Panduloria: cast, verhaal en meer over serie Prime Video

Prime Video heeft misschien wel één van de bijzondere Nederlandse series van dit moment in het aanbod. De serie over het Gilde van de Gulden Draeck ziet er op het eerste gezicht misschien bizar uit, maar als je luistert dan zijn die sketches toch erg actueel. Maak in dit artikel kennis met Panduloria, cast, verhaal en meer over deze serie van Prime Video.

Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video en kijk de serie Panduloria.

Panduloria

In de Nederlandse serie Panduloria wordt het Gilde van de Gulden Draeck gevolgd, een gezelschap van avonturiers in het land Panduloria. Ze zijn vernoemd naar Den Gulden Draeck, de herberg waar ze wekelijks vergaderen. Vanuit de herberg vertrekken ze elke week naar een ver gebergte, moeras of bos, op zoek naar magische objecten of legendarische schatten. Ze verdienen hun geld met het bevrijden van prinsessen, het verkopen van de schatten die ze vinden (of… stelen). Of ze worden ingehuurd door een regent van Panduloria voor een speciale missie.

Panduloria serie

Maar die avonturen, die ziet de kijker niet, die ziet alleen…de vergaderingen. Elke week komen samen in de herberg en evalueren ze het laatste avontuur. Als het aan voorzitter Theuderic (Jan-Paul Buijs) ligt verloopt zo’n vergadering soepeltjes, ordentelijk en keurig volgens de regels. Maar elke vergadering van het Gilde van de Draeck wordt hoe dan ook altijd – om in Theuderic’s woorden te blijven – een janboel.

In Den Gulden Draeck

Het idee voor de serie Panduloria van Prime Video is al veel eerder ontstaan. Sterker nog: je kon het gilde zelfs al eerder op tv zien. In 2014 werd ook HumorTV In Den Gulden Draeck uitgezonden. De leden van het Gilde – of beter gezegd de cast – kent gelijkenissen met die van de serie op Prime Video. Uit de huidige Panduloria cast speelden Jan-Paul Buijs, Emilio Guzman* en Korneel Evers* eerder mee.

Panduloria cast

In de Panduloria cast zien we Emilio Guzman, Jan-Paul Buijs, Alex Ploeg, Korneel Evers, Henry van Loon, Alex Klaasen, Wimmie Wilhelm, Georgina Verbaan, Jennifer Hoffman, Meral Polat, Sanne Franssen, Kim Schuddebol en Myrthe Huber.

Henry van Loon en Alex Ploeg zag je eerder op Prime Video al in het succesvolle Last One Laughing Nederland. Ik heb ‘m zelf met veel plezier gekeken. Hierin zien we ook Bas Hoeflaak. Wist je dat die te zien was in In den Gulden Draeck als Donwald (die rol wordt anno 2023 gespeeld door Alex Ploeg).

Acteurs en actrices ken je van…

 • Emilio Guzman* is Jörgen. Wist je dat Emilio Guzman – net als zijn broer Javier – cabaretier is? Hij is tevens de bedenker van deze Prime Video serie.
 • Jan-Paul Buijs speelt Theuderic. Je kent hem uit Swanenburg (waar nu een tweede seizoen van wordt gemaakt).
 • Alex Ploeg kruipt in de huid van Donwald. Je zag deze cabaretier eerder in Klikbeet en De Grote Improvisatieshow.
 • Korneel Evers* als Cornolas. Hij is een ervaren acteur; je zag hem eerder bijvoorbeeld in Grenslanders (als Mathijs Wagenaar) en recent in Flexe meiden.
 • Henry van Loon* speelt Proculus de Pastelkleurige. Hem zag eerder in Tropenjaren, Zeneth II, Pottenkijkers en Downtown. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook van Barrie Barista en het einde der tijden en Niks Te Melden.
 • Alex Klaasen* is Hubrecht. Deze acteur is op dit moment te zien in CAST. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in Vlogmania.
 • Wimie Wilhelm* behoort ook tot Panduloria cast; zij is Nanette. Deze actrice heeft al tal van rollen op haar naam. Zo zag je haar bijvoorbeeld als advocate van Lars in Undercover en recent nog in Bestseller Boy. Maar het meest bekende is ze toch wel van haar rol van Els Peeters in Baantjer.
 • Georgina Verbaan* speelt het personage Alfrida. Zij is actrice en presentatrice. Zo kun je haar kennen uit De Surprise, maar maakte ze ook een documentaire over buitenaards leven (wat dat betreft past ze goed in de Panduloria cast).
 • Jennifer Hoffman* is Pricsilladriël. Recent maakte ze Deep Shit, waarin ze ook de hoofdrol speelde.
 • Meral Polat* als Griselda. Meral Polat is een actrice van Turks-Koerdische komaf. In De Luizenmoeder speelde ze bijvoorbeeld Mel en ze was Marieke in Onder het hart (met Koen De Graeve). Je zag haar verder in Smoeder, Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden en recent nog in de boekverfilming van Lampje.
 • Sanne Franssen zien we als Fiorella. Je kent haar misschien wel van Danny Yo & LaFrance op Instagram. Verder zag je Sanne Franssen eerder in Blind Date en Koefnoen.
 • Kim Schuddeboom als Bertruda. Deze dame is stand-upcomedian en verbonden aan Comedytrain.
 • Myrthe Huber behoort ook tot de Panduloria cast en is eveneens een Jörgen. Kun je kennen van George & Eran worden racisten.

Vlaamse producties op Prime Video

Nederlandse liefhebbers van Vlaamse acteurs en actrices zitten sowieso goed bij Prime Video. Zo kon je er bijvoorbeeld kijken naar films als Zillion en H4Z4RD. Maar ik denk ook aan series als Glad ijsDe KraakFair Trade (waar seizoen 2 net toegevoegd is op Prime Video) en het spiksplinternieuwe Geldwolven. Daarnaast zijn series aangekondigd als De Club en De Studio’s. Maar ook ‘oudjes’ als Code 37, Coppers, Deadline 14/10 en Deadline 25/5 zijn er te vinden. En wat Nederlandse producties betreft, denk ik aan Modern Love Amsterdam en de documentaire Kelly van der Veer.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 april 2023 /