Ha! van Humo voor Het Proces dat niemand wou (Streamz)

De Ha! van Humo 2022 is gewonnen door Het Proces dat niemand wou (Streamz). Humo bekroont met deze prijs het beste en origineelste tv-programma van het afgelopen jaar. De jury is er duidelijk over. “De Ha! van Humo gaat dit jaar naar een programma dat gemaakt móést worden.” Deze driedelige documentaire – waar je hier alles over leest – is nog steeds te bekijken op Streamz. Het leg

Jury over Het Proces dat niemand wou

De documentaire Het proces dat niemand wou legt in drie aflevering de maatschappelijke pijnpunten bloot van de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. De jury is duidelijk waarom deze documentaire de Ha! van Humo moest winnen. “De Ha! van Humo gaat dit jaar naar een programma dat gemaakt móést worden”, luidt het in het juryrapport. “Het proces dat niemand wou toont een onverkwikkelijk stukje geschiedenis met alleen maar scherpe randen. De reeks is een indringende verkenning van verstikkende machtsrelaties, van pijnlijke grenzeloosheid, van verdriet dat zich niet met een glaasje rood laat bedwingen, én van strijdbaarheid.”

Gesprek met slachtoffers Bart De Pauw

In Het proces dat niemand wou vormen de feiten rond de zaak-Bart De Pauw de grondlaag, maar de documentairereeks gaat veel dieper dan dat. Tess Uytterhoeven, televisiemaakster bij Woenstijnvis, legde bloot wat het is om slachtoffer te zijn. Dat doet ze onder meer door in gesprek te gaan met acht van de dertien vrouwen die zich burgerlijke partij stelden op het proces. Dat zijn actrices Maaike CafmeyerLiesa NaertLize Feryn, en Ella-June Henrard. Voormalig stagiaires Helena De Craemer en Els Talloen, programmamaker Dymphne Poppe en kleedster Ellen Lloyd. Bart De Pauw zelf weigerde elke medewerking aan de reeks.

Tess Uytterhoeven

Tess Uytterhoeven en haar ploeg namen de Ha! van Humo in ontvangst voor de documentaire Het Proces Dat Niemand Wou tijdens de plechtige uitreiking op maandag 12 december in zaal Kavka in Antwerpen. Ze mochten naar huis gaan met een trofee en een cheque ter waarde van 5.000 euro. Waar je Tess Uytterhoeven verder van kent? Ze is programmamaker van Ooit Vrij en Topdokters.

Genomineerden Ha! van Humo 2022

Het proces dat niemand wou heeft de ha! van Humo 2022 gewonnen. De genomineerden waren verder ook niet mis. We zetten ze hieronder op een rijtje. Als je op de naam klikt, ontdek je meer over het betreffende programma.

Genomineerden 2022 Ha! van Humo:

Vorig jaar viel het Canvas-programma Het Scheldepeloton in de prijzen.

Tess Uytterhoeven ontvangt de Ha! van Humo uit de handen van Humo-oppervader Guy Mortier. – Beeld Wouter Van Vaerenbergh

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2022 /