Urbanus: De Vuilnisheld – op tv kijken (alles over cast & verhaal)

Urbanus: De Vuilnisheld is al verschillende malen door Eén uitgezonden. Vrijdag 6 augustus om 22.35 uur is het weer zover. Wat je kunt verwachten? Het is een zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek.

Gemist? Deze film op DVD verkrijgbaar (nu 7,30 euro) of te huren (3,99 euro) via Amazon verkrijgbaar.

Verhaal Urbanus De Vuilnisheld

In Urbanus De Vuilnisheld sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus). Gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden. Urbanus ziet hierin dé kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy. Maar uiteraard loopt alles in het honderd wanneer de kinderen in opstand komen tegen het plan van de volwassenen.

Stemmen cast Urbanus De Vuilnisheld

De film speelt zich af in het dorpje Tollembeek met de figuren uit de strips van Urbanus en Willy Linthout. Met een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken die jong en oud aanspreekt. Voor de stemmen van de personages werd een mooie cast verzameld. Zo horen we niet alleen Urbanus, maar ook Ben Segers, Sven De Ridder, Frances Lefebure, Sien Eggers, Ron Cornet, Ludo Hellinx, Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Koen Van Impe, Tom Van Dyck Tuur Verelst, Thuis Antonneau, Wout Verstappen, Mark Verstraete en Anke Helsen.

Acteurs en actrices in Urbanus film

Maar wie speelt nu wie? In een film of serie kun je dat natuurlijk eenvoudig zien, maar bij een stemmencast is het toch wat lastiger. Vandaar dat we ze op en rijtje zetten.

 • Urbanus – tja, die heeft natuurlijk geen toelichting nodig.
 • Ben Segers speelt de hond Nabuko Donosor – je zag hem recent in #hetisingewikkeld.
 • Sven De Ridder kruipt in de huid van bromvlieg Amedee – je zag hem recent bijvoorbeeld in de Ketnet-serie Ik U Ook en in Fair Trade op Streamz.
 • Frances Lefebure is Juf Pussy – haar zie je op dit moment op Videoland in Een Goed Jaar (de serie die ook nog op VTM te zien zal zijn). En sinds deze week kun je kijken naar de nieuwe Streamz-serie F*** you very, very much met Frances Lefebure in de hoofdrol.
 • Sien Eggers speelt moeder Eufrazie; zij is te zien in De Familie Claus en je hoorde haar ook in Paniek in het dorp: Kerststronk.
 • Ron Cornet is vader Cesar; je kunt deze acteur ook kennen uit Ik U Ook.
 • Ludo Hellinx kruipt in de huid van Jef Patat; hem zie je op dit moment in Familie.
 • Pieter Embrechts is wijkagent René – wist je dat hij in Nederland recent nog een award in de wacht heeft gesleept? En je zag hem in Instinct.

Verder in de cast van nieuwe Urbanus-film:

 • Dimitri Leue – wijkagent Modest; deze acteur kun je kennen uit Windkracht 10 en niet te vergeten Team Spirit.
 • Koen Van Impe kruipt in de huid van Meneer Pastoor; je zag hem bijvoorbeeld in 13 Geboden en Salamander.
 • Tom Van Dyck is Dokter Schrikmerg – je zag hem recent in de film Pippa op tv, maar hij heeft ook een mooie rol in Over Water.
 • Tuur Verelst is Dikke Herman; hem kun je zien in De Bende van Jan de Lichte.
 • Thijs Antonneau speelt Botswana; deze acteur kun je kennen uit D5R.
 • Wout Verstappen hoor je als Pinnekeshaar – hij is bevriend met Dikke Herman en Botswana. Je kunt hem kennen als presentator van Nickelodeon.
 • Mark Verstraete is Meester Kweepeer – hem zag je laatst op tv in de film Linkeroever.
 • Anke Helsen speelt Madam Pif; zij was recent ook te zien in Pippa.

Tollembeek

Samen met het Gallische dorp van Asterix, is Tollembeek het bekendste dorp uit onze stripgeschiedenis. Dit jaar vieren de strip-Tollembekenaars, samen met hun bedenkers Willy Linthout en Urbanus, hun 35ste verjaardag. Sinds de publicatie van het eerste album “Het Fritkotmysterie” eind 1983, tekenden en bedachten Willy Linthout en Urbanus meer dan 175 absurde verhalen met de zotte figuurtjes uit Tollembeek. Meerdere generaties fans groeiden op met de ondeugende strips, waarvan bijna 10 miljoen exemplaren werden verkocht. Het scenario van “Urbanus: de Vuilnisheld” is een origineel verhaal, geschreven door Urbanus en Jimmy Simons.

Makers nieuwste Urbanus film

De regie is in handen van Erik Verkerk en Joost Van den Bosch. Vincent Bal deed de stemmenregie en de muziek wordt gecomponeerd door Steve Willaert. De animatie gebeurt bij Studio Ka-Ching Cartoons in Nederland en Studio Bal Gehakt, Fabrique Fantastique en Komkom Doorn in België. De stemopnames gebeuren bij Option Media.

Urbanus: de Vuilnisheld is een productie van Eyeworks Film & TV Drama. In co-productie met BosBros en één. Met de steun van het Stap programma van Telenet, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, the Netherlands Film Production Incentive, de Belgische taxshelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 oktober 2018 /