Documentaire zaak Bart De Pauw: Het Proces Dat Niemand Wou

Het Proces Dat Niemand Wou is te kijken op Streamz (België) en Prime Video (Nederland). Deze documentaire legt in drie afleveringen de maatschappelijke pijnpunten bloot van de gemediatiseerde zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Programmamaker Tess Uytterhoeven spreekt eenmalig met Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Helena De Craemer, Dymphne Poppe, Els Talloen en Ellen Lloyd.

Dit bericht verscheen voor het eerst op 29 december 2021 op VlaamsKijken; het heeft op donderdag 16 maart 2023 een update gekregen. De Documentaire Het Proces Dat Niemand Wou is namelijk in Nederland nu op Prime Video* te kijken.

Zaak Bart De Pauw

De voorbije jaren werd het nooit stil rond de zaak-De Pauw – niet in de kranten, niet op TV, niet op twitter of facebook, laat staan in de huiskamer. De verhitte debatten verraden een samenleving in verandering. Geïntrigeerd door het onderwerp contacteerde programmamaker Tess Uytterhoeven en alle betrokken partijen. Ze begon daarmee een jaar voor het proces voor de rechter kwam, en besloot om te wachten tot 30 dagen na het vonnis om uit te zenden. Op die manier zou ze niemands beslissing beïnvloeden om in hoger beroep te gaan. 

Vrouwen delen hun verhaal

Acht vrouwen waren bereid om mee te werken. Dat zijn actrices Maaike Cafmeyer*, Liesa Naert*, Lize Feryn*, en Ella-June Henrard*. Voormalig stagiaires Helena De Craemer en Els Talloen, programmamaker Dymphne Poppe en kleedster Ellen Lloyd. Na vier jaar van plichtmatig stilzwijgen doen zij in deze driedelige documentaire voor het eerst en eenmalig hun persoonlijke relaas. Hun interviews werden afgenomen in de periode van december 2020 tot december 2021. Bart de Pauw* werd zelf herhaaldelijk gevraagd om zijn verhaal te doen, maar hij ging niet op deze uitnodiging in. 

Actrices

En als we het dan over actrice Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard hebben, dan vind ik niet dat je hun naam moet kennen van het proces tegen Bart De Pauw. Nee, het zijn gewoon vier goede actrices, waarvan je kunt genieten in verschillende producties. Daarom bij deze aan aantal kijktips:

Het Proces Dat Niemand Wou

Het Proces Dat Niemand Wou zoekt in drie afleveringen antwoorden op de vragen die iedereen zich stelt: “Wat is er zo erg aan sms’jes?”. “Waarom blokkeerde je hem niet?”. Maar ook “Waarom heb je zo lang gezwegen?”, “Waarom stelde je je burgerlijke partij?”. De vrouwen beschrijven wat ze hebben meegemaakt, maar ze zoomen ook uit. Ze reflecteren over hoe hun verhaal past in de huidige maatschappelijke verschuivingen. Ze analyseren hun eigen proces van gewaarwording. En ze tonen begrip voor de vele meningen die zich sinds 2017 manifesteren op verschillende platformen. Ze staan stil bij de impact die de aandacht in pers en op sociale media heeft op hun persoon en op de bredere perceptie van deze zaak. Het moeten wat dat betreft geen makkelijke opnames zijn geweest voor Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Helena De Craemer, Dymphne Poppe, Els Talloen en Ellen Lloyd.

Tess Uytterhoeven

“In deze docu onderzoeken we de pijnpunten waar dit proces op duwt. Door de betrokkenen zelf aan het woord te laten proberen we antwoord te bieden op de vele maatschappelijke vragen die deze zaak met zich meebracht.” zegt Tess Uytterhoeven, die je als programmamaker ook kent van Ooit Vrij en Topdokters. Met de documentaire Het Proces Dat Niemand Wou won Tess Uytterhoeven de Ha! van Humo.

Documentaire op Streamz

Peter Vindevogel, CEO van Streamz, vult aan: “Eén van de pijlers van Streamz is om relevante verhalen uit Vlaanderen te brengen. Het verhaal van dit proces dat niemand wou, is er één die velen raakt. In deze documentaire vertellen betrokken vrouwen voor het eerst wat hen is overkomen en delen ze zo een verhaal dat vele andere, anonieme Vlamingen, ook is of kan overkomen.” Het Proces Dat Niemand Wou is een productie van Woestijnvis, met de steun van de Vlaamse Tax Shelter.

Documentaire zaak Bart De Pauw op Prime Video kijken

De documentaire over de zaak Bart De Pauw mag dan eind 2021 uitgekomen zijn; hij is nog steeds relevant. Recent was Bart De Pauw nog in het nieuws, omdat bekend werd gemaakt dat hij naar het ziekenhuis was gebracht na een wanhoopsdaad. Prime Video* leden in Nederland kunnen de reeks kijken. Je vindt hier tevens nog veel meer interessante documentaires, bijvoorbeeld Als je ons kan horen, maar ook All-In: Team Jumbo-Visma.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

16 maart 2023 /