Alles over Nonkels: cast & personages | te kijken op Play4

Nonkels is sinds zaterdag 2 september iedere week om 21.00 uur in herhaling te kijken op Play4. Geniet van het leven van drie broers van middelbare leeftijd, wat volkomen overhoop gegooid wordt wanneer een Afrikaanse vluchteling voor de deur staat. Met in de Nonkels cast Rik Verheye, Jelle De Beule, Wim Willaert, Emilie De Roos, Isabelle Van Hecke, Blaise Afonso, Silke Thorrez en Anne Denolf. In dit artikel ontdek je meer over tv-serie Nonkels, de cast, de personages én hoe je ‘m (ook vanuit Nederland) kunt kijken.

Tweede seizoen Nonkels

Update: dit bericht verscheen op 10 mei 2022 voor het eerst op VlaamsKijken. Het heeft een update gekregen op 2 september 2023, omdat Nonkels nu in herhaling op Play4 te kijken is. En we hebben goed nieuws. Nonkels seizoen 2 komt eraan (de opnames zijn inmiddels in volle gang)! Wil je dit niet missen: volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nonkels

Diep in de West-Vlaamse polders wonen de drie broers Persyn sinds jaar en dag op hetzelfde perceel. In het voormalig ouderlijk huis hokt eenzaat Pol (Wim Willaert), in de fermette daarnaast wonen pantoffelheld Luc (Jelle De Beule) en zijn pinnige vrouw Carine (Isabelle Van Hecke). Hun twee woonsten staan in de schaduw van de moderne villa van nouveau riche en ondernemer Willy (Rik Verheye) en diens jongere vrouw Delphine (Emilie De Roo). 

Hun relatieve rust wordt grondig verstoord wanneer de Kameroense vluchteling Innocent Dipanda (Blaise Afonso) onaangekondigd bij Luc voor de deur staat, en hem vraagt om onderdak. Luc had de voormalige pennenvriend van zijn dochter Anke (Silke Thorrez) immers zelf meermaals geschreven – vanop een veilige 6000 kilometer in vogelvlucht – dat hij altijd welkom was bij zijn tweede familie in België. Maar zoals Luc veel te laat verheldert, betekent ‘Welkom’ in onze cultuur ‘Welkom, maar het moet ook een beetje passen’. 

Nonkels kijken

Klinkt dit als een serie die je graag wilt zien? Je kunt Nonkels kijken op Streamz en iedere zaterdag in herhaling om 21.00 uur op Play4. Daarnaast staan de afleveringen weer op GoPlay. Vanuit België kun je eenvoudig GoPlay kijken; woon je in Nederland of elders, dan dien je een VPN Verbinding te gebruiken die je op België zet. (En echt: het is de moeite! Ook voor Nederlandse kijkers.)

Nonkels cast

De Nonkels cast telt tal van bekende namen. Denk dan aan de nonkels Pol, Willy en Luc, die respectievelijk gespeeld worden door Wim Willaert, Rik Verheye en Jelle De Beule. Maar ook ‘hun’ vrouwen zijn niet de minste. Zo wordt Carine (de vrouw van Luc Persyn) gespeeld door Isabelle Van Hecke. En Emilie De Roo kruipt in de huid van Delphine Verhaege, de jongere vriendin van Willy Persyn. Maar laten we ook nieuwkomer Blaise Afonso niet vergeten, die de rol van Innocent voor zijn rekening neemt. En natuurlijk zien we ook Silke Thorrez en Anne Denolf als het koppel Anke Persyn en Fabienne Maes.

We stellen eerst de makers aan je voor én vertellen dan meer over de Nonkels cast én de personages.

Makers

En als je de cast van tv-serie Nonkels (te kijken op Play4 en Streamz) ontdekt, dan ken je meteen ook een aantal scenario schrijvers van de reeks. Nonkels werd namelijk geschreven door Jelle De Beule, Rik Verheye en Koen De Poorter. Jelle De Beule en Koen De Poorter werkten de voorbije jaren al samen als scenaristen voor De Ideale Wereld. Beide waren eveneens betrokken bij Neveneffecten, Willy’s en Marjetten en Basta. Rik Verheye schreef eerder al stukken voor theatergezelschap FC Bergman en zijn solo-voorstelling El Tigre.

Jelle Gordyn

Jelle Gordyn is de regisseur van Nonkels. Hij maakte zijn debuut als fictie-regisseur met De Anderhalve Meter Show. En recent maakte hij – eveneens voor Streamz – de mini-serie Doe Zo Voort. Hij heeft daarnaast heel veel ervaring opgedaan bij De ideale wereld, waarin hij tal van sketches en reportages regisseerde en tevens de eindredactie voor zijn rekening nam. Nonkels is een productie van FBO, die ook CallBoys, De Dag en De Premier produceerden. Momenteel werken ze aan Zillion, de nieuwe langspeelfilm van Robin Pront die op26 oktober in de bioscoop wordt verwacht. 

Hieronder ontdek je waar je de acteurs en de actrices uit de Nonkels cast verder kunt kennen. Na dit voorstelrondje beschrijven we hun personages uitgebreid.

Blaise Afonso

Blaise Afonso (°1993) debuteerde met het Waalse humorcollectief Smile Comedy, maar acteerde onder andere ook met Jean-Claude Van Damme in de film Le Dernier Mercenaire. 

Jelle De Beule

Jelle De Beule (°1981) debuteerde in 2004 als acteur in Het Geslacht De Pauw. Je kent hem verder bijvoorbeeld uit Willy’s en Marjetten, Neveneffecten, De Dag, Callboys, The Best of Dorien B., Blackout en recent De Anderhalve Meter Show (waarin we veel acteurs uit de Nonkels cast eveneens zagen). Je zag ‘m ook in Liefdestips aan Mezelf en Dansaertvlamingen. We zien Jelle De Beule in Nonkels als Luc Persyn.

Isabelle Van Hecke

Isabelle Van Hecke (°1977) verrast ons iedere keer weer met de meest uiteenlopende rollen, dat doet ze zowel in theater en op tv. Zo wisselde ze Vlaamse politieseries (Flikken Gent, Witse, Vermist, Code 37, Aspe…) af met komische rollen (Bevergem, Callboys, De 16, De Luizenmoeder, Albatros…) en ernstig drama (Gevoel voor Tumor, De Twaalf, Lost Luggage…). Dit is dan ook een actrice waar we al vaak over hebben geschreven. Hier ontdek je alle artikelen over Isabelle Van Hecke.

Rik Verheye

Rik Verheye (°1986) debuteerde op zijn negentiende in de langspeelfilm Adem. Naast zijn theaterwerk met FC Bergman, speelde hij in heel wat televisieseries. Bij het grote publiek staat hij in het collectieve geheugen gegrift als Jay Vleugels uit Callboys. Recent was hij te zien in onder meer in De Bende Van Jan De Lichte en We Moeten Eens Praten.

Emilie De Roo

Emilie De Roo (°1980) is vooral bekend als Fanny Willen van het geschifte electropopduo Kenji Minogue. Als actrice speelde ze onder andere ook in Beau Séjour en Grond

Wim Willaert

Wim Willaert (°1967) speelde talloze rollen, maar werd door het grote publiek vooral in het hart gesloten als Danny in Bevergem en Frank in Eigen Kweek. Hij werd meermaals bekroond onder meer voor zijn rollen in Cargo, Offline en Le Ciel Flamand

Silke Thorrez

Silke Thorrez (°1990) studeerde in 2017 af aan het conservatorium van Antwerpen. Sindsdien speelt en regisseert ze voor theater. Haar laatste werk, Coupe Familiale, werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2020. Op het kleine scherm kennen we haar van De Anderhalve Meter Show, Onder Vuur en binnenkort ook Chantal

Anne Denolf

Anne Denolf (°1969) werd vooral bekend als Sam in De Kotmadam. Sindsdien speelde ze in series als Team Spirit en LouisLouise, naast veel kleine gastrollen. 

Personages Nonkels

  • Innocent Dipanda – Blaise Afonso
  • Luc Persyn – Jelle De Beule
  • Carine Capon – Isabelle Van Hecke
  • Anke Persyn – Silke Thorrez
  • Fabienne Maes – Anne Denolf
  • Willy Persyn – Rik Verheye
  • Delphine Verhaege – Emilie De Roo
  • Pol Persyn – Wim Willaert

Maak hieronder uitgebreid kennis met de personages uit Nonkels.

Innocent Dipanda

Blaise Afonso is de acteur die de rol van Innocent Dipanda speelt. Als jonge weest probeerde hij zich staande te houden in het corrupte Kameroen, maar hij bleef altijd dromen van een betere toekomst. Had nonkel Luc niet geschreven dat hij meer dan welkom was bij hen? Dat hij Innocent zag als de zoon die hij zelf nooit had? 

Eens aangekomen in België blijken de zaken toch minder rooskleurig dan Luc ze had voorgesteld. Gastvrijheid is een relatief begrip, niet iedereen is enthousiast over zijn komst en de weg naar een verblijfsvergunning is lang en onzeker. Bovendien zijn nonkels Luc, Willy en Pol wel van goeie wil, maar door hun constante gekonkelfoes – of in het geval van Pol: zijn bizarre manier van denken – hebben ze de neiging om de zaken erger te maken dan ze voordien al waren. 

Die constante onzekerheid is een harde dobber voor Innocent: zal zijn asielaanvraag goedgekeurd worden of moet hij terug naar Kameroen? En is er een kans dat zijn goede band met Anke ooit iets meer wordt? 

Luc Persyn

Jelle De Beule geeft gestalte aan het personage van Luc Persyn. Hij is getrouwd met Carine Capon. Samen hebben ze één dochter: Anke. Luc is een werkloze, grijze middenklasser die onder de knoet zit. Van zijn vrouw Carine, van zijn succesvolle broer Willy, zelfs van de hond des huizes. Enkel in de flight simulator die hij in zijn garage voor zichzelf heeft gebouwd, durft hij zichzelf stilletjes ‘captain’ noemen. 

In de brieven die Luc – achter ieders rug – naar Innocent schreef, liet hij zijn frustraties en verzuchtingen de vrije loop. Ze vormen een soort dagboek waar niemand het bestaan van afwist, één waarin Luc het hoogste woord kon voeren. Die brieven signeerde hij consequent met ‘Luc Persyn, piloot’.  De komst van Innocent is voor Luc een kans om een gids en een mentor te zijn. Een kans om eindelijk iemand te zijn naar wie wordt opgekeken. Een kans die hij met beide handen verkeerd aanpakt. 

Carine Capon

Isabelle Van Hecke kruipt in de huid van Carine Capon, de vrouw van Luc en moeder van Anke. Deze dame heeft de touwtjes stevig en graag in handen. Als caissière in de Lidl is ze de enige kostwinner in huis, een positie waar ze Luc met veel plezier en met de regelmaat van de klok op wijst. Carine uit haar ongenoegen over mensen en gebeurtenissen luid en duidelijk en duldt hierbij geen tegenspraak en zeker niet van Luc. Carine heeft één zwakke plek: haar Duitse herdershond Kürt. Hij is de poort naar haar hart. Wie genegenheid toont voor Kürt, toont genegenheid voor Carine. 

De relatie met haar dochter Anke is liefdevol maar bovenal moeilijk. Uiteráárd ziet ze haar dochter graag, maar die maakt het haar wel erg lastig. Al was het maar door een eigen mening te hebben.  Bovenaan het lijstje van zaken die Carine niet graag heeft, staan ‘dingen die anders zijn dan anders’. Geen wonder dat de komst van Innocent door haar niet op gejuich wordt onthaald. 

Willy Persyn

Rik Verheye is een flink stuk ouder gemaakt in de visagie om de rol van Willy Persyn te kunnen spelen. Hij woont samen met Delphine Verhaeghe. Willy is een nouveau riche, de bedrijfsleider van Kunstgrassen Willy. Gebronzeerd, gemanicuurd en steeds piekfijn gekleed in dure poloshirts: Willy is ijdel. Als selfmade man pakt hij graag uit met zijn rijkdom: een grote villa, een kunstgrasgroene Porsche en zijn mooie, jongere vriendin Delphine die met al zijn moppen lacht, ook wanneer die sociaal ongepast zijn. En dat zijn ze meestal: Willy is luid, lomp en ontzettend aanwezig. 

Door de komst van Innocent draait de wereld van de Persyns niet langer om nonkel Willy. Bovendien is Innocent alles wat Willy niet meer is – jong, knap en atletisch. Iedere blik van Delphine richting Innocent brengt bij hem een irrationele jaloezie naar boven.  De aanwezigheid van Innocent maakt Willy onzeker. En als Willy onzeker is, wordt hij alleen maar luider en meer aanwezig. 

Delphine Verhaeghe

Emilie De Roo zien we als Delphine Verhaeghe; de jongere vriendin van Willy. Ze wonen samen. Kwatongen beweren wel eens dat Delphine enkel samen is met Willy omwille van zijn geld, maar ze ziet hem oprecht graag. Hij doet haar lachen, hij adoreert en verwent haar. Dat hij niet onbemiddeld is, is uiteraard mooi meegenomen.

Carrièregewijs heeft ze weinig ambitie maar ze investeert graag in “nieuwe projectjes”. Massagecursussen, zelfgedraaide bekers en potten, Bikram-yoga: af en toe stopt Willy haar wat geld toe zodat ze een nieuwe bevlieging kan financieren, maar haar interesse ebt meestal even snel weg als ze is opgekomen. Innocent is voor Delphine een welgekomen nieuw projectje, al hoopt Willy dat haar interesse ook nu snel overwaait.

Pol Persyn

Wim Willaert kruipt in de huid van de alleenstaande Pol Persyn. Hij woont in het ouderlijk huis van de familie Persyn en werkt deeltijds bij Kunstgrassen Willy. De rest van de tijd werkt hij ook bij Kunstgrassen Willy, maar dan in het zwart. Pol is geen moeilijke mens. Hij draagt het hart op de tong en verbloemt nooit de waarheid, tot grote frustratie van verkoper Willy.

Van de drie broers is Pol de meest stabiele. Hij volgt zijn eigen weg en wint op het einde van de rit elk debat, gewoon door er niet aan deel te nemen. Als vrijgezel houdt Pol er soms rare gewoontes en ideeën op na. Maar voor Innocent maakt dat niets uit: alles in België is een beetje raar voor hem, dus nonkel Pol vormt hierop geen uitzondering. 

Anke Persyn

Silke Thorrez zien we terug in Nonkels als Anke Persyn. De vrijgevochten dochter van Luc en Carine. Ze woont samen met haar oudere verloofde Fabienne Maes. Het was Anke die tijdens haar schooltijd is beginnen corresponderen met Innocent. Hoewel de pennenvriendschap al snel verwaterde, heeft Anke sinds die tijd een speciaal plekje in Innocents hart.

Anke is blij met de komst van Innocent. Hij is iemand die haar begrijpt, iemand waar ze zich goed bij voelt, een eiland van rust temidden van de chaos die de Persyns vaak ongewild creëren. Maar over zijn gevoelens voor Anke moet Innocent zich vooral geen illusies maken.

Fabienne Maes

Anne Denolf speelt Fabienne Maes; de verloofde van Anke Persyn. Fabienne heeft na enkele mislukte relaties de liefde gevonden bij Anke en nu gaan ze eindelijk doen waar Fabienne al heel haar leven naar verlangt: trouwen! Fabienne is enkele jaren – nu ja, enkele vele jaren – ouder dan Anke. Maar wat is daar nu erg aan? Het houdt haar jong en het maakt Anke daarom toch niet oud? 

Uiteraard steekt het bij Fabienne dat Anke openbloeit in aanwezigheid van Innocent, maar haar verloofde heeft haar gerustgesteld: ze zijn goede vrienden, maar meer écht niet. Dus hoeft ze geen schrik te hebben. Toch?

Recensie Nonkels

Met Nonkels hopen Jelle De Beule, Rik Verheye en Koen De Poorter een serie geschreven te hebben die oprecht grappig, breed en toch intelligent is. Iets waar je volgens mij in geslaagd zijn; ik heb tijdens het kijken van deze serie ontzettend veel gelachen. Het is een serie die blijft boeien. Je wil weten hoe het verder gaat met de nonkels en Innocent.

Daarnaast zet Nonkels je zeker ook aan het denken. Hoe ‘welkom’ is iemand bij jou? De bijzondere verhoudingen op familie als liefdesvlak mogen er misschien wat over zijn; toch kennen we denk ik allemaal wel personen die in hetzelfde schuitje als de hoofdpersonen zitten. Daarmee hebben de Nonkels meteen wat vertrouwd over zich. Tja, en vluchtelingen en asielaanvragen zijn natuurlijk ook een zeer actueel thema; deze keer in een heel humoristisch jasje gestoken. En dan hebben we de Nonkels cast nog niet eens benoemd; alle acteurs en actrices uit deze Vlaamse tv-serie hebben natuurlijk bakken ervaring.

Nonkels seizoen 2

Komt er een tweede seizoen van Nonkels? Jazeker. Nog voor de laatste aflevering van Nonkels seizoen 1 werd uitgezonden op tv, heeft Play4 al bevestigd dat Nonkels seizoen 2 eraan komt. De opnames vinden in de zomer van 2023 plaats. Daarna moet het snel gaan… Want Play4 heeft Nonkels seizoen 2 al aangekondigd.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 september 2023 /