Opvoeden Doe Je Zo met Pedro Elias

Pedro Elias presenteerde in het najaar van 2020 het programma Opvoeden Doe Je Zo. Heb je dat destijds gemist, dan kun je vanaf zondag 26 juni om 18.55 uur op Play4 kijken naar de herhaling van seizoen 1. Tal van bekende Vlamingen doen mee aan deze show én krijgen er meteen een kind bij. Iedere afleveringen mogen namelijk twee kinderen tussen zes en negen jaar hun eigen bekende ouders kiezen. Ontdek alles over Opvoeden Doe Je Zo met Pedro Elias in dit artikel.

Onderstaande artikel schreef ik al op 20 augustus 2020; maar heb ik waar mogelijk wel bijgewerkt met actuele informatie en tips.

Opvoeden Doe Je Zo

In deze unieke en vooral humoristische show vol entertainment gidst Pedro Elias de Vlaming de kijker door de jungle die opvoeding heet. Hiervoor ontvangt hij in zijn studio elke week twee kinderen tussen 6 en 9 jaar. Hij geeft hen de kans om iets te doen wat ze bij hun eigen geboorte niet konden: hun eigen bekende ouders kiezen. Gedurende 45 minuten krijgen de BV-ouders de voogdij over het kind in kwestie en wagen ze zich als nieuw samengesteld gezin aan een zoektocht naar de ideale opvoeding.

Pedro Elias

Pedro Elias – die bij Play4 ook veel succes heeft met De Container Cup – vertelt over de show: “De titel “Opvoeden Doe Je Zo” moet je vooral met een grote korrel zout nemen: wij weten ook niet hoe het moet. Het enige dat ik hoop is dat we de kinderen na afloop niet slechter afleveren dan we ze gekregen hebben. Al lijkt me dat ijdele hoop als je ziet met welke nieuwe ouders de kinderen soms opgezadeld worden. Wat dat betreft hebben we gelukkig nog een redmiddel bedacht: geluidsdichte lampenkappen die we op hun hoofd zetten als het echt te gortig wordt (lacht).”

Pedro Elias heeft zelf drie kinderen. Puberzoon Mateo (15) uit een eerdere relatie. En met actrice Evelien Broekaert dochter Bonnie (4) en zoon Rover (5), die na een lange strijd leukemie heeft overwonnen.

Bekende Vlamingen in Opvoeden Doe Je Zo

De bekende Vlamingen die binnenkort een kind (erbij) krijgen, zijn Herman Brusselmans, Natalia, Jonas Geirnaert, Wendy Van Wanten, Willie Wartaal, Philippe Geubels, Dana Winner, Jeroom Snelders, Gert Verhulst, Pat Krimson, Elodie Ouedraogo, Pommeline Tillière, Rik Verheye, Flor Decleir, Lieven Scheire, Lotte Vanwezemael, Kelly Pfaff, James Cooke, Margriet Hermans. Ontdek er meer over, bijvoorbeeld wat ze anno 2022 doen.

Hier ken je de bekende Vlamingen uit Opvoeden Doe Je Zo Van:

 • Schrijver Herman Brusselmans heeft zelf geen kinderen. Zijn eerste vrouw kon niet zwanger worden. En zijn tweede vrouw wilde geen kinderen. Met zijn huidige veel jongere vriendin ziet de zestiger het wel zitten om een kindje te krijgen.
 • Natalia is op 21 maart 2020 voor het eerst moeder geworden. De 39-jarige zangeres en haar vriend Frederik Binst zijn de ouders van dochtertje Bobbi-Loua. Op 8 december 2021 hebben ze hun tweede kindje gekregen: Apollo.
 • Nora Gharib mama van Chams; dat betekent zon. Net na haar bevalling deed ze al mee aan The Masked Singer als suikerspin. Je zag Nora Gharib als actrice in Black-out. Recent presenteerde ze het programma Blind Gesprongen. Wist je dat ze ook een boek heeft geschreven met vragen en antwoorden voor en door jongeren: Heavy Shit.
 • Jonas Geirnaert is natuurlijk de ‘geestelijk vader’ van Kabouter Wesley. En hij bedacht met zijn vriendin Julie Mahieu de razend spannende serie De Dag. Jonas Geirnaert en Julie Mahieu mochten in juli 2020 hun zoontje Joah verwelkomen. In de media konden we ook lezen dat ze een tweede kindje verwachten begin 2022, maar daar kunnen we verder niets over vinden.
 • Zangeres Wendy van Wanten is moeder van drie kinderen. Alle drie haar kinderen zijn al ouder dan de leeftijd van de kids uit Opvoeden Doe Je Zo, dus ik ben benieuwd hoe zij het aanpakt. Kinderen van Wendy van Wanten zijn 36 (Dylan), 20 (Clément) en 12 (Estelle). Iris Vandenkerckhove (Wendy Van Wanten) was vorig jaar te gast in Het Huis bij Eric Goens.
 • Willie Wartaal is de enige Nederlander, die – voor zover we dat nu weten – te zien zal zijn in Opvoeden Doe Je Zo. De Nederlander brak natuurlijk door met De Jeugd van Tegenwoordig. Inmiddels maakt hij ook solo muziek én je ziet hem steeds vaker als acteur en presentator, bijvoorbeeld in Operatie Obesitas. Willie Wartaal of te wel Olivier Mitshel Locadia, heeft twee kinderen. Zoontje Ohtello Alexandre Locadia van 2 en dochter Daia Maria Locadia.
 • Philippe Geubels kennen we allemaal als cabaretier, presentator, maar natuurlijk ook als acteur uit zijn eigen serie Geub. Hij heeft zelf een dochtertje: Hanna. De moeder van Philippe Geubels is gestorven toen hij nog jong was. Zijn vader stond er toen alleen voor met drie kinderen. “Dat is iets wat ik zelf nu pas besef nu ik een dochter heb, hoe straf dat eigenlijk is wat hij toen gedaan heeft”, aldus de caberetier in Het Huis.
 • Dana Winner is zangeres. Ze heeft haar dochter Chinouk alleen opgevoed, na de scheiding toen haar meisje vijf jaar out was. Chinouk van Baelen is inmiddels in de twintig. Wist je dat de dochter van Dana Winner ook bekend is? Zij was te zien in het VTM-programma Jong Geweld en werd daarna slachtoffer van cyberpesten.
 • Jeroom Snelders is cartoonist en bekend als één van de juryleden uit De Slimste Mens. Hij is samen met voormalig atlete en onderneemster Elodie Ouedraogo en vader van zoon Remus. Hoe hij met kids is, weten we natuurlijk uit Junior Bake Off Vlaanderen.
 • Ook Elodie Ouedraogo is zelf te zien in Opvoeden Doe Je Zo. Eerder deed het koppel ook al allebei mee aan De Container Cup. Ze hebben samen een zoon: Remus. Eerder vertelde ze al dat ze door omstandigheden moeilijk zwanger kan worden en zelfs nadachten over adoptie. Wist je trouwens dat ze het boek Reboot – Fit na je zwangerschap heeft gemaakt. Daarnaast was Elodie Ouedraogo te zien in De tijd van ons leven.
 • Gert Verhulst is misschien wel de bekendste papa van het stel. Zijn kinderen Viktor en Marie zijn ondertussen zelf ook al op tv te zien. Viktor Verhulst als de presentator van onder andere Love Island. En Marie Verhulst is natuurlijk het nieuwe baasje van Samson (inderdaad, vroeger van Samson & Gert). Gert Verhulst is niet alleen de ondernemer achter Studio 100, maar ook presentator en acteur. Met De Verhulstjes is hij – samen met zijn gezin – razend populair in Vlaanderen en Nederland.
 • Pat Krimson kun je kennen als dj van 2Fabiola. Pat Claesen, zoals de dj eigenlijk heet, is op zijn 47ste voor het eerst vader geworden. Hij heeft een dochtertje Troy. In eerdere interviews noemde hij zichzelf wel een strenge vader, die het gebruik van de tablet zoveel mogelijk probeert te beperken. We zagen Pat Krimson en Loredana recent in Liefde voor Muziek én de twee spelen in 2022 ook in de speelfilm REWIND.
 • Pommeline Tillière (die je natuurlijk kent van Temptation Island) heeft chronische problemen aan haar baarmoeder, daardoor is de kans dat ze zwanger kan worden heel klein. Tegen James Cooke in Gert Late Night zei ze: “De gynaecoloog heeft altijd gezegd dat ik voor mijn dertigste aan kinderen moet beginnen. Ik heb nog vijf jaar.”
 • Acteur Rik Verheye is de enige Callboy zonder kinderen. In Het Nieuwsblad zei hij hierover. “Ooit wil ik wel kinderen, alleen ben ik nu met andere dingen bezig.” Over zijn leven vertelde hij eerder in Het Huis; Rik groeide op zonder vader, die overleed na een alcoholverslaving toen Rik 7 was. Op dit moment (zomer 2022) is Rik Verheye vooral bekend als Willy Persyn uit hitserie Nonkels.
 • Flor Decleir is acteur. Je zag hem bijvoorbeeld in Tytgat Chocolat en Vossenstreken. Hij komt zelf uit een echte acteursfamilie; zijn vader is namelijk de bekende acteur Jan Decleir. Over zijn privéleven is weinig bekend.
 • Margriet Hermans kun je kennen als zangeres, presentatrice, maar ook als voormalig politica. Zij is moeder van Celien Deloof. We zagen Celien en Margriet recent in James De Musical en bij Liefde voor Muziek.
 • Lotte Vanwezemael ze is seksuologe en heeft al verschillende boeken over dit thema geschreven. Je kent haar verder als Seksuolotte van MNM. Zelf heeft ze (nog) geen kinderen. Recent zagen we haar in Dancing with the stars en ze presenteert op dit moment het programma Da’s Dikke Liefde.
 • Kelly Pfaff is getrouwd met zanger Sam Gooris. Ze is de dochter van de bekende oud-keeper Jean-Marie Pfaff. Dat zij kinderen heeft, weten we allemaal. We zagen Shania Gooris en Kenji Gooris tenslotte opgroeien voor de camera’s van het tv-programma De Pfaffs. Het gezin ken je ook uit het programma Expeditie Gooris, dat deze zomer ook in herhaling wordt uitgezonden en zelfs een tweede seizoen krijgt. Kelly Pfaff presenteert op dit moment De Grootste Lefgozer.
 • James Cooke heeft zelfs jarenlang een prominente kinderwens gehad, maar in een recent interview met De Morgen zei hij dat die even lijkt te liggen. “Ik vrees dat er op dit moment geen plaats is voor een kind in mijn leven, en ik weiger een halve vader te zijn.” Wist je trouwens dat er een tweede seizoen van James De Musical komt?
 • Lieven Scheire heeft samen met zijn echtgenote Sien Volders drie kinderen: Gitte, Lander en Hazel. In het radioprogramma Het Heilige Huis van Hanssen zei hij: “Ik probeer een zeer milde papa te zijn. Ik heb weinig strengheid in mij en ik zou heel graag het aanspreekpunt blijven.” Hij ziet zijn generatie ook als die van de proefkonijnen. “Er zijn zoveel verschillende aspecten waarbij wij de eerste generatie ooit zijn die iets moeten leren: internet, genetica, connectiviteit, superdiversiteit, enzovoort.

Opvoedkundige dilemma’s

Opvoedkundige dilemma’s worden in Opvoeden Doe Je Zo voor eens en voor altijd opgelost, anekdotes en foto’s uit de kindertijd van de BV’s worden opgerakeld. En iedereen komt te weten hoe kinderen elders in de wereld grootgebracht worden. Ook brengen de BV’s naar best vermogen de kinderen alles bij over thema’s als drugs, de doe-het-zelfwinkel of wat een romantische avond precies inhoudt. Tot slot leren kinderen een essentiële vaardigheid in elke opvoeding: hoe ze moeten liegen. Kortom: de kinderen worden in sneltempo klaargestoomd voor het volwassen leven.

Hier nog wat over de inhoud van de verschillende afleveringen.

Nora Gharib, Jonas Geirnaert, Gert Verhulst en Wendy Van Wanten over opvoeden

In de eerste aflevering van Opvoeden Doe Je Zo mogen Julian en Heleen hun nieuwe ouders kiezen uit Nora Gharib, Jonas Geirnaert, Gert Verhulst en Wendy van Wanten. Er wacht Nora, Jonas, Gert en Wendy een zware taak, want zij moeten een hele aflevering lang zoveel mogelijk kindergeld proberen te verzamelen voor hun kleine spruit door hen naar best vermogen alles bij te brengen over de grotemensenwereld, zoals de doe-het-zelfwinkel en voorbehoedsmiddelen. Maar wat is een NuvaRing nu ook alweer? En hoe ziet een haakse slijper eruit?

Daarnaast worden opvoedkundige dilemma’s voor eens en voor altijd opgelost, komen we te weten hoe kinderen elders in de wereld opgroeien en worden anekdotes en foto’s uit de kindertijd van de nieuwbakken ouders worden opgerakeld. Zo vertelt Gert Verhulst over hoe hij op 3-jarige leeftijd zijn allereerste sigaret rookte en maakt Jonas Geirnaert de naam van zijn pasgeboren zoontje bekend. En tot slot leren de kinderen een essentiële vaardigheid in elke opvoeding: hoe ze moeten liegen.

Julian & Heleen

Julian en Heleen worden in de eerste aflevering in een sneltempo klaargestoomd voor het volwassen leven. Hij is 9 jaar en komt uit het Limburgse dorpje Niel-bij-As. Julian luistert vaak naar Klara, speelt orgel en weet alles over Wereldoorlog I en Wereldoorlog 2. Wat er beter kan aan zijn huidige papa: “Hij durft niet in alle attracties van Disneyland. Hij is eigenlijk een broekschijter (lacht).”

De 9-jarige Heleen komt ook uit Limburg, meer bepaald uit de hometown van onder andere Pat Krimson: Zonhoven. Zij wil graag dierenarts worden en zorgt thuis al voor een hond, een geit en een kat. De kat ligt al 3 jaar op sterven, dus een dierenarts komt als geroepen. Wat er beter kan aan haar huidige mama: “Ze heeft teveel handtassen en ook zweetvoeten in veel schoenen (lacht).”

Lotte Vanwezemael, James Cooke, Kelly Pfaff en Lieven Scheire

Lotte Vanwezemael, James Cooke, Lieven Scheire en Kelly Pfaff zijn de gelukkigen en mogen zich ontfermen over hun kersverse zoon of dochter. Zij leren hun kinderen in sneltempo wat een vrijgezellenweekend allemaal inhoudt en hoe ze moeten protesteren.

Ze krijgen ook het dilemma van de week voorgeschoteld: mag je de liefde bedrijven met een slapende peuter in de kamer? “Eigenlijk mag het niet”, weet seksuologe Lotte Vanwezemael. “Want als het kind wakker wordt, is het openbare zedenschennis.” Maar denken haar collega-ouders en het publiek daar ook zo over? Ze leren hun kind alles over de kansen en valkuilen op het pad naar volwassenheid, zoals ronduit belachelijke hypes en levensgevaarlijke rages. En in deze aflevering moeten de bekende ouders inschatten hoe hun kinderen denken over migratie.

Stig & Liv

De 7-jarige Stig uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver weet alles van Formule 1 en wil graag bouwvakker worden. Hij kan alvast heel goed fluiten. Wat kan er beter aan zijn huidige ouders? “Mama zit heel lang in bad en papa kan soms echt stinkscheten laten, ook als hij het niet doorheeft (lacht).”

De 8-jarige Liv uit Mortsel is verslaafd aan alles wat met musical te maken heeft, draagt nooit broeken en doucht niet graag, al heeft ze zich speciaal voor de uitzending toch maar even gewassen. Wat kan er beter aan haar huidige mama? “Mama vergeet altijd alles. Ik denk dat ze haar oplader voor haar hoofd soms vergeet.”

Humoristische show voor volwassenen

Pedro Elias zegt verder over het programma. “Er mogen dan wel kinderen aan meedoen, ‘Opvoeden Doe Je Zo’ zal alleszins geen kinderprogramma worden. Zie het eerder als een humoristische show voor volwassenen, waarin toevallig twee kinderen verloren gelopen zijn.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 augustus 2020 /