Zaak Bart De Pauw in Telefacts NU

Telefacts NU (VTM) reconstrueert in De Zaak De Pauw hoe de zaak tegen Bart De Pauw voor het eerst in openbaarheid kwam. Dit is tevens de eerste keer dat zijn echtgenote Ines De Vos een interview op tv geeft over deze kwestie. De Telefacts NU aflevering over Bart De Pauw is vanavond – donderdag 4 februari – te kijken om 21.50 uur op VTM en terug te kijken via VTM GO.

Telefacts NU: Bart De Pauw

Telefacts NU start het nieuwe seizoen weer met een spraakmakende zaak, namelijk die tegen Bart De Pauw. Het VTM-programma begint met een gedetailleerde reconstructie van hoe de zaak tegen de bekende tv-maker in de openbaarheid kwam. Bart De Pauw wordt beschuldigd van stalking van meerdere vrouwen en elektronische overlast.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Ines De Vos (vrouw Bart De Pauw) vertelt

Voor het eerst geeft Ines De Vos, de vrouw van Bart De Pauw. op televisie haar versie van de feiten. “Ik vind het heel belangrijk dat dit verhaal gekend is. Op dit moment weet niemand wat er écht gebeurd is. Iedereen begint steeds bij de videoboodschap van Bart (noot van de redactie: Bart De Pauw maakte in een videoboodschap bekend dat de VRT de samenwerking had stopgezet). Maar er is zoveel dat daaraan vooraf is gegaan dat niet klopt. Het ontslag van Bart stinkt.”

Zaakvoerster, moeder én echtgenote

Ines De Vos spreekt er als zaakvoerster van Koeken Troef. Dit is het productiehuis van Bart De Pauw dat na de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bijna over de kop ging. Maar ze spreekt ook als moeder van drie kinderen en echtgenote van Bart De Pauw: “Ik neem het hem echt ongelooflijk kwalijk.”

Koeken Troef heeft recent het programma Influencers op tv gebracht. Ze zijn ook het productiebedrijf achter Twee tot de Zesde Macht, dat vanaf dit voorjaar weer op Eén te zien is met Jeroen Meus als presentator

Reconstructie zaak Bart De Pauw

De reconstructie van Telefacts NU legt eveneens elementen bloot die een nieuw licht werpen op het ontslag van Bart De Pauw bij de VRT. De redactie van Telefacts NU contacteerde hiervoor alle betrokken partijen in de zaak: alle negen vrouwen die zich burgerlijke partij stelden en hun advocaat, de familie De Pauw en de betrokken medewerkers bij de VRT. Niet iedereen wenste on the record te reageren. Alle betrokken partijen kregen evenwel de mogelijkheid om te reageren op de informatie die de reconstructie blootlegt, tot net voor publicatie.

‘Geen uitspraak over schuld of onschuld’

Onderzoeksjournalist Thomas Van Hemeledonck: “Ons onderzoek legt een aantal nieuwe elementen bloot die relevant zijn in de totstandkoming van de zaak De Pauw. Wij doen geen uitspraken over schuld of onschuld. Dat is de taak van een rechter, niet van een journalist. Wel vinden we het belangrijk om na te gaan hoe het dossier rond De Pauw is gevormd, op basis van welke elementen en gedragingen.”

Zij beschuldigen Bart De Pauw

Op VlaamsKijken heb ik bewust niet over deze zaak gepubliceerd. Want al voor de rechter enige uitspraak heeft gedaan, heeft het publiek toch al zijn mening gevormd. Maar als je tv-tips deelt, dan kan de start van Telefacts NU met deze uitzending gewoon niet ontbreken. En dan vraag je je als lezer misschien ook af wie dan de vrouwen zijn die Bart De Pauw beschuldigen. Nu wensten zij eerst anoniem te blijven, maar inmiddels liggen alle namen op de straat.

  • Maaike Cafmeyer, actrice
  • Cathérine Ongenae, journaliste en schrijfster van #sekisme (zij had een bijrol in Het Geslacht De Pauw)
  • Liesa Naert, actrice
  • Dymphne Poppe, programmamaker
  • Ellen Lloyd, kleedster
  • Lize Feryn, actrice
  • Ella-June Henrard, actrice
  • Jenka Van de Voorde, stagiaire en programmamaker
  • Helena De Craemer, stagiaire

Maar deze vrouwen doen meer dan dat:

Toen hun namen bekend werden gemaakt, had iedereen er wel een mening over die vrouwen. Iets wat natuurlijk onzin is. Laat eerst de rechtspraak doen. En tot de tijd kun je genieten van het werk van deze vrouwen. Ella-June Henrard en Maaike Cafmeyer zijn bijvoorbeeld op dit moment samen te zien in de fijne Streamz-serie Mijn Slechtste Beste Vriendin. Lize Feryn speelt één van de hoofdrollen in het tweede seizoen van Beau Séjour dat net van start is. Liesa Naert kent je bijvoorbeeld als Griet uit Eigen Kweek, uit De Hoppers en De Anderhalve Meter Show. Ellen Lloyd was als kleedster recent betrokken bij Niets Te Melden.

Programma’s Bart De Pauw

Waar de VRT Bart De Pauw (en de programma’s van zijn productiemaatschappij Koeken Troef) meteen bande, gaat dat wat mij betreft ook ver. We moeten namelijk niet vergeten dat hij ook veel gave programma’s heeft gemaakt. Denk aan De Biker Boys. Geweldig hoe Ben Seger, Jonas Van Geel en Bart De Pauw met hun scooters door Europa trokken. En dan Umesh Vangaver in de rol van Haldis. Ja het soort humor daar moest je van houden, maar wij vonden het hier thuis echt geweldig. De reeks is via Streamz te kijken. En wat dacht je van Quiz Me Quick? Iedere week zaten tussen de 1,1 en 1,3 miljoen Vlamingen voor de buis om dit te volgen. En wist je dat Bart De Pauw het scenario schreef voor Loft; de meest succesvolle Vlaamse film ooit?

Het nieuwe seizoen van Telefacts NU start vanavond – donderdag 4 februari –  om 21.50 met De Zaak De Pauw. De uitzending is (terug) te kijken bij VTM en op VTM GO.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 februari 2021 /