Eenmaal Andermaal met Jacques Vermeire en Axel Daeseleire

Eenmaal Andermaal is een nieuw VTM-programma met Jacques Vermeire en Axel Daeseleire als presentatoren. Beide hebben een gezamenlijke passie: kunst en antiek. De ene is een verwoed verzamelaar, de andere een rasechte kunstliefhebber. Nu gaan ze de strijd met elkaar aan. De heren dagen elkaar uit om unieke stukken op de kop te tikken en met de hoogste meerwaarde door te verkopen. Een competitie op het scherpst van de snee, doorspekt met een stevige dosis humor. Eenmaal Andermaal met Jacques Vermeire en Axel Daeseleire is te kijken op VTM op woensdag om 20.40 uur. Natuurlijk kun je het programma ook (terug) kijken via VTM GO.

Ontdek verderop in dit artikel wie de winnaar is geworden van Eenmaal Andermaal.

Eenmaal Andermaal

In Eenmaal Andermaal vormen Jacques Vermeire en Axel Daeseleire elke week een duo met een andere bekende Vlaming. Met een startkapitaal van 750 euro schuimen ze rommelmarkten, brocanterieën, vintage winkels en antiquairs af op zoek naar unieke stukken. En dat telkens in een andere grootstad: van Antwerpen en Brugge tot Brussel, Tongeren, Gent en Kortrijk. Hun zoektocht leidt tot onverwachte ontmoetingen, waarop kleine en grote verhalen van (on)bekend Vlaanderen naar boven komen. De goederen die Jacques en Axel op de kop tikken worden nadien in een atelier gepimpt waarna ze op een veiling worden verkocht. Wie op het einde van de reeks de hoogste meerwaarde heeft gecreëerd, is de winnaar. Maar het mag nu al duidelijk zijn dat geen van beiden zich zomaar gewonnen zal geven. En dát zal de andere geweten hebben… Axel of Jacques: wie heeft de beste neus voor gouden zaken? 

Jacques Vermeire

Jacques Vermeire: “Misschien word ik binnenkort een handelaar in fijne collecties, misschien word ik eindelijk rijk (lacht). Kijkers gaan hun schatten op zolder immers aan mij komen aanbieden, want niet Axel Daeseleire maar Jacques Vermeire is de echte expert in fijne rommelwaren. Allez, dat hoop ik dan toch. Verzamelen is mijn passie, art déco mijn dada en rommelmarkten afschuimen doe ik heel graag en zo vaak als mogelijk. Dus ja, ik hoop met dit programma ook een beetje een onderbelichte kant van mij te laten zien.”

Axel Daeseleire

Axel Daeseleire (die aansluitend aan de eerste aflevering van Eenmaal Andermaal te zien is in de laatste aflevering van Axel Gaat Binnen) vertelt er meer over. “Dit is koren op mijn molen: de fascinatie voor kunst, antiek en schoonheid in het algemeen kreeg ik als kind al heel fanatiek mee. Het is mijn hele leven lang de motor geweest van mijn bestaan. Niet alleen schuim ik heel regelmatig rommel- en antiekbeurzen af, veilingen zijn voor mij nét geen verslaving. Meer dan een passie, is het een noodzaak en dat hoop ik met vele anderen te kunnen delen in Eenmaal Andermaal. Maar het is wel een wedstrijd. En ik wil winnen hé meneer Vermeire. Succes, je zal het nodig hebben!”

Experts

Zussen Noortje en Ansje Cools zijn de restaurateurs die hun magie botvieren op de aangekochte stukken van het duo. Die gepimpte goederen worden op de veiling voor het hoogste bod verkocht door veilingmeester Peter Loeckx en zijn zoon Natan, van veilinghuis Loeckx in Gent. De opbrengst van de veilingen gaat integraal naar Rode Neuzen Dag.

Geïnteresseerd in de wereld van veilinghuizen? Kijk dan ook naar het nieuwe programma Het Hoogste Bod.

Finale Eenmaal Andermaal

De afgelopen weken hebben Jacques Vermeire en Axel Daeseleire in Eenmaal Andermaal hulp gehad van tal van bekende Vlamingen (lees er hieronder meer over). Nu gaan ze solo op koopjesjacht met hun totale winst uit de vorige afleveringen. voor Axel Daeseleire is dat 3.162 euro, voor Jacques Vermeire 3.275 euro. De tijdsdruk wordt groter want ze moeten dit keer niet drie maar zes objecten kopen binnen de drie uur. Ze beseffen dat het nu alles of niets wordt.

Maastricht

De finale speelt zich af – net over de grens – in Maastricht. Na 45 minuten heeft Jacques al drie objecten, Axel heeft nog niets: “Ik weet niet of Jacques hier iets vindt, maar ik hoop dat hij even hard aan het zweten is als ik. Want dit is stressen, hé? Dit is écht zware stress!” Dan valt zijn oog op een opgezette struisvogelpoot en slaat zijn fantasie op hol: hij wil de poot voorzien van een struisvogelei. “Maar dan moet ik wel een ei vinden hier in Maastricht… Ik ben aan het flippen! Ik geef het toe: ik ben écht aan het flippen!” klinkt het paniekerig bij Axel.

12 objecten

Op de valreep vinden beide heren dan toch hun volledige buit en voor het deftig pimpen van hun 12 objecten hebben ze één adres: restaurateurs Ansje en Noortje. Jacques heeft plannen gekocht van een huis in Durbuy. Samen met Noortje zoekt hij de eigenaars van de villa op. Jacques kon de plannen kopen voor 50 euro. Maar hoeveel willen de huidige eigenaars ervoor dokken? Ook de struisvogelpoot wordt onder handen genomen. Axel voorziet hem van een struisvogelei waarop hij een persoonlijke boodschap schrijft: “Dit is ei zo na een kunstwerk.”

Wie wint Eenmaal Andermaal?

En dan is het moment van de waarheid aangebroken voor Axel en Jacques: de finale veiling. Beide heren zien ook een paar oude vrienden terug die hen komen steunen: Kim Van Oncen, Veronique De Kock, Niels Albert en Luc Appermont en Bart Kaëll.  Nu zullen ze ontdekken of ze diamonds and pearls gekocht hebben dan wel veel te dure junk. Deze veiling is alles bepalend: wie heeft de beste neus voor koopjes en antiek? Wie wint Eenmaal Andermaal?

Axel Daeseleire winnaar Eenmaal Andermaal

Axel Daeseleire heeft Eenmaal Andermaal gewonnen. Zijn winst bedroeg 8927 euro. Jacques Vermeire behaalde 4950,- euro winst, waarmee het totale bedrag voor Rode Neuzen Dag 13.877 euro is. Wanneer een dolgelukkige Axel Daeseleire de trofee krijgt, wendt hij zich onmiddellijk tot Jacques: “Kopen?” De comedian laat het niet aan zijn hart komen: “Hij is gelukkig, en ik zou ook gelukkig zijn moest ik gewonnen hebben. En nu verbijt ik de pijn… Maar ik ben een groot acteur en dus kan ik dat fantastisch spelen”. Waarop Axel onmiddellijk repliceert: “Heeft iemand een zakdoek voor Jacques?”

Kim Van Oncen en Stephanie Planckaert

Vorige week stond de tussentijdse balans op 1.835 euro winst voor Jacques Vermeire en 2.692 euro voor Axel Daeseleire. Nu is het tijd om voor de laatste keer hun budget voor de finale verhogen. Dat doen ze deze week in Gent waar ze worden bijgestaan door Stephanie Planckaert en Kim Van Oncen

Gent

De markt aan Sint Jacobs is normaal the place to be voor antiek- en brocanteliefhebbers, maar door het regenweer staan er nu amper drie kraampjes. Na een half uurtje houden beide duo’s het voor bekeken. Gelukkig zijn er in Gent voldoende overdekte alternatieven: de brocanteshops in het centrum of aan de rand van de stad. 

Vermeire

Zo gaan Stephanie Planckaert en Jacques langs bij verkoper Vermeire en zien ze een art deco lamp van Sabino staan. Vraagprijs is 75 euro. “Dat vind ik een heel propere prijs, maar ‘t zou sympathieker zijn als Vermeire voor Vermeire nog wat van de prijs kan afdoen.” probeert Jacques. De verkoper hapt toe en het duo krijgt de lamp mee voor 50 euro. Voor een sneeuwpanter in Italiaans aardewerk tellen Jacques en Stephanie 360 euro neer, hun duurste aankoop in Gent. Een zeldzaam beest, maar wordt het ook een duur beest?

Gigantische winst

Eens op de veiling wordt het weer spannend. Beide duo’s maken winst op hun objecten maar de art deco lamp van marmer, brons en glas haalt zo maar eventjes 24 maal de aankoopprijs en wordt verkocht voor het fenomenale bedrag van 1.200 euro. Wat betekent dit voor het eindresultaat? Is dit voldoende voor Jacques om Axel in te halen en met een voorsprong aan de finale te starten? Want in die finale gaan beide heren volgende week een laatste keer op koopjesjacht en wel met de winst die ze de voorbije weken bij elkaar wisten te sprokkelen.

Leen Dendievel en Niels Albert

Leen Dendievel en Niels Albert gaan in de vijfde aflevering van Eenmaal Andermaal met Jacques Vermeire en Axel Daeseleire naar Tongeren, de oudste stad van België. Hier vind je de grootste brocante- en antiekmarkt van het land.

Tongeren

Jacques Vermeire en Niels Albert tasten al snel diep in de buidel voor een lot van 50 potloodtekeningen en drie kaders voor een totaalbedrag van maar liefst 555 euro. Niels stelt voor om een wielrennerstactiek te hanteren: “Als we hen tegenkomen, dan hebben we nog niks, hé? We doen net als de coureurs: “‘t Is onze dag niet!””Jacques speelt het spel mee. Maar wanneer de duo’s elkaar kruisen op de markt, valt Leen Dendievel vooral iets anders op: “Ik heb de indruk dat Niels niet teveel in de pap te brokken heeft, hij loopt er wat voor spek en bonen bij. Ik denk dat hij eerder naar de rommelmarkt komt voor een hotdog of zo.”

Niels en Jacques verleggen hun jachtterrein naar de vele antiekshops in de buurt. Ze vinden er onder meer een antiek speelgoedkeukentje uit de jaren ‘50 met alles erop en eraan. De prijs bedraagt 200 euro. “Oei, en ik heb nog maar 75 euro!” klinkt het leep bij Jacques. Zal hij de verkoper kunnen overhalen om zwaar onder de prijs te verkopen? In hun ateliers geven Noortje en Ansje de buit van beide duo’s een opknapbeurt en dan volgt de veiling met het verdict. De schattenjacht in Tongeren was boeiend, maar wat levert hij op? Dat is de vraag…

Veronique De Kock en Christoff

In de vierde aflevering Jacques Vermeire en Axel Daeseleire op een onzalig vroeg uur onderweg naar het Venetië van het Noorden: Brugge. Jacques vormt deze week een duo met zanger Christoff, Axel mag dan weer rekenen op de hulp van Veronique De Kock.

Brugge

Hun jachtterrein bevindt zich op ‘t Zand in het centrum waar één van de grootste brocantemarkten van Vlaanderen georganiseerd wordt. Veronique ziet al meteen een Delvaux-draagtas liggen voor 200 euro, wat al een fameuze hap uit hun budget betekent, zeker voor een “strandzak” zoals Axel het noemt. Maar Veronique is een zakenvrouw en krijgt de tas mee voor 100 euro. Jacques en Christoff zitten meer op dezelfde lijn, maar er wordt weinig afgepingeld. Voor een tros druiven uit albast wordt 150 euro gevraagd, ze nemen het mee voor 140 euro.

Louis Vuitton

In een antiekzaak zien Veronique en Axel een Louis Vuitton koffer staan. De prijs? 40.500 euro, lichtjes boven hun budget dus. Maar de verkoopster heeft achteraan in de winkel nog iets voor hen: een draagtas voor katten van Louis Vuitton. Axel pruttelt tegen: “Dat zijn nu al twee objecten die in dezelfde lijn liggen maar ik vind het ook leuk omdat het een dierending is.” De prijs bedraagt 590 euro maar ze krijgen het mee voor 300 euro en volgens de verkoopster zit er zeker winst op. Maar is het wel een echte Louis Vuitton…?

Christian Lacroix

Ook Jacques en Christoff lopen dezelfde winkel binnen en opnieuw haalt de verkoopster iets uit dat niet tentoongesteld staat: een vintage halsketting van Christian Lacroix. Jacques en Christoff gaan overstag en zijn daarbij aan het einde van hun zoektocht. “Ik heb veel van u bijgeleerd”, vertelt Christoff enthousiast, waarop Jacques repliceert: “Ik ook van u: dat ge geen smaak hebt!”

Nep?

Nadat Veronique twee keer een (vrouwen)object heeft mogen kiezen, kiest Axel het laatste voorwerp: een originele boomerang en daar is hij bijzonder enthousiast over: “Dit is het eerste object waar ik bij ga huilen omdat ik zelf niet mee mag bieden. Dat meen ik echt!” Wanneer restaurateur Antje de Louis Vuitton tas bestudeert, heeft ze haar twijfels of het wel een originele is en ook Veronique heeft haar bedenkingen. Axel weet niet wat hij hoort: “En dat zegt gij nu pas!” klinkt het vol ongeloof.

Luk Appermont en Bart Kaëll

In de derde aflevering concurreren Luc Appermont en Bart Kaëll met elkaar. Met respectievelijk Jacques Vermeire en Axel Daeseleire reizen ze af naar het hart van Brussel; de Marollenwijk. Brussel heeft verschillende rommelmarkten maar die aan het Vossenplein is de bekendste. Het is daar dat de zoektocht naar drie goedkope, verborgen parels start met een budget van 750 euro voor elk duo.  Maar alvorens het koppel van elkaar gescheiden wordt, geeft Luc nog snel een boodschap door aan Bart: “Voor ons privé: als je een grote spiegel met een voet ziet voor in onze hal: kopen, hé?”

Tegelijk in antiekwinkel

Luc Appermont en Jacques Vermeire hebben op het Vossenplein een art deco cache pot en een kleine aquarel gekocht. Nu gaan ze in de gespecialiseerde winkels in de straten van de Marollen verder op schattenjacht. Bart Kaëll en Axel Daeseleire hebben inmiddels twee Delftse borden en een Afrikaans (vruchtbaarheids)beeldje op de kop kunnen tikken. De twee duo’s moeten elk nog één fantastisch object vinden.  Het toeval wil dat ze tegelijkertijd in dezelfde antiekwinkel tegen elkaar aanlopen. En… er staat een grote spiegel te pronken, helemaal naar de zin van Luc. 

Grootste winst op veiling

Axel en Bart nemen een groot risico met een uitgave van 650 euro voor een indrukwekkende opgezette kop van een koedoe. Na een kleine restauratie worden de zes objecten van de twee duo’s aan de hoogste bieder geveild bij het Gentse veilinghuis Loeckx. Voor Jacques en Luc, en Axel en Bart wordt het nagelbijten. Wiens voorwerpen halen de grootste winst op?

Revanche in aflevering 2?

Jacques Vermeire en Kamal Kharmach verkochten in de eerste aflevering hun aangekochte objecten met de meeste winst. Nu is het tijd voor de revanche van Axel Daeseleire. Jacques Vermeire heeft er alvast opnieuw zin in: “Ik ben geen grote onderhandelaar maar door mijn charme kan het zijn dat de verkopers toch een betere prijs geven.” “Jacques, dat is geen charme, dat noemen ze medelijden!” lacht Axel Daeseleire.

Julie Van den Steen en Conner Rousseau


Beide heren zijn al vroeg onderweg om hun bekende gasten op te halen en op koopjesjacht te gaan, deze week in Kortrijk. Axel gaat op stap met Julie Van den Steen en Jacques laat zich rondrijden door Conner Rousseau. Met een budget van 750 euro schuimen ze rommelmarkten en antiekwinkels af op zoek naar drie objecten die ze elk voor een zo groot mogelijk bedrag zullen doorverkopen.

Oude motor

Axel en Julie botsen al meteen op een oude motor die ze mooi vinden. De verkoper vraagt er 500 euro voor waarop Axel het kruisbeeld dat aan zijn hals hangt in zijn mond steekt: hét afgesproken teken dat Julie moet afpingelen en laat dat nu net iets zijn waar ze niet heel erg sterk in is. Axel en Julie laten vervolgens hun oog vallen op een boekenmolen die er echt antiek uitziet. De verkoper vraagt er 250 euro voor, Julie had slechts 50 euro in gedachten. Dat wordt dus opnieuw fameus afdingen…

Vrijmetselaarsring

Jacques en Conner vinden al snel een vrijmetselaarsring met bijhorende wandelstok en een –  hopelijk – authentieke gothische kist. Na het nodige restauratiewerk in het atelier van de zussen Cools is het erop of eronder: wie tijdens de veiling bij het Gentse veilinghuis Loeckx de meeste winst maakt met zijn objecten, is de winnaar. Zal Axel deze week meer geluk hebben en Jacques de loef kunnen afsteken?

Kamal Kharmach en Martien Meiland

In de eerste aflevering van Eenmaal Andermaal wordt Jacques Vermeire geflankeerd door collega-comedian Kamal Kharmach (die ook te zien is in BV Darts én net een nieuw boek heeft geschreven voor ondernemers). Axel Daeseleire kan rekenen op de hulp van niemand minder dan tv-fenomeen Martien Meiland. En als je het dan hebt over boeken: de biografie van Martien Meiland is een groot succes. Sterker nog: de net verschenen biografie van Erica Meiland (de vrouw van Martien) is direct in de top drie van de bestsellerlijst binnengekomen.

Sandra Kim

Wanneer de gewone mensen zich nog eens omdraaien in hun bed, zijn Axel Daeseleire en Jacques Vermeire al onderweg want om de beste koopjes op de kop te tikken, moet je er als de kippen bij zijn. Axel pikt Martien Meiland op, die nog nooit in Antwerpen is geweest. Hij informeert alvast wie hun tegenstander Jacques Vermeire is. “Ik ken hem niet, ik ken alleen Sandra Kim uit 1986”, lacht de flamboyante Nederlander.

Items voor op de veiling

Op een rommelmarkt in het Stadspark botsen Axel en Martien al meteen op twee vazen en er kan iets van de prijs in ruil voor… een foto met beide heren. Jacques en Kamal vinden niets op de markt en veranderen van taktiek. Ze stappen een platenwinkel binnen en vinden er een collector’s items: een zeer speciale uitgave van de soundtrack van The Great Gatsby, gemaakt door Jack White van The White Stripes. Ook hier kan er 50 euro van de prijs af in ruil voor een foto. Maar nu wordt het rushen. Ze moeten nog twee goed veilbare objecten kopen en ze hebben nog anderhalf uur tijd. Axel neemt Martien mee naar de Kloosterstraat en daar botsen ze op Jacques en Kamal in dezelfde winkel. Axel wil van de verkoper weten welk voorwerp ze gekozen hebben, maar die lost geen woord.

Rode Neuzen Dag

Twee handige zussen, Ansje en Noortje Cools, helpen de duo’s vervolgens om hun objecten te herstellen, of om ze wat te pimpen. En dan is het erop of eronder: wie tijdens de veiling bij het Gentse veilinghuis Loeckx de meeste winst maakt met zijn objecten, is de winnaar. De opbrengst van de geveilde objecten verdwijnt niet in de zakken van Axel en Jacques maar gaat integraal naar Rode Neuzen Dag. Axel Daeseleire en Martien Meiland of Jacques Vermeire en Kamal Kharmach: wie maakt de meeste winst in Eenmaal Andermaal en heeft de beste neus voor gouden zaken?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 november 2021 /