Instinct met Carice van Houten en Marwan Kenzari kijken op tv

Instinct met Carice van Houten en Marwan Kenzari komt vanavond – maandag 6 februari 2023 – om 20.25 uur op NPO3 op tv. Halina Reijn schreef het scenario van deze film uit 2019, die de Variety Piazza Grande Award op het Locarno International Film Festival won. Met deze prijs wordt de artistieke kwaliteit en de bioscooppotentie beloond. Ontdek in dit artikel alles over de film en de Instinct cast.

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 oktober 2022 op VlaamsKijken. Op 6 februari 2023 heeft dit artikel over Instinct en de cast een grondige update gekregen.

Verhaal Instinct

Carice van Houten speelt in INSTINCT de ervaren psychologe Nicoline, die aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek begint. Daar ontmoet ze Idris, gespeeld door Marwan Kenzari een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan.

Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Instinct cast

In de Instinct cast zien we Carice van Houten en Marwan Kenzari in de hoofdrollen. Beide Nederlandse acteurs werken momenteel flink aan hun internationale carrière. Zo kennen we Carice van Houten natuurlijk uit Game of Thrones en Marwan Kenzari zagen we in Aladdin en The Old Guard. Verder behoren deze acteurs en actrices tot Instinct cast: Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah.

Acteurs en actrices in Instinct van Halina Reijn

Nieuwsgierig waar je al die acteurs en actrices uit de Instinct cast nog meer van kent? Wij zetten op een rijtje waar je ze anno 2022 van kunt kennen.

  • Carice van Houten kennen we uit tal van Nederlandse en internationale films en series. Voor de liefhebbers van VlaamsKijken kan ik Red Light – waarin ze de hoofdrol van Sylvia Steenhuyzen speelt – absoluut aanraden. Momenteel werkt ze aan Poor Boy.
  • Marwan Kenzari is net als Carice van Houten veel internationaal aan het werk. We zagen hem nog in De Oost, maar nu komen er vooral internationale producties aan, zoals The Old Guard 2 en Any Other Night.
  • Marie-Mae van Zuilen ken je uit de serie Klem. Van deze reeks is een film gemaakt, die nu in de bioscoop te kijken is. Natuurlijk hoort Marie-Mae van Zuilen daar weer bij de cast. Maar je kent haar ook uit Als de dijken breken.
  • Ariane Schluter zag je bijvoorbeeld in films als Niemand in de stad en Kleine IJstijd, maar denk ook aan de series Thuisfront en Zina. Ze zal verder te zien zijn in Rundfunk: Duco & Roy.
  • Vlaming Pieter Embrechts is de broer van Tine Embrechts. Over zijn rol in deze film schreef ik eerder al dit artikel. Wist je dat hij daarnaast in Nederland een Musical Award heeft gewonnen? Recent zag je hem in de film Stromboli, die afgelopen week zowel in Nederland als Vlaanderen aan het aanbod van Netflix is toegevoegd.
  • Betty Schuurman kun je kennen uit Buiten is het Feest. Je zag haar ook in Morten. En recent speelde ze Jeltje van Nieuwehoven in Het jaar van Fortuyn.
  • Tamar van den Dop was al in tal van series en films te zien. Daarnaast is ze de schrijver en regisseur van de film Blind met Halina Reijn, Joren Seldeslachts en tal van andere Vlaamse acteurs. Recent was ze te zien in Het Gouden Uur en ik ben ook nieuwsgierig naar de serie van KRO-NCRV: De droom van de jeugd.
  • Robert de Hoog is een Nederlandse acteur waar we op deze site al veelvuldig over hebben geschreven. Recent zag je hem in fantastische series als Sleepers en De Stamhouder. Hij behoort ook tot de vaste Mocro maffia cast. En je zag hem natuurlijk in de nieuwe Baantjer en de serie Red Light.
  • Juda Goslinga is te zien in het tweede seizoen van Undercover. Hij is verder te zien in tal van Nederlandse films en tv-series. Hij is op dit moment in de bioscoop te zien in de film Faithfully Yours.
  • Akwasi Owusu Ansah is eigenlijk rapper en komt tegenwoordig veelvuldig in het nieuws. Zo is hij een van de oprichters van omroep Zwart.

Esther Gerritsen

Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Gerritsen is onder meer bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst. Eerder werkte ze mee als co-scenarist van de speelfilm Nena, waarvoor ze genomineerd was voor een Gouden Kalf. Esther Gerritsen schreef ook Red Light.

Man Up

Instinct is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Hij is geproduceerd door Topkapi Films in coproductie met Man Up en BNNVARA. Man Up is de productiemaatschappij van Carice van Houten en Halina Reijn. Zij zijn ook de bedenksters van de nieuwe Nederlands-Vlaamse serie Red Light die wordt geregisseerd door Wouter Bouvijn en Anke Blondé. Daarnaast hebben ze de filmrechten verworven van het boek ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Daarnaast heeft Halina Reijn net haar eerste Amerikaanse film geregisseerd; Bodies Bodies Bodies draait nu ook in Nederland in de bioscoop.

Instinct kijken

Wil je Instinct van Halina Reijn en Carice van Houten kijken? Dat kan op maandag 6 februari 2023 bij NPO3, daarnaast is-ie dan te kijken op NPO Start en NPO Plus. Verder kunnen abonnees van Videoland en Cinemember Instinct kijken. Met een VPN Verbinding kun je ‘m deze film ook vanuit het buitenland kijken via de website van NPO Start. Daarnaast kun je ‘m natuurlijk op dvd aanschaffen of bij Prime Video huren of kopen.

Foto: Kris Dewitte.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 februari 2023 /