Oost en Forever Rich. Net als Raymond Thiry is Jonas Smulders te zien in de nieuwe Netflix-film van Shady El-Hamus.
  • Joy Verberk was eerder te zien in Gluckauf*. We gaan haar verder zien als Elsind in Witte Wieven.
  • Denise Aznam is nanny Farah in Ninja Nanny, maar je kent haar ook uit Celblok H*. Verder zag je haar in Flikken Rotterdam, Zina en Dertigers.
  • Ghislaine Pierie is bij mij vooral bekend als Babette van Woensel uit Rozengeur & Wodka Lime*. Helaas is deze actrice – die je tevens zag in De droom van de jeugd – begin 2023 overleden.
  • Teun Kuilboer zag je bijvoorbeeld in series als Sleepers (waar momenteel een tweede seizoen van wordt gedraaid) en Commando’s, maar ook in de film Redbad. Maar zo zijn er nog veel meer Nederlandse series en films met Teun Kuilboer* in. We leerden hem in 2001 kennen toen hij debuteerde in Goede tijden, slechte tijden als Job Zonneveld.
  • Minne Koole kun je kennen als de jonge Willem Holleeder in Judas. En als Henry Zwanenburg uit de Netflix-serie Ares. De laatste jaren kun je niet meer om Minne Koole heen. Maar we zagen hem ook in Thuisfront. Daarnaast schitterde hij in de hoofdrol in de succesvolle Netflix-serie Dirty Lines als Frank Stigter. Ook hij zal – net als Raymond Thiry en Jonas Smulders – in de nieuwe film van Shady El-Hamus te zien zijn. En zo staan er nog meer producties op ‘upcoming’ in IMDB.
  • Vincent van der Valk was te zien in Dit zijn wij, Lieve Mama en Deep Shit.

Makers Doodstil

Doodstil – de serie over Luther uit Penoza – wordt geproduceerd door NL Film in samenwerking met KRO-NCRV. De regie is in handen van Willem Gerritsen en het scenario is geschreven door Philip Delmaar (die ook meewerkte aan Bonnie & Clyde en Keizersvrouwen) en Willem Gerritsen.

Audiodescriptie

Doodstil is voorzien van audiodescriptie en is terug te vinden in de Earcatch app. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. 

Foto’s KRO-NCRV – acteurs in actie: Mark de Blok – affiche: Annemieke van der Togt.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 augustus 2023 /