Huub Stapel en Wim Daniëls door NL voor Het Dorp

Huub Stapel en Wim Daniëls gaan in Het Dorp op zoek naar ware karakter van Nederland. Deze zesdelige reeks is vanaf woensdag 6 januari om 21.50 uur wekelijks te zien bij Omroep Max op NPO 1.

Het Dorp

In de nieuwe zesdelige serie Het Dorp reizen acteur Huub Stapel en schrijver Wim Daniëls op een motor met zijspan door Nederland op zoek naar het echte dorpsgevoel. Als echte dorpsjongens vragen zij zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd zoals gemeenschapszin, de kermis, de dorpsdokter en andere typische fenomenen. Steeds meer dorpen worden opgeslokt door grote gemeenten, voorzieningen verdwijnen en jongeren trekken weg. De rode draad van de serie is dan ook: wat is de toekomst voor het dorp in Nederland? 

Huub Stapel heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Zo zagen we hem in de Jean Nelissen-documentaire, hoorden we hem in 150 jaar De Bijenkorf én we wachten natuurlijk met smart op de Netflix-film Ferry.

Saamhorigheid, nostalgie én echte ontmoetingen

De serie is losjes gebaseerd op de bestseller Het Dorp van Wim Daniëls. Elke aflevering staat in het teken van een thema waarbij verleden, heden én toekomst samenkomen. Daarbij spreken Wim Daniëls  en/of Huub Stapel verschillende dorpsbewoners en belichten zowel de positieve als de negatieve kanten van het leven in een dorp. Centraal staan saamhorigheid, nostalgie en echte ontmoetingen.

Steeds meer jonge gezinnen verlaten de stad

Veel jonge gezinnen uit de stad willen hun leven anders inrichten, er is behoefte aan rust, ruimte, en schone lucht. Een plek waar kinderen gewoon in de speeltuin kunnen spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken en waar je voor 2,5 ton een heel huis koopt, in plaats van een mini-etage van 30 vierkante meter. Het vertrekpercentage van jonge gezinnen uit de stad neemt vanaf 2013 alleen maar toe aldus het CBS. Het Dorp laat zien hoe mooi Nederland is. Voor jong en oud. Het laat zien welke ongerepte (dorpse) plekken er nog zijn. Het ultieme reizen in eigen land vanuit je luie stoel.

Aflevering 1 Het Dorp (Omroep Max)

Wim Daniëls en Huub Stapel trekken erop uit naar de geboorteplaats van Wim, het Brabantse Aarle-Rixtel, waar hij herinneringen uit zijn jeugd ophaalt en ze langs zijn geboortehuis gaan. In het Friese Akkrum spreekt Huub het advocatenduo Wim en Hans Anker over wat het dorpsgevoel voor hen betekent. En er is aandacht voor het Drentse dorp Gasselternijveen waar het hele dorp uitrukt om te helpen bij het jaarlijkse peren plukken.

Het Dorp is een co-productie van Omroep MAX en Stepping Stone.

Het Dorp
Woensdag 6 januari om 21.50 uur op NPO 1 t/m 24 februari 2021 (behalve 13 januari en 27 januari)

Foto: Omroep Max – Roland Reinders

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 december 2020 /