Winnaars De Ensors 2021: De Patrick en De Twaalf (ontdek alles!)

De winnaars van De Ensors 2021 zijn zojuist – op zaterdagavond 23 januari – bekendgemaakt. De Patrick (film) en De Twaalf (tv-serie) zijn daarbij dé grote winnaars. Beide wonnen ieder zeven Ensors.

Uitreiking Ensors 2021

De Vlaamse film- en tv-prijzen – De Ensors – zijn op 23 januari 2021 voor de elfde keer uitgereikt. Er werden prijzen in maar liefst 22 categorieën uitgedeeld. Onderaan het artikel staan ze allemaal op een rijtje. Normaal vindt er dan een groot slotgala plaats tijdens het Filmfestival Oostende, maar dit jaar gooit corona roet in het eten. Nu kon iedereen dus van de show genieten tijdens een live tv-uitzending. Wim Opbrouck en Martha Canga Antonio (aka Martha Da’Ro) presenteerde deze vanavond vanuit een leeg Kursaal Oostende. Ze werden bijgestaan door de Antwerpse band KRANKk,met een sprankelend ‘Ostend By Night’. En Michaël Pas was de gastheer in Hotel Thermae Palace, waar de genomineerden verbleven.

De Patrick

De Patrick van Savage Film was de absolute winnaar in de categorie Film. De film van Tim Mielants wist maar liefst zeven van haar dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste D.O.P., Beste Kostuum en Beste Art Direction.

De Twaalf

Voor Televisie was De Twaalf, de Eyeworks productie van regisseur Wouter Bouvijn, de grote winnaar. De fictiereeks won ook zeven Ensors: Beste TV-Serie, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Montage, Beste Sound Design, Beste Acteur (Josse De Pauw) en Beste Actrice (Maaike Cafmeyer). 

Overige winnaars De Ensors 2021

Tja, en als er dan al 14 van de 22 Ensors zijn uitgedeeld, dan blijven er natuurlijk niet veel prijzen meer over. De eer ging naar Maaike Neuville, als Beste Actrice in de film All of Us van Willem Wallyn. Het beeldje voor Beste Make-up was voor Daphnée Beaulieux, Erwan Simon en Véronique Dubray, die de dit voor de zombiefilm Yummy verzorgden. Mauro Pawlowski schreef de Beste Soundtrack voor de film Cleo van Eva Cools. Kristof Bilsen won met Mother De Beste documentaire Film. En Luc Lemaitre deed dat in de categorie Beste TV-documentaire met De Onfatsoenlijken. De prijs voor Beste Jeugdfilm ging naar De Familie Claus en Vos en Haas mag zich de Beste Animatiefilm noemen. En Stéphanie van Leonardo Van Dijl is de Beste Kortfilm.

Alle winnaars worden (zondag) in het zonnetje gezet op de Instagram-pagina VlaamsKijken.

Ensors (Cinema Canvas)

In de week voorafgaand aan het Gala van De Ensors werden er tijdens Cinema Canvas al verschillende winnaars bekendgemaakt.

Winnaars De Ensors 2021 onder de loep

Meer over de grote winnaars van De Ensors lees je natuurlijk op VlaamsKijken. Wij schreven eerder namelijk al uitgebreide artikelen over deze succesvolle tv-serie en film. En dat geldt niet alleen voor De Twaalf en De Patrick. Nee, over de meeste winnaars van De Ensors 2021 hebben we – ten tijde dat ze in de bioscoop of op tv komen – al het een en ander geschreven. Okay, en check ook even de regisseur van De Twaalf: Wouter Bouvijn (van hem komt er ook zoveel gaafs aan!)

Beste acteurs en actrices van Vlaanderen

En natuurlijk mogen ook dé acteurs en actrices van dit moment niet ontbreken. Over Kevin Janssens, Maaike Neuville, Maaike Cafmeyer en Josse De Pauw hebben we de afgelopen tijd ontzettend veel geschreven. En natuurlijk mag ook Jaak Van Assche niet ontbreken in dit lijstje nu hij de Lifetime Achievement Award heeft gewonnen. Om deze vijf kun je namelijk echt niet heen.

 • Kevin Janssens
 • Maaike Neuville
 • Josse De Pauw
 • Maaike Cafmeyer
 • Jaak Van Assche

Winnaars De Ensors 2021

 1. Beste Film: De Patrick
 2. Beste Regie Film: De Patrick
 3. Beste Scenario Film: De Patrick (Benjamin Sprengers en Tim Mielants)
 4. Beste Acteur Film: Kevin Janssens in De Patrick
 5. Beste Actrice Film: Maaike Neuville in All Of Us
 6. Beste D.O.P: De Patrick
 7. Beste Art Direction: Hubert Pouille en Pepijn Van Looy (De Patrick)
 8. Beste Make-up: Daphnée Beaulieux, Erwan Simon en Véronique Dubray (Yummy)
 9. Beste Kostuum: Valerie Le Roy (De Patrick)
 10. Beste Montage: Bert Jacobs (De Twaalf)
 11. Beste Muziek: Mauro Pawlowski (Cleo)
 12. Beste Sound Design: Matthias Hillegeer (De Twaalf)
 13. Beste Documentaire Film: Mother van Kristof Bilsen
 14. Beste Documentaire TV: De Onfatsoenlijken van Luc Lemaitre
 15. Beste Animatie: Vos en Haas (APC Kids)
 16. Beste Jeugdfilm: De Familie Claus
 17. Beste TV-serie: De Twaalf
 18. Beste Regie TV-serie: Wouter Bouvijn (De Twaalf)
 19. Beste Scenario TV-serie: Bert Van Dael en Sanne Nuyens (De Twaalf)
 20. Beste Acteur TV-serie: Josse De Pauw (De Twaalf)
 21. Beste Actrice TV-serie: Maaike Cafmeyer (De Twaalf)
 22. Beste Kortfilm: Stephanie van Leonardo Van Dijl

Klik hier voor de lijst met alle genomineerden voor De Ensors 2021.

Kijk De Ensors 2021 terug

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Foto’s: Filmfestival Oostende – Nick Decombel

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 januari 2021 /