Blind Gesprongen met Nora Gharib: nieuwe job voor deze deelnemers

Nora Gharib presenteert Blind Gesprongen vanaf vanavond – maandag 4 april – om 21.55 uur op VTM. In dit nieuwe programma starten vijf Vlamingen in een nieuwe job zonder dat ze vooraf enig idee hebben wat ze gaan doen. Ontdek hier alles over Blind Gesprongen en de deelnemers.

Blind Gesprongen

In Blind Gesprongen geven de deelnemers al hun zekerheden op om samen met Nora Gharib blind in een nieuw werk avontuur te springen. Ze dienen hun ontslag in en maken een grote carrièreswitch. Alleen weten ze zelf nog niet wat hun nieuwe job wordt, in welke sector ze zullen werken en voor welke werkgever. Die keuze wordt gemaakt door een team van vier experten, dat het lot van de kandidaten in handen heeft.

Nora Gharib

Nora Gharib is zelf ervaringsdeskundige op vlak van carrièreswitches. “Ik zou niet gelukkig worden van elke dag hetzelfde doen”, zegt ze. Zes jaar geleden besloot ze haar leven een draai van 360 graden te geven en schreef de toenmalige schoonheidsspecialiste zich in voor K3 zoekt K3. Zonder enige zang- of acteerervaring schopte ze het tot in de halve finale. Nadien ging de bal vanzelf aan het rollen als presentatrice en actrice. Zo zagen we haar als actrice in Patser en recent in films als Zeppos Het Mercatorspoor en Nachtwacht De dag van de Bloedmaan. Ze was één van de deelnemers in Een Echte Job en je kunt haar kennen als suikerspin.

Nora Gharib over Blind Gesprongen

“Het is mijn eerste programma dat ik alleen presenteer, dat vind ik wel speciaal”, aldus Nora Gharib. “Zes jaar geleden heb ik zelf een sprong gewaagd en kijk waar ik nu sta. Nooit gedacht dat dit mijn passie en leven zou worden. Doen wat je graag doet is zó belangrijk. Ik wil samen met experts anderen aan een carrièreswitch helpen. Een leven veranderen. Het is durven, het is gokken, het is even alles loslaten en anderen blind vertrouwen. Maar wie weet beginnen ze daarna aan een heel nieuw hoofdstuk. Het gaat over mensen met een ‘echte’ job, die ook een ‘echte nieuwe’ job gaan doen waarvoor ze betaald worden, maar waarin ze zich evenzeer zullen moeten bewijzen. Dat is gewoon zot. En het is brandend actueel want nooit eerder hebben zo veel mensen met het idee gespeeld om van job te veranderen.”

Deelnemers Blind Gesprongen

In de eerste aflevering maakt Nora Gharib kennis met Senne en Jessica. Die laatste wordt door Nora geblinddoekt naar een nieuwe job gebracht, die ze nooit ofte nimmer had durven vermoeden… In de tweede aflevering maken we kennis met Elia uit Waasmunster. Fred (37) uit Buggenhout is de vierde deelnemer aan Blind Gesprongen; we leren hem kennen in aflevering 5. De laatste van de deelnemers aan Blind Gesprongen is Sana uit Oudsbergen; we leren haar kennen in aflevering 6.

Jessica uit Putte

Jessica (36) woont samen met haar man en drie dochters in Putte. Ze werkt twee jaar als deeltijdse poetshulp en is nu toe aan een grote carrièreswitch. “Ik voel dat ik klaar ben voor een nieuwe uitdaging, daarom heb ik me ingeschreven”, klinkt het. Experten Stijn Baert (prof. arbeidseconomie), Ann De Bisschop (wellbeing expert) en Lize Gengler en Frederik Gulinck (jobcoaches bij VDAB) krijgen een beknopt dossier in handen over Jessica. Daarin zit haar CV, wat ze verdient en wat haar ambities zijn. “Ik denk dat er in deze vrouw heel veel zit, maar dat ze het zelf niet ziet op dit moment”, aldus Stijn Baert. “Wij gaan haar tonen wat ze allemaal kan en daar de juiste job bij plaatsen.”

  • Onderaan dit artikel lees je meer over de experts van Blind Gesprongen.

Wat voor job wordt het?

Na een eenmalig gesprek met de experten en een extra proef om te bepalen wat Jessica in haar mars heeft, gieren de zenuwen haar door het lijf. Nora komt haar op een wel heel bijzondere manier oppikken om haar geblinddoekt naar haar nieuwe werkgever te brengen, namelijk met een lijkwagen. En dat is een werkgever die ze nooit had verwacht. “Oh nee, echt… Oh my god… Ik moet even… Dit had ik totaal niet verwacht!”, klinkt het wanneer Jessica de blinddoek afdoet. Zij maakt dus de stap van poetsvrouw naar begrafenisondernemer.

Begrafenis

In de vierde aflevering zien we dat Jessica aan de slag gaat. Dit is een emotioneel moment. Jessica maakte de sprong van deeltijdse poetshulp naar begrafenisondernemer en is bloednerveus voor haar eerste werkdag. Jessica zal meteen mogen meehelpen met de voorbereiding van een plechtigheid… “Ik heb een klein zakdoekje bij voor de zekerheid”, klinkt het. In de laatste aflevering staat Jessica voor de laatste stap in haar opleiding: het opbaren van een overledene. Een moment waar Jessica met een bang hartje naar toe leeft. En dan is het tijd om knopen door te hakken. Heeft Jessica als begrafenisondernemer de job van haar leven gevonden?

Senne uit Leefdaal

Nora maakt ook kennis met Senne (27) uit Leefdaal. Hij werkt al zeven jaar als privéchauffeur en is uitgekeken op de job. “Ik heb een goed loon en een bedrijfsauto, maar het is zo’n eenzaam beroep. Vaak heb ik gedacht om ermee te stoppen, maar ik heb de stap nog nooit durven zetten. Ik voel dat er veel meer in mij zit en zou het er willen uithalen, maar weet niet hoe. Daarom heb ik hulp nodig”, vertelt hij. Nora overrompelt hem met het nieuws dat de experten voor hem een nieuwe job gaan zoeken. Een met flink wat actie. Maar daarvoor moet Senne eerst zelf een krabbel zetten onder zijn ontslagbrief.

Hoever ga je voor een nieuwe job?

Senne uit Leefdaal krijgt in de tweede aflevering de verrassing van zijn leven. Hij wil graag nieuwe dingen ervaren, maar hoever is hij bereid te gaan? Om te testen of dat écht zo is, sturen de experten hem samen met Nora naar de Ardennen, waar avonturier Stijn Swijns (Kamp Waes) hen een pittige opdracht voorschotelt. Ook de job die de experten voor hem op het oog hebben biedt heel wat actie. Maar daarvoor zal Senne wel een grote stap moeten zeggen. Nora spreekt met hem af in een reiscafé in Antwerpen om hem een belangrijke vraag voor te leggen.

Nieuwe job in het buitenland

“De experten hebben misschien de perfecte job voor jou gevonden, maar… die is redelijk ver van huis”, steekt ze van wal. “Het is niet dat je een uur moet rijden, maar je zal er wel voor moeten vliegen. En niet naar een land hiernaast, maar naar een ander continent. Je gaat daar wonen, leven, vrienden maken, misschien iemand leren kennen…” Springt Senne in niet één, maar twee blinde avonturen?

Senne als stadsgids in New York

In de derde aflevering zien we dat Senne op de luchthaven van Zaventem ontdekt dat hij naar New York gaat. Daar aangekomen ontdekt hij tijdens een spectaculaire helikoptervlucht wat zijn nieuwe job precies zal inhouden. Hij wordt stadsgids. “Dat had ik nooit durven denken”, vertelt hij, “Ik ga heel veel moeten leren op korte tijd, maar heb er super veel goesting in. Een nieuwe stad, een nieuwe omgeving, een nieuw hoofdstuk.”

Stadsgidsenexamen in New York

Op zijn eerste werkdag wordt Senne verwacht op zijn nieuwe kantoor in Brooklyn. Zijn baas Patrick, die het Amerikaans-Belgisch gidsenbedrijf BE NY leidt, staat te popelen om het reilen en zeilen van het gidsenleven uit de doeken te doen. Er staat Senne bovendien een eerste grote uitdaging te wachten: een officieel stadsgidsenexamen dat hij tot een goed einde moet brengen. Verhuizen naar het buitenland, dat betekent ook een nieuwe woonplek zoeken. En dat in één van de duurste steden ter wereld…

Stadsgids Senne in New York

In New York heeft voormalig privéchauffeur Senne (27, Leefdaal) zijn opleiding als stadsgids achter de rug. Voor hem breekt nu een belangrijke dag aan en een grote eerste test. Senne zal helemaal alleen een groep toeristen moeten rondleiden in The Big Apple. Tijdens die vuurdoop zal hij de kennis die hij heeft opgedaan moeten omzetten in de praktijk. En dat maakt hem bijzonder zenuwachtig. Daarnaast beklimt hij ook een wolkenkrabber van maar liefst 400 meter hoog; één van de coolste attracties in deze stad.

Nieuw leven in New York?

“Langzaamaan ben ik beginnen openbloeien”, vertelt Senne in de laatste aflevering van Blind Gesprongen. “Ik heb vooral dankbaarheid en appreciatie gekregen van de klanten, iets wat ik totaal niet had daarvoor. Ik ben zelfzekerder geworden, dat heeft Patrick me geleerd.” Samen met zijn baas Patrick stak Senne de oceaan terug over om met Nora en de experten terug te blikken op het parcours. Is Senne bereid om in New York een heel nieuw leven op te bouwen? 

Elia uit Waasmunster

De derde deelnemer aan Blind Gesprongen is jonge mama Elia (31) uit Waasmunster. Ze werkt al zeven jaar als bediende in een copycenter. Een job die moeilijk te combineren is met de zorg voor haar 3,5-jarig zoontje. “Ik vertrek als Loïc nog ligt te slapen en ben thuis als hij al in bed ligt”, klinkt het. Elia zoekt een betere work-life balance, maar tegelijk ook een job waarin ze haar sociale vaardigheden kan benutten.

Stilte retraite

Elia mag de Blind Gesprongen-experten in een eenmalig gesprek overtuigen van haar kwaliteiten. Haar speelse karakter roept echter twijfels op. De experten sturen Elia daarom op stilte-retraite in een klooster, waar ze 48 uur lang geen woord zal mogen zeggen. Slaagt Elia in die test? En wat hebben de experten voor haar in petto? Op een tandem en geblinddoekt brengt Nora Elia naar haar nieuwe werkplek… We zien het allemaal in de derde aflevering van Blind Gesprongen.

Kinderbegeleidster

In de vierde aflevering van Blind Gesprongen zien we dat deelneemster Elia naar haar nieuwe Job wordt gebracht door Nora Gharib. De experten kozen voor haar een job als kinderbegeleidster omdat ze sociaal en zorgzaam is. Het onthaal was bijzonder warm, maar na haar eerste kennismaking slaat de twijfel plots toe. “Ik heb er de hele nacht van wakker gelegen”, klinkt het maandag in tranen. “Hoe gaat het zijn? Ga ik het wel leuk vinden? Is dit dan de job van mijn leven?” Van haar nieuwe werkgever krijgt Elia te horen wat haar job precies inhoudt en hoeveel ze zal verdienen. Het is in ieder geval meer dan kindjes bezighouden, zo ontdekt ze tijdens haar allereerste werkdag in de crèche.

Blijft Elia dit werk doen?

We zien in de aflevering van 9 mei dat ze een gesprek met experten Stijn en Ann heeft aangevraagd. Elia uit Waasmunster werkt inmiddels ruim een maand als begeleider in het kinderdagverblijf. De eerste weken was Elia niet helemaal zeker of dit wel dé job voor haar was. Experten Stijn en Ann willen weten of ze dat gevoel nog altijd heeft. Elia vertelt er zelf in ieder geval over: “Ik ben er sterker uitgekomen”, blikt ze terug. “Ik ben mezelf liever gaan zien en een betere mama voor mijn zoontje Loïc geworden.” Is dat voldoende om verder te gaan?

Fred uit Buggenhout

De 37-jarige IT’er Fred, voetbalfanaat én -trainer uit Buggenhout werkt al 12 jaar als data-analist. De experten staan voor een moeilijke opdracht. In de IT-sector heeft Fred zich opgewerkt tot een relatief hoog loon, maar in andere sectoren zal het moeilijk zijn om hem te matchen met een job die even goed betaalt. Is hij bereid om zijn goedbetaalde job en bedrijfswagen op te geven voor een nieuw, blind avontuur? De experten vinden voor hem een nieuwe werkgever, en niet zomaar één…

Goed salaris

Fred is op zoek naar een job waarvoor hij terug met plezier ‘s ochtends opstaat. “Ik doe dit nu 12 jaar en denk al een tijdje: wil ik dit nog blijven doen? Mijn vrouw staat ‘s ochtends op en vertrekt met volle goesting en energie naar het werk. Daar ben ik jaloers op en dat was de trigger om me in te schrijven. Die goesting om te gaan werken wil ik ook”, klinkt het. Maar is hij bereid om daar eventueel zijn mooi brutoloon van 4.300 euro en salariswagen voor op te geven? “Dat is één van de grootste stresspunten”, zegt hij. “Ik weet wat ik heb, maar straks heb ik dat niet meer en weet ik niet wat er in de plaats komt.” In een gesprek met Fred is het de experten meteen duidelijk wat Fred níet wil, maar rijst de vraag wat nu wél zijn droomjob is. “Als alles mogelijk zou zijn dan word ik morgen trainer van Union.” Om zijn stressniveau en technische skills te testen, onderwerpen de experten hem aan een bijzondere proef.

Bondscoach Roberto Martinez

Fred uit Buggenhout wordt in de volgende aflevering verwacht op een unieke locatie: de Koninklijke Belgische Voetbalbond in Tubeke, het kloppend hart van onze Rode Duivels en Red Flames. Fred komt er oog in oog te staan met coach Roberto Martinez, een verrassing van formaat. Wanneer Fred zijn blinddoek afdoet, kan hij zijn ogen niet geloven. “I’m delighted to welcome you into your new working environment”, steekt Robert Martinez van wal. “I’m sure you know that football teams have 23 players, but behind the scenes there are many more people working with the same mission. That’s why we welcome you into the team” Maar welke job zal Fred er mogen uitvoeren? Ook dat krijgt hij van de bondscoach te horen…

Information engineer bij Belgische Voetbalbond

Fred (37, Buggenhout) switchte van data-analist in de financiële sector naar information engineer bij de Belgische Voetbalbond. Een gedroomde werkplek voor de voetbalfreak, die zijn bureau op enkele meters van bondscoach Roberto Martinez heeft. Toch lijkt Fred nog niet helemaal te genieten. Hij is een perfectionist en vindt dat hij onvoldoende vooruitgang boekt. Wellbeing-experte Ann en VDAB-jobcoach Frederik zoeken hem op voor een babbel. Hoe ervaart hij uiteindelijk deze – op papier – droomjob?

Sana uit Oudsbergen

Blind Gesprongen maakt maandag ook kennis met een nieuwe en allerlaatste kandidate: de 27-jarige Sana uit Oudsbergen. Deze assertieve jonge mama is afgestudeerd als ergotherapeut en begeleidt in haar huidige job jongeren in probleemsituaties. Dat doet ze graag, maar toch vraagt Sana zich af of dit écht de job van haar leven is. Ze twijfelt over wat bij haar past en schakelt daarom de hulp in van de Blind Gesprongen-experten. Zij krijgen volledige carte blanche en die kans grijpen ze graag om haar een switch van 180 graden te laten maken.

“Ik heb mij in een zotte bui ingeschreven voor dit programma”, vertelt Sana. “Het is zeker een uitdaging voor mezelf en ook een inspiratie voor de jongeren waar ik mee werk. Verken, ontdek en ga uitdagingen aan. Ik wil zoeken naar waar ik thuishoor. Een job waar ik kan beginnen en zeggen: ‘Dit is het’.” Om de perfecte job voor Sana te vinden gaan de experten ver. Heel ver. “Ik denk echt dat we haar eens een shock moeten geven zodat ze in een totaal nieuwe omgeving terechtkomt”, aldus expert Stijn Baert. Het wordt dan ook een jobswitch van 180 graden.

Torenkraan van 60 meter hoog

Om te ontdekken in welke nieuwe functie ze haar tanden mag zetten gaat Nora Gharib met haar naar een bouwterrein, waar Sana een torenkraan van 60 meter hoog moet beklimmen. Wat heeft die kraan te maken met haar nieuwe job? Ik moet hierbij persoonlijk meteen denken aan Vrouwen die bouwen, waarin we ook kennismaakten met een kraanmachiniste… Zou dat de nieuwe baan voor Sana uit Oudsbergen zijn?

Het werd voor Sana geen baan als kraanmachiniste, maar als social media marketeer bij een bouwbedrijf. Een job waarbij haar creativiteit een boost kreeg. In de laatste aflevering is het tijd om een balans op te maken. 

Experts Blind Gesprongen

Nora Gharib krijgt in Blind Gesprongen hulp van experts Stijn Baert, Ann De Bisschop, Lize Gengler en Frederik Gulinck (hieronder stellen we ze aan je voor). Het expertenteam neemt het professionele lot van de kandidaten in handen en zoekt voor hen dé ideale jobmatch. Van elke kandidaat krijgen ze enkel een beknopte CV met info over hun huidige job, hun huidig loon en hun diploma’s en opleidingsniveau. Zodra de kandidaten hun ontslag hebben ingediend, krijgen ze tijdens één gesprek de kans om de experten te overtuigen van hun talenten. Nadien beslist het team of er nog extra testen nodig zijn om meer zicht te krijgen op eventueel ‘verborgen’ talenten en competenties. 

Opzet programma Blind Gesprongen

Zodra de experten de verschillende jobs hebben doorgelicht, hakken ze samen de knoop door en mag Nora Gharib de kandidaten geblinddoekt naar hun nieuwe werkplek brengen. Pas wanneer ze hun blinddoek afnemen, weten ze waar hun professionele toekomst ligt en wat ze zullen verdienen. En dan is het tijd om blind te springen. Na een periode van maximum drie maanden wordt de balans opgemaakt: wie stopt en zit mogelijk zonder werk? En wie heeft echt de switch gemaakt naar zijn of haar droomjob?

Stijn Baert

Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de UGent: “Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Vlamingen van job wil veranderen. Dat is een enorm hoog cijfer. Alleen houden wij Vlamingen doorgaans nogal lang vast aan onze job en ligt blind springen niet meteen in onze aard. Maar precies dat maakt dit experiment zo uniek.”

Ann De Bisschop

Ann De Bisschop is wellbeing expert, gespecialiseerd in werkgeluk en schrijfster van onder andere het boek Wellbeing = winst. Ze geeft adviezen aan de CEO’s van de grootste bedrijven in België. “Je job maakt een essentieel onderdeel uit van je leven”, aldus Ann De Bisschop. “Als je weet hoe veel van je tijd je uiteindelijk aan je job spendeert, dan is werkgeluk voor een groot stuk mee bepalend voor je algemene geluksgevoel. Dat is waar mensen, maar ook bedrijven, zich steeds bewuster van worden. Gelukkige werknemers zijn productiever en zorgen ook voor een beter presterend bedrijf. Investeren in werkgeluk is ook investeren in je bedrijf. Win-win voor iedereen.”

Lize Gengler en Frederik Gulinck

Lize Gengler en Frederik Gulinck hebben bakken ervaring als jobcoaches bij VDAB. Zij zoeken via hun netwerken en in vacatures naar jobs die een match kunnen zijn met de verschillende kandidaten. “We sluiten niets op voorhand uit en doen verschillende bedrijfsbezoeken om een duidelijker beeld te krijgen van een job of een sector”, aldus Lize Gengler. “Ook voor de potentiële nieuwe werkgever is het een heel avontuur. Die krijgt evenmin de kans om een sollicitatiegesprek te doen en moet blind vertrouwen hebben in onze keuze”, besluit Frederik Gulinck.

Hilde Crevits

Ook Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits schaart zich achter het programma en onderstreept het belang ervan: “Met Blind Gesprongen laten we aan mensen zien hoe VDAB in de praktijk te werk gaat en hoe zij inzetten op competenties en talenten. Onze Vlaamse loopbanen zijn traditioneel gekenmerkt door stabiliteit, maar het programma laat zien dat het ook anders kan en dat dat ook een goede zaak is. Veranderen van job is goed om je loopbaan te versterken en ook sterker te staan op onze arbeidsmarkt. Bovendien kunnen we zo ook beter vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar afstemmen, en dat is zeker nodig in tijden van arbeidsmarktkrapte.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 april 2022 /