Bijzondere afleveringen Het Huis opnieuw uitgezonden

Bijzondere afleveringen van Het Huis met interviewer Eric Goens worden vanaf vanavond opnieuw uitgezonden. Je kunt de aankomende zes weken genieten van de uitzendingen met Bart Peeters, Stefaan Degand, Sabine Hagedoren, Erik Van Looy, Danira Boukhriss en Philippe Geubels. De programmering van Eén is wel bijzonder, want deze zomer pakt VTM juist uit met een nieuw programma van Eric Goens: De Zomer Van.

Het Huis

In Het Huis worden verschillende bekende Vlamingen 24 uur van de wereld afgesloten. Ze verblijven in een imposant huis op een onbekende locatie. Interviewer en presentator Eric Goens gaat met ze in gesprek en weet zijn gasten steeds te verrassen. De eerste aflevering van Het Huis werd uitgezonden op 20 oktober 2015. Luc Appermont was toen de eerste gast. Inmiddels zijn er vijf seizoenen van dit programma uitgezonden. De editie uit 2017 en 2018 onder de noemer Die Huis, omdat het programma toen in Zuid-Afrika werd opgenomen.

Bekende Vlamingen in herhaling Het Huis

Vijf seizoenen Het Huis betekent dat ze bij Eén konden kiezen uit maar liefst 43 afleveringen. 43 portretten van bekende Vlamingen. Voor de herhaling in de zomer van 2020 hebben ze gekozen voor zes indrukwekkende uitzendingen. Namelijk die van Bart Peeters, Stefaan Degand, Sabine Hagedoren, Erik Van Looy, Danira Boukhriss en Philippe Geubels.

Over die uitzending van Stefaan heb ik hier al een uitgebreide blog geschreven. Lees ‘m: Stefaan Degand in Het Huis.

Bart Peeters

De uitzending met Bart Peeters – uit het eerste seizoen van Het Huis (aflevering 4, 10 november 2015) – is een heel bijzondere, muzikale afleveringen. In een bijzonder sfeervolle en ingetogen aflevering praat Bart honderduit. Over de Grote Verleidingen tijdens zijn imposante carrière, over het “illegale” afscheid van zijn vader begin dit jaar én over het familiale drama dat hem en zijn vrouw trof bij de geboorte van hun derde kind, dat enkele uren later zou overlijden. “Anneke en ik hebben ons altijd onoverwinnelijk gewaand. Tot dan.”

Verder is er ook het verrassingsbezoek van Guga Baúl. Het optreden-in-de-boomhut met de Zuid-Afrikaanse Tutu Puoane. En een bijzondere hommage aan Barts overleden boezemvriend Robert Mosuse. 

Meteen na zijn vertrek uit Het huis belde Bart met zijn broer. “Als ik straks tegen een boom rijd, vraag dan vooral die tapes van Het huis op. Dan weet je meteen alles wat ik nog wilde vertellen.” “Hij heeft zichzelf nog nooit zó getoond”, aldus Stijn Peeters, de jongere broer van Bart Peeters, wanneer hij voor het eerst de montage te zien krijgt.

Stefaan Degand te gast in Die Huis - te zien in de zomer van 2020 in Het Huis op Eén

Stefaan Degand

Misschien wel één van de meest indrukwekkende uitzendingen van Het Huis die ik gezien heb, is die met acteur Stefaan Degand. Deze uitzending uit het vierde seizoen, was de derde in de Die Huis-reeks vanuit Zuid-Afrika. Hij werd uitgezonden op 13 november 2018. Op dat moment is hij ruim een jaar weduwnaar. Zijn vrouw Julie overleed in de zomer van 2017 aan een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze is dan 31 jaar en zes maanden zwanger van hun tweede kindje. “Ik heb zitten roepen in haar gezicht dat ze moest vechten, maar ze heeft me niet gehoord. Op twee uur tijd heeft die bacterie alles kapot gemaakt.”

Met deze uitzending heeft Stefaan Degand een missie. “Ik ben hier voor Julie. ik ben hier niet voor mezelf. Iedereen moet weten wat voor ‘schoon madam’ Julie was.” De komende uren zal Stefaan een ode brengen aan zijn Julie. 24 uur in Die huis, 24 uur vol verdriet, warmte, hoop, liefde, en waar de grappen en grollen constant om de hoek loeren. Lees hier meer over die bijzondere ode aan Julie Nelissen.

Sabine Hagendoren te gast in Die Huis - te zien in de zomer van 2020 in Het Huis op Eén

Sabine Hagedoren

Nog zo’n indrukwekkende uitzending, die met weervrouw Sabine Hagendoren. De eerste van het derde seizoen Het Huis (wat ook wel Die Huis wordt genoemd, omdat de opnames van dat seizoen in Zuid-Afrika plaatsvinden), die oorspronkelijk werd uitgezonden op 26 september 2017. Sabine Hagendoren praat tegen Eric Goens voor het eerst openlijk over haar man Jurgen Janssens en hoe ze omgaat met zijn overlijden.

Meteen bij aankomst stapt Sabine naar de fotomuur en streelt ze even de foto van haar man. “Ik ben er hè, schatteke.” Want Die huis ligt in Wellington, in de buurt van een wijngaard waar de favoriete wijn van Sabine en haar man wordt gemaakt. Het was hun droom om samen naar deze plek te reizen, maar dat lukte helaas niet meer. Toch kon Sabine niet anders dan nu komen: “Vandaag zouden mijn man en ik 13 jaar getrouwd geweest zijn. Het was een dag waarvan ik dacht: “Wat moet ik dan gaan doen?” De lievelingswijn van mijn man was Napier – hier een beetje verder gemaakt. Ik zag deze datum en wist: “Ik moet dan gaan.”

Ondanks de moeilijke momenten blijft Sabine haar positieve zelf. Tijdens haar verblijf in Die huis barst ze vaak in lachen uit. Is ze altijd goedgezind? “Veel, maar niet altijd. Het eerste halfuur van de dag niet (lacht). Je kan niet altijd huilen, hè. Dan word je zot.” Eric trakteert Sabine nog op een bezoek naar de wijngaard waar Napier gemaakt wordt. “Ik stap met een heel mooi gevoel buiten. Dat is een droom.”

Erik van Looy te zien in de zomer van 2020 in Het Huis op Eén (herhaling)

Erik Van Looy

Erik Van Looy was het tweede seizoen te gast. Je kunt nu weer genieten van de uitzending van 13 december 2016. “Ik ben hier graag, ik wil hier eigenlijk niet weg,” zegt hij, terwijl hij naar de boomhut stapt om zijn passage in Het Huis af te ronden. En ja, het is een opmerkelijk en bewogen bezoek van en voor Erik Van Looy: de confrontatie met zijn broer, met zijn voetbalhelden, met de bos-cinema… Hij valt een etmaal lang van de ene verbazing in de andere.

De slimste quizmaster ter wereld heeft zich nochtans voorgenomen om “met de handrem op” naar Het huis te komen. Maar wat volgt is een bijzonder openhartige en zelfs breekbare Van Looy. Hij praat ongedwongen over zijn ambitie die hem dwars zit, over zijn ouders, over zijn eeuwige nostalgie. Het leven is een strijd, voor Van Looy nog veel meer dan voor elke andere sterveling. “Toen mijn zoon geboren werd, dacht ik: “Fantastisch, maar ooit wordt hij ouder”. Elke avond als je het licht uitdoet, ben je een dag ouder, daar worstel ik verschrikkelijk mee.”

Danira Boukhriss te gast in Die Huis - te zien in de zomer van 2020 in Het Huis op Eén

Danira Boukhriss

Op 31 oktober 2018 wordt het vierde seizoen van Het Huis afgetrapt met het bezoek van Danira Boukhriss aan Die Huis in Zuid-Afrika. Ook die aflevering wordt in de zomer van 2020 herhaald. Op dat moment groeit haar populariteit in Vlaanderen enorm (en dat is alleen maar toegenomen) in de afgelopen anderhalf jaar.

Het gesprek komt op haar geboortestad, Vilvoorde. Ze zag over de jaren heen een aantal van haar klasgenoten vertrekken naar Syrië. Iets waar ze heel stil van wordt. “Ik vind dat niet leuk om daarover te praten. Ik kan niet vatten waarom je zoiets doet en ik vind het erg dat dit voor hen de enige uitweg leek.” Ze begrijpt dat sommige jongeren zich uitgesloten voelen. “Je moet je eens inbeelden dat een leerkracht zegt: ‘Jouw naam is te moeilijk, die spreek ik niet uit.’ Het voelt alsof je het niet waard bent dat je naam wordt uitgesproken. Als dat vaak gebeurt, voel je je uitgesloten.”

Maar er is meer. We kunnen genieten van een filmpje van de zestienjarige Danira als zangeres van een band. En als verrassingsgast heeft Eric Goens Danira’s vader Housein Boukhriss uitgenodigd. Ze schrikt zich rot. De verrassingskreet maakt plaats voor emotie. “Het is maar uwe pa, hé,” zegt Housein.

Philippe Geubels te zien in de zomer van 2020 in Het Huis op Eén (herhaling)

Philippe Geubels

Kan stand-up comedian Philippe Geubels zijn grappen 24 uur achterwege laten? We ontdekten het op 17 januari 2017 tijdens afleveirng acht van het tweede seizoen van Het Huis. Eric Goens slaagt erin om Philippe te doen ontdooien. Philippe Geubels vertelt over zijn beroep als comedian en hoe hij het vreselijk vindt als mensen denken dat grappig zijn vanzelf gaat: “Ik vind het denigrerend als mensen zeggen: ‘Je moet maar iets zeggen en dan lachen ze.'”

In de jeugdkamer wordt Philippe Geubels emotioneel wanneer hij over zijn moeder vertelt, die stierf toen hij jong was. “Ik heb er eigenlijk zelf geen herinneringen aan. Ze heeft een virus gekregen en veel koorts gemaakt, te veel, en dan gestorven. Ik denk dat dat mijn karakter wel gevormd heeft.” Zijn vader stond er even alleen voor met drie kinderen. “Dat is iets wat ik zelf nu pas besef nu ik een dochter heb, hoe straf dat eigenlijk is wat hij toen gedaan heeft.”

Maar er is natuurlijk ook plaats voor een vrolijke noot: muzikant Jef Neve, een goede vriend van Philippe Geubels, komt langs, en samen brengen ze een geheel eigen versie van het bekende Zo ver weg van Mama’s jasje. En Philippe doet een opvallende bekentenis: “Ik vind Mama’s jasje veel beter dan The Beatles.”

Herhaling Het Huis vs De Zomer Van (2020)

Kortom: zes indrukwekkende portretten van bekende Vlamingen. Ik verwacht dat deze herhalingen van Het Huis in de zomer van 2020 goed bekeken gaan worden. Kunnen ze het nieuwe programma Van Eric Goens (De Zomer Van) op VTM kloppen? Wat denk jij?

Foto’s: VRT.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 juli 2020 /