Windkracht 10 kijken? Het kan op Eén (en VRT NU)

Wil jij de tv-serie Windkracht 10 nog eens kijken? Het kan op dit moment op Eén en VRT NU. Dagelijks wordt de reeks om 17.10 uur uitgezonden. We zijn inmiddels een paar afleveringen op weg, maar wat al uitgezonden is, kun je op dit moment op VRT NU terug kijken. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de cast van Windkracht 10 (en wat die acteurs en actrices anno 2021 eigenlijk doen).

Windkracht 10: samenwerking Eén en TROS

Wist je dat Windkracht 10 een serie is die van oorsprong al samen werd gemaakt met de Nederlandse publieke omroep. De reeks werd in 1997 en 1998 uitgezonden op zowel Eén als bij de TROS (in Nederland begonnen ze iets later met uitzenden, zodat je de afleveringen in 1999 nog op tv zag). De cast van Windkracht 10 bevatte vooral Vlaamse acteurs, aangevuld met enkele bekende Nederlandse gezichten.

Cast Windkracht 10

De cast van Windkracht 10 kent tal van bekende namen van Vlaamse (en ook Nederlandse) acteurs. Velen van hen zijn nog steeds actief in de branche, waardoor het wel leuk is om zo’n jonge versie terug te zien. In de cast van het eerste seizoen van Winkracht 10 onder andere Gene Bervoets, Andrea Croonenberghs, Huub Stapel, Tom Van Bauwel, Ludo Busschots, Vic De Wachter, Wim Opbrouck, Ann Ceurvels, Marc Van Eeghem, Hilde Heijnen, Tom Van Landuyt, Warre Borgmans, Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde. Bijrollen waren er onder andere voor Tine Van den Brande, Veerle dobbelaere, Isa Hoes, Monique van de Ven, Antonie Kamerling, Wim Danckaert, Katelijne Verbeke en Jaak Van Assche.

Wat doen acteurs en actrices uit Windkracht 10 nu?

Omdat veel acteurs en actrices uit (het eerste seizoen) Windkracht 10 nog steeds actief zijn in het vak een overzicht van waar je ze anno 2021 van kunt kennen (aangevuld met aanraders). Als je op de berichten klikt, dan ontdek je niet alleen meer over de programma’s, maar ook meer over de betreffende acteurs en actrices uit de cast van Windkracht 10.

 • Gene Bervoets is vanaf aanstaande zondag 31 januari te zien als hoofdpersoon in het tweede seizoen van Beau Séjour. Daarnaast zag je hem ook in de bizarre kortfilm Transfer van Jonas Govaerts uit de Lockdown-reeks.
 • Andrea Croonenberghs was in 2011 nog te zien in Thuis, maar we kennen deze dame natuurlijk vooral van haar rol als Britt Michiels uit Flikken Gent.
 • Huub Stapel is in Nederland op dit moment te zien als presentator van Het Dorp. Daarnaast speelt hij één van de hoofdrollen in de nieuwe Ferry-film (over Ferry Bouman uit Undercover).
 • Tom Van Bauwel zag je recent in het laatste seizoen van De zonen van Van As en in Black-Out.
 • Ludo Busschots is eind 2020 helaas te vroeg overleden. Als eerbetoon werd toen de film Windkracht 10: Koksijde Rescue uitgezonden.
 • Vic De Wachter speelde één van de hoofdrollen in Gevoel voor Tumor.
 • Wim Opbrouck zien we niet alleen als acteur, maar ook als gastheer op tv. Bijvoorbeeld bij Bake Off Vlaanderen en in Het Rad is hij de stem. Hij presenteerde recent het Gala van De Ensors.
 • Ann Ceurvels hebben we al een tijdje niet meer op tv gezien. We zagen haar voor het laatst in Deadline 25/5 en Aspe.
 • Marc Van Eeghem is helaas op 14 december 2017 overleden.
 • Hilde Heijnen is op dit moment te zien in de nieuwe telenovelle Lisa; ze speelt hierin één van de belangrijke personages, namelijk de moeder van Jonas.
 • Tom Van Landuyt was in Nederland recent nog te zien in de film Alles is zoals het zou moeten zijn.
 • Warre Borgmans was te zien als de nieuwe liefde van Anna in Zie mij graag. Maar je zag hem ook op tv in Groenten uit Balen.
 • Koen De Bouw schittert (bij de Streamz-kijkers) momenteel in Red Light. Een geweldige reeks, die binnenkort ook bij BNNVARA en VTM te zien zal zijn.
 • Lucas Van den Eynde zag je recent in verschillende series op tv van het spannende Black-out tot aan telenovelle Lisa en voor zowel zijn rol in LEEF als de #LikeMe winterspecial onderging hij een transformatie.
 • Tine Van den Brande zag je voor het laatst op tv in Zone stad.
 • Veerle Dobbelaere is de laatste jaren vooral actief als coach; ze schreef het boek Ademruimte.
 • Isa Hoes is – na het overlijden van haar man Antonie Kamerling – vooral aan het werk als schrijfster. Ze kwam kort nog even voorbij in All Stars & Zonen.
 • Monique van de Ven was de afgelopen jaren op tv te zien in Nederland als de populaire Dokter Deen.
 • Antonie Kamerling heeft helaas veel te vroeg zelf een eind aan zijn leven gemaakt; zoon Merlijn maakte daar een documentaire en boek over.
 • Wim Danckaert was afgelopen jaar nog als Wout te zien in een aflevering van GR5.
 • Katelijne Verbeke is vanaf 31 januari te zien in Beau Séjour 2 als de ex-vrouw van Maurice (gespeeld door Gene Bervoets).
 • Jaak Van Assche zag je recent in het laatste seizoen van De Zonen van Van As.

Verhaal Windkracht 10

Windkracht 10 is een Vlaamse serie (met Nederlandse inbreng) over de belevenissen van het reddingsteam van het 40ste smaldeel helikopters van de Luchtmachtbasis van Koksijde. Hieronder lees je meer over de afleveringen uit het eerste seizoen.

Aflevering 1: Stormschade

Tijdens een bijzonder zware nachtelijke reddingsoperatie op een vissersboot loopt het bijna fataal af voor duiker Frans. Peter (Gene Bervoets) en zijn crew gaan tot het uiterste om de zwaargewonde vissersjongen te redden. Maar het slachtoffer overlijdt bij aankomst in het ziekenhuis. De starre houding en de kritische vragen van Commanding Officer Jean Louis Hubert (Warre Borgmans) tijdens de briefing de volgende ochtend vallen niet in goede aarde bij de bemanning. Duiker Frans blijft worstelen met de dood van de vissersjongen.

Aflevering 2: Hoog bezoek

De crew verneemt van de C.O. dat hij het bezoek verwacht van luchtmachtgeneraal Cassiman. De C.O. eist smetteloze lokalen en Seakings. De crew laat Dirk (Huub Stapel), de nieuwe duiker, merken dat hij niet welkom is als vervanger van Frans. Wanneer de helikopter de opvarenden van een zinkend Pools schip van boord moet halen wacht de generaal bij zijn aankomst een wel bijzondere ontvangst.

Aflevering 3: Tiger! Tiger!

De Seaking vliegt een trainingsvlucht boven zee als een noodoproep binnenloopt van een jacht met sportduikers. Dirk kan op het nippertje een duikster uit haar hachelijke positie redden. Een alarmsignaal op de vliegtuignoodfrequentie brengt Peter terug naar zijn voormalig F-16 squadron in Kleine Brogel. Peter treft er de nieuwe lichting piloten, enkele oude bekenden en de herinnering aan een noodlottige vlucht. Eénmaal terug in Koksijde is Stef (Tom Van Bauwel) best in zijn nopjes als hij ontdekt wie de nieuwe piloot van het 40ste wordt.

Aflevering 4: Fish, Chips & Cockpit Drill

Stef heeft nog slechts oog voor Claudia (Ann Ceurvels), de nieuwe pilote van het 40ste.Het is dan ook met tegenzin dat hij haar met Peter en Patrick (Ludo Busschots) ziet vertrekken voor een driedaagse sessie op de Seaking-flight simulator van de Royal Navy in Culdrose, Engeland. Door de halsstarrigheid van een zeiler slaagt Dirk er niet in diens vrouw van de verdrinkingsdood te redden. Anne probeert de duiker op te beuren.

Aflevering 5: Operatie Wash & Go

Wanneer de Seaking landt na een lange nachtshift wacht de bemanning een onwelkom bevel van de C.O.: helicopters en crews moeten 48 uur stand-by blijven voor een operatie samen met het Speciaal Interventie Eskadron van de Rijkswacht. Het humeur van de crew betert er niet op als ze ontdekken dat de rijkswacht ook nog hun rustkamer heeft ingepikt. Voor Bob (Vic De Wachter) neemt de operatie van de rijkswacht een persoonlijke en dramatische wending.

Aflevering 6: Geen zee te hoog

Familiedag bij het 40ste Squadron en de crew haalt bij een bevriende schipper een mandje vis op. Als Peter de aanwezigen op de barbecue vergast op een spectaculaire scheervlucht, zorgt een moment van onoplettendheid bij de Seakingcrew voor een plotse daling in het visbestand. De volgende dag maakt het noodweer een voortijdig einde aan de sea-survival van Peter, Claudia en twee F-16 piloten. Terwijl de Seaking van Bob hen opwincht loopt een noodoproep binnen. De Naam van de vissersboot klinkt Dirk angstwekkend vertrouwd in de oren.

Aflevering 7: Slagzij

Tijdens de ochtendbriefing meldt de C.O. dat Dirk zich ter beschikking moet houden van de krijgsauditeur. Die wil hem ondervragen over de scramble van schipper Willem. Een aangeslagen Dirk vindt steun bij Anne (Andrea Croonenberghs). Ondertussen pest Stef Claudia met het larmoyante gedrag van haar ex-vriendje. Claudia neemt weerwraak wanneer de Seaking wordt opgeroepen voor een interventie op de ‘Prins Filip’. Eenmaal aan boord van de ferry wacht medic en duiker dan weer een andere verrassing.

Aflevering 8: Hard tegen hard

Het 40ste is gastheer van de SAR-meet, de jaarlijkse competitie tussen Search and Rescueteams uit binnen- en buitenland. Alleen presteert de bemanning van het 40ste ondermaats want Peter en Dirk liggen in de clinch om Anne. De C.O. grijpt in en veegt de beduusde crew de mantel uit: ze krijgen nog een laatste kans om zich te herpakken tijdens de navigatieproef. Net dan loopt een telefoontje binnen voor Nick (Wim Opbrouck). Het is zijn ex en ze is in paniek.

Aflevering 9: Vriend en vijand

De crew van Peter moet op overlevingstocht in de Ardennen en wordt door de Seaking van Bob in vijandelijk gebied gedropt. Militaire politie en para’s spelen met de nodige verbetenheid de rol van de vijand. Maar ieder crewlid heeft zo zijn eigen strategie om uit de handen van de vijand te blijven. Tijdens een VIP-vlucht gehoorzaamt Bob een bevel van C.O. Jean Louis Hubert naar de letter. Daardoor wacht de helikopter bij landing een wat apart ontvangstcomité.

Aflevering 10: Natte voeten

Hoewel erg aangeslagen door het ongeluk van Stef vliegt de crew van Peter naar Nederland voor een trainingssessie. In een onderwatertank wordt het kapseizen en zinken van een Seaking gesimuleerd. Bob wordt onderweg in Soesterberg afgezet voor een conditietest in de centrifuge. De bemanning loopt er Mike (Antonie Kamerling) en Luc (Wim Danckaert) tegen het lijf. De twee F-16-piloten zijn in Nederland voor oefeningen boven Vlieland.

Aflevering 11: Afscheid

De ochtendbriefing is nog maar net afgelopen of de crew moet opstijgen: in open zee is een vrouw gesignaleerd in een minuscule rubberboot. Als de Seaking ter plekke komt treffen zij een oude bekende. Bob is in een sombere stemming want het is zijn laatste dag als piloot. Hij hoopt niettemin nog vurig op enkele scrambles. Maar het pakt anders uit. En als hij zijn collega’s uitnodigt voor een laatste drink in de bar van het squadron is de respons erg lauw.

Aflevering 12: Vergiftigd geschenk

De bemanning baalt want zij heeft al een week lang geen scramble meer gevlogen. Alleen Jef (Tom Van Landuyt) ontplooit een even koortsachtige als mysterieuze activiteit. Als de anderen vernemen van Jefs stiekeme plannen, is het tijd voor een zelf opgelegde trainingsvlucht. Door gebrek aan rescues is de crew al tevreden met de vraag van de scheepvaartinspectie de verdachte lading van een cargoschip te inspecteren. Kurt (Marc van Eeghem) en Dirk gaan met de inspecteurs naar beneden. Maar een uitslaande kombuisbrand brengt Dirk in het nauw.

Aflevering 13: Airshow

De jaarlijkse airshow van Basis Koksijde is in volle gang als de scramblebel weerklinkt en de Seaking opstijgt. Voor de kust is een pleziervaartuig gekapseisd. De helikopter kan het opvarende koppel redden, maar hun dertienjarige dochter zit nog ingesloten in de kajuit. De crew begint een race tegen de tijd om het meisje te redden. Het publiek op de airshow volgt met spanning het verloop van de reddingsoperatie.

Windkracht 10: Koksijde Rescue

Naar aanleiding van het overlijden van acteur Ludo Busschots op 64-jarige op 2 december jongstleden werd eerder al de film Windkracht 10: Koksijde Rescue uitgezonden. De cast van Windkracht 10: Koksijde Rescue bestaat uit verschillende nieuwe acteurs en actrices. Alleen Koen De Bouw, Ludo Busschots, Vic De Wachter en Warre Borgmans hernamen hun rol uit de serie. Daarnaast was ook François Beukelaers ook eerder te zien in de tv-serie. In de film maken we verder kennis met Kevin Janssens, Veerle Baetens, Jelle Cleymans, Axel Daeseleire, Tine Reymer, Stan Van Samang, Eric Godon en Gert Winckelmans.

Heb je Amazon Prime Video dan kun Windkracht 10: Koksijde Rescue gratis kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2021 /