Documentaire zaak Bart De Pauw: Het Proces Dat Niemand Wou

Het Proces Dat Niemand Wou is vanaf woensdag 27 maart 2024 drie weken lang om 21.13 uur te zien bij VRT Canvas en VRT MAX. De uitzending van de documentaire werd eerder uitgesteld, maar de VRT is – na veel kritiek – teruggekomen op deze keuze. Die vond ik sowieso al bijzonder, omdat Het Proces Dat Niemand Wou dus nog steeds bij Streamz (België) en Prime Video (Nederland) te kijken is. Deze documentaire legt in drie afleveringen de maatschappelijke pijnpunten bloot van de gemediatiseerde zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Programmamaker Tess Uytterhoeven spreekt eenmalig met Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Helena De Craemer, Dymphne Poppe, Els Talloen en Ellen Lloyd.

Dit bericht verscheen voor het eerst op 29 december 2021 op VlaamsKijken; het heeft op donderdag 16 maart 2023 een update gekregen. De Documentaire Het Proces Dat Niemand Wou is namelijk in Nederland nu op Prime Video * te kijken. VlaamsKijken auteur Patricia de Ryck heeft het ook op 20 en 27 maart 2024 bijgewerkt.

Eerst hebben we het over de documentaire op tv. Wil je meer over de documentaire en de slachtoffers weten, scroll dan even verder.

Documentaire slachtoffers Bart De Pauw op tv

VRT Canvas had aangekondigd dat ze de documentaire over de slachtoffers van Bart De Pauw vanaf 20 maart 2024 ook op tv zou brengen. Een dag voor de uitzending is bekendgemaakt dat ze dat toch (nog) niet gaan doen. In het persbericht schrijven ze: “VRT stelt de uitzending van de reeks Het proces dat niemand wou over de zaak-Bart De Pauw voor onbepaalde tijd uit. De omroep wil daarmee alle kansen geven aan gesprekken tussen de partijen in de zaak, waar zij verder niet bij betrokken is. VRT zal daarom ook niet verder communiceren om de gesprekken niet te bezwaren.”

Documentaire De Pauw toch op tv

Een weekje later komen ze bij de VRT terug op deze keuze. In hun persbericht van 26 maart 2024 schrijven ze het volgende: “De voorbije dagen is er veel beroering ontstaan over het uitstellen van de documentaire over de zaak- De Pauw. Wij hebben met de beste intenties gepoogd om in de zaak- De Pauw de omstandigheden te creëren waardoor een toenadering mogelijk werd tussen dader en slachtoffers. Het tijdelijk uitstellen van de lineaire uitzending van de reeks Het proces dat niemand wou leek ons daarbij een te verdedigen beslissing. Voor het eerst zijn er ook effectief stappen gezet die kunnen leiden tot het belangrijkste dat in deze zaak ontbreekt: een welgemeende ‘sorry’ en authentiek schuldbesef. Dat is niet gering, want de kleinste kans om in deze zaak tot een toenadering te komen, verdient het te worden gegrepen.”

Excuses VRT

“We hebben hierin getracht uit te gaan van het belang van de vrouwen in deze zaak, zoals we dat de afgelopen jaren altijd hebben gedaan. Dat was alvast onze bedoeling. Het is helaas niet hoe het uitstel van de lineaire uitzending van de reeks bij velen is overgekomen. De indruk is gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken en dat VRT die voorwaarden ondersteunde. Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Dat was een grote inschattingsfout. We wensen ons hiervoor uitdrukkelijk te excuseren. Die deuk in het wederzijds vertrouwen hadden we kunnen vermijden. We hadden onze beslissing veel beter moeten duiden en we hadden de slachtoffers in deze zaak sneller en beter moeten betrekken.”

Verdere uitstel heeft geen zin

“De afgelopen dagen is gebleken dat we met het voor onbepaalde tijd uitstellen van de reeks precies het omgekeerde hebben bereikt van wat we beoogden. Ons initiatief lijkt verdere stappen richting een ‘mea culpa’ nu veeleer in de weg te staan en dreigt de oorspronkelijke intenties in de kiem te smoren. In die omstandigheden heeft verder uitstel van de lineaire uitzending geen zin meer. VRT zal Het proces dat niemand wou daarom vanaf woensdag 27 maart op VRT CANVAS uitzenden. We hopen dat hiermee het vertrouwen in de intenties van VRT kan worden hersteld en dat tegelijkertijd de opgestarte gesprekken in alle rust kunnen verder gaan. Mocht dat nuttig zijn, zal VRT daarbij alle hulp bieden die nodig is. De publieke omroep zal zich te allen tijde blijven inzetten voor de strijd tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.”

Terug naar de zaak Bart De Pauw, waarover de documentaire het proces dat niemand wou gaat.

Zaak Bart De Pauw

De voorbije jaren werd het nooit stil rond de zaak-De Pauw – niet in de kranten, niet op TV, niet op twitter of facebook, laat staan in de huiskamer. De verhitte debatten verraden een samenleving in verandering. Geïntrigeerd door het onderwerp contacteerde programmamaker Tess Uytterhoeven en alle betrokken partijen. Ze begon daarmee een jaar voor het proces voor de rechter kwam, en besloot om te wachten tot 30 dagen na het vonnis om uit te zenden. Op die manier zou ze niemands beslissing beïnvloeden om in hoger beroep te gaan. 

Vrouwen delen hun verhaal

Acht vrouwen waren bereid om mee te werken. Dat zijn actrices Maaike Cafmeyer *, Liesa Naert *, Lize Feryn *, en Ella-June Henrard *. Voormalig stagiaires Helena De Craemer en Els Talloen, programmamaker Dymphne Poppe en kleedster Ellen Lloyd. Na vier jaar van plichtmatig stilzwijgen doen zij in deze driedelige documentaire voor het eerst en eenmalig hun persoonlijke relaas. Hun interviews werden afgenomen in de periode van december 2020 tot december 2021. Bart de Pauw * werd zelf herhaaldelijk gevraagd om zijn verhaal te doen, maar hij ging niet op deze uitnodiging in. 

Actrices

En als we het dan over actrice Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard hebben, dan vind ik niet dat je hun naam moet kennen van het proces tegen Bart De Pauw. Nee, het zijn gewoon vier goede actrices, waarvan je kunt genieten in verschillende producties. Daarom bij deze aan aantal kijktips:

Het Proces Dat Niemand Wou

Het Proces Dat Niemand Wou zoekt in drie afleveringen antwoorden op de vragen die iedereen zich stelt: “Wat is er zo erg aan sms’jes?”. “Waarom blokkeerde je hem niet?”. Maar ook “Waarom heb je zo lang gezwegen?”, “Waarom stelde je je burgerlijke partij?”. De vrouwen beschrijven wat ze hebben meegemaakt, maar ze zoomen ook uit. Ze reflecteren over hoe hun verhaal past in de huidige maatschappelijke verschuivingen. Ze analyseren hun eigen proces van gewaarwording. En ze tonen begrip voor de vele meningen die zich sinds 2017 manifesteren op verschillende platformen. Ze staan stil bij de impact die de aandacht in pers en op sociale media heeft op hun persoon en op de bredere perceptie van deze zaak. Het moeten wat dat betreft geen makkelijke opnames zijn geweest voor Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Helena De Craemer, Dymphne Poppe, Els Talloen en Ellen Lloyd.

Tess Uytterhoeven

“In deze docu onderzoeken we de pijnpunten waar dit proces op duwt. Door de betrokkenen zelf aan het woord te laten proberen we antwoord te bieden op de vele maatschappelijke vragen die deze zaak met zich meebracht.” zegt Tess Uytterhoeven, die je als programmamaker ook kent van Ooit Vrij en Topdokters. Met de documentaire Het Proces Dat Niemand Wou won Tess Uytterhoeven de Ha! van Humo.

Documentaire op Streamz

Peter Vindevogel, CEO van Streamz, vult aan: “Eén van de pijlers van Streamz is om relevante verhalen uit Vlaanderen te brengen. Het verhaal van dit proces dat niemand wou, is er één die velen raakt. In deze documentaire vertellen betrokken vrouwen voor het eerst wat hen is overkomen en delen ze zo een verhaal dat vele andere, anonieme Vlamingen, ook is of kan overkomen.” Het Proces Dat Niemand Wou is een productie van Woestijnvis, met de steun van de Vlaamse Tax Shelter.

Documentaire zaak Bart De Pauw op Prime Video kijken

De documentaire over de zaak Bart De Pauw mag dan eind 2021 uitgekomen zijn; hij is nog steeds relevant. In 2023 kwam Bart De Pauw nog in het nieuws, omdat bekend werd gemaakt dat hij naar het ziekenhuis was gebracht na een wanhoopsdaad. Prime Video * leden in Nederland kunnen de reeks kijken. Je vindt hier tevens nog veel meer interessante documentaires, bijvoorbeeld Als je ons kan horen, maar ook All-In: Team Jumbo-Visma. Maar denk ook aan Lastpak en Aandachtsjunk.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 maart 2024 /