Vlaanderen vakantieland 2023: Laura, Maureen, Jelle én gasten

Je kunt sinds zaterdag 1 april iedere zaterdag om 18.40 uur op Eén en VRT MAX weer kijken naar een nieuwe aflevering van Vlaanderen vakantieland. In het nieuwe seizoen van Vlaanderen vakantieland gaan Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Jelle Mels opnieuw op pad met een bekende Vlaming Ontdek hier alvast meer over de bekende gasten in Vlaanderen vakantieland én waar ze naar toe trekken.

Vlaanderen vakantieland 2023

De lente is in het land: het ideale moment om inspiratie op te doen voor een uitstap in eigen streek. In het nieuwe seizoen van Vlaanderen vakantieland gaan Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Jelle Mels opnieuw op pad met een bekende Vlaming. Samen ontdekken ze de mooiste en interessantste plekjes van een streek. Ze genieten er van de culturele of culinaire hoogstandjes en testen uit welke activiteiten je er zelf kan beleven. We leren daarnaast de bekende dagtrippers beter kennen.

Gasten Vlaanderen vakantieland 2023

Dit seizoen trekken Laura Govaerts, Maureen Vanherberghen en Jelle Mels eropuit met: Sven de Leijer, Loredana, Dominique Van Malder (die meedoet aan De Club), Viktor Verhulst, Lynn Van den Broeck, Sandra Bekkari, Titus De Voogdt (die je zag in 1985), Sam De Bruyn, Ruth Becquart (nu te zien in Knokke Off en Déjà Vu – Alles is Voorbestemd), Tess Elst, Lotte Vanwezemael, Malik Mohammed (te zien in de nieuwe Dertigers) en comédienne Dena Vahdani.

Vlaanderen als toerist ontdekken

Samen bieden ze inspiratie en vooral zin om leuke toeristische bestemmingen in Vlaanderen te verkennen. Want hier valt meer dan genoeg te beleven en te bekijken: van puur vakantieplezier voor het hele gezin over toeristische trekpleisters die in het buitenland bewonderd worden, tot verrassende en verborgen pareltjes.

Vlaanderen vakantieland kijken

Vlaanderen vakantieland is sinds 1 april elke zaterdag om 18.40 uur op Eén en via VRT MAX. Wist je dat je VRT MAX ook buiten België kunt gebruiken? Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Sven de Leijer

Maureen Vanherberghen gaat met presentator Sven de Leijer (die je kent van onder andere Vrede op Aarde en Hotel Romantiek) twee dagen op stap in de mijnstreek rond Genk. Ze brengen eerst een bezoek aan het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Daar mogen ze de leeuwen uit Oekraïne voederen en helpen ze bij het uitkuisen van hun koten. In de B&B waar ze overnachten, krijgen ze een workshop Thais koken van ‘kok aan huis’ Koong Duangit. De volgende dag gaan ze steppen. Ze nemen de Nationaal Parkroute. Die brengt hen van Thor Park in Waterschei langs het oude stationnetje van As en de dry slopes voor snowboarders in Genk.

Loredana de Amicis

Jelle Mels gaat met zangeres Loredana (die je kent van 2Fabiola, maar ook solo van Eurosong en uit The Masked Singer) op tweedaagse in Antwerpen. Eerst bezoeken ze de afdeling Oude Meesters van het pas gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Aan het eind van hun toer mogen ze hun tekenkunsten tonen. Overnachten doen ze in het luxueuze 19de-eeuwse Guesthouse Cabosse, in de schaduw van het vroegere Justitiepaleis. Op de tweede dag maken ze onder leiding van Carolien Krijnen van Chocalicious een stadswandeling langs de befaamdste chocolatiers van Antwerpen. En dat zijn er wel wat.

Dominique Van Malder

Maureen Vanherberghen en acteur Dominique Van Malder (die je kent van o.a. Viervoeters, Radio Gaga, Albatros, De Bachelorette, maar ook in Patiënt Dompi) maken de Vlaamse Ardennen onveilig in een deux-chevaux. Ze rijden naar Schorisse, startplaats van De dwaallichtwandeling. Die wandelroute flirt met de taalgrens en brengt Maureen en Dominique onder meer naar het Waalse dorpje La Houppe. Overnachten doen ze tussen de varkens op Boerderij Modest & Kamiel in Mater. Daar genieten ze van een glaasje wijn, met uitzicht op de Scheldevallei. 

Op hun tweede dag in de Vlaamse Ardennen maken Maureen Vanherberghen en acteur Dominique Van Malder* een uitgebreide rondrit met hun deux-chevaux. Op de Paterberg hebben ze een toevallige ontmoeting met oud-wielrenner Johan Museeuw (die je zag in de documentaire Patrick Lefevere – Godfather van de koers). Daarna brengen ze een bezoek aan de Kapel van Kerselare. Dit is een brutalistisch kunstwerkje van architect Juliaan Lampens. Maar ze gaan ook naar Korsele, de enige protestantse gemeenschap in Vlaanderen. Hun tweedaagse eindigt in de Amberhoeve in Schorisse. Daar serveert ‘de sjampetter’ hen een broodje met vers geplukte kruiden en een geitenkaasje.

Viktor Verhulst

Laura Govaerts en tv-personality Viktor Verhulst (die je zag in De Verhulstjes en recent als presentator van Play Café) ontdekken Leuven en omgeving. Laura en Viktor verkennen een deel van het parcours van het EK en het WK gravel biken die dit en volgend jaar gehouden worden in de omgeving van Leuven. Op een echte gravel bike! Onderweg houden ze halt aan brouwerij De Kroon in Neerijse en aan de Minnebron aan de Zoete Waters. ’s Avonds gaan ze eten in Bistro Tribunal, een van beste steakrestaurants van de streek, waar ze bediend worden door een echte vleessommelier. 

Op hun tweede dag in Leuven leren Laura en Viktor de stad op een andere manier kennen. Gids Patrick Demarré neemt hen mee op de wandeling ‘Leuven Doorgestoken’, langs binnenwegjes, poortjes en steegjes waar de doorsneetoerist nietsvermoedend aan voorbij wandelt.

Lynn Van den Broeck

Jelle Mels en Thuis-actrice Lynn Van den Broeck (die je ook zag backstage bij Zomerhit) gaan in de aflevering van 29 april 2023 twee dagen op stap in de Antwerpse Kempen. Hun tweedaagse start in Baarle-Hertog, waar ze de enclavewandeling maken die hen tig keren de grens met Nederland doet oversteken. Vandaar nemen Jelle Mels en Lynn Van den Broeck de elektrische chopper voor een tochtje langs de grens. Ze nemen de enclaveroute, die hen onder meer langs de dodendraad en schapenboerderij ’t Vaneleke in Merksplas brengt.

Overnachten doen ze bij Knuscabin in het bos van Lille, waar ze eerst genieten van een hottub. De volgende ochtend doen ze inkopen bij versmarkt Van Eccelpoel in Herentals, want er staat nog een pittige oriëntatieloop op het programma in de omgeving van de toeristentoren. Ze sluiten hun weekend af met een gezellige picknick met verse streekproducten.

Sandra Bekkari

Laura Govaerts en voedingsdeskundige Sandra Bekkari* nemen de kusttram naar Knokke-Heist. Op de eerste dag van hun tweedaagse staat er een wandeling in Knokke op de planning. Die brengt hen naar het natuurreservaat het Zwin, waar ze gaan kijken naar de ooievaars die volop aan het broeden zijn. Hun wandeling sluiten ze af met een bezoek aan de fototentoonstelling ‘Rankin, the Dazed Decades’, in Cultuurcentrum Scharpoord. 

’s Avonds dineren ze in Blanco, een restaurant uit de mini Gault&Millau-gids van Knokke-Heist, dat een mix van Mexicaanse en mediterrane keuken serveert. De volgende ochtend nemen Laura en Sandra de fiets voor een tochtje naar Heist. Onderweg houden ze even halt aan De Visserskapel en in het Moeder Babelutte Café. Daarna fietsen ze naar het strand, naar Anemos Beachclub, waar ze hun eerste initiatie surfen krijgen.

Titus De Voogdt

Maureen Vanherberghen en acteur Titus De Voogdt* duiken in het oorlogs- en het mijnverleden van Limburg (en dat laatste mag je heel letterlijk nemen). Maureen en Titus bezoeken het gloednieuwe en hippe oorlogsmuseum Liberation Garden in Leopoldsburg, waar ze wegwijs gemaakt worden door curator Peter Schrijvers. Het museum vertelt op een interactieve manier de geschiedenis van garnizoensstad Leopoldsburg en de rol van de streek in de Tweede Wereldoorlog. 

’s Avonds overnachten ze in B&B O’Lit in Paal. Na een stevig ontbijt trekken Maureen en Titus De Voogdt naar be-MINE, de oude mijnsite van Beringen. Daar gaan ze duiken tussen de tropische zoetwatervissen van snorkel- en duikcentrum TODI in de oude kolenwasserij van de mijn. Als kers op de taart krijgen ze een initiatie helmduiken. Je kent Titus De Voogdt bijvoorbeeld uit 1985, Beau Séjour seizoen twee en Mijn Slechtste Beste Vriendin.

Sam De Bruyn

Laura Govaerts en radiopresentator Sam De Bruyn brengen een sportief weekend door in en om Brussel. De eerste dag van hun tweedaagse fietsen Laura en Sam de Land van Teirlinck & De Boeckroute. Dat is één van de mooiste fietsroutes van het land. Ze starten aan de villa van auteur Herman Teirlinck in Beersel en fietsen helemaal tot FeliXart in Drogenbos. Daar vind je de boerderij van kunstschilder Felix De Boeck en het museum dat aan hem gewijd is. Onderweg houden ze halt in de Tuin der Onlusten van kunstenaar Al Balis. En in het vernieuwde Bierhuis van geuzestekerij Oud Beersel.

Na een overnachting en een flink ontbijt in Hotel Avenue Louise (Wyndham) in Brussel joggen Laura en Sam langs de art-nouveauhuizen van Sint-Gillis en Elsene. Dat doen ze onder leiding van loopgids Kris Clerckx van City Runs. Na de middag worden ze door Arlette Clauwers van vzw Korei rondgeleid in Hotel Van Eetvelde. Dit is een andere art-nouveauparel van Victor Horta in Brussel.

Ruth Becquart

Jelle Mels en actrice Ruth Becquart* bezoeken enkele Scheldekastelen op de grens van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Jelle en Ruth vertrekken aan het Steen in Antwerpen. Met de waterlimo varen ze op de Schelde naar hun eerste bestemming: het kasteel van Wissekerke in Bazel. Daar krijgen ze een interactieve rondleiding door Zoé de Feltz, een barones uit de negentiende eeuw.

De waterlimo brengt hen daarna naar hun slaapplaats: het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun in Hingene, dat nu een luxueuze vakantiewoning is. De volgende ochtend rijden ze naar het Kasteel van Bornem. Daar krijgen ze een rondleiding van graaf en kasteelheer John de Marnix de Sainte-Aldegonde in hoogsteigen persoon. Hij toont hun onder meer zijn indrukwekkende collectie etsen van Pieter Bruegel de Oude.

Tess Elst

Maureen Vanherberghen en sportanker Tess Elst maken Haspengouw onveilig. Maureen en Tess vertrekken in Tongeren voor een autozoektocht die hen langs Borgloon en Bilzen brengt. Onderweg houden ze onder meer halt in de Evermaruskapel in Tongeren, de Sint-Odulphuskerk in Borgloon, het Apostelhuis van Alden Biesen en atelier Zephyr van Hedwig Snoeckx. Daar maken ze levensechte replica’s van mens en dier.

Overnachten doet het duo op domein Marsnil in Heers. Dit is een B&B in een oude vierkanthoeve met een kleine wijngaard en dito wijnkelder. En niet te vergeten een verfijnde keuken. De volgende ochtend rijden Maureen en Tess naar Fluisterhoeven in Alken. Daar gaan ze op stap tussen de Haspengouwse akkers en boomgaarden met de mini-ezels Zino en Ziesel en hun baasje Evelien Jacobs.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 juni 2023 /