Reizen Waes Nederland | Ontdek Nederland met Tom Waes

Tom Waes blijft dichtbij huis voor nieuwe reeks van Reizen Waes. Hij trekt namelijk door Nederland! Reizen Waes Nederland met Tom Waes is vanaf vanavond – maandag 2 mei – om 22.20 uur op NPO3 in de herhaling te kijken. Ontdek snel hoe je alle seizoenen van Reizen Waes kunt terug kijken, zowel vanuit Nederland als België.

Reizen Waes Nederland

Na Reizen Waes Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, Tom Waes doorkruist op uitnodiging van de VPRO ons land op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen. De afleveringen duren telkens 45 minuten.

Tom Waes

Tom Waes (die we recent zagen in het derde seizoen van Undercover en natuurlijk Reizen Waes Wereldsteden) vertelt over zijn nieuwe reeks. “Ik ben echt enorm verrast geweest door ons buurland. Het is er exotischer dan je denkt. En … Nederlanders zijn heel open. Steek er een halve euro in en ze blijven praten. En ze houden die halve euro natuurlijk (lacht). Het is zo vreemd dat je hetzelfde woordenboek deelt en toch compleet anders bent. Dat levert grappige situaties op, maar zeker ook bewondering.

En er zijn echt prachtige plekken te ontdekken en er is heel wat te beleven. Van droogvallen op het wad over waterskiën in het landelijke Oosten tot skutjesilen in de Alde Faenen.” En goed nieuws voor de Tom Waes-fans: we hoeven ‘m na zes afleveringen Reizen Waes Nederland niet te missen. Hij werkt voor Eén aan een nieuw programma: Het verhaal van Vlaanderen. Op de hoogte blijven, kan via de Facebook-groep voor Undercover-fans.

Tom Waes bezoekt in Nederland…

Mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen vind je dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot een fietsfanfare en een echte BN-safari. Tom Waes reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtje, de parachute en… te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem.

Ken je dit spel al; echt een tip!

Boek Reizen Waes Nederland

Wist je dat recent ook het boek Reizen Waes Nederland is uitgekomen? Op ontdekking met Tom Waes; een onvergetelijke reis op Nederlandse bodem. Zo wordt het omschreven: “Echt goed kende ik Nederland niet, ik viel van de ene verbazing in de andere. Waterskiën achter een tractor in de Achterhoek, racen met een eeuwenoude schuit in Friesland of sliksleeën én stilvallen op een wad, zeg nu zelf. Ook gecheckt: baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, illegale kaas en Molukse papeda én zelfs een fietsfanfare en een echte BN-safari. Als je dagen door Nederland rijdt, dan wordt het snel duidelijk: God creëerde de wereld, de Nederlanders creëerden Nederland. Met een soort natuurlijke zelfverzekerdheid bovendien: ‘wij houden die zee wel tegen’.

Onder de rivieren

In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?

Het Hoge Noorden

Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtsjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Flevoland

Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampten. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen, wat een grote indruk op hem maakt. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Holland

In de vierde aflevering duikt Tom Waes in de meest gekende provincies: Noord- en Zuid-Holland. Verwarrend voor de Belgen, want Nederland is toch Holland? Of niet? Voor eens en voor altijd: Holland is Nederland, maar niet omgekeerd. Tom bezoekt op zijn manier enkele toeristische trekpleisters. Hij crost met de wereldkampioenen powerboat naar de Kinderdijkmolens en vaart met gids Tommy op een originele boot uit Lampedusa op de grachten van Amsterdam. Maar hij geniet ook van het Westerlicht en Tom gaat op safari: BN-safari in ’t Gooi, waar hij zichzelf overtuigt om toch even aan te bellen bij Linda De Mol… In Haarlem verrast hij Hannie, een grote fan die nood had een dikke knuffel. En ook de crew van Reizen Waes: Nederland wordt verrast. Tom wil namelijk absoluut met hen op de oerklassieke foto met traditionele klederdracht in Volendam.

Het landelijke Oosten

Tom Waes trekt in de vijfde aflevering door het stuk Nederland dat hij het minst goed kent: het landelijke Oosten. Hij trekt van Gelderland door Overijssel tot in Drenthe. En beginnen doet Tom in de Achterhoek. Hij raakt onmiddellijk gecharmeerd door de trots van de inwoners op hun mooie regio. Op klompen rijdt Tom dieper het oosten in. Hij gaat waterskiën met boerenzonen Luuk en Thijs en bewondert de berg van Ampie in ’t Harde.

Hij doet eveneens een bijzondere bijdrage aan de universiteit van Wageningen. Daar geeft hij een dringende boodschap voor professor Wamelink. Die voert baanbrekend onderzoek uit hoe je groenten kan telen op Mars. Tom Waes eindigt zijn reis in Bovensmilde, met een uniek gesprek met Molukkers Abé, Jacco en Mietji. Abé en Jacco waren enkele van de kapers van de trein bij Wijster in 1975. Normaal mijden ze de media maar ze verrassen Tom met een gesprek. En een bord papeda, een typisch Moluks gerecht.

Wadden

In de laatste aflevering van Reizen Waes: Nederland hopt Tom Waes de Waddeneilanden af, iets wat niet vaak gedaan wordt. Starten doet hij op het grootste Waddeneiland: Texel. 14 000 inwoners telt het eiland en … even veel schapen. Tom gaat op bezoek bij schapenboer Jan-Willem Bakker en proeft van zijn illegale, groene kaas. Parachutespringen doet Tom ook, onder begeleiding van levende legende Jan Boyen Rienks. Die sprong als negenjarige als jongste ooit uit een vliegtuig. Met Team Tureluurs gaat hij vogels spotten op de Big Day.

Van Texel reist Tom naar Vlieland, waar hij samen met het Nederlandse leger Cornfield Range bewaakt. Dat is een groot stuk natuur en strand waar verschillende landen bommen leren droppen en schietoefeningen doen. Kapitein Debbie geeft Tom een unieke kijk op de Vliehors. Overnachten doet Tom op een schip en zo maakt hij een van zijn dromen waar: droogvallen op de Wadden. Eeuwe Kooi neemt Tom mee en bezorgt hem een onvergetelijke ochtend.

Frank Lammers

Op Terschelling heeft Tom een bijzondere gids geregeld – iemand die Terschelling de mooiste plek ter wereld noemt. Goede vriend Frank Lammers (Ferry in Undercover) stond erop om Tom zijn eiland te laten zien. Van de Brandaris over blokarten tot afsluiten in duikclub Ecuador. Een dag waarvan Tom even moest bekomen. Tom eindigt zijn reis op Schiermonnikoog. Daar leert hij sliksleeën, een oeroud gebruik dat vroeger de vissers tot bij hun fuiken hielp maar nu een gewone sport is. Nu ja, gewoon… door de modder is het best een intense sport. En de ideale manier om de trip door Nederland te eindigen.

Reizen Waes kijken

Wil jij alle seizoenen van Reizen Waes nog eens kijken? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor; dit overzicht is van oktober 2022. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. VRT MAX kun je vanuit Nederland kijken met een VPN Verbinding, die je op België zet.

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus .Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Let op: hij staat niet in het Reizen Waes overzicht op NPO Plus, dus je moet ‘m wel eventjes handmatig zoeken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX, maar let wel op: hij staat niet in het gewone overzicht maar je vindt ‘m onder Reizen Waes Nederland.
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden (deel 1) is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX. Het tweede deel kijk je dan weer iedere maandagavond om 20.40 uur op tv of terug via VRT MAX.

Foto: VPRO

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

4 augustus 2021 /