Klassiekers met Kleinsma seizoen 3 met deze artiesten in 2023

Klassiekers met Kleinsma seizoen 3 is sinds vrijdag 26 mei wekelijks om 21.30 uur te kijken bij Omroep MAX op NPO1. Simone Kleinsma ontvangt in 2023 gasten Loes Luca, Veldhuis & Kemper, Ruth Jacott, Jon van Eerd, Gordon en Tineke Schouten.

Klassiekers met Kleinsma (2023)

Klassiekers met Kleinsma is terug in 2023! Vanaf vrijdag 26 mei om 21.30 uur is het derde seizoen te zien bij MAX op NPO 1. Het concept van Klassiekers met Kleinsma is onveranderd; Simone Kleinsma* nodigt collega’s uit in haar sfeervolle studio en duikt met hen in de grote Nederlandse liedjesschatkist.

Klassiekers met Kleinsma gasten seizoen 3

Te gast in Klassiekers met Kleinsma 2023 zijn: Loes Luca, Veldhuis & Kemper, Ruth Jacott, Jon van Eerd, Gordon en Tineke Schouten. Stuk voor stuk artiesten waar we op VlaamsKijken ook al over hebben geschreven. We zetten de leestips op een rijtje. Daarna kun je meer lezen over de afleveringen van Klassiekers met Kleinsma seizoen 3.

Klassiekers met Kleinsma kijken

Klassiekers met Kleinsma seizoen 3 is vanaf vrijdag 26 mei om 21.30 uur bij MAX op NPO 1 te kijken. Je kunt de afleveringen terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Je kunt hier ook seizoen 1 en seizoen 2 (met Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Jörgen Raymann, André van Duin, Stef Bos en Jenny Arean) terugkijken. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Lees hieronder meer over de artiesten in Klassiekers met Kleinsma seizoen 3.

Loes Luca

De gast van de eerste aflevering van Klassiekers met Kleinsma in 2023 acteert de sterren van de hemel en speelt de zalen in het land plat met haar nieuwste voorstelling. Simone Kleinsma verkent het muzikale pad van comédienne Loes Luca. Waarom is Zeur Niet haar lijflied? En we komen erachter waarom de oma van Loes ooit één van de suikermeisjes uit het lied van Adèle Bloemendaal een dreun verkocht. Het programma wordt afgetrapt met het nummer De Rosse Buurt van Jasperina de Jong uit 1967. Tijdens het gesprek komen de broers Lou Bandy en Willy Derby ter sprake. Lou schijnt niet zo’n leuke man te zijn geweest, zijn werk vindt Loes daarentegen fenomenaal.

Andere namen die de revue passeren zijn Koos Speenhoff, Conny Stuart, Jenny Arean, Leo Fuld en Wim Sonneveld. Loes Luca heeft Adèle Bloemendaal nog mogen zien optreden in Carré, die ervaring heeft haar enorm geïnspireerd. Haar nummer Afscheidsbrief Van Een Lelijk Meisje wordt door Loes ten gehore gebracht. Daarna is er ook aandacht voor de nieuwe lichting, zoals Jurrian van Dongen. Simone Kleinsma sluit af met Wonderlijk van Frans Mulder en Bernd van den Bos.

Loes Luca – vrijdag 26 mei om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

Veldhuis & Kemper

Het muzikale cabaretduo Veldhuis & Kemper* zit aan tafel bij Simone Kleinsma in de tweede aflevering van Klassiekers met Kleinsma seizoen 3. Vanaf het moment dat hun wegen kruisten, spatte de magie tussen Richard Kemper en Remco Veldhuis eraf. Welk nummer ontroerde beide heren aan het begin van hun carrière en wat heeft Daniël Lohues gemeen met Bach? De aflevering wordt geopend met het lied Leven Zonder Angst van Brigitte Kaandorp. Toepasselijk, want Brigitte blijkt één van de idolen van Richard Kemper te zijn. Remco Veldhuis ging daarentegen altijd met de stem van Freek de Jonge naar bed. Hoe zit dat precies?

Andere namen die de revue passeren zijn Toon Hermans, Ajuinen en Look, Gerard Cox, Bram Vermeulen en Herman van Veen. De heren vertellen dat twee liedjes van Karin Bloemen heel belangrijk voor hen zijn geweest. Het betreft een zelfbenoemd tweeluik. Aan Simone vertellen Richard en Remco op welke manier de liederen aansluiten op hun levens én ze brengen Lef live ten gehore. Is het vervelend als je als duo van elkaar verschilt of moet je ook botsen? Na antwoorden op deze vragen sluit Simone Kleinsma af met een cadeautje; ze brengt het nummer Oud Geboren van, hoe kan het ook anders, Veldhuis & Kemper ten gehore. En dat laat het duo niet onberoerd. 

Veldhuis & Kemper – vrijdag 2 juni om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

Ruth Jacott

Niemand had ooit gedacht dat dit verlegen meisje zich zou ontpoppen tot de theatertijger die ze nu is. In Klassiekers met Kleinsma 2023 brengen Simone Kleinsma en Ruth Jacott* een ode aan de parels uit de Nederlandse muzikale schatkist. Paul van Vliet blijkt een enorme inspiratiebron voor Ruth te zijn; zulke grote meesters zijn er vandaag de dag bijna niet meer, aldus Ruth. Andere namen die voorbijkomen zijn André Hazes, Re-Play en Rob de Nijs. Nurlaila Karim en Zoë Tauran worden door Ruth in het zonnetje gezet. Waarom vindt Ruth Jamai Loman één van de grootste artiesten van Nederland en wat is er zo goed aan Claude?

Zelf is Ruth geen groot schrijftalent, des te meer bewondering heeft ze voor tekstschrijvers als Diggy Dex en Stef Bos. Hun teksten weten te raken en komen écht binnen. Ruth brengt Ik Heb Je Lief van laatstgenoemde ten gehore. Een uitdaging, omdat Ruth eigenlijk vindt dat alleen Stef dat puur en eerlijk kan. Ook Surinaamse invloeden komen aan bod. Wat maakt Kenny B en Typhoon bijvoorbeeld zo goed en authentiek? De aflevering wordt door Simone afgesloten met het nummer Sandra van Frans Halsema.

Ruth Jacott – vrijdag 9 juni om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

Jon van Eerd

Na vele jaren is dit multitalent nog altijd niet van de bühne te slaan. Jon van Eerd is acteur*, schrijver én theaterbeest. Samen met Simone Kleinsma duikt hij in de grote Nederlandse liedjesschatkist. De aflevering wordt door Simone en Jon op vrolijke wijze geopend met het nummer Geld Maakt Niet Gelukkig van Robert Long. Tijdens het gesprek is er aandacht voor onder anderen Willeke Alberti, Fien de la Mar, Conny Stuart, Jasperina de Jong, en Jon breekt een lans voor Rudi Carrell; de entertainer is naar zijn mening onderbelicht in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Nadat Jon Van Eerd Wij Verschillen Van Elkaar van Wim Sonneveld ten gehore heeft gebracht, komen onder anderen Frederique Spigt, Ramses Shaffey, Jenny Arean en Corry Brokken ter sprake. John vertaalt veel liedjes, zo heeft hij een vertaling gemaakt van Letting You Go van Philip Quast. Samen luisteren Simone en Jon naar de Nederlandse bewerking. Een naam die zeker niet mag ontbreken is Martine Bijl. Jon vindt haar een megagrote woordkunstenares, groter zelfs dan Annie M.G. Schmidt. Om die reden verrast Simone Kleinsma haar gast met Vanavond Of Vannacht uit 1966. Een uitvoering die Jon niet onberoerd laat! 

Jon van Eerd – vrijdag 16 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1

Gordon

Gordon* zit aan tafel bij Simone Kleinsma. Hij zingt sinds zijn dertiende en gaf zijn carrière als marktkoopman op voor een daverende muzikale loopbaan. Dat Afgezaagde Zinnetje, een lied van Willy en Willeke Alberti, is het openingsnummer uit 1967 dat door Simone en Gordon wordt gezongen. Daarna volgt een gesprek over de inspiratiebronnen van Gordon. Onder anderen Rita Hovink, Shirma Rouse, Stef Bos, Trijntje Oosterhuis en Frank Boeijen komen te sprake. Gordon werd als kind geïnspireerd door het bezoek van Whitney Houston aan het televisieprogramma van Liesbeth List. Door het indrukwekkende optreden ontstond zijn liefde voor muziek. Verder vertelt Gordon waarom hij één specifiek nummer van Raymond van Groenewoud zo goed vindt.

Simone Kleinsma is verrast door de keuze van Gordon voor Jacques Brel en vraagt hem een speciale versie van Ne me quitte pas ten gehore te brengen. Er volgt een emotioneel optreden van een beladen nummer. Genoeg aandacht is er ook voor nieuwe talenten als Mart Hoogkamer en Meau. De aflevering van Klassiekers met Kleinsma wordt afgesloten met hét lied dat voor Simone de kracht van muziek belichaamt: Ik wil wonen in een lied van André Breedland en Henny Vrienten.

Gordon – vrijdag 23 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1

Tineke Schouten

De koningin van de typetjes zit in de laatste aflevering van Klassiekers met Kleinsma 2023 bij Simone Kleinsma aan tafel. Ze werd bekend met Lenie uit de Takkestraat en maakt de mooiste gevoelige liedjes. Simone haalt de muzikale herinneringen op van cabaretière Tineke Schouten. Waarom raakt Richard Groenendijk haar en wat heeft Tineke met mannelijke duo’s? De aflevering wordt afgetrapt met Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben, het lied dat élke week aan het begin van Klassiekers met Kleinsma te horen is.

Daarna wil Simone Kleinsma graag weten op welke manier Tineke Schouten op het podium* terecht is gekomen. Ze antwoordt dat het altijd haar grote droom is geweest om een liedjesprogramma te maken. Moet ze dat niet alsnog gaan doen, vraagt Simone zich hardop af? Er liggen namelijk meer dan 200 liedjes op de plank. Andere namen die de revue passeren zijn: Alex Klaassen, Rob de Nijs, Hans Vermeulen, Kees Torn, André van Duin en Ramses Shaffy. Van laatstgenoemde brengt Tineke het nummer Sammy ten gehore. Daarna is er aandacht voor talenten als Nielson en Gordon. Simone eindigt met een verrassing voor Tineke; ze brengt het lied Fietsen ten gehore, oorspronkelijk een Franse chanson. 

Tineke Schouten – vrijdag 30 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1

Foto: Nico Kroon/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 mei 2023 /