Negentiende seizoen De Slimste Mens (Nederland) te kijken | Deelnemers

Het negentiende seizoen van De Slimste Mens (Nederland) is vanaf vanavond – maandag 13 december – om 20.40 uur op NPO2 te kijken. Presentator Philip Freriks en kritisch jurylid Maarten van Rossem zijn – zoals ieder seizoen – weer van de partij. Wie wordt dit jaar de opvolger van Lisa Loeb? Ontdek hier alles over de deelnemers van De Slimste Mens (Nederland) seizoen 19.

In Vlaanderen zit De Slimste Mens Ter Wereld er net op (hij is natuurlijk nog wel terug te kijken – zie daarvoor het artikel). Deze Nederlandse editie is dus ideaal voor de liefhebbers die bang zijn voor een zwart gat na afloop van het Vlaamse seizoen. Al kun je dan natuurlijk ook De Slimste Scheurkalender ter Wereld 2022 aanschaffen of het spel.

Negentiende seizoen De Slimste Mens

In de eerste aflevering van dit 19e seizoen nemen acteur Jacob Derwig, politiek verslaggeefster bij WNL Marieke Smits en columnist Yesim Candan het tegen elkaar op. Onder druk van de wegtikkende seconden moeten de kandidaten kalm blijven en hun focus behouden. Dit seizoen worden ze weer omringd door het publiek. Naast dat ze over de nodige kennis moeten beschikken om door te kunnen gaan naar de volgende dag, moeten ze ook associatief denken en het spel strategisch spelen. Philip Freriks is de presentator. Maarten van Rossem zorgt voor het jurycommentaar.

Deelnemers De Slimste Mens (seizoen 19)

Van presentatoren, cabaretiers en dj’s tot politici, acteurs en journalisten, ook in het seizoen 19 van De slimste mens strijden er diverse kandidaten om de eervolle titel. Een greep uit de kandidaten dit seizoen zijn: voormalig Jeugdjournaal-presentatrice Milouska Meulens, filmregisseur Johan Nijenhuis, actrice Randy Fokke, JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans, spoken word artist Zaïre Krieger, economisch journalist van de Telegraaf Martin Visser, presentatrice Annette van Trigt, Volkskrant-columnist Frank Heinen, microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger en frontman van het DJ-trio Kris Kross Amsterdam Yuki Kempees. En niet te vergeten Jacob Derwig, politiekverslaggeefster Marieke Smits en columnist Yesim Candan.

Ontdek alvast meer over deze deelnemers van De Slimste Mens:

 • Jacob Derwig is een acteur waar we op VlaamsKijken al vaak over schreven: klik hier voor het Jacob Derwig-overzicht.
 • Columniste Yesim Candan schreef deze boeken.
 • Milouska Meulens schreef recent het boek Elin
 • Regisseur Johan Nijenhuis ken je van tal van films.
 • Actrice Randy Fokke ken je van de Albert Heijn reclames; zij is de nieuwe supermarktmanager. Maar je zag haar ook in Sluipschutters, Klem en Harkum.
 • Joost Eerdmans is niet alleen fractievoorzitter; hij schreef ook het boek: 10 jaar zonder Pim.
 • Zaïre Krieger heeft The Hill We Climb van Amanda Gorman vertaald. Je kunt haar ook kennen van de Spoken Word Sessies over de dood.
 • Volkskrant-columnist Frank Hein schreef verschillende (sport)boeken.
 • Microbioloog en NCR-columniste Rosanne Hertzberger kun je ook kennen van deze boeken.

Wedstrijdverloop

 • Tweede aflevering: Voormalig rugby speelster Tessa Veldhuis neemt de plek in van Yesim Candan, die het finalespel verloor van Marieke Smits. Jacob Derwig won de eerste aflevering.
 • Derde aflevering: Joosje Duk neemt de plek in van Tessa Veldhuis, die het niet redde in het finalespel. Je kent deze dame als actrice, scenarioschrijfster én regisseuse. Ze heeft een boek over de angstige periode geschreven toen haar vader in coma op de IC lag; Rogier Duk was één van de eerste ernstige coronapatiënten en men wist toen niet veel over de ziekte. Ontdek hier meer over haar boek: Ik zie je bij de uitgang. Helaas red ook zij het niet in haar eerste aflevering.
 • Vierde aflevering: Henk van Straten is de volgende uitdager van Jacob Derwig en Marieke Smits. Het lukt de Brabantse schrijver om Marieke Smits te verslaan in het finalespel.
 • Vijfde aflevering: Remy Evers – winnaar van het Cameretten Festival in 2019 – is de volgende uitdager. Tot zijn grote verbazing won de jonge cabaretier het finalespel op 1 seconde van Henk van Straten, omdat die vergat om te stoppen en het tactisch te spelen.

Tweede week

 • Zesde aflevering: Actrice Randy Fokke is de eerste uitdager in de tweede week. Kan zij Jacob Derwig van zijn troon stootten? Dat lukt niet, maar ze speelt wel Remy Evers naar huis.
 • Zevende aflevering: Joost Eerdmans probeert Jacob Derwig en Randy Fokke te verslaan; dat bleek onmogelijk. Zijn Slimste Mens-avontuur was van korte duur. Voor Jacob Derwig is het ook zijn laatste deelname. Althans voor nu. Hij heeft zeven keer gewonnen en mag zich nu opmaken voor de finale.
 • Aflevering acht: we starten met twee nieuwe kandidaten, namelijk met podcastmaker Marie Lotte Hagen en cabaretière en zangeres Elke Vierveijzer. Kunnen zij Randy Fokke – die inmiddels toch ook tot de publieksfavorieten hoort – uit het spel spelen? Het bleek van niet; ze speelde de twee eenvoudig naar huis. Elke Vierveijzer won uiteindelijk het finalespel.
 • Negende aflevering: deze keer is schrijver/journalist Frank Heinen de uitdager. Hij won meteen de aflevering, waarna Randy Fokke en Elke Vierveijzer het tegen elkaar op in het finalespel. Dan zou je denken: winst voor de actrice, want de zangeres wist gisteren niet te overtuigen. Maar helaas: publieksfavoriet Randy Fokke mag naar huis.
 • In de tiende aflevering De Slimste Mens 2021 nemen Frank Heinen en Elke Vierveijzer het op tegen kunstenaar Koos Buster. Journalist Frank Heinen verpulverde het record van Roelof de Vries. De Vries coorde 574 punten; Heinen maakte daar in De Slimste Mens 2021 een score van 663 punten van. En ook nieuwkomer Koos Buster mag een aflevering verder.

Derde week De Slimste Mens 2021

 • Aflevering elf met uitdager radiomaker Vera Siemons. Voor Frank Heinen betekende dat wederom geen concurrentie. In het finalespel speelde Vera Siemons Koos Buster naar huis.
 • Twaalfde aflevering: Journalist Martin Visser is de uitdager van Frank Heinen en Vera Siemons. De nieuwkomer weet zich te onderscheiden als winnaar van de dag, waarna Frank Heinen Vera Siemons wegspeelt in het finalespel.
 • In de dertiende aflevering daagt Zaïre Krieger de journalisten uit. En hoe! Ze weet Frank Heinen op één seconde weg te spelen bij de vraag ‘wat weet je van vloggers’.
 • Radio- en tv-presentatrice Annet van Trigt is de volgende uitdager in De Slimste Mens 2021. Kan zij het Zaïre Krieger en Martin Visser moeilijk maken? Helaas, in het finalespel weet Martin Visser meer goede antwoorden te geven. De spoken word-artieste was het duo net te slim af in de allerlaatste vraag, zodat zij aan het finalespel kon ontsnappen.
 • Pete Wu is de laatste uitdager in het jaar 2021. Hij is journalist en schrijver van De bananengeneratie over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Hij weet deze aflevering te overleven en speelt Zaïre Krieger naar huis. Martin Visser staat daarmee in de tussenstand op plaats drie.

Vierde week De Slimste Mens 2021

 • De eerste uitdager in 2022 (in aflevering zestien) is Fatima Warsame (journalist, columnist, presentatrice). Helaas lukt het haar niet om de heren te verslaan, waarmee Martin Visser op weg is naar de finale.
 • Lukt het Dertigers-acteur Justus van Dillen wel om de heren te verslaan? Martin Visser wint deze aflevering; aan Pete Wu en Justus van Dillen om uit te maken wie er nog een ronde verder mag. De schrijver wint van de acteur.
 • Microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger is de volgende uitdager. En hoe! Ze zorgt met haar antwoorden meteen voor reuring. En wint daarnaast de aflevering overtuigend van Martin Visser en Pete Wu. In de dagfinale won Visser van Wu, maar omdat het zijn zevende aflevering is, verlaat ook hij het spel. Natuurlijk keert Martin Visser terug in de finale van De Slimste Mens 2021.
 • Radiopresentator Wouter Bouwman en regisseur Johan Nijenhuis nemen het op tegen Rosanne Hertzberger; ze werkt – zo valt op via Twitter – veel kijkers op de zenuwen. Op het nippertje verloor ze het finalespel van Johan Nijenhuis.
 • Milouska Meulens is de laatste uitdager van de vierde week De Slimste Mens. Speelt zij Wouter Bouwman of Johan Nijehuis naar huis? Of mogen de heren in de vijfde week terugkeren? Dat laatste is het geval. Op Facebook vertelt Milouska dat ze nog nooit een finale heeft gewonnen.

Finalisten De Slimste Mens 2021

De eerste finalist van De Slimste Mens 2021 is inmiddels bekend. Jacob Derwig heeft zeven keer gewonnen. We zien hem dus terug in de finale week.

Meespelen via app

Met meer dan 10 miljoen gespeelde potjes per jaar, blijft ook de app van De slimste mens een succes. Voor het nieuwe seizoen komen er vernieuwingen aan met nieuwe vragen. Maar ook de mogelijkheid om uitdagingen in te trekken. Evenals notificaties om zo de strijd aan te gaan met vrienden en familie.

De Slimste Mens kijken

De slimste mens kijk je vanaf maandag 13 december t/m vrijdag 21 januari. Het programma wordt elke werkdag om 20.40 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO 2. Van 20 t/m 23 december is De slimste mens te kijken om 20.30 bij KRO-NCRV op NPO 2.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2021 /