22/3: Wij waren daar – fictiereeks over aanslagen

22/3: Wij waren daar is een waargebeurde fictiereeks van én over studenten die de aanslagen in Zaventem meemaakten. Te zien vanaf volgende week op VTM GO en op zaterdag 20 maart om 21.55 uur op VTM.

TV-serie over terroristische aanslagen Brussel

Op 22 maart 2021 is het exact vijf jaar geleden dat de luchthaven van Zaventem werd opgeschrikt door een terroristische bomaanslag. Die ochtend zouden de laatstejaarsstudenten van het Sint-Ritacollege in Kontich op reis vertrekken naar Rome. Tot er vlak voor hun vertrek twee bommen tot ontploffing kwamen in de vertrekhal. Een traumatische gebeurtenis die de studenten de jaren nadien stap voor stap een plaats probeerden te geven. Twee van hen, Jaap Van Veen en Tim Tielemans, die ondertussen ook school liepen aan het Ritcs, goten hun verhaal in een fictiereeks: 22/3: Wij waren daar.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Verhaal 22/3: Wij waren daar

22/3: Wij waren daar vertelt een fictief verhaal, gebaseerd op echte ervaringen en emoties van studenten die erbij waren tijdens de aanslagen in Zaventem. Het verhaal start in de vertrekhal, waar de Romereis van de studenten abrupt wordt opgeschrikt door een bomaanslag. Hoewel de leerlingen heelhuids uit de vertrekhal geraken, moet elk van hen op zoek gaan naar een manier om dit trauma te verwerken. Het wordt een weg met heel wat hindernissen, die gepaard gaat met de nodige pijn, liefde en vriendschap. In 22/3: Wij waren daar worden zes fictieve leerlingen gevolgd gedurende de week na de gebeurtenissen. Uiteindelijk zullen ze troost vinden bij elkaar en samen nieuwe plannen smeden.

Marleen Merckx en dochter Britt in cast 22/3: Wij waren daar

Marleen Merckx speelt in 22/3 voor het eerst aan de zijde van dochter Britt Das. Ze spelen in de reeks ook moeder en dochter. Britt is één van de jonge talenten die de zes hoofdpersonages vertolken. Verder zijn de rollen voor Jonathan Michiels, Zita Windey, Idries Bensbaho, Pepijn Vandelanotte en Sofia Ferri. Daarnaast telt de cast 22/3: wij waren daar nog tal van bekende namen. Verder zijn er rollen voor Bas Van Weert, Tom Ternest, Marc Stroobants, Els Beatse, Hans Van Cauwenberghe, Eva Binon en Alejandra Theus.

Muziek Camille Dhont

Ook de muziek in 22/3: Wij waren daar trekt de aandacht. De eindsong die in de slotaflevering te horen is, is van de hand van Camille Dhont (Camille uit #LikeMe). Zij schreef het nummer 9 seconden speciaal voor de reeks, geïnspireerd op het verhaal en de getuigenissen van degenen die erbij waren tijdens de aanslagen in Zaventem.

Acteurs en actrices in cast 22/3

De hoofdrollen in 22/3 worden gespeeld door Jonathan Michiels, Zita Windey, Idries Bensbaho, Pepijn Vandelanotte, Sofia Ferri en Britt Das. Andere acteurs en actrices in de reeks zijn Bas Van Weert, Lindsy Dias, Marleen Merckx, Robbert Vervloet, Marc Stroobants, Els Beatse, Dahlia Pessemiers, Tom Ternest, Hans Van Cauwenberghe, Alejandra Theus, Maarten Vancoillie, Eva Binon, Kaatje Peeters en Ward Bal.

Jonathan Michiels

Jonathan Michiels – die je kent uit wtFOCK – speelt de rol van Alex. Hij is een typisch voorbeeld van een nonchalante 18-jarige. Hij leeft van dag tot dag, maakt zich niet druk over de toekomst en heeft veel aanzien op school. Sinds zijn zestiende heeft hij een relatie met Ellen. Maar de laatste maanden merkt Alex dat ze niet meer op dezelfde golflengte zitten. Wanneer de bom ontploft, geraakt Alex vast te zitten tussen het puin. Hij kan zich niet meer verplaatsen, maar krijgt gelukkig hulp van Yassin. De dagen in het ziekenhuis geven hem tijd om na te denken over zijn relatie met Ellen en zijn toekomstplannen. 

Zita Windey

Zita Windey – student drama aan het LUCA – speelt Ellen. Zij heeft al twee jaar een relatie met Alex. De laatste tijd stoort ze zich steeds meer aan zijn nonchalante houding. Wanneer de bom in de vertrekhal ontploft, zet Ellen het op een lopen. Ze ziet Alex onder het puin liggen, maar loopt puur uit instinct verder in plaats van hem te helpen. Deze beslissing zorgt al snel voor een groot schuldgevoel en uit schaamte durft ze Alex niet onder ogen komen. Hoewel ze normaal gezien sterk in haar schoenen staat, trekt ze zichzelf sinds de aanslag steeds meer in twijfel. 

Idries Bensbaho

Idries Bensbaho, die te zien zal zijn in Grond en Cool Abdoul, speelt de rol van Yassin. Hij is een mature jongen. Hoewel hij op school een van de weinige islamitische leerlingen is, heeft hij nooit het gevoel gehad dat medeleerlingen hem anders bekijken. Op school trekt hij vooral op met Tom. Na de aanslagen merkt Yassin dat enkele leerlingen hun oordeel klaar hebben over hem. Vrienden waar hij van dacht dat ze hem zouden steunen, blijken nu ook in veralgemeningen te vervallen. In Zaventem heeft Yassin zijn klasgenoot Alex van onder het puin geholpen en hem zo gered. 

Pepijn Vandelanotte

Pepijn Vandelanotte, die je kent van Nest en 10 Songs for Charity, is te zien als Tom. Een sportieve 18-jarige die zorgeloos is opgegroeid. Hij wordt in de eerste plaats gedreven door zijn emoties en dit maakt hem soms eerder naïef en minder beredeneerd. Samen met Yassin vormt Tom al sinds de lagere school een ijzersterk duo. Sinds kort heeft Tom een relatie met Floor (Lindsy Dias). Voor beiden is dit hun eerste relatie. Floor zit in een andere klas, die een vroegere vlucht nam en dus wel in Rome is geraakt. In zijn verwerkingsproces mist Tom vooral haar aanwezigheid. 

Britt Das

De dochter van Marleen Merckx – Britt Das – speelt de rol van Hanne. Britt Dass is student drama aan het LUCA. Hanne heeft een positieve ingesteldheid. Ze is niet graag alleen en wil zo veel mogelijk omringd worden door haar beste vrienden. Haar omgeving komt op de eerste plaats en daardoor cijfert ze zichzelf soms weg. Dat heeft ze van haar moeder, mevrouw Meyers (Marleen Merckx), die directeur is op haar middelbare school. Na de gebeurtenissen in Zaventem merkt Hanne dat iedereen in zichzelf is gekeerd. Dat maakt haar onzeker. Ze heeft last van angstaanvallen en voelt dat ze nergens terecht kan. Hannes moeder vertrouwt er iets te hard op dat ze alles al een plaats heeft kunnen geven. Ze vraagt haar om met Saar te praten, die sinds de aanslag veel media-aandacht naar zich toe trekt. 

Sofia Ferri

Sofia Ferri zag je al in De Twaalf, Aanrijding in Moskou en de SM-rechter. In 22/3 speelt Sofia Ferri de rol van Saar. Zij is een spring-in-’t-veld. Haar leven staat al van jongs af aan in het teken van spotlights en applaus. Ze neemt vaak deel aan talentenjachten en schoolvoorstellingen. Saar beseft dat dit haar niet door iedereen op school wordt gegund. Haar moeder Veerle (Dahlia Pessemiers) droomt soms meer van dat succes dan Saar zelf. Ze pusht haar in keuzes waar ze zichzelf niet goed bij voelt. Saars beste vriendin zit in een andere klas, die tijdens de aanslag al was aangekomen in Rome. Ze moet het gebeuren dus zonder haar steun verwerken. Wanneer ze plots door de media als boegbeeld van de school wordt benoemd, keren meer mensen haar de rug toe en staat ze er helemaal alleen voor.

Bijrollen 22/3

We zien in 22/3: Wij waren daar ook nog tal van bekende acteurs en actrices. Ik zet ze voor jullie op een rijtje. Over verschillende hebben we namelijk op VlaamsKijken al diverse artikelen geschreven.

Bas Van Weert

Bas Van Weert speelt de rol van Philippe. Recent zag je hem als Thomas in Mijn Slechtste Beste Vriendin en als Cas Pannecoucke in Ik U Ook. Hij is bekend geworden in Vlaanderen als Cédric Van de Caveye in Familie.

Marleen Merckx

Marleen Merckx speelt de rol van Mevr. Meyers, de moeder Hanne. Je kent deze actrice natuurlijk als Simonne uit Thuis. Een rol die ze al meer dan tweeduizend keer heeft gespeeld. Daarnaast speelde ze ook nog in tal van andere series, films en musicals zoals 40-45.

Robbert Vervloet

De rol van M. Dierickx wordt gespeeld door Robbert Vervloet. Hij komt binnenkort ook kort voorbij op Streamz in Deja-Vu. Bij jonge kijkers is hij bekend als Buck in de gelijknamige Ketnet-serie. Daarnaast was hij ook te zien in Gevoel voor Tumor.

Tom Ternest

De vader van Ellen – Steven – wordt gespeeld door Tom Ternest. Deze acteur is momenteel op Canvas te zien in de hoofdrol van Albatros. Daarnaast was hij recent ook te zien in Black-Out. Op Ketnet zie je hem daarnaast in Wannabe’s.

Eva Binon

Eva Binon speelt een LO-leerkracht. Je zag haar bijvoorbeeld in Zie Mij Graag, Spitsbroers en we mogen Patrouille Linkeroever natuurlijk niet vergeten. Recent was ze te zien in Influencers.

  • Lindsy Dias is in 22/3 te zien als Floor. Je kent deze actrice als Elise uit Loezers.
  • Mark Stroobants speelt de rol van Pieter. Je kent hem onder andere uit Witse.
  • Els Beatse – die je kent uit De Zonen van Van As – zien we in 22/3 als Mevr. Van De Vijver.
  • Dahlia Pessemiers speelt Veerle, de moeder van Saar. Deze actrice ken je bijvoorbeeld van De Ridder.
  • Hans Van Cauwenberghe die onder andere te zien was in Over Water en De bende van Jan de Lichte is in 22/3 te zien als Luc, de vader van Alex.
  • Alejandra Theus – die je natuurlijk kent als Anna uit Zie Mij Graag – speelt in deze reeks een verpleegster.
  • Radiopresentator Maarten Vancoillie is ook als Maarten van Qmusic in de reeks te zien.
  • Kaatje Peeters speelt Hilde, de moeder van Alex. Het is alweer een tijdje geleden dat ze op tv was. Bijvoorbeeld in Chez Bompa Lawijt.
  • Ward Bal is als leerkracht te zien in 22/3. Je zag hem bijvoorbeeld als Remko Willaert in Familie.

Makers

22/3: Wij waren daar is van de hand van het studentencollectief Makket, dat bestaat uit Jaap Van Veen, Tim Tielemans, Tim Truyens, Jordi Rottier en Kobe Vangronsveld. De reeks werd gemaakt door Haptic.

Kijken naar 22/3: Wij waren daar

De reeks van zes korte afleveringen van 22/3: is vanaf donderdag 18 maart in preview te bekijken op VTM GO. De serie wordt op zaterdag 20 maart om 21.55 integraal uitgezonden bij VTM.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 maart 2021 /