Voor altijd Kampioen | Achter de schermen bij F.C. De Kampioenen

Voor altijd Kampioen! is vanaf vanavond – donderdag 23 september – vier weken lang te zien bij Eén. In Voor altijd Kampioen krijgen we dankzij acteurs en medewerkers een blik achter de schermen bij F.C. De Kampioenen. Iedere donderdag om 21.30 uur te kijken op Eén.

F.C. De Kampioenen

Met 21 seizoenen en 273 afleveringen, 4 langspeelfilms, 1 kerstspecial, maar vooral ook een miljoenenpubliek is F.C. De Kampioenen zonder discussie de meest succesvolle comedy van Vlaanderen. Zowel de aflevering als de films worden nog regelmatig op tv uitgezonden. Zo kon je recent nog kijken naar de eerste, tweede en derde Kampioenen-film. Dit jaar stond de serie en zijn personages zelfs centraal tijdens het zandsculpturenfestival. Benieuwd wat we dus nog meer ontdekken in Voor altijd kampioen!

Voor altijd kampioen!

Voor altijd kampioen! schetst in vier afleveringen het verhaal van Vlaanderens populairste humorreeks, voor en achter de schermen. De docureeks neemt de kijkers mee naar de opstart, de audities en de proefaflevering. Ook het stopzetten van de reeks, de langspeelfilms, het overlijden van Johny Voners, en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van de acteur en het personage Xavier Waterslaeghers komen aan bod. En Voor altijd Kampioen! heeft ook aandacht voor de evolutie van de personages en de verhaallijnen, het vertrek van sterkhouders als Carry Goossens en Jacques Vermeire en hoe dat werd opgevangen door de introductie van nieuwe personages.

Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl

Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen uitgebreid aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen. Bekende superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen op het einde van elke aflevering over de impact die F.C. De Kampioenen op hen en Vlaanderen had.

FC De Kampioenen was een experiment

Het succes van F.C. De Kampioenen was niet evident. Want: de reeks was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. “Voor hetzelfde geld was het mislukt”, denkt regisseur Willy Vanduren, “maar kijk: we hebben geluk gehad.”  Geluk moet je ook afdwingen, en dat hebben de Kampioenen gedaan. “Wij waren de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment”, beaamt Carry Goossens. Hij wisselde op het laatste moment van rol met Jacques Vermeire. Carry werd de cafébaas, Oscar, en Jacques de vijand, garagist Dimitri De Tremmerie. “Dat was onze beste zet”, besluit Willy Vanduren.

Vertrek Carry Goossens en Jacques Vermeire

Het publiek bleef De Kampioenen volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Gaandeweg werd de humor meer slapstick. “Dat is er vaak over”, zegt Loes Van den Heuvel, “maar zolang je eerlijk blijft in wat je doet, kun je alle kanten uit.” En het publiek kon het smaken. Ook toen Carry Goossens en Jacques Vermeire – nochtans twee sterkhouders – De Kampioenen verlieten. “Dat is inderdaad een lastig moment geweest”, zegt regisseur Willy Vanduren, “maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden dus op zich moet men daar geen schrik van hebben.” Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren. 

Personages F.C. De Kampioenen

Een van de redenen van het succes van F.C. De Kampioenen was de grote herkenbaarheid van de personages. En de manier waarop die zijn ingevuld door de acteurs, onder meer door het gebruik van oneliners zoals “Mijn gedacht”, “Zal ’t gaan, ja?” en “Een dagschotel” die gemeengoed zijn geworden. Soms hielp het toeval ook een handje. “Ik stotterde af en toe, als DDT het woord ‘infrastructuur’ moest uitspreken”, vertelt Jacques Vermeire, “en ik heb dat gebruikt voor mijn personage.” 

Eén grote familie

Maar de belangrijkste reden van het succes is misschien wel dat De Kampioenen één grote familie zijn, zo ontdekken we in Voor altijd Kampioen. “Het is misschien een cliché, maar het is wel zo,” beaamt Danni Heylen. “Acteurs en actrices zijn narcisten, maar wij konden het licht in elkaars ogen verdragen. Want anders was het al lang gedaan geweest.” 

Aflevering 1 (23/9)

Producer Bruno Raes, script editor Luc Beerten en regisseur Willy Vanduren vertellen hoe het allemaal begon: het idee om comedy te maken om een antwoord op de successen van VTM te geven, de zoektocht naar een onderwerp en interessante personages, en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen. Met reacties van de acteurs van F.C. De Kampioenen op de audities, de proefaflevering en het spelen voor livepubliek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van F.C. De Kampioenen op hun dagelijkse leven.

Aflevering 2 (30/9)

De makers en de acteurs van F.C. De Kampioenen vertellen hoe elk personage geleidelijk aan vorm kreeg door het gebruik van oneliners, zoals “Zal ’t gaan, ja” en “Mijn gedacht”, over de evolutie van de personages die steeds karikaturaler werden, en de evolutie naar meer slapstick. Ze gaan ook in op het vertrek van Carry Goossens (Oscar), dat werd opgevangen door het personage van Mark een grotere rol te geven en door het personage van Pol te introduceren. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl geven aan hoe F.C. De Kampioenen ook leeft bij De Rode Duivels.

Aflevering 3 (7/10)

Na acht seizoenen stapt Jacques Vermeire over naar VTM en moeten De Kampioenen op zoek naar een nieuwe vijand. Met de komst van Jaak Van Assche vindt de reeks een nieuw elan. Ook de introductie van nieuwe personages als ma DDT, ons Madeleine, Maurice en Ronaldinho zorgen voor een frisse wind. Na 21 seizoenen komt de reeks tot een eind, maar De Kampioenen breien nog een vervolg aan het succes met vier gesmaakte langspeelfilms. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl stellen hun favoriete voetbalscène voor uit F.C. De Kampioenen.

Aflevering 4 (14/10)

Acteurs en gastacteurs van F.C. De Kampioenen getuigen over ‘de familie’, het overlijden van Johny Voners en hoe de kerstspecial geholpen heeft om dat verlies te verwerken. En ze vertellen wat F.C. De Kampioenen voor hen betekend heeft: carrièregewijs, maar ook op persoonlijk vlak. Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl hebben het over de oneliners uit F.C. De Kampioenen die ze vaak zelf gebruiken.

Wie nog meer F.C. De Kampioenen wil, kan terecht op VRT NU. Vanaf vandaag -23 september – verschijnt daar dagelijks een seizoen van de reeks.

Wat doet cast F.C. De Kampioenen nu

Ben je benieuwd wat de cast van F.C De Kampioenen nu doet? Ik weet niet hoever ze hier op in gaan in Voor altijd Kampioen. Maar goed nieuws. Ik zocht het eerder uit toen de Kampioenen-films weer op tv werden uitgezonden. Hier een overzicht van de vaste cast (die ook in de films te zien was).

 • Ann Tuts speelt één van de hoofdrollen in 3HZ met Stan van Samang (die vanaf woensdag 1 september op Ketnet te zien is). Daarnaast zal ze te zien zijn in de spannende Eén-reeks Onder Vuur die vanaf zondag 12 september op tv komt. Ook Louis Talpe, die een bijrol speelt in deze film behoort tot de cast van Onder Vuur.
 • Ben Rottiers is vooral nog op tv te zien in de Kampioenen-films en serie.
 • Marijn Devalck is kasteelheer in Adam en Eva. Voor Assisen 3 ging hij weer terug het theater in. Maar je zag hem recent ook nog op tv in de film Bingo.
 • Machteld Timmermans zag je in de Ketnet-serie Ik u Ook met haar dochter Gloria Monserez. Momenteel werkt ze aan 8eraf.
 • Loes Van den Heuvel was te zien in het indrukwekkende programma Kinderwens van Leen Dendievel. Recent zag je haar ook in de film Superette Anna.
 • Johny Voners is ons helaas te vroeg ontvallen. Je kunt later op VTM nog genieten van zijn laatste rol in Een Goed Jaar (die de Nederlandse lezers al op Videoland kunnen kijken).
 • Danni Heylen is vooral nog op tv te zien in de Kampioenen-films en serie.
 • Tuur De Weert zag je recent nog in De Collega’s 2, maar ik herkende ‘m ook in Voor wat hoort wat. Wil je hem echt lang geleden zien, kijk dan bijvoorbeeld naar Ad Fundum van Erik van Looy. Deze acteur heeft sowieso al tal van rollen op zijn naam staan.
 • Herman Verbruggen zagen we tot een paar jaar geleden nog in De Kotmadam en hij deed mee aan de Ketnet-musical.
 • An Swartenbroekx schreef recent bijvoorbeeld de Kerstspecial. Ze schrijft namelijk sinds 2003 mee aan de serie en alle Kampioenen-films.
 • Niels Destadsbader kwam recent nog in het nieuws. Want waar hij het afgelopen jaar een tv-hit had met The Masked Singer, daar is nu bekendgemaakt dat Niels Destadsbader VTM verlaat. Hij zingt natuurlijk nog steeds en gaat aan de slag op het oude nest bij Eén en Radio 2. Hij begon zijn carrière bij Ketnet. Zo zagen we hem jarenlang als Olivier in Amika. En daarna speelde hij Dagmar in De Elfenheuvel.
 • Jaak Van Assche was recent op tv te zien in de laatste seizoen van De Zonen van Van As. Daarnaast speelt hij al een aantal jaar de rol van Alfons Coppens in Familie. Je zag hem ook in Clan. Een jonge Jaak Van Assche zien? Kijk dan bijvoorbeeld naar Windkracht 10 of Ad Fundum.
 • Billie Verbruggen die de rol van Paulien Vertongen speelt, was recent nog te zien in de kerstspecial van De Kampioenen. Verder is ze te zien in alle Kampioenen-films.
 • Carry Goossens kruipt in de huid van Oscar Crucke. Deze acteur heeft net de opnames afgerond voor de nieuwe film Zeppos Het Mercatorspoor. Hierin speelt hij Kapitein Zeppos.
 • Jacques Vermeire heeft natuurlijk geen introductie nodig; hij speelt de enige echte Dimitri De Tremmerie of te wel DDT. Wist je dat hij op dit moment zijn eigen expositie heeft in Blankenberge: Jacques Vermeire Forever.
 • Luk D’Heu is Freddy van Overloop. Hij speelt de rol van burgemeester al jaren. Zo was hij ook in de kerstspecial te zien en in de tweede Kampioenen film. Verder speelde Luk D’heu diverse rollen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 september 2021 /