Snackmasters België 2023 met Mathieu Terryn & Bockie de Repper

Snackmasters seizoen 3 kent in België twee nieuwe presentatoren. Vanaf woensdag 1 november 2023 zie je Mathieu Terryn en Bockie de Repper als het gezicht van Snackmasters 2023. Wie wordt de opvolger van Piet Huysentruyt en Marcelo Ballardin; je ontdekt hier alles over het programma.

Snackmasters België 2023

Wie kraakt binnen de 48 uur het geheime recept van een Frisko, Zwan, Dinosauruskoek, Lucifer, Pim’s, Pizza Mozzarella of Big Mac? En belangrijker nog: wie bootst Vlaanderens meest geliefde snacks het best na en kroont zich tot dé ultieme Snackmaster? De culinaire strijd tussen de bekende chefs barst opnieuw los in Snackmasters seizoen 3. Wie wordt de opvolger van Piet Huysentruyt (seizoen 1) en Marcelo Ballardin (seizoen 2).

Deelnemers Snackmasters België seizoen 3

In Snackmasters proberen enkele van Vlaanderens meest getalenteerde koks om een perfecte kopie te maken van een populaire snack. Dat zijn dit seizoen Loïc Van Impe (tv en YouTube), Roger Van Damme (Het Gebaar), Jelle Beeckman (The Messy Chef – en nu te zien in De Verraders), Stijn Rotthier (Fortuin), Wout Bru (Sanglier Des Ardennes), Julius Persoone (The Chocolate Line – hij is de zoon van Dominique Persoone), Timothy Tynes(Atelier Maple) en Hendrik Buysse (Blend Brothers).

Wist je dat vijf chefs ook kookboeken op hun naam hebben:*

Snackmasters België terugkijken

Snackmasters seizoen 3 is iedere woensdag om 20.35 uur op VTM en VTM Go te kijken. Wil je Snackmasters België 2023 terugkijken, dan kan dit ook bij VTM GO. Helaas zijn de voorgaande twee seizoenen hier niet meer te vinden. VTM GO kijken in Nederland? Klik dan op de link. Wist je dat Snackmasters seizoen 2 in Nederland nog op Videoland te kijken is?

Snackmasters: Mathieu Terryn en Bockie de Repper

De duellen tussen de topchefs worden deze keer geleid door een opvallend nieuw presentatieduo: professionele restaurantbezoekers, snackxperten, foodies en BFF’s Mathieu Terryn en Bockie De Repper. Met hun snackmobiel doorkruisen de twee maten het land om in de fabrieken alle geheimen achter de meest iconische snacks te ontfutselen.

Bockie de Repper

Bockie de Repper is rapper, Youtuber, presentator van Dat Eet Dan Gelukkig Zijn, tv-gezicht uit de roadtrip Boris, Aalstenaar, maar vooral ook omnivoor. Noem een snack en Bockie heeft ‘m al gegeten. En waarschijnlijk gisteren nog. Snackmasters België 2023 voelt voor hem dus als thuiskomen: “Ik twijfel over alles, maar hier heb ik meteen ja op gezegd. Ik wist niet eens dat Snackmasters presenteren ooit op mijn bucketlist kon staan. Dat ik dit samen met Mathieu kon doen, was nog een grotere reden, want we konden elkaars glibberige snackhandjes vasthouden tijdens dit nieuwe avontuur. Ik maak graag tv waarbij iets te eten valt en dit is op dat vlak wel het hoogtepunt. Zet alle snacks maar elke week klaar en wij zorgen voor een reden tot avondsnoepings.”

Mathieu Terryn

Als Mathieu Terryn niet zingt bij Bazart* of stoelen omdraait in The Voice van Vlaanderen, staat zijn leven volledig in dienst van zaken die er écht toe doen in het leven. Zoals blijkt uit zijn bestseller ‘Croquestar’, een pamflet voor vettige fret. Hoe kan het eigenlijk dat Snackmasters ooit zonder Mathieu bestaan heeft?: “Voor Bockie en mij was Snackmasters een speeltuin. Wij zijn letterlijk vrienden geworden door samen te snacken. Het kon dus niet mooier samenvallen dan in dit programma. Het mooiste moment van de hele draaiperiode was dat we de enige echte legendarische Cora van Mora hebben ontmoet. En natuurlijk hebben wij als burgerfreaks van aan de bron een Big Mac kunnen proeven. Dat dan door sterrenchefs laten namaken: er zijn ergere dingen in het leven. Ik ben een gelukkig man.”

Snackmasters VTM seizoen 3

De chefs gaan elke week een duel aan met elkaar waarin ze 48 uur de tijd krijgen om uit te zoeken hoe de lekkernij volgens hen in elkaar steekt. Nadien staan de chefs neus aan neus voor een jury van de drie grootste kenners, met hopelijk een perfecte namaaksnack. Wie de zinderende cook off wint, stoot door. Zeven iconische snacks, acht topchefs. Wie wordt de opvolger van Piet Huysentruyt en Marcelo Ballardin? Wie kroont zich tot de ultieme Snackmaster?

Ontdek hier meer over Snackmasters 2023:

Aflevering 1:

Zwanworstjes

“Hét fundament van elke goede apéro en de bouwsteen van elk familiefeest”, volgens Mathieu Terryn. “Dé belangrijkste snack uit blik, uit de geschiedenis van de snacks uit blik”, volgens Bockie de Repper. Ze trekken een conservenblik pure nostalgie open en zetten Zwanworstjes op het menu van topchefs Loïc Van Impe en Stijn Rotthier. Welke chef weet precies uit te zoeken hoe deze brok snackgeschiedenis in elkaar steekt? En belangrijker nog: wie maakt dé perfecte kopie van deze gezellig ronddobberende worst? 

Loïc Van Impe vs. Stijn Rotthier

Terwijl Bockie en Mathieu in hun snackmobiel naar de Zwanworstenfabriek in Oss trekken, zetten de twee chef-koks hun tanden in de tv-worst die ouder is dan de tv zelf. Met zijn derde deelname is tv-kok Loïc Van Impe een ouwe Snackmasters-rot. Loïc blogt, vlogt en influencet al jaren over eten en maakte al zowat elk denkbaar gerecht klaar op televisie. Behalve dan het worstje dat net voor de televisie het beste smaakt. Loïc neemt het op tegen Stijn Rotthier, een vriend van de sterren. Hij deed ervaring op in ’t Zilte van Viki Geunes en in Likoké van Piet Huysentruyt. Maar tegenwoordig maakt hij zelf grote sier in zijn eigen zaak, Fortuin in Kontich, dat volgens Gault&Millau meteen tot de brasserie van het jaar verkozen werd. Verliezen staat dus niet in zijn woordenboek…

Zwanworst in Snackmasters 2023

Loïc of Stijn? Wie fabriceert tijdens de cook-off in Hasselt – de hoofdstad van de smaak – de perfecte knak, hetzelfde rookaroma en de typische kruiding die zo kenmerkend zijn voor de Zwanworst? Stijn laat zich in ieder geval niet intimideren door de Snackmaster-ervaring van Loïc. Al blijkt het nabootsen van de bedrieglijk simpele Zwanworst allesbehalve een simpele opdracht… 

Aflevering 2:

Lucifer snack

“Dé belangrijkste pikante frituursnack, in de geschiedenis van pikante frituursnacks”, dixit Bockie De Repper. Nadat Loïc van Impe vorige week als beste de Zwanworst kopieerde zetten Bockie De Repper en Mathieu Terryn een pikante opdracht op het Snackmasters-menu. In Snackmasters 2023 (aflevering 2) wagen chef-koks Timothy Tynes en Roger van Damme zich aan de Lucifer. Wie achterhaalt in een race tegen de klok het perfecte kippendeeg, de exacte samenstelling van de krokante korst en vooral de toverformule achter de vurige rode kop van de Lucifer?

Cora van Mora

Bockie De Repper en Mathieu Terryn kruipen in hun rol van ‘snackdetective’ en krijgen van de enige echte Cora van Mora een rondleiding in het Walhalla van de frituursnacks. Terwijl Cora de geheimen van de Lucifer uit haar kluis haalt, staat de mond van Timothy en Roger meermaals in brand wanneer ze de samenstelling van de pikante snack ontrafelen.

Roger van Damme vs Timothy Tynes

Roger van Damme speelt al jaren in de Champions League van de Belgische gastronomie. Hij won al een heleboel culinaire prijzen en is vastberaden om daar eindelijk die van Snackmasters aan toe te voegen. Maar dan moet hij wel langs Timothy Tynes. De voormalige leerling van Sergio Herman maakt in zijn Atelier Maple in Berchem het liefst alles zelf klaar. En laat dat nu het opzet van Snackmasters zijn. De twee culinaire tegenstanders halen alles uit de kast om dé perfecte kopie van de Lucifer te creëren. Wanneer Timothy Tynes de winkel leegplundert en schijnbaar alle Lucifers van het noordelijk halfrond in zijn autokoffer propt, zet Roger van Damme zonder twijfel de achtervolging in… 

Aflevering 3:

Frisko (IJsboerke)

“Geniaal in zijn eenvoud”, volgens Mathieu Terryn. “De allerbelangrijkste snack op een stok uit mijn leven”, denkt Bockie de Repper. Nadat chef-kok Timothy Tynes vorige week de Snackmasters-jury in vuur en vlam zette met zijn Lucifer, dalen de temperaturen deze week onder het vriespunt. Chefs Wout Bru en Jelle Beeckman begeven zich op glad (vanille-)ijs. Wie slaagt erin om in een race tegen de klok de rechthoekige vorm, het luchtige roomijs en de krak in het laagje chocolade van de Frisko te evenaren? 

Wout Bru vs. Jelle Beeckman

Ooit ging IJsboerke Staf Janssens van deur tot deur om zijn Frisko’s te verkopen. Vandaag bellen Bockie en Mathieu aan bij zijn fabriek in de Stille Kempen, waar de Frisko’s sinds jaar en dag gemaakt worden. Ondertussen zoeken de Snackcouriers de uithoeken van het land op. Eentje peddelt richting Gent, terwijl de andere zich mag uitleven op de kuitenbijters in en rond Durbuy. Want dat is tegenwoordig de uitvalsbasis van Wout Bru, een vijftiger  met de drive van een twintiger en het palmares van een zeventiger. Deze sterrenchef is niet aan zijn proefstuk toe en dat zal zijn tegenstander Jelle Beeckman geweten hebben. Jelle, beter bekend als The Messy Chef, heeft dan wel geen eigen restaurant, maar wel al drie kookboeken, een rubriek in Het Laatste Nieuws en zijn eigen kookprogramma op njam!. Met uitzondering van de Friskostok, vindt Jelle dat eten niet afgelikt moet zijn. Aan wegen en meten doet The Messy Chef dus niet mee, al kan hem dat in de cook-off weleens heel duur komen te staan… 

Aflevering 4:

Big Mac

In Snackmasters waande Jelle Beeckman zich vorige week Het IJsboerke en toverde hij een haast perfecte Frisko uit zijn vriesvak. Welke chef waant zich op woensdag 29 november Ronald McDonald en creëert de perfecte kopie van “de belangrijkste dubbelvlezige snack in de geschiedenis van de dubbelvlezige snacks”, aldus Bockie De Repper? Voor Bockie en Mathieu – die elk jaar samen een hamburgerfestival organiseren – is de Bic Mac kunst. Julius Persoone of Hendrik Buysse? Wie is de beste kunstvervalser en kopieert het luchtige broodje, twee identieke hamburgers en vooral die unieke Big Mac-saus waar Bockie en Mathieu keer op keer voor bezwijken op tafel? 

Julius Persoone vs Hendrik Buysse

Terwijl Bockie De Repper en Mathieu Terryn de bedrijfsgeheimen van McDonalds ontfutselen, halen Julius Persoone en Hendrik Buysse alles uit de keukenkast om de iconische Big Mac zo goed mogelijk na te maken. Julius Persoone, de beloftevolle zoon van de beroemde chocoladegoeroe Dominique deed in het vorige seizoen nog mee als souschef van zijn vader. Na enkele leerrijke jaren in Hertog Jan en De Karmeliet is Julius nu Hoofd Productie van The Chocolate Line in Brugge. Hij stuit op Hendrik Buysse, de helft van The Blend Brothers. Hendrik is zo hip dat een eigen restaurant al lang niet meer aan de orde is. Hij heeft al uren topgastronomie afgeleverd tijdens zijn tijd in Oud Sluis en in De Jonkman. Deze globetrotter zijn ‘blend kroket’ werd zelfs verkozen tot het beste gerecht van Tomorrowland. Maar zal ook zijn Big Mac de beste zijn tijdens de cook-off in Hasselt? Het wordt in ieder geval een spannende snack-aan-nekrace. Maar wanneer Bockie het proefstuk van Julius onder tanden neemt, loopt dat niet zoals verwacht… 

Aflevering 5

Halve finale: Jelle Beeckman & Timothy Tynes

Tijdens de eerste halve finale van Snackmasters katapulteren Bockie De Repper en Mathieu Terryn de chefs terug naar de speelplaats. “Ik heb er daar zoveel van gegeten vroeger. Nu wou ik dat deze koeken uitgestorven waren”, klinkt het zenuwachtig bij The Messy Chef Jelle Beeckman wanneer hij ontdekt dat hij een perfecte kopie van de iconishe Dinokoek moet creëren. Na zijn zoete Frisko-overwinning tegen Wout Bru staat hij in de halve finale lijnrecht tegenover Timothy Tynes van Atelier Maple. Die zette na een beklijvend duel met patissierwereldtopper Roger Van Damme de jury in vuur en vlam met zijn kopie van de Vlampijp. Maar wie maakt in de laatste rechte lijn naar de finale de beste koekjesversie van de Camptosaurus of de T-Rex? 

Dino koek van Lotus

In de fabriek van Lotus ontdekken Bockie en Mathieu dat je dankzij een briljante sorteermachine nooit twee dezelfde dinosaurussen in een zakje zal terugvinden. Maar de dino’s hebben wel allemaal één en dezelfde smaak. Wat maakt deze smaak zo uniek? Jelle Beeckman en Timothy Tynes zoeken het uit in een spannende snack-aan-nekrace. Wie kan zijn chocolade zo tempereren dat die net als bij de echte Dino-koek de juiste glans heeft en niet te zoet smaakt? Wat zit er juist in het deeg? En hoe maak je een T-Rex na terwijl Bockie en Mathieu als twee koekiemonsters naast je staan te watertanden tijdens de cook-off in Hasselt? In aanloop naar die cook-off schakelt Jelle Beeckman de hulp van zijn dochtertje Fauve in. Maar de waarheid komt uit een kindermond en Fauve is streng voor haar papa… 

Aflevering 6

Halve finale: Loïc Van Impe & Hendrik Buysse

Loïc van Impe en Hendrik Buysse staan in de tweede halve finale van Snackmasters seizoen 3. Wie presenteert op doktersbevel de perfecte dunne en toch krokante bodem, met mooie rondjes mozzarella, het juiste type tomaten en diezelfde unieke kruidenmix van de Dr. Oetkerpizza?

Dr. Oetkerpizza

Blend Brother Hendrik Buysse heeft veel geleerd van zijn goeroe en Zeeuwse buurman Sergio Herman, maar het geheim achter de diepvriespizza van Dr. Oetker zal toch niet in het lessenpakket gezeten hebben. Kan hij na zijn winst op Julius Persoone doorstoten naar de finale? Dan moet hij voorbij tv-kok Loïc Van Impe, die met verve slaagde in de opdracht om de zwan and only tv-worst na te maken en zo Stijn Rothier elimineerde. Hoeveel kruid heeft hij daarbij verschoten en zaten daar ook pizzakruiden bij? De immer gedreven Loïc sneuvelde in eerdere seizoenen al twee keer in de halve finale van Snackmasters en gaat nu voluit voor een plek in de finale. Al trekt Loïc even bleek weg als de kleur van zijn pizzadeeg wanneer hij de opdracht van de halve finale ontdekt… 

Finale Snackmasters 2023

De eerste halve finale werd gewonnen door chef Timothy Tynes, die de prehistorie weer tot leven wekte met zijn perfecte kopie van de dinosauruskoek. Hendrik Buysse won de tweede halve finale met zijn Dr. Oetkerpizza. In de finale strijden ze voor de Snackmaster 2023 titel tijdens het maken van de beste Pim’s koek.

Pim’s koek bakken

Snackofielen Bockie en Mathieu trekken voor hun laatste queeste naar Lu Mondelēz in Herentals. Daar weten ze al jaren hoe een monsterhit van een koekje in elkaar wordt gepuzzeld. Terwijl bijten de twee finalisten hun tanden stuk op het nochtans luchtige koekje. Wie scoort met de exacte lichtjes vochtige luchtigheid van een cakeje dat onderaan wat afgevlakt is? Wie kan de jury bewijzen dat zijn perfecte chocolade dekseltje netjes blijft vasthangen aan dat cakeje? Wordt het Timothy Tynes of Hendrik Buysse?

Snackmaster 2023: Timothy Tynes of Hendrik Buysse

Kortom: wie maakt het beste Pim’s-koekje van eigen deeg en kroont zich tot de Snackmaster van 2023? Eén ding is zeker: het kleine koekje bezorgt finalisten Timothy Tynes en Hendrik Buysse grote kopzorgen en het wordt een spannende snack-aan-nek race. 

Winnaar Snackmasters 2023

Met een confituur die er volgens de jury ‘boenk op zat’, een cakeje met de perfecte luchtigheid en een prachtig glanzende chocolade-medaille, ontpopte Hendrik Buysse zich tot dé meestervervalser van de Pim’s-koek. Dankzij deze prestatie neemt hij de welverdiende trofee mee naar huis.

Snackmaster Hendrik Buysse

“Mijn sous-chef en ik waren wel overtuigd van onze Pim’s-koek. We hebben er dag en nacht aan gewerkt en uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de winst. We zijn heel blij en gaan de trofee een mooi plekje geven”, aldus de enige echte Snackmaster, die eerder al de beste replica’s van de Big Mac en Dr. Oetker pizza creëerde. “Er is geen teleurstelling, er is alleen maar trots. Tegen een tegenstander als Hendrik is het geen schande om te verliezen”, klinkt het sportief bij Timothy Tynes, die nét naast de titel greep. Met haast perfecte kopieën van de Lucifer en Dinokoek legde hij eveneens een indrukwekkend Snackmasters-parcours af om vingers en duimen bij af te lekken. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 december 2023 /