Scrooge Live 2022 met deze cast in Dordrecht

Scrooge Live 2022 is vanavond – zondag 11 december – om 20.25 uur te kijken bij MAX op NPO1. Dordrecht hult zich voor de tweede keer in kerstsfeer voor Scrooge Live, de vertolking van A Christmas Carol van Charles Dickens. Ontdek in dit artikel alles over de Scrooge Live 2022 cast, waarmee de artiesten zoveel mogelijk geld proberen op te halen voor het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Scrooge Live 2022

In Scrooge Live 2022 brengt een verrassende mix van bekende acteurs en zangers het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge, naar A Christmas Carol van Charles Dickens, tot leven. Jawel, dat bekende Engelse kerstverhaal dat draait om de enorm gierige Ebenezer Scrooge, een bankier die enkel om geld geeft. Zijn enige werknemer, Bob Cratchit, werkt onder barre omstandigheden. De overleden compagnon van Scrooge probeert hem vanuit de geesteswereld tot inkeer te brengen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is een verhaal over tegenstellingen tussen arm en rijk, over vriendschap, liefde en familie.

Wist je dat in België een musical van A Christmas Carol met Scrooge wordt gemaakt?

Cast Scrooge Live 2022

Ben jij nieuwsgierig naar de Scrooge Live cast in 2022? We zien weer tal van bekende gezichten. Paul Groot kruipt dit jaar in de huid van de knorrepotterige vrek; Ebenezer Scrooge. Owen Schumacher is te zien als Frederique Holywell, Edwin Jonker als Jacob Marley, Maaike Martens als Bobbie Cratchit, Edo Brunner als Hugo – de man van Bobbie, Tineke Schouten als Geest van het Verleden, Angela Groothuizen als Geest van het Heden, André van Duin en Janny van der Heijden als illuster collectantenduo, Nadja Hüpscher als Mrs. Swindlebitch en Roué Verveer als verteller. Kaj van der Voort neemt de rol van jonge Scrooge op zich, Moïse Trustfull is Belle en Carrie ten Napel keert terug als verslaggever. De bekende operazangeres Maria Fiselier is frontvrouw van een uniek koor met carol singers.

Scrooge Live cast

Nieuwsgierig naar waar de Scrooge Live cast anno 2022 mee bezig is? We zetten ze allemaal voor je op een rijtje:

 • Paul Groot werd bij het grote publiek bekend als Stan Nijholt in Goede tijden, slechte tijden. Maar je kent hem ook van zijn imitaties en types in satirische televisieprogramma’s als Kopspijkers en Koefnoen.
 • Owen Schumacher zag je de afgelopen tijd weer volop in het Sinterklaasjournaal als Malle Pietje, maar je kent hem natuurlijk ook van Koefnoen.
 • Maaike Martens speelde de rol van Ursula in De luizenmoeder, maar je kunt haar ook kennen uit DNA en Spangas. AFgelopen jaar zag je haar in Zwanger & Co.
 • Edwin Jonker begon zijn carrière in musicals, maar we kennen hem inmiddels natuurlijk ook als acteur in bijvoorbeeld F*ck de Liefde. Recent zagen we hem nog als zanger in Amazing Grace, in de nieuwe serie Five Live en Het Perfecte Plaatje.
 • Edo Brunner zag je recent in Flikken Rotterdam als Tonio Reuter. Maar hij speelde bijvoorbeeld ook mee in Rozengeur & wodka lime.
 • Tineke Schouten maakte in bijna veertig jaar al meer dan 23 theatershows. Ze zal te zien zijn in LOL.
 • Angela Groothuizen werd bekend met de Dolly Dots. Je zag haar in de documentaire Tot de laatste snik, maar ook in het programma The Tribute – Battle of the Bands waar een tweede seizoen van komt en de serie Tweede Hans.
 • André van Duin is vanaf volgende week – samen met Janny van der Heijden – weer op tv met een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt. (Volg ons via onderstaande social media en je ontdekt deze week meer over de show en de deelnemers). Het tweetal maakt samen ook het programma Denkend aan Holland.
 • Janny van der Heijden ken je niet alleen van Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland; ze is ook (culinair) journalist en schrijfster. Klik maar eens op haar naam, dan ontdek je diverse verrassende kookboeken.
 • Nadja Hüpscher zag je bijvoorbeeld recent in Maud & Babs, Rudy’s Grote Kerstshow, Onze Straat (Smartlap) en ze had een gastrol in Trecx en het succesvolle Sleepers (Videoland). Daarnaast maakt ze ook als indruk als schrijfster met het persoonlijke boek Geluk is met een K. Dat gaat over hoe een jong gezin probeert te overleven in tijden van tegenslag. Sander – de man van Nadja en vader van hun twee jonge zoons – werd namelijk gediagnosticeerd met teelbalkanker.
 • Roué Verveer maakt avondvullende theatervoorstellingen en wordt geprezen om zijn enthousiaste speelstijl, scherpe grappen en slimme improvisaties. Hij maakt niet alleen Nederlands gesproken voorstellingen, maar ook Surinaamse comedyshows. Daarnaast kun je hem kennen van zijn hilarische boeken en als onderdeel van de Gabbers (waar hij Philippe Geubels natuurlijk van kent). De twee zijn samen te zien in LOL.
 • Kaj van der Voort is zanger en presentator; hij werd bekend met B-Brave. Maar wist je dat hij in 2006 een duet met Dana Winner zong en bij Kinderen voor Kinderen zag? Dit jaar zag je hem in de K3-show Kom erbij.
 • Moïse Trustfull is influencer en presenttrice. Je zag haar eerder in Flikken Rotterdam in 2018 en in De Faker.
 • Carrie ten Napel is presentatrice bij Omroep MAX. Je kent haar bijvoorbeeld van Iedereen Kan Het! en Droomhuis Gezocht.
 • Maria Fiselier is operazanger en presentatrice. Je zag haar deze week nog in de special van Beste zangers voor KiKa.

Makers

De regie is in handen van David Grifhorst. Eric van Tijn heeft de muzikale leiding over Scrooge Live, zoals hij dat ook doet bij The Passion. Paul Groot – die we zien als Scrooge – heeft het script mede geschreven met producent Meltwater. Een muzikale speelfilm met een eigentijdse twist vol nieuwe arrangementen van passende kerstnummers en internationale hits, opgevoerd tegen het schilderachtige decor van de historische binnenstad van Dordrecht. 

David Grifhorst

David Grifhorst, regisseur van Scrooge Live, vertelt: “We zijn al sinds de zomer bezig om weer een waanzinnige versie van Scrooge Live voor te bereiden. Er is voor een regisseur niets leuker dan een liveshow en speelfilm te laten versmelten tot een unieke beleving voor de kijker thuis. We leggen de lat steeds iets hoger, waardoor het ook technisch zeer complex is. Maar dat maakt het voor ons als team juist één van de tofste spektakels om te mogen maken!”

Dordrecht

Na twee succesvolle edities in 2020 (Dordrecht) en 2021 (Leeuwarden) strijkt de productie van Scrooge Live opnieuw neer in Dordrecht. De historische stad met zijn prachtige oude centrum leent zich perfect voor dergelijke evenementen. Bovendien is het (toenemende) probleem met betrekking tot kinderarmoede in Dordrecht extra urgent. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat 10,1 procent van de kinderen in Dordrecht in armoede leeft, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,5 procent. Het gaat om kinderen die opgroeien in een situatie waarbij het inkomen onder de 120 procent van het sociaal minimum ligt. 

Kinderarmoede

In Nederland leven meer dan 300.000 jongeren tot 21 jaar in armoede, met alle gevolgen van dien. Dat is maar liefst één op de twaalf. Het aantal aanvragen bij Kinderhulp is enorm toegenomen en het probleem is dit jaar urgenter dan ooit, onder meer door de alsmaar stijgende prijzen. Met Scrooge Live 2022 wordt aandacht gevraagd voor kinderarmoede in Nederland. Het doel van de uitzending is om het probleem aan de kaak te stellen en zoveel mogelijk geld op te halen om deze kinderen aan nieuwe, warme kleding te helpen. Kinderhulp vindt namelijk dat álle kinderen warmte verdienen, maar bovenal mogen ervaren dat ze belangrijk zijn en erbij horen.

Scrooge Live 2022 kijken

Scrooge Live is zondag 11 december om 20.25 uur te kijken bij MAX op NPO1. De show is terug te kijken op NPO Start en NPO Plus. Via NPO Plus kun je ook de edities van 2021 en 2022 nog zien. NPO Start kijken vanuit België (of een ander land), gebruik dan een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: Cast Scrooge Live 2022 | © Sander Mulkens/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 december 2022 /