Olivier Locadia (Willie Wartaal) in Operatie Obesitas over maagverkleining

Olivier Locadia – bij het grote publiek bekend als Willie Wartaal – neemt voor Operatie Obesitas de kijkers van NPO 3 vanaf woensdag 8 september 21.20 uur vier weken mee in de wereld van maagverkleiningen. Het aantal zwaarlijvige mensen dat met een gastric bypass hun maas laat verkleinen neemt explosief toe tot zo’n 12.000 per jaar. Een maagverkleining lijkt een wondermiddel, maar dat is niet altijd het geval.

Maagverkleining en complicaties

Veel mensen die voor een maagverkleining kiezen vallen de eerste periode veel en makkelijk af, maar na deze wittebroodstijd volgt vaak een periode met complicaties. Er is een tweede of derde operatie nodig, iemand eet door de maagverkleining heen of krijgt er een andere verslaving voor terug. Het is knokken; of zoals de Nederlandse Obesitas Vereniging zegt: “obesitas heb je voor het leven; ook na een operatie”.

Operatie Obesitas

Willie Wartaal (die je kent van De Jeugd van Tegenwoordig) of te wel Olivier Locadia is zelf niet onbekend met zwaarlijvigheid. De rapper/presentator volgt in Operatie Obesitas (NTR) verschillende mensen in het proces voor of na een maagverkleining. Sommigen staan op het punt een gastric bypass te ondergaan, anderen hebben de operatie al gehad of zijn alweer een paar jaar verder. Zo ontmoet hij Kars, die twee maanden na de maagverkleining ruim 25 kilo én zijn diabetes kwijt is. Ook spreekt hij de 21-jarige Eline. Zij woog twee jaar geleden nog 150 kilo, viel door een maagverkleining ruim 70 kilo af maar het loshangende vel op haar buik, benen en armen maakt haar ongelukkig. Tot slot gaat Olivier langs bij de 25-jarige rapper Dani, die na een maagverkleining zijn eetverslaving omzette in een gok- en wietverslaving. Uit cijfers blijkt dat rond de 8 procent van de mensen met een maagverkleining er een andere verslaving voor terugkrijgt.

Voor wie meer over maagverkleiningen wil lezen, zijn er tal van boeken.

Olivier Locadia (Willie Wartaal)

“De gesprekken met de mensen hebben écht iets bij me losgemaakt. Eén ding is voor mij heel duidelijk geworden: Je kunt je buik wel laten opereren, maar als je hoofd niet meebeweegt dan gaat een maagverkleining nooit werken. Het is geen quick-fix”, aldus Olivier Locadia. Wist je trouwens dat hij samen met Ella Leyers een podcast heeft?

Alles over gastric bypass

Olivier laat in de serie zien wat er allemaal bij een maagverkleining komt kijken. Waarom kiezen zo veel mensen voor deze ingrijpende operatie? Wie komt ervoor in aanmerking en wie niet? Wat moet je ervoor doen en laten? En hoe beïnvloedt een operatie je verdere leven, zowel geestelijk als lichamelijk? Operatie Obesitas is een productie van Stepping Stone voor de NTR.

Foto: Sandder Lanen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2021 /