Reizen Waes Nederland | Ontdek Nederland met Tom Waes

Tom Waes blijft dichtbij huis voor nieuwe reeks van Reizen Waes. Hij trekt namelijk door Nederland! Reizen Waes Nederland met Tom Waes is vanaf vanavond, zondag 17 oktober, om 20.50 uur te kijken bij VPRO op NPO 3.

Reizen Waes Nederland

Na Reizen Waes Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, Tom Waes doorkruist op uitnodiging van de VPRO ons land op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen. De afleveringen duren telkens 45 minuten.

Wist je dat er een Reizen Waes spel is?

Undercover 3 en meer…

Dit najaar zie je Tom Waes niet alleen in Reizen Waes Nederland; hij is ook te zien op tv in het derde seizoen van Undercover. Het precieze uitzendmoment is nog niet duidelijk, maar ik verwacht dat dat ieder moment bekend kan worden. Voor alle liefhebbers die dat nieuws (en meer over deze serie) niet willen missen, ben ik de Undercover-Facebook-groep gestart. Daarnaast werkt Tom Waes voor Eén aan een nieuw programma: Het verhaal van Vlaanderen.

Maar terug naar Reizen Waes Nederland:

Tom Waes bezoekt in Nederland…

Mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen vind je dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot een fietsfanfare en een echte BN-safari. Tom Waes reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtje, de parachute en… te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem.

Alvast een leuke tip voor de decembermaand.

Onder de rivieren

In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?

Het Hoge Noorden

Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtsjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Flevoland

Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampten. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen, wat een grote indruk op hem maakt. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Over de inhoud van Reizen Waes Nederland aflevering 4 – 5 – 6 weet ik nu nog niets, maar dat voeg ik later toe.

Foto: VPRO

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

4 augustus 2021 /