Sergio Herman over de grens (Netflix) | roadtrip met deze gasten

Topchef Sergio Herman trekt samen met bekende gezichten op culinaire roadtrip door Europa en daarbuiten in Sergio Over De Grens (Netflix/VTM). Zijn bekende gasten zijn Jeroen Meus, Kürt Rogiers, Regi Penxten, Axel Daeselaere, Ella Leyers, Wim Lybaert en Anna Drijver. De aflevering met Marco Borsato werd zowel door VTM als Netflix geschrapt. Lees snel verder om mee te ontdekken over de gasten die met Sergio Herman over de grens gaan. Daarnaast kunnen we aankondigen dat Sergio Over De Grens seizoen 2 ook wordt gemaakt!

Dit bericht verscheen oorspronkelijk op 4 januari 2022 op VlaamsKijken; op zondag 12 maart heeft het een update gekregen.

Sergio Over De Grens seizoen 2

Op dit moment wordt Sergio Over De Grens weer in de herhaling uitgezonden bij VTM. Iedere zondagavond kun je kijken naar een aflevering (zondag 12 maart is dat de aflevering in Marokko met Kürt Rogiers). Maar er is meer goed nieuws. We hebben namelijk ontdekt dat er wordt gewerkt aan Sergio Over De Grens seizoen 2. We kunnen zelfs al een aantal namen van gasten noemen. Zo gaat Tom Waes (die je recent op tv zag in Het verhaal van Vlaanderen) met hem naar Zuid-Afrika. En met Matteo Simoni (die nu te zien is in Zillion) gaat hij naar Costa Rica.

Lees hier alles over Sergio Over De Grens seizoen 2.

Dit schreef ik over Sergio Over De Grens seizoen 1 op 4 januari 2022:

Culinair reisprogramma

Een onvergetelijke ontdekkingstocht, eeuwenoude tradities, goed bewaarde culinaire geheimen en vooral: goddelijk eten. Topchef Sergio Herman heeft de culinaire reismicrobe te pakken, nadat hij eerder met Axel Daeseleire Van de kaart maakte. In zijn nieuwe programma Sergio Over De Grens – dat nu ook op Netflix te kijken is – reist hij naar de lekkerste uithoeken van heel Europa en daarbuiten op zoek naar nieuwe producten, ingrediënten en smaken. En dat doet hij niet alleen. Elke reis neemt hij een andere gast mee die net zo gepassioneerd in het leven staat als hij.

Gasten Sergio Over De Grens

Ben je benieuwd naar de bekende gasten, die Sergio Herman ontvangt in Sergio over de grens (Netflix)? Dat zijn Jeroen Meus, Regi Penxten, Kürt Rogiers, Ella Leyers, Wim Lybaert, Axel Daeseleire en Anna Drijver. Stuk voor stuk bekende Vlamingen of Nederlanders, die bij het grote publiek bekend zijn.

Marco Borsato in Sergio Over De Grens

Marco Borsato zou ook één van de gasten in Sergio Over De Grens zijn. VTM heeft besloten om de aflevering te schrappen. Netflix heeft datzelfde gedaan. Natuurlijk is er al lange tijd van alles om de Nederlandse zanger te doen, maar nu is hij ook in opspraak gekomen in de BOOS-uitzending over The Voice. De beschuldigingen aan het huis van Marco Borsato zijn niet mis (klik op de link hiervoor en kijk de aflevering meteen). In het najaar van 2021 was Marco Borsato nog te gast in Het Huis; die aflevering is inmiddels ook niet meer te kijken via VRT NU.

Sergio Herman

Sergio Herman vertelt over Sergio Over De Grens (Netflix): “We ontdekken producten die ik nog nooit geproefd heb en ervaren tradities waar ik nog nooit van had gehoord. Kortom: hier word ik heel gelukkig van. Zelfs een beetje emotioneel. Naast het culinaire aspect leer ik op elke reis mijn gast ook beter kennen. We komen meer te weten over elkaars leven en passies, beleven samen hilarische momenten en gaan ook serieuze en diepgaande emotionele gesprekken niet uit de weg. Dit zijn herinneringen voor het leven.” 

Sergio Over De Grens

Elke aflevering neemt sterrenchef Sergio een andere gast mee op sleeptouw. Op het reismenu: Kroatië, Spanje, Zweeds Lapland, Italië, Nederland, Faeröer, Marokko en Griekenland. In elk land dompelen ze zich onder in een culinair bad en ontmoeten ze voedselgoeroes waarmee ze de lokale foodcultuur verkennen. Zo stappen Sergio en Jeroen Meus uit hun comfortzone wanneer ze al duikend op zoek gaan naar wijn op de bodem van de zee, zoeken Kürt Rogiers en Sergio het avontuur op wanneer ze off-road gaan rijden in de Marokkaanse woestijn en staat Regi doodsangsten uit wanneer hij langs een ladder een grot in Spanje moet afdalen om een bijzondere kaas te proeven. Tijdens hun reis verdiepen ze zich niet alleen in eten, maar ook in elkaars levensverhaal en passies, met hilarische momenten, intense ervaringen en emotionele onthullingen tot gevolg. Op het einde van elke trip kookt Sergio voor zijn gast met alle ingrediënten die hij tijdens hun roadtrip heeft leren kennen. Het resultaat: pure smaken, intense ervaringen en onvergetelijke herinneringen.

Sergio Over De Grens op Netflix kijken

Sergio Over De Grens is vanaf vrijdag 10 juni op Netflix te kijken. De show wordt in Nederland aangeboden. Vlamingen die de show destijds hebben gemist, kunnen Sergio Over De Grens kijken op VTM Go. De afleveringen zijn hier niet beschikbaar buiten België of via VPN. Althans, dat staat erbij. Ik heb het zelf getest met VPN Nederland en kan ‘m via de VTM GO website gewoon vanuit Nederland kijken. Kortom: mocht je geen Netflix hebben en Sergio Over De Grens toch willen kijken vanuit Nederland, probeer het dan via een VPN die je op België zet.

Afleveringen Sergio Over De Grens

Op Netflix wordt voor Sergio Over De Grens (of Sergio & Gasten, zoals ze ‘m ook wel noemen) een andere volgorde van uitzendingen aangehouden dan bij VTM. Ze start met – voor Netflix-kijkers – de bekendste van de gasten van Sergio Herman, namelijk Anna Drijver.

  1. Griekenland – Anna Drijver
  2. Marokko – Kürt Rogiers
  3. Nederland – Wim Lybaert
  4. Kroatië – Jeroen Meus
  5. Faeroer – Axel Daeseleire
  6. Lapland – Ella Leyers
  7. Spanje – Regi Penxten
  8. Candzand (Nederland – alle gasten van Sergio Over De Grens

Ontdek hieronder alles over de reizen en bekende gasten uit Sergio Over De Grens, het programma dat nu op Netflix te kijken is.

Anna Drijver

De Nederlandse actrice Anna Drijver werd in Vlaanderen bekend aan de zijde van Tom Waes als agente in het eerste seizoen van Undercover (voor de fans van de serie: kom zeker ook bij de FB-groep). Ze is gepassioneerd door gezond leven, eet vegetarisch en wil bovenal proeven, ontdekken en genieten. Anna is dus de ideale reisgezel om samen met Sergio Herman te gaan eilandhoppen in Griekenland.

Jeugd van Anna Drijver

Doorheen de trip vertelt Anna Drijver over haar bijzondere jeugd: “Ik ben geboren in een kraakpand. Mijn ouders leefden daar samen met andere mensen die tegen het systeem wouden ingaan. Ik zeg bijvoorbeeld ook geen mama of papa tegen mijn ouders en noem ze bij hun voornaam. Die woorden hebben voor mij geen waarde.”

Griekenland

Al van bij hun aankomst wil Sergio Herman meteen alle smaken die Griekenland te bieden heeft ontdekken en dat kan het best met een traditionele ‘mezze’, een tafel vol kleine gerechtjes. In een typisch huiskamerrestaurant in Kreta met een prachtig uitzicht wordt vooral Sergio met open armen ontvangen door de gastvrouw. “Je valt met je neus in de boter”, lacht Anna. Bij hun vertrek krijgen ze nog het adres mee van een mysterieuze kaasmaker in de bergen. De weg ernaartoe is ruig maar misschien krijgen ze daar wel de beste kaas van heel Griekenland voorgeschoteld… 

Ikaria

Sergio Herman en Anna Drijver reizen ook naar één van de minst toeristische eilanden in Griekenland: Ikaria. Het eiland waar mensen vaak ouder worden dan 100 jaar. Ze maken kennis met George en krijgen heel wat unieke producten te proeven zoals wijnzout, verschillende soorten olijven en feta. Sergio kikkert meteen helemaal op van deze superfoods: “Ik heb geen koffie meer nodig. Dit is een bom die ontploft in je mond”, lacht hij.

Geheim om langer te leven

George deelt met hen ook enkele van zijn geheimen om langer te leven. Op het einde van de reis maakt het duo tijd voor een ‘gezonde activiteit’. Ze nemen een duik in één van de warmwaterbronnen die een helend effect zou hebben. “Dit is wel echt heel erg warm, je wordt gepocheerd. Ik ben benieuwd of ik nu een paar jaar jonger word”, lacht Sergio Herman. 

Kürt Rogiers

Van handgemaakte couscous tot saffraan uit een bloem en boter die 10 jaar heeft gerijpt. In de tweede aflevering van Sergio Over De Grens gaan Sergio Herman en Kürt Rogiers naar Marokko. Het land van ‘duizend-en-een-nacht’ boeit Sergio mateloos om haar adembenemende natuur, cultuur en ongelooflijk rijke keuken. Tijdens de reis verwondert levensgenieter Kürt zich letterlijk over alles wat hij ziet, zoekt het duo het avontuur op tijdens een offroad ritje in de woestijn en wordt het duo emotioneel wanneer ze over de gezondheid van hun ouders spreken.

Gezondheid van ouders

“Ik heb echt het gevoel dat we binnenrijden in een sprookje. Dit is gewoon Disneyland”, lacht presentator en acteur Kürt Rogiers wanneer ze op een lokale markt in Taroudant arriveren. Kürt komt ogen tekort en waant zich op een andere planeet wanneer hij het fruit uit de kramen nauwelijks herkent: “Dat ziet er toch helemaal anders uit dan bij ons”, lacht hij. In Taliouine, het hart van het Marokkaanse saffraangebied, gaat het duo mee op pad om één van de duurste specerijen ter wereld te plukken. “Dit is de eerste keer dat ik verse saffraan zie”, vertelt Sergio. Tijdens het plukken vertelt Kürt over de gezondheid van zijn ouders en dat raakt ook bij Sergio een gevoelige snaar. “Mijn vader heeft al jaren chronische kanker. Je ouders zien aftakelen, dat vind ik heel heftig”, vertelt Kürt Rogiers.

Tien jaar oude boter

In de Draa-vallei mag het duo één van dé smaakmakers van Marokko proeven: gerijpte boter, beter bekend als ‘smen’. “Het blijkt hardcore stuff te zijn”, waarschuwt Sergio Herman nog. De smen is minstens 10 jaar oud en dat zullen de heren geweten hebben… “Ik moet ervan walgen!” Aan het einde van de reis overnachten Sergio en Kürt in een tentenkamp aan de rand van de woestijn.

De billen van Kürt Rogiers

Onderweg naar hun bestemming zoeken ze het avontuur op en gaan ze offroad. “We zijn precies op de maan. Ik wist dat het speciaal ging zijn maar dit, nee”, concluderen de heren. Tijdens één van hun wilde en ruige ritten doet Kürt Rogiers op de valreep nog een onthulling over zijn ‘strakke en kleine poep’, iets waar hij meteen spijt van heeft… 

Wim Lybaert

Tv-maker, West-Vlaming en foodie in hart en nieren Wim Lybaert wordt mee op sleeptouw genomen in Sergio Over De Grens. Sergio Herman neemt zijn reisgezel mee naar een plek die hij wel heel goed kent: Nederland. Op de Waddeneilanden krijgen Sergio en Wim de kans om een illegaal product te proeven. “Er bestaat een prachtig product dat je zeker nog nooit geproefd hebt. Het mag niet verkocht worden en is eigenlijk illegaal. Ze hebben er een ingrediënt aan toegevoegd waar je misschien wel vies van gaat zijn. Toen ik het zelf hoorde, vond ik het misschien ook een bruggetje te ver…”, vertelt Sergio. Over welk illegaal ingrediënt heeft Sergio het en valt het in de smaak?

Zo’n roadtrip doet ook een beetje denken aan Reizen Waes Nederland.

Roadtrip door Nederland

In Rotterdam gaan Sergio en Wim Lybaert langs bij Thomas en Bert, die een 100% Nederlandse sojasaus maken. Naast de traditionele versie hebben ze ook een speciale pikante sojasaus. Van de zadenbank in Wageningen kregen ze een vijftal zaadjes van de Madame Jeanette peper. “Dit zijn smaken die geen mens geproefd heeft in 300 jaar!”, zegt Wim opgewonden. “Liefde op het eerste gezicht! Ik wil een ton van deze pepers meenemen en gebruiken in mijn restaurants als het kan”, vertelt Sergio. Op een markt in Amsterdam wordt Wims maag serieus op de proef gesteld. Sergio heeft een ‘foodmarathon’ van streetfood gepland: van satés tot maiskoekjes, kibbeling, maatjes, stroopwafels, saucijzenbroodjes, garnaalkroketten, ossenworst én een portie bitterballen. “Het is te veel aan het worden, ik meen het. Ik ga door de vloer zakken”, lacht Wim Lybaert.

Wim Lybaert over stoppen De Columbus

Doorheen de roadtrip vertelt Wim Lybaert over zijn programma De Columbus waarin hij vier seizoenen lang met verschillende gasten in zijn bus doorheen Europa reisde. Toch besloot hij om ermee te stoppen. “Ik had het gehad. Vroeger ging mijn kaars uit op dag 4 maar na vier seizoenen was dat al op dag 2. De kijker heeft dat door, daar ben ik zeker van. Ik droom ervan om een programma te maken dat steentjes kan verleggen in de maatschappij.” Op het einde van de reis gaat er nog een andere, grote droom van Wim Lybaert in vervulling: hij mag het fornuis delen met sterrenchef Sergio Herman. Samen koken ze met alle inspiratie die Nederland hen gegeven heeft.

Tv-kok Jeroen Meus

Sergio Herman en Jeroen Meus kennen elkaar als chefs al jaren en nu trekken ze voor het eerst ooit samen op culinaire trip naar onbekend terrein: Kroatië. Dit is in de eerste aflevering van Sergio Over De Grens (Netflix) te zien. “Voor mij is er maar één televisiekok en dat is Jeroen. Ik wil al jaren samen iets doen”, vertelt Sergio Herman. Ze reizen van zuid naar noord op zoek naar de beste producten uit de zee en op het land. Tijdens hun ontdekkingstocht komen ze zichzelf en elkaar voortdurend tegen, zo vertelt Jeroen openhartig over zijn gezin, de ziekte van zijn broer en over de sluiting van één van zijn restaurants. 

Jeroen Meus over ziekte broer

De opnames dateren van het voorjaar van 2021; inmiddels is de broer van Jeroen Meus vlak voor de jaarwisseling helaas overleden. In de aflevering zegt hij: “Maar ik vind gezond zijn ook ‘het leven leven’ en genieten van de dingen. (…) Je weet dat er ziekte is in mijn familie. Mijn broer rookt niet, drinkt niet, is super sportief en wordt ook getroffen. Dat is een zwaar kruis om te dragen, maar ik heb daaruit geleerd dat ik een gevuld leven wil.”

Familie

Jeroen Meus spreekt openhartig over zijn familie: “Mijn broer is ziek, dat is een zwaar kruis om te dragen. Vroeger was het ook niet gemakkelijk. Mijn ouders zijn jong gescheiden en ik heb ze nooit samen gekend. Ik wil dat anders doen voor mijn zoon. Hij is mijn oogappel maar ik had graag nog een tweede kind gehad. Het gelukzalige gevoel van vader worden is bijna verslavend. Dat is het mooiste wat er is.” Jeroen spreekt ook over de sluiting van één van zijn restaurants: “Dat heeft me angst gegeven. Ik ben onzeker geworden en het heeft mij gekwetst maar ondertussen heb ik rust gevonden.” 

Kroatië

Beginnen doen Sergio Herman en Jeroen Meus in Drnis, waar ze in de zevende hemel zijn wanneer ze kooklessen krijgen en proeven van twee eeuwenoude specialiteiten. “We bereiden hier eten zoals 300 jaar geleden, dat is echt een belevenis”, vertelt Sergio. Voor een proeverij in een uniek wijnhuis moet het duo wel wat over hebben. Ze moeten immers de flessen zelf opduiken op de bodem van de Adriatische Zee. Al moeten ze hun duikpak dan wel eerst aan krijgen… “Mijn vel zit tussen de rits, dit pak is te klein! Ik krijg er claustrofobie van”, lacht Jeroen. Met de motor reizen Jeroen en Sergio langs de kustroute in Istrië, richting het truffelparadijs. Sergio heeft al kilo’s truffels over bordjes geschaafd maar moet ze nu voor het eerst zelf zoeken. En die truffels liggen niet voor het rapen… “Ik heb hier geen geduld voor”, klinkt het. 

Axel Daeseleire

In de aflevering van deze week (25 januari) een duo waar we eerder al van konden genieten: Sergio & Axel Daeseleire. Voor Van de kaart nam Axel Sergio mee op sleeptouw; nu zijn de rollen omgedraaid. “Ik ben de gast nu en jij moet mij de lekkernijen van dit eiland voorschotelen. Met de nadruk op lekker”, lacht Axel Daeseleire. Samen reizen ze naar Faeröer, een eilandengroep in het Hoge Noorden en een uitdagende culinaire bestemming. Tijdens het eilandhoppen krijgt de presentator en acteur gastronomische hoogstandjes als paardenmossels, gevulde schapenmaag en de beste langoustines ter wereld voorgeschoteld. En daar moet hij zelf soms heel wat voor over hebben…  

Faeröer eilanden

De trip gaat meteen avontuurlijk van start. Sergio Herman en Axel Daeseleire duiken het ijskoude water aan de kust van Bour in, op zoek naar de paardenmossel. Deze joekels kunnen tot wel 20 cm groot worden. De duik is voor Sergio alvast een hele beproeving… Eens de buit binnen is, worden de mannen uitgedaagd om de delicatesse rouw te proeven. En dat kan vooral bij Axel op veel protest rekenen: “Je moet die mossel bakken, zo is dat toch niet te eten?!” En ook voor de volgende activiteit loopt Axel, die hoogtevrees heeft, niet meteen warm. De heren gaan op zoek naar de eieren van de stormvogel, die zijn nest op de flanken van de hoogste kliffen van Faeröer bouwt. “Ik ben kapot! En dit allemaal voor een omeletje. Goed zot hoor!”, lacht Axel. Kan de smaak van het ei hen de zware workout doen vergeten? 

Meest afgelegen tweesterrenrestaurant ter wereld

Op de pompende beats van Axels lievelingsmuziek rijdt het duo richting Leynavatn. Sergio heeft een tafel geboekt bij ‘KOKS’, het meest afgelegen tweesterrenrestaurant ter wereld. Daar krijgen ze maar liefst 20 culinaire hoogstandjes van het eiland voorgeschoteld. “Dit is echt een rollercoaster van smaken, heel bijzonder!”, oordeelt Sergio. Om de trip in schoonheid af te sluiten, gaan Sergio en Axel langs bij Marni in Kollafjordur. Hij verkoopt de beste langoustines ter wereld. “Poetin uit Rusland eet deze langoustines twee keer per week”, vertelt Marni. 

Corona

Vorig jaar werd Axel Daeseleire zwaar getroffen door corona. Tijdens de trip vertelt hij openhartig over deze zeer emotionele periode: “Ik beschouw dit echt als mijn tweede leven. Ik ben me heel bewust van die eindigheid. Als ze je komen zeggen dat ze je in een kunstmatige coma gaan brengen, dan voel je jezelf nog heel klein.”

Ella Leyers

Sergio Herman en actrice Ella Leyers leren elkaar, de wondermooie natuur en de unieke culinaire hoogstandjes van Zweeds Lapland kennen in een nieuwe aflevering van Sergio Over De Grens. Het land staat bekend om haar intense smaaksensaties als witvis, rendiervlees en verschillende soorten bessen.

Surströmming

De trip wordt meteen stevig op gang getrokken wanneer Sergio en Ella de beruchte stinkende, gefermenteerde haring, beter bekend als Surströmming, gaan proeven op de manier zoals de echte Zweden dat doen. Terwijl Sergio kotsneigingen krijgt bij het openen van het blikje vis, snapt Ella het probleem niet: “Je bent een softie, Herman”, lacht Ella Leyers. “Ik vind het echt lekker!”. Meteen heeft de chef het grootste respect voor de dappere actrice.

Liefdesleven Ella Leyers

Sergio Herman en Ella Leyers komen ogen tekort wanneer ze de uitgestrekte bossen en rivieren van Lapland ontdekken en hun tent opslaan in de wijde natuur. Doorheen de reis wordt er heel wat afgelachen maar tijdens het sobere diner aan het water krijgt Sergio ook een andere kant van Ella te zien wanneer ze openhartig vertelt over haar liefdesleven: “Misschien ben ik te veel bezig met iemand te zoeken die alles is. Mijn vriendinnen zeggen dat ook: wat jij wil is buitenaards. Ik wil eigenlijk iemand die op dezelfde manier naar mij kijkt als mijn moeder en mijn vader dat naar elkaar doen. Een relatie is zoals het spelletje Mario Bros. Je krijgt drie levens, maar die zijn ook nodig voor als het moeilijk wordt.” 

Cloudberries / gele bosbramen

Al heel zijn leven lang wil Sergio de befaamde ‘gele bosbramen’ or “cloudberries’ proeven, die alleen maar in het Hoge Noorden groeien. Dat is hem nog nooit gelukt, tot nu. In het dorpje Jokkmokk neemt lokale inwoonster Eva het duo mee naar een geheime locatie waar de besjes groeien. “Dit zijn de besjes waar ik dus al een jaar op zit te wachten, eindelijk is het zover. Ik vind het super lekker, dit smaakt naar pure confituur”, klinkt Sergio enthousiast. Al is Ella het daar niet mee eens: “Ik vind de zoektocht naar de bessen wel leuk maar dat je niet aan je vrienden mag vertellen waar je ze kan plukken, snap ik niet. Ze smaken naar vis”, lacht Ella Leyers. Smaken verschillen duidelijk.

Wil je meer van Zweden zien? Kijk dan ook naar Camping Coppens.

Regi Penxten

Dj Regi Penxten houdt van lekker eten, weet veel over wijn en is een fervente wandelaar; daarmee is hij de ideale gast om met Sergio Herman mee te gaan op een culinaire pelgrimstocht langs de Camino del Norte in het Noorden van Spanje. Hun avontuur start in Bilbao, aan de voet van het Guggenheimmuseum. Van daaruit gaat het richting San Sebastian, over de prachtige bergen van Picos de Europa en eindigen doen ze in Santiago de Compostela. Je ziet het in de derde aflevering van Sergio Over De Grens (op Netflix).

Veel wijken voor succes

Het is voor Regi al een bewogen jaar geweest, met onverwachts veel stress in zijn relatie en zijn gezin. “Sinds mijn leven een beetje op zijn kop staat, word ik ‘s nachts dikwijls wakker. En dan begint die molen te draaien. ‘t Is allemaal veel en dan heb je ook kindjes en een gezin. Maar het kan niet anders: je kan dit niet half doen. Je kan niet aan de top staan op 30%, dat gaat gewoon niet. En dan moet daar helaas veel voor wijken, doeme toch!” klinkt het openhartig. 

Percebes of eendenmossel

Aan de Spaanse Noordkust leeft een mysterieus diertje dat tegelijk ook een culinair luxeproduct is. Maar om het te vangen, moet je lef hebben én al zeker geen schrik om je voeten nat te maken. De befaamde percebes, of ook wel eendenmossel genoemd, leeft op de rotsen in zee. Ze vangen is niet zonder gevaar. De 72-jarige duiker Miguelin weet alles over de delicatesse en zweert dat het goed is voor de potentie. Hijzelf doet ‘het’ nog altijd twee, drie keer per week.

Over scheiding van Elke

“Per week?! Voor mij is dat per jaar!”, lacht Regi Penxten. Hij praat heel openlijk over zijn stukgelopen relatie met Elke: “Zij verwoordt het mooi: ik had teveel liefde voor muziek. Dat is ook zo, en dan komen de kinderen erbij en zij voelde zich meer en meer naar achter geschoven. Ik weet waaraan het ligt, maar het is niet simpel om het op te lossen.”

Laddervrees

In het gebergte Picos de Europa gaan Sergio en Regi op zoek naar een blauwschimmelkaas die al meer dan een jaar ligt te rijpen in een grot, op een berg van enkele honderden meters hoogte. Eens aangekomen, moeten ze neerdalen in de grot, waar blijkt dat Regi laddervrees heeft: “Dat is schrik om te sterven door van een ladder af te vallen en deze ladder heeft meer dan voldoende hoogte om van te sterven.” Zal Regi zijn leven riskeren voor een stuk kaas…?

Reünie gasten Sergio Over De Grens

In de laatste aflevering van Sergio Over De Grens (op Netflix) komen de gasten samen in Zeeland voor een reünie. Begrijpelijk ontbreekt hierbij Marco Borsato; wiens aflevering tv nooit heeft gehaald. Daarnaast kan Anna Drijver er ook niet bij zijn. Het blijft dus bij een reünie van Sergio Herman met zijn bekende reisgenoten Jeroen Meus, Kürt Rogiers, Regi Penxten, Axel Daeselaere, Ella Leyers en Wim Lybaert. Hij schotelt hen een nieuw zevengangenmenu voor, waarin elke gang een bestemming of land vertegenwoordigt. Terwijl ze samen terugblikken op hun culinaire ervaringen, de wildste avonturen en hun leukste herinneringen worden ze omver geblazen door Sergio’s interpretatie van de lokale gerechten. 

Maître Axel Daeseleire

Tijdens het diner krijgt reisgenoot Axel Daeseleire een belangrijke rol als maître van dienst en moet hij ook voor de bijhorende aperitief en wijnen zorgen. Al arriveert hij ‘een tikkeltje’ te laat, tot grote ergernis van Sergio. “Het enige probleem is dat onze grote vriend Axel er nog niet is en hij zorgt voor de drank. Dat is toch niet te geloven man”, vertelt Sergio wanneer Axel als enige gast nog ontbreekt bij de start van het etentje. En ook tijdens het dekken van de tafel gaat Sergio voor niets minder dan perfectie en moet Axel een tandje bijsteken: “Ga je de TGV een keer op gang trekken? Je zou beter een maandje bij mij komen werken in het restaurant, dan leer je wat timing is.”

Ella Leyers en Sergio Herman sliepen samen

Tijdens het eten wisselen Sergio’s reisgezellen onvergetelijke ervaringen uit. Zo kregen Jeroen Meus en Sergio authentieke kooklessen in Kroatië, zal Anna Drijver zich de hete zee in Griekenland voor eeuwig herinneren, leerde Kürt Rogiers iedereen wat ‘kristalliseren’ is, proefde Wim Lybaert de beste paling van heel Nederland en stond Regi Penxten doodsangsten uit in een Spaanse grot op zoek naar kaas. “Ik heb mijn leven geriskeerd voor een kaas maar gelukkig was het wel een interessante kaas”, lacht Regi. Voor Ella Leyers, die vooral de film en acteerwereld goed kent, was een reisprogramma duidelijk een andere ervaring: “Doorheen onze reis gingen we met z’n tweeën kamperen in een tent maar ik dacht: ze komen ons straks wel halen en dan gaan we op hotel. Maar plots droop productie af en waren we écht gewoon met twee alleen aan een meer”, lacht de actrice.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 maart 2023 /