Sergio Over De Grens seizoen 2 op tv met deze gasten

Sergio Over De Grens seizoen 2 is vanaf dinsdag 9 januari 2024 om 20.40 uur te kijken bij VTM en VTM GO. Wanneer het tweede seizoen op Netflix komt, durf ik nog niet te zeggen. In maart komt de reeks wel op NPO3. De gasten van Sergio Herman in Sergio Over De Grens seizoen 2 zijn Tom Waes, Matteo Simoni, Dries Mertens, Mathieu Terryn, Maaike Cafmeyer, Frank Lammers en Dina Tersago. Lees er hier alles over. Op dinsdag 30 januari zie je de tweede individuele aflevering, waarin Sergio Herman Dries Mertens in Istanbul, Turkije bezoekt.

Sergio over de Grens seizoen 2

Shotjes visolie, de beste kappertjes ter wereld, gin getrokken met uitwerpselen van olifanten en ambachtelijk gevangen kreeft. Sergio Over De Grens seizoen 2 neemt sterrenchef Sergio Herman * elke week een andere bekende Vlaming (en één Nederlander) mee op een smaakvolle expeditie. Van streetfood in de achterstraatjes van Istanbul tot een bezoek aan een bijzonder wijndomein in Zuid-Afrika en een fonduediner op een Zwitsers ijsmeer. Sergio schotelt zijn gasten een overvloed aan lokale ‘lekkernijen’, bijzondere smaken en eeuwenoude tradities voor. Tussen het reizen en proeven door, leggen zijn gasten het hart op de tong over verleden en toekomst, geluk en verdriet maar ook over angsten en dromen. Het resultaat? Een nieuw seizoen dat inslaat als een smaakbom.  

Ontdek hier alle kookboeken van Sergio Herman.

Sergio over de Grens gasten

Sergio Hermans steekt in seizoen 2 de grens over met Tom Waes, Matteo Simoni, Dries Mertens, Mathieu Terryn, Maaike Cafmeyer, Frank Lammers en Dina Tersago. Stuk voor stuk bekende gezichten, voor zowel de Vlaamse als Nederlandse kijkers. We zetten het kort op een rijtje:

  • Tom Waes zien we nu op tv in Kamp Waes seizoen 2. Daarnaast komen er tal van programma’s aan in België en Nederland. Hij stond daarnaast ook centraal in James De Musical. Zo konden we genieten van Tom Waes De Musical (als je klikt, ontdek je meteen meer over de nieuwe programma’s van Tom Waes.
  • Matteo Simoni werkt aan The Dadchelor en Milano. De laatste tijd zagen we hem in de films Wil, Faithfully Yours en natuurlijk niet te vergeten als Dennis Black Magic in de legendarische Zillion. En laten we natuurlijk ook de wat oudere series Callboys en De Bende Van Jan de Lichte niet vergeten.
  • Dries Mertens is voetballer bij het Turkse Galatasaray in Istanbul. Hij heeft jarenlang in Italië gespeeld bij SSC Napoli. Dries Mertens is getrouwd met presentatrice Kat Kerkhofs met wie hij ook een zoontje heeft.
  • Mathieu Terryn leerden we kennen bij Bazart *, vervolgens zagen we hem als coach in The Voice van Vlaanderen (waar nu een nieuw seizoen van op tv is) en als presentator bij Snackmasters.
  • Maaike Cafmeyer zagen we recent bijvoorbeeld in Mijn Slechtste Beste Vriendin en natuurlijk Chantal. Van die serie is het tweede seizoen al compleet te zien via Streamz en iedere zondag op tv. Je zag haar ook in Maaike Cafmeyer De Musical.
  • Frank Lammers is de enige Nederlandse gast van Sergio over de Grens seizoen 2. De Vlaamse kijkers kennen hem natuurlijk als Ferry Bouman (van Undercover en uit de gelijknamige serie en film). Er komt zelfs een tweede Ferry film aan. Verder ga je hem ook zien in De Mooiste Dag.
  • Dina Tersago ken je natuurlijk als presentatrice van bijvoorbeeld Huis Gemaakt seizoen 3 en Boer Zkt Vrouw 2024.

Sergio over de grens op tv

Sergio Over De Grens seizoen 2 is vanaf dinsdag 9 januari 2024 om 20.40 uur te kijken bij VTM en VTM GO. Wanneer het tweede seizoen op Netflix komt, durf ik nog niet te zeggen. In Nederland komt-ie in maart op NPO3. Blijf ons volgen als je dat wilt weten. Maar VTM GO is ook in Nederland te kijken. Daarnaast hebben we nog een kijktip voor wie deze reeks helemaal heeft gezien: De mosterd van Meus.

Bestemmingen Sergio over de Grens seizoen 2

Het reismenu van dit seizoen omvat exotische bestemmingen, zo ontdekt Sergio Costa Rica met Matteo, Turkije met Dries, Zuid-Afrika met Tom, Italië met Maaike, IJsland met Frank, Zwitserland met Mathieu en Madeira met Dina. Het nieuwe seizoen opent voor de kijker echter op de plek waar het voor de topcast allemaal is geëindigd: in het sfeervolle en idyllische Ibiza. In deze betoverende setting nodigt Sergio al zijn gasten uit aan tafel. De kijkers krijgen een voorproefje van de smakelijke avonturen die Sergio en zijn gasten dit seizoen zullen beleven. Van hartverwarmende herinneringen tot onvergetelijke culinaire ervaringen en smaaksensaties. 

Voor wie naar de landen uit het programma wil reizen: *

Sergio Herman

Sergio Herman * vertelt over het tweede seizoen: “Dit seizoen ga ik dieper in mijn rol tijdens de reizen. Gedreven door pure, culinaire adrenaline hebben we ongelooflijke avonturen beleefd op zoek naar de essentie van verschillende internationale keukens, waarbij er geen ruimte was voor voorspelbare smaken en gerechten. Ik heb hele mooie intense momenten mogen beleven waar ik heel dankbaar voor ben. En wat deze reizen voor mij echt bijzonder maakt, is de band die ik heb opgebouwd met elk van mijn gasten. We maken niet alleen herinneringen in de keuken, maar ook daarbuiten.”

Meer over de inhoud van het tweede seizoen Sergio over de grens.

Aflevering 1:

Sergio en gasten op Ibiza

Al meer dan 20 jaar bezoekt Sergio het Spaanse eiland Ibiza, dat inmiddels als zijn derde thuis aanvoelt. “Vanaf dag één dat ik hier landde, voelde ik een speciale energie. Hier zijn super mooie plekjes en ik kan hier alles vergeten”, klinkt het. In een mooie villa wil Sergio zijn gasten in de watten leggen. Hij bereidt een tafel vol gerechten, geïnspireerd op zijn zeven reizen, overgoten met het DNA van Ibiza. De gasten arriveren druppelsgewijs, met Tom, Dina en Matteo als eersten. Dries sluit samen met Kat en zoontje Ciro aan tijdens de lunch in één van Sergio’s favoriete restaurants. Sergio wil zijn gasten de authentieke smaken van Ibiza voorschotelen, zoals de lokale ‘hierbas’. Al heeft hij af en toe een klein geheugensteuntje nodig…

Frank Lammers later

Na een uitgebreide Spaanse lunch zet Sergio iedereen aan het werk. Dina helpt in de villa, terwijl Tom en Matteo op zoek moeten naar wilde venkel en vis moeten oppikken bij de lokale visboer. De twee heren hebben echter een plannetje gesmeed om zichzelf werk en moeite te besparen… De volgende ochtend verschijnt Frank plots in de villa. Hij trakteert Sergio meteen op een IJslandse delicatesse. “Poets wederom poets!”, klinkt het. Frank en Dries krijgen de opdracht om Maaike en Mathieu op te pikken op de luchthaven. Nu iedereen aanwezig is, kan het feest écht beginnen. Terwijl iedereen herinneringen ophaalt aan hun reizen met Sergio en nieuwe herinneringen maakt, bereidt Sergio een typische Spaanse fideuà.

Aflevering 2:

Zeven reizen, zeven gerechten

Nu iedereen gearriveerd is, kan het feest echt beginnen. Sergio, bijgestaan door souschef Tom, staat voor de uitdaging om zeven verrukkelijke gerechten te bereiden, elk geïnspireerd op de zeven reizen die hij dit seizoen zal maken met elk van zijn gasten. Terwijl Sergio gas geeft in de keuken, kunnen zijn gasten ontspannen. Of toch sommigen… Dries besluit de tafel dekken, maar niet zonder de nodige aanwijzingen van de chef himself. “Dries, het moet goed zijn. Dit bord moet mooi in het midden staan”, klinkt het. “Meneer heeft eisen”, lacht Dries. Ondertussen zorgen Frank en Tom voor wat humoristisch commentaar vanuit het zwembad…

Gerechten Sergio over de Grens seizoen 2

Zodra iedereen aan tafel zit, serveert Sergio zijn verrukkelijke creaties. Een tafel vol met hoogtepunten van de komende reizen, waaronder salade Pantelleria met kappertjes, köfte uit Istanbul, ceviche van tonijn uit Madeira en brioche met kippenlever, als eerbetoon aan de township in Zuid-Afrika. Daarna volgen Zwitserse polenta flatbread met kaas en zeebaars in zoutkorst met schelpjes in kokoscurry, als knipoog naar Costa Rica. Het dessert vormt een ode aan IJsland met meringue van drop en chocolade. Het belooft een onvergetelijke avond te worden, gevuld met mooie herinneringen aan schitterende reizen.

Aflevering 3:

Matteo Simoni en Sergio Herman in Costa Rica

Vanaf de derde aflevering van Sergio Over De Grens seizoen 2 start de individuele afleveringen. Sergio Herman pakt zijn koffers om samen met Matteo Simoni naar Costa Rica te gaan. Matteo is zot van acteren en houdt van avontuurlijke reizen. Maar zijn echte passie is surfen. Daarom sleurt Sergio Herman hem mee naar Costa Rica, waar de golven hoog zijn en de lekkerste lekkernijen zó uit de natuur komen. Voor Sergio is Costa Rica nog onontgonnen terrein, al heeft hij voor Matteo wel een hoop verrassingen in petto. Maar om sommige exclusieve smaakbommetjes te scoren, moeten de heren wel wat opofferen… 

Ontdek zelf meer van Costa Rica.

Pianguas schelpen

Smaakavonturiers Sergio en Matteo gaan tijdens hun reis op zoek naar het ultieme kopje koffie in de bergen van Costa Rica. Een off-road jungletocht brengt hen naar een koffieplantage op 1300 meter hoogte. Verder heeft Sergio zijn zinnen gezet op pianguas, schelpen die enkel in de Costa Ricaanse modder tussen de mangrovewortels van de Terreba Sierpe Wetlands groeien. “We mogen op avontuur met de vissersvrouwen op zoek naar piangas. Ik heb er nog nooit gezien of geproefd. Maar we moeten er wel iets voor doen…”, onthult Sergio.

Krokodillen en slangen

En dat is geen loze belofte, want om deze lokale delicatesse te proeven, moeten ze zich met blote handen in de modder wagen tussen de krokodillen en slangen. Eens aangekomen op locatie, begint Sergio plots zelf te twijfelen of hij wel in de modder wil duiken. Maar de klok tikt genadeloos door, want de schelpen kunnen alleen bij hoog water geplukt worden. Het wordt een race tegen de klok en als ware competitiebeesten organiseren de heren zelfs een wedstrijdje tussendoor… Zijn de inktzwarte schelpen echt alle moeite waard? 

Matteo Simoni over overleden broer Rafael

Costa Rica brengt twee van Matteo’s grootste passies samen: eten en surfen. Vooral zijn broer Rafael heeft die laatste passie aangewakkerd. “Ik surf voor mijn broer. Hij is ooit een jaar naar Australië gegaan. Toen ik 18 jaar was, ben ik voor 5 weken naar diezelfde plek gegaan. Ik ben in de zee gaan liggen op de plek waar hij surfte en ik heb mensen opgezocht die hem kenden. Ik surf door hem.” Matteo vertelt ook over hoe hij zijn vriendin Loredana leerde kennen, over zijn rol als Dennis Black Magic in de film Zillion en het strenge dieet dat hij toen moest volgen en over het verlies van zijn broer. “Wat ik me herinner is de donkerte die van de ene dag op de andere in het gezin zit. De zwarte kleur van verdriet.”

Bekijk hier een aantal foto’s van de aflevering.

Aflevering 4:

Sergio Herman bij Dries Mertens in Istanbul

Sergio Hermans tweede gast is voetballegende Dries Mertens. De voetballer woont sinds een aantal maanden in de Turkse stad Istanbul, nadat hij Napels achterliet. Instanbul-groentje Sergio laat zich samen met Dries onderdompelen in deze stad vol kleur, kruiden en culturele diversiteit. “Dit is een wereldstad, hier valt zoveel te beleven”, vertelt Dries. Tussen de smaakexplosies door staat het voetballeven van Dries niet stil. Sergio mag voor even deel uitmaken van Dries zijn dagelijkse leven: van een ontmoeting met vrouw en tv-gezicht Kat Kerkhofs en hun zoontje Ciro tot de voorbereidingen op één van de belangrijkste wedstrijden van de Turkse competitie en supporteren op matchday.

Ontdek meer over Turkije & Istanbul.

Napels

Doorheen de trip legt Dries het hart op de tong. Hij vertelt over zijn toekomst als voetballer, hun vertrek uit Napels na negen jaar en de aankomst in een nieuwe stad. “Napels heeft me gevormd. Ik kwam daar aan als een kind en ben er een man geworden. De mensen daar hebben me zoveel geleerd over het leven en respect hebben”, vertelt Dries Mertens.

Dries Mertens: stoppen met voetbal

Instalbul is wellicht zijn laatste halte als voetballer. Dries vertelt Sergio over hoe hij zijn toekomst ziet na het voetbal. “Het klinkt misschien raar, maar ik heb ook wel veel zin om te stoppen. Ik geniet nog elke dag van voetbal, ik heb de mooiste job ter wereld maar ik kijk er ook naar uit om meer vrijheid te hebben. Eerst wil ik echt terug rust vinden en huisvader zijn. Daarna zou ik graag iets starten om jonge voetballers te helpen om goed te investeren. Dat zou ik heel leuk vinden om te doen.”

Streetfood in Istanbul

Na de eerste training van de week neemt Sergio Dries mee voor een unieke street food beleving in de achterstraatjes van Istanbul. Samen proeven ze traditionele lekkernijen zoals lamsköfte, kebab met groenten en Turkse pizza oftewel ‘Dries in een gerecht gegoten: half Turks en half Italiaans’. In de binnenstraten van de stad blijkt dat de Turken Dries al goed kennen: overal op straat wordt hij aangesproken, aangeklampt en aanbeden. “Veel spelers vinden het zwaar of vermoeiend. Ik vind het altijd een eer”, vertelt Dries. 

Sergio Herman zeeziek

Voordat Sergio Herman aan het einde van hun reis een menu in elkaar bokst voor Dries en zijn vrouw Kat, heeft hij nog één verrassing voorzien. Hij neemt Dries mee naar het traditionele havenstadje Sile, net buiten Istanbul. Daar wil hij één van de sterkhouders in de Turkse keukens op zee ontdekken. Maar dat avontuur loopt niet van een leien dakje, tenminste niet voor Sergio. Wanneer het bootje de haven nog maar net heeft verlaten, maakt de Zwarte Zee haar woelige reputatie al waar… “Fucking hell, dit zijn geen kleine golfjes meer hé Dries. Ik voel me zo ellendig”, klinkt het bij Sergio.

Aflevering 5:

Tom Waes & Sergio Herman in Zuid-Afrika

Tom Waes, één van Vlaanderens meest opvallende tv-persoonlijkheden, staat bekend als acteur, presentator en avonturier. Hoewel deze ultieme waaghals de wereld al vaak rondreisde *, ontbrak Zuid-Afrika nog op zijn lijst. De ideale reden voor Sergio Herman om Tom Waes mee op sleeptouw te nemen door dit land in Sergio Over De Grens. Van de townships van Kaapstad tot de Big Five in het Krugerpark.

Wandelsafari in Zuid-Afrika

De chefkok heeft een reeks verrassingen voor Tom in petto, met als kers op de taart Tom’s grote droom die in vervulling gaat: een wandelsafari. Tom komt oog in oog te staan met wilde olifanten en kan zijn liefde voor natuurfotografie botvieren. “Als ik niet deed wat ik nu doe, dan zou ik fotograaf zijn geworden. Dat is mijn grote passie.”

Ontdek zelf meer over de mogelijkheden in Zuid-Afrika.

Tom Waes: Snelste pizza-eter ter wereld

De avontuurlijke reis begint in Kaapstad, waar Tom en Sergio halt houden in Khayelitsha, een van ’s werelds grootste townships. “De wereld is niet eerlijk verdeeld, dit is hallucinant”, vertelt Tom. Terwijl Chef Abey traditionele gerechten bereidt in een foodtruck, raken Tom en Sergio onder de indruk van zowel het eten als de mensen in de township. Tijdens hun eerste maaltijd samen doet Sergio een opvallende ontdekking: “Ik eet snel maar jij, jij bent een tornado. Zo snel heb ik nog nooit iemand zien eten”, lacht Sergio. “Het is een schande hoe snel ik eet. Ik heb tien jaar in het Guinness Book gestaan als snelste pizza-eter ter wereld”, vertelt Tom. 

Gin van olifantenkak

De reis gaat verder naar het vissersdorpje Paternoster. Tom duikt, surft en is Sea Sheperd, ideaal om Weskus-kreeft te gaan vangen met plaatselijke vissers. Sergio, die vaker op zee is geweest, hoopt eindelijk zijn eerste vangst binnen te halen. De grande finale vindt plaats in het Krugerpark, waar een wel heel bijzondere gin wordt gebrouwen. Sergio en Tom gaan met de makers op zoek naar het hoofdingrediënt… “Jij neemt me helemaal mee vanuit België om gin te drinken van olifantenkak? Ik had nooit gedacht dat ik hier met olifantenstront in mijn hand zou staan en er nog aan zou ruiken ook”, lacht Tom.

Tom Waes is gelukkig

Als afsluiter van de reis klinken Sergio en Tom op het leven. “Ik zit op een kei goed moment in mijn leven. Ben gelukkig. Heb een nieuwe vriendin, het voelt fantastisch. Alsof alles op zijn plaats valt. Heel veel vrienden die mij kennen zeggen ook dat ik het uitstraal. Ik ben altijd ongeduldig maar de grote zenuwachtigheid is weg. Dat is echt leuk, ik heb rust gevonden”, vertelt Tom. 

Aflevering 6:

Maaike Cafmeyer in Sicilië en Pantelleria

Uitzonderlijke cultuur, kraakverse zeevruchten én versgedraaide pasta. Die mix aan ingrediënten krijgt actrice Maaike Cafmeyer voorgeschoteld in Sergio Over De Grens. Sergio Herman neemt haar mee naar de betoverende eilanden Sicilië en Pantelleria in Italië. Met zijn liefde voor de Italiaanse keuken en Maaike’s voorliefde voor geschiedenis, authenticiteit en pasta met zeevruchten, belooft het een ideale bestemming te worden. Samen bezoeken ze het mekka van de verse vis, leren ze verse pasta maken en gaan ze op zoek naar ‘het goud’ van Pantelleria: de beste kappertjes ter wereld. Maaike spreekt tijdens haar reis ook vanuit het hart over het zware ongeval dat haar ouders meemaakten, hoe ze haar man Frans onmoette, over haar rol als Chantal en hoe ze aan de schandpaal werd genageld tijdens de zaak De Pauw. 

Ontdek meer over reizen naar Sicilië.

Vismarkt van Catania

Sergio wil hardcore beginnen op de vismarkt van Catania. Rauwe vis, gegrilde artisjokken, pistache en een bezoekje aan de plaatselijke kathedraal staan op het programma. “Toen ik zwanger was van mijn eerste kind heb ik zeker 50 kilo mosselen gegeten”, lacht Maaike. En ook Sergio kent soms geen maten en propt zich vol met pistachenoten. Goed gevuld en lichtjes misselijk van al het eten gaat het richting Siracusa. Ze zijn er uitgenodigd bij een lokale familie. De Italiaanse mama’s leren Sergio en Maaike verse pasta rollen en ook de speciale citroenen en de verse ricotta vallen in de smaak. Voor ze naar Pantelleria reizen, bezoeken ze in het mooie barokke Noto, het walhalla van de patisserie, Café Sicilia. “Dit is next level. Die amandelsmaak is niet te evenaren. Ik heb deze smaak nog nooit van mijn leven geproefd”, klinkt het bij Sergio. 

De zaak De Pauw

De afgelopen jaren waren turbulent voor Maaike vanwege haar betrokkenheid bij de zaak De Pauw, wat leidde tot veel negativiteit op sociale media. “De laatste jaren waren behoorlijk shitty. Het was ook niet mijn droom om op deze manier de kranten te halen. Maar ik moest het doen, ook voor mijn dochters. Zij waren een spil hierin. Ik dacht: de wereld kan niet meer zo bestaan, zij moeten in staat zijn om dit te benoemen. Het gaat niet over seks maar over macht en de onmogelijkheid om iets te zeggen omdat je je werk kwijt zou zijn”, vertelt Maaike. Ze vond rust op hun zeilboot in Zeeland. Daarom neemt Sergio haar mee op een schilderachtige boottocht in Pantelleria, waar ze op zoek gaan naar zee-egels. 

Sergio Herman: huidkanker

Doorheen de reis laat Maaike meer dan eens haar hart spreken, en ook Sergio is openhartig. “Ik heb huidkanker gehad, ik mag niet te veel in de zon liggen. Op mijn rug had ik een plek, zo’n jaap, die steeds groter werd. Ik moest naar de dermatoloog maar heb het vaak uitgesteld. Ik dacht: ik zal wel eens gaan. De kanker was al in een redelijk ver stadium. Ik moest twee dagen later al onder het mes. Dat is wel heftig geweest, ik was heel bang en onzeker”, vertelt Sergio

Aflevering 7:

Frank Lammers in IJsland

“Culinair is deze trip echt verschrikkelijk.” Zo vat acteur Frank Lammers zijn trip met Sergio Herman naar IJsland samen. Sergio neemt de man met vele talenten mee naar het koude IJsland, waar de producten en smaken niet bepaald geschikt zijn voor mensen met een gevoelige maag. De heren laten het toeristische Zuiden links liggen, want Sergio wil ontdekken wat er in het ruige Noorden op tafel komt. En dat is niet min: van een shotje visolie om de dag te beginnen tot gefermenteerde haai in stukjes, shotjes Black Death, forel gerookt met schapenstront en brood gebakken in hete grond doordrenkt met zwavelgeur. Het staat de heren allemaal te wachten in Sergio Over De Grens. 

Ontdek meer over reizen naar IJsland.

Waterval Godafoss

Gelukkig is Frank een durver die alles wel eens wil proeven. “Mijn moeder zei altijd: in je maag ligt het toch allemaal door elkaar”, lacht Frank. En Sergio? Die wil alles graag doorspoelen met het zuiverste water ter wereld. Daarvoor moeten ze wel een sneeuwstorm trotseren. Uiteindelijk vullen ze hun flessen in de watervallen van Godafoss. Het Noorderlicht zien staat al een tijdje op de bucketlist van Sergio. Hij heeft speciaal daarvoor een prachtige chalet geregeld. Hij maakt er een vers lamsstoofpotje, en dan is het wachten en fingers crossed…

Frank Lammers 17 jaar getrouwd

Te paard gaat de tocht verder naar Dalvik voor een heel bijzonder dessert, gemaakt door een heel bijzondere vrouw. Van de combinatie drop en chocolade krijgen de heren tranen in de ogen. En ook de gesprekken tussendoor gaan de emotionele toer op. “Dit jaar zijn mijn vrouw en ik 17 jaar getrouwd. Af en toe eens goed ruzie maken, dat is niet erg. Dat mag allemaal maar je moet er wel voor werken en soms vergeet je dat en moet je dat weer opkrikken. Het gaat allemaal niet vanzelf. En veel knuffelen, dat is belangrijk”, klinkt het. “Ik vind het heel moeilijk om ruzie te maken. Ik vergat op een gegeven moment onze huwelijksdag”, reageert Sergio oprecht.

Aflevering 8

Mathieu Terryn en Sergio Herman in Zwitserland

Sergio Herman neemt zanger en frontman van Bazart, Mathieu Terryn mee op een culinaire reis door het Zwitserse winterwonderland. Mathieu Terryn is een echte levensgenieter, houdt van de frisse buitenlucht en staat elk jaar op de skilatten. Samen zoeken ze de pistes op, slapen ze in een hut, gaan ze ijsvissen en proeven ze van de eigenzinnige keuken die het land te bieden heeft.

Ontdek meer over Zwitserland.

Matthieu Terryn: Marie ‘way out of my league’

Mathieu werd tijdens zijn wintervakanties niet alleen verliefd op skiën, maar ook op zijn vrouw Marie. Hij leerde haar kennen in de skiklas. “Marie en ik waren 8 jaar toen we elkaar leerden kennen. Het was kalverliefde, we stuurden elkaar mails en mijn zus moest tussen ons zitten in de cinema. We zijn al heel ons leven beste vrienden en toen heb ik een ‘upgrade’ genomen en nu zijn we getrouwd. Ze is way out of my league”, vertelt Mathieu. 

Zwitserse kaas

Wie Zwitserland zegt, zegt kaas. Dé Zwitserse trots. In Andeer hebben de heren daarom een afspraak met Floh, een bekende kaasmaker. Zodra ze aankomen, worden ze meteen aan het werk gezet. Het moet vooruit gaan en Floh houdt zich niet in om sterrenchef Sergio op zijn plaats te zetten… “Hij is wel streng hé, ik durf niets meer vragen”, lacht Sergio. Na het harde werk is het eindelijk tijd om te proeven. Is deze bijzondere kaas met dennennaalden de moeite waard? 

Andreas Caminada

Met een lekker kaasje op zak trekken ze met een sneeuwscooter letterlijk de berg op. In een berghut ontmoeten ze de driesterrenchef Andreas Caminada *, al meer dan 30 jaar een goede vriend van Sergio. Samen ontdekken ze de smaken van de authentieke Zwitserse keuken. Het wordt een smaakvolle maar koude en avontuurlijke nacht. Nadien is het tijd voor een wat meer experimentele keuken. De reis gaat verder naar Rebecca, een jonge chef met een voorliefde voor seizoensgebonden producten en die niet bang is om met wel heel speciale ingrediënten te werken. Wat vinden Sergio en Mathieu bijvoorbeeld van haar eetbare stenen? “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik een steen eet”, lacht Sergio. Met een hoofd vol ideeën kan Sergio aan zijn einddiner beginnen. 

Aflevering 9:

Dina Tersago en Sergio Herman op Madeira

Sergio Herman en presentatrice Dina Tersago trekken in aflevering 9 naar Madeira. Het Portugese juweel, vol weelderige planten, unieke uitzichten en tropische smaken, vormt de perfecte plek voor het duo om de stress even te ontvluchten. Ze genieten er van een onvergetelijke zeiltocht, bezoeken de haven om de tonijnvangst te aanschouwen en verkennen het oudste Madeira-wijnhuis in de hoofdstad Funchal. Tussen het proeven van lokale Madeira-lekkernijen, zoals vers gevangen ‘lapas’ en rundvlees op lauriertakken, ontdekken Dina Tersago (die nu op tv is met het nieuwe seizoen van Boer zkt Vrouw) en Sergio Herman dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten…

Ontdek meer over Madeira.

Benoit Sinthon

Sterrenchef Benoit Sinthon verwelkomt het duo op het eiland met een Espetada: rundsvlees op lauriertakken. Vervolgens gaan ze de zee op, waar Dina haar allereerste zeiltocht maakt en meteen het roer in handen mag nemen. Het wordt een onvergetelijke ervaring.

Dina Tersago: faalangst

Bij zonsondergang ontdekken Sergio en Dina een gedeelde strijd: faalangst en prestatiedruk. “Ik had daar als kind heel veel last van. Ik ben iemand die innerlijk gemakkelijk onrustig is; ik wil veel doen en ik wil het ook goed doen. Dat onrustduiveltje is er altijd”, vertelt Dina. Na de boottocht is het tijd om de zee in te duiken. Sergio en Dina gaan lapas vangen, een lokale delicatesse. Met een zak vol schelpen trekken ze naar een lokaal restaurant om ze te laten bereiden. Afsluiten doen Dina en Sergio met het bekendste product uit Madeira: de Madeirawijn. Bij Blandy’s, het oudste Madeira-wijnhuis in de hoofdstad Funchal, genieten ze van een schatkamer vol Madeirawijn. Sommige dateren zelfs uit 1700.

Miskraam Dina Tersago

Hun reis brengt niet alleen culinaire hoogstandjes, maar ook een persoonlijk gesprek over een gedeeld verdriet. “Ik heb een tattoo met drie bloemetjes omdat ik drie keer zwanger ben geweest. Voor Isak heb ik een miskraam gehad. Het was in een heel vroege fase. Ik heb dat redelijk snel aanvaard, maar nadien werd ik niet meteen zwanger. Dat was nog het moeilijkste”, vertelt Dina.

Sergio Herman over verlies kindje

En ook Sergio heeft een kindje verloren. “Deze ketting is gemaakt van de trouwring van mijn vader. Aan de ene kant staat zijn vingerafdruk en aan de andere kant die van mijn overleden zoontje. We hebben hem de dag voor de geboorte verloren. Het is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. Voor Ellemieke was het nog erger, zij heeft ons kindje natuurlijk gedragen. Dit jaar heb ik het moeilijker gehad dan anders, wanneer die dag weer voorbijkwam. Ik heb er meer bij stilgestaan”, vertelt Sergio.  

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 maart 2024 /